Майчинството счетоводно - 3

• 148 300
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 725
  • у нас
Днес ме хвърлиха в тъча, затова искам и аз да се консултирам, за да си сверя мнението  -  Например, ако детето е родено на 15 май 2005 г., кога майката трябва да се върне на работа -  на 15 май 2007 или на 16 май?

# 1 726
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор. Лека и спокойна нощ.

# 1 727
Днес ме хвърлиха в тъча, затова искам и аз да се консултирам, за да си сверя мнението  -  Например, ако детето е родено на 15 май 2005 г., кога майката трябва да се върне на работа -  на 15 май 2007 или на 16 май?

На 15-ти май. Отпускът е ДО навършване на 2 години, т.е. до 14-ти май. На 15-ти май - на работа ( или в друг вид отпуск ).

# 1 728
здравейте,имам питане за майчинството,когато фирмата се закрива.осигурявана съм на мин.раб.заплата.родих на 23ноем2006г.счетоводителката на фирмата взе болнични,общо за 135 дена.попитах,дали е запозната с промените(за 315-те дни),отговори,че това не се отнасяло за мен.преди няколко месеца фирмата беше закрита и оттогава всеки месец тя си спира по 30лв за "услугата",че получавам майчинство,което направо ме побърква.бихте ли ми разяснили моля,дали наистина трябва да й плащам всеки месец,и с какво майчинството се засяга от закриването на фирмата.

# 1 729
  • у нас
Zina, благодаря ти   bouquet Лека вечер

# 1 730
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте,имам питане за майчинството,когато фирмата се закрива.осигурявана съм на мин.раб.заплата.родих на 23ноем2006г.счетоводителката на фирмата взе болнични,общо за 135 дена.попитах,дали е запозната с промените(за 315-те дни),отговори,че това не се отнасяло за мен.преди няколко месеца фирмата беше закрита и оттогава всеки месец тя си спира по 30лв за "услугата",че получавам майчинство,което направо ме побърква.бихте ли ми разяснили моля,дали наистина трябва да й плащам всеки месец,и с какво майчинството се засяга от закриването на фирмата.

Няма никакво право да ви иска пари. Единствено ако се водите фиктивно на работа във фирмата могат да искат да си поемете осигуровките в размер на около 9 лв. на месец.
След като към 01.01.2007 г. не са минали 315 дни от датата на първия ви болничен за бременност и раждане ви засягат новите промени и се отнасят и за вас.
След като се в отпуск за бременност и раждане не могат да закрият фирмата.

# 1 731

Няма никакво право да ви иска пари. Единствено ако се водите фиктивно на работа във фирмата могат да искат да си поемете осигуровките в размер на около 9 лв. на месец.
След като към 01.01.2007 г. не са минали 315 дни от датата на първия ви болничен за бременност и раждане ви засягат новите промени и се отнасят и за вас.
След като се в отпуск за бременност и раждане не могат да закрият фирмата.

Аааа, могат, могат да я закрият  Laughing , но обезщетението продължава да се изплаща ( обикновено директно от НОИ ).

иначе, като ви гледам лентичката, новите промени с 315-те ви дни си ви хващат от всякъде. Точно за вас си се отнасят. Да отидете при тази и.....бой по главата с Кодекса за социалното осигуряване. Ей така, за " услугата ", че ви е ощетила с обезщетението. Че и пари си удържа.  Боже, как не я е срам!!! Да я овикате и от мое име, моля ви. Че направо, като прочета за такава счетоводителка  #2gunfire

# 1 732
благодаря ви много,така й насъбрах на тая счетоводителка,че утре....
отново хиляди благодарности

# 1 733
Здравейте мами:)
оказа се че и аз ще трябва да ви притесня с въпросче относно това каква точно сума ще получавам след като изляза в майчинство Simple Smile нещо понятиятоюа бриюутно и нетно ме бъркат така че да питам направо уж заплатата ми трябва да е 700 но след като я обложат с данъци стажа 510-520 някъде.  Та 90% от коя сума ще взимам:))
Може да задавам смешен въпрос но......явно само от тук мога да почерпя корекна информация Simple Smile
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!!

# 1 734
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами:)
оказа се че и аз ще трябва да ви притесня с въпросче относно това каква точно сума ще получавам след като изляза в майчинство Simple Smile нещо понятиятоюа бриюутно и нетно ме бъркат така че да питам направо уж заплатата ми трябва да е 700 но след като я обложат с данъци стажа 510-520 някъде.  Та 90% от коя сума ще взимам:))
Може да задавам смешен въпрос но......явно само от тук мога да почерпя корекна информация Simple Smile
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!!

Обезщетението е 90% от брутното - 700 лева, но не трябва да надвишава нетното, т.е. на практика ще вземате приблизително, толкова колкото ви е чистата заплата.

# 1 735

Много много благодаря
Наистина последен въпрос ако първия месец от 6 съм била по-майчинство той смята ли се? И ако се осигурявам на две места как се изчислява и от двете ли се получава обещетение. Нашата счетоводителка казва че събират ама май не е проверила. Иначе
1 месец майчинство
2 месец 220 (като 1 и 2 месец има 7 дена без осигуровки) и на друго място на 1000 осталите 4 същото.
И още един в заповедта за напускане от предишна работа пише че трябва да ми се изплатят неизползваните отпуски за 2 г. и 5 месеца. Но ми казаха че след ката съм била по майчинство 1 и 5 месеца не съм имала право.
Благодаря

За месеците, през които си ползвала отпуск за отглеждане на дете ще се вземе база от обезщетението, което си получила, което последните две години съвпада с МРЗ.
За тези месеци, през които има дни без осигуровки ме интересува тези 7 дни работни ли са или каледарни и ако са календарни - колко работни са. Освен това не разрбах 7 дни общо за двата месеца или по 7 дни всеки от двата месеца.

Платен отпуск се полага и за месеците, в които си била в отпуск по майчинство. Дължат ви обезщетение за всички неизползвани дни, включително и за периода на майчинството.

Благодаря датата на напускане от предишна работа е 2 май а на новата 11 май има два почивни дни незнам как да ги преброя с 2 май или без. Само този месец.
А тези обещетения за неизползвана отпуска за 2.5 години заслужава ли си да ги искам.
Извинявайте за повторението

Обезщетението ти ще се изплаща по отделно от всяко едно от двете места ( т.е. не се събира, както са ти казали ). Ако правилно разбирам ти на това място, на което си се осигурявала на 1000 лева, имаш осигуряване 5, а не 6 месеца. В този случай обезщетението ти ще е в размер на около 600 лева на месец. От другото място, където си осигурявана на 220 лева, ще взимаш около 185 лева обезщетение на месец. Трябва, когато ти издават болничните листове, да си ги искаш в два екземпляра - по един за всеки работодател.

Колкото до обезщетението за неизползван отпуск - ти трябва да прецениш дали си струва. Аз не знам каква ти е била заплатата преди 2 години. Този отпуск трябва да ти се изплати на база заплатата, която си получавала преди да излезеш в болничен за бременност и раждане за първото ти дете. Така че, ти прецени. Според мен и 5 лева да са - твои са си и работодателя ти ги дължи. В крайна сметка и на МРЗ да си работила преди това, за 2,5 години имаш право на 50 дни отпуск. 50 дни ще са ти минимум 400 лева като обезщетение. Това си е една количка и то хубава.
Много благодаря
Само не разбрах този месец който съм била по-майчинство смята ли се и ако се смята към кой договор първия или втория. Аз още не съм започнала да се осигурявам, умувам много съм зле със сметките а счетоводителките и на двете места проверяват. И така си мина един месец. Термина ми 15 декември.
А за отпуските попитах защото в заповедтта за напускане пишеше че трябва да се явя да получа обещетение за неизползвани отпуски. Ето какво ми отговориха - Tova e standartna forma, no ti niamash takiva, zashtoto beshe po majchinstvo. Аз съм била 1г и 5 месеца по майчинство. А иначе определено си заслужава въпроса е как да си поискам. Много благодаря

# 1 736
Много благодаря
Само не разбрах този месец който съм била по-майчинство смята ли се и ако се смята към кой договор първия или втория. Аз още не съм започнала да се осигурявам, умувам много съм зле със сметките а счетоводителките и на двете места проверяват. И така си мина един месец. Термина ми 15 декември.
А за отпуските попитах защото в заповедтта за напускане пишеше че трябва да се явя да получа обещетение за неизползвани отпуски. Ето какво ми отговориха - Tova e standartna forma, no ti niamash takiva, zashtoto beshe po majchinstvo. Аз съм била 1г и 5 месеца по майчинство. А иначе определено си заслужава въпроса е как да си поискам. Много благодаря

Месеца по майчинство съм го включила в изчисленията по първия договор, защото предположих, че е там.

А такова нещо като стандартна форма няма. Заповедта на всеки е индивидуална. Какво значи това стандартна форма? Аз ако имам 2 дни неизползван отпуск пак ли ще ми пишат, че имам да 2 години обезщетение за неизползван отпуск, защото било стандартна форма?
Щом го пише в заповедта, трябва да ти го изплатят. Иначе им кажи, че ще ги съдиш. Съгласно КТ платен отпуск се начислява пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Майчинството се признава за трудов стаж - следователно за него също се начислява платен отпуск.

# 1 737
  • София
Здравейте!  Имам въпрос, който задавам от името на моя приятелка.
Въпросът е следния - терминът й е 07.06.2007, но тъй като наскоро се разведе, а и се омъжи повторно, пита какъв е реда при промяната на фамилиите? /Сменя старата си фамилия с моминската /при развода/, после приема новата на мъжа си/.
В момента си вади нова лична карта с новото име.
 Това ще повлияе ли на изплащането на обезщетенията й и какво следва да се направи.
 Благодарим предварително!

# 1 738
Здравейте!  Имам въпрос, който задавам от името на моя приятелка.
Въпросът е следния - терминът й е 07.06.2007, но тъй като наскоро се разведе, а и се омъжи повторно, пита какъв е реда при промяната на фамилиите? /Сменя старата си фамилия с моминската /при развода/, после приема новата на мъжа си/.
В момента си вади нова лична карта с новото име.
 Това ще повлияе ли на изплащането на обезщетенията й и какво следва да се направи.
 Благодарим предварително!

Важното е фамилията на болничните листове да съвпада с фамилията от данните, които са подадени за нея в НОИ. Т.е. тя трябва своевременно да уведомява  и работодателя си за промяната на имената, за да може работодателя да промени фамилията и, когато подава данните за осигуряването и в НАП.
Добре е също така, за всеки случай, като си извади новата лична карта, да си извади и от общината един документ за съответствие ( мисля, че така се казваше, но може да има и по-конкретно наименование ). Това е едно удостоверение, че тя с моминката и фамилия, тя с фамилията по първия и съпруг и тя с новата и фамилия са едно и също лице. Това удостоверение се представя в НОИ заедно с болничните листове ( добре е да се направят копия, за да се прилага към всеки от трите болнични листове ). Така вече няма основание да има каквито и да било проблеми с изплащането на обезщетението.

# 1 739
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

Не знам как го смятат , но излиза с 10лв. по-малко средно дневното обезщетение за майчинството ми. Все едно са смятали месеците в болничен за нулеви . Странно.

Така, като не си дала доход, нищо не мога да ти кажа. Може и ти да бъркаш в изчисленията.

Добре , ще напиша дохода , нетния ще напиша защото 90% от брутото е много повече е средно дневното нетно възнаграждение
7мес- 927лв
8мес-708лв
9мес-748лв
10мвс-760лв
11мес.-685лв
12мес-1487лв
Болничния за внуари, февруари и част от март са на близо 41лв дневно, а майчинството на 30лв дневно.

Ами толкова е. Аз го сметнах 40, 38 лева, но допускам, че може да има разминавания и да е 41 лева. Моите сметки са все пак приблизителни. Обезщетението за бременност и раждане даже ми излиза малко повече. Около 41,66 лева.
Може сумата, която сте получила за Април да не е всичко, което ви се дължи. Можете да направите справка по телефон във ТП на НОИ по регистрация на работодателя ви.

Благодаря за бързите отговори. Ходих до НОИ и ми казаха да пусна молба за преизчисление на болничния.  Проблема им е в софтуера ,  ръчно са смятали предишните ми обезщетения и така като се премести базата , софтуера им взема 0 за обезщетение за януари и февруари.

Общи условия

Активация на акаунт