Майчинството счетоводно - 3

• 148 257
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 040
Абсолютно си права. За първо - 18 лева, за второ и всяко следващо по 20 лева. Не си се изложила. Записала съм си да гледам newsm18

За четвърто не е ли пак по 18лв??????

Така пише в закона за държавния бюджет. За второ и всяко следващо по 20. Няма разграничения за трето, четвърто и т.н.

# 2 041
Така пише в закона за държавния бюджет. За второ и всяко следващо по 20. Няма разграничения за трето, четвърто и т.н.

Така ли????Значи тази вечер научих нещо...Чакай да питам мамите с 4 деца от темата далиго знаят това и дали наистина получават по 20лв......

ZinaSt - когато имаш повече време можеш да видиш ТОВА

# 2 042
Здравейте отново.От нещата които изчетох във форума разбрах доста неща.Ако изляза в болнични преди 45 дена болничен за раждане, за изчисляване на майчинството се вземат месеците преди първия болничен.Така ли е newsm78.Но ако ползвам 30 дена болнични и после 25 дена платена отпуска кои месеци щесе вземат за изчисляване на майчинството тези преди първия болничен или тези преди 45-яхто дена newsm78.И ако можете да ми кажете кой е по добрия вариант. Praynig
За разяснение датите са следните.Термина ми е на 1.10.07, 45дена -се падат на 17.08.07г.Искам да изляза в болничен(30 дена) от 10.06.07г, и после (25 дена) отпуска от 13.07.07г.

Болничният за бременност и раждане се изплаща винаги на база 6-те месеца преди този съкия болничен. Т.е. във вашия случай базата ви е Февруари - Юли. Независимо от това през тези месеци дали сте била в отпуск, болничен или друг вид отсъствие, базата си е все тая. И двата варианта са общо взето еднакви като обезщетение. Абсолютно конкретен отговор обаче не мога дам, защото не знам какъв ви е осигурителния доход.
Мерси за отговора.  bouquetМен не ме интересува колко точно пари ще взема а дали двата варианта които написах са приблизително еднакви.Отново БЛАГОДАРЯ за компетентния отговор.

# 2 043
quote]
Здравейте, момичета!

Имам въпрос относно майчинството след като се върнеш на работа.

Та ситуацията е следната - в началото на месеца се върнах на работа (малкия беше на 1г и 4м) и съответно до навършване на 2 год. имам право на 50% от обезщетението. Главоблъсканицата е в това, че досега бях по стария закон и обезщетението си го взимах от работодателя. Сега обаче по кой закон ще става - по стария или по новия (да ми ги превеждат от НОИ)  newsm78 Със счетоводителката сме в неведение  Embarassed и за това трябва ли да се подава целия куп от документи?!

Ако някой се е връщал скоро на работа нека ми пише какви точно документи трябват и как стоят нещата с подаването им и с взимането на парите.

Предварително: ХИЛЯДИ БЛАГОДАРНОСТИ   bouquet

Че вие си блъскате главата, разбирам. Ама счетоводителката ви още да не си е прочела наредбата за изплащане на обезщетенията от НОИ направо е подсъден мързел това! Нищо никъде няма да подавате. Ще си получавате обезщетението пак от работодател. Просто вместо да ви теглят 180 лева, ще ви теглят 90 лева. Пише го в споменатата от мен наредба.

Благодаря мноооооого!!!! Страхотни сте   :bouquet:

# 2 044
Здравейте. Искам да попитам нещо. Ще ме извините ако сте отговаряли и преди, но нещо не мога да се ориентирам.
Бременна съм в 6 г.с. В момента ме осигуряват на 255 лв. Въпросът ми е има ли смисъл (чисто финансово) шефа ми да започне да ме осигурява на 550 лв, но аз поема разходите му върху разликата. Т.е как е по добре - сега да ги плащам на държавата или сега да започна да си ги отделям за след това? Дано ме разберете какво питам  Embarassed

# 2 045
И от двете има смисъл. И да се осигурявате на по-висока заплата и да си заделяте парите за след това. Вие си решете кое от двете да направите.

# 2 046
ZinaSt,Благодаря за отговора Hug

# 2 047
ZinaSt, благодаря за бързия отговор.
...голяма боза ми е счетоводството...

# 2 048
Здравейте!
Аз съм самоосигуряваща се и се интересувам от размера на здравната вноска за 2007 г и евентуално сметка, по която да преведа сумата. В близост до нашия блок има ДСК, но там нищо не знаят по въпроса, а с малкия нама как да ходя много на далече. А от януари не съм си внасяла осигуровките...
Благодаря !

ДОО      BG40BUIB98888592829700   BUIBBGSF
ЗО      BG19BUIB98888692829900   BUIBBGSF
ДЗПО      BG42BUIB98888892830100   BUIBBGSF
ГВРС      BG79BUIB98888792830000   BUIBBGSF

Осигурителни вноски за фонд “Пенсии” от самоосигуряващи се лица при годишно изравняване (облагане на доходите) за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/   
550406   23   родени преди 01.01.1960 г.
550436   19            родени след 01.01.1960 г.

Осигурителни вноски за фонд "Пенсии" и фонд "Общо заболяване и майчинство" от самоосигуряващи се лица, осигурени за всички социални рискове, без трудова злополука и професионална болест и безработица   
550401   26,5   
550441   21,5

Осигурителни вноски за фонд “Пенсии” от самоосигуряващи се лица   
550402   23   
550442   18

Вноски от самоосигуряващи се лица при годишно изравняване /облагане/ на доходите за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/   
560401   6

Вноски от самоосигуряващи се лица по чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО    
560402   6

Осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица, родени след 31 декември 1959 г., осигурени в универсален пенсионен фонд при годишно изравняване (облагане на доходите) за 2006 г. /вноските се превеждат по ЕГН/    
580124   4

Осигурителни вноски за лицата, родени след 31 декември 1959 г., осигурени в универсален пенсионен фонд    
580123   5

Нещо не разбрах - по коя сметка трябва да внеса здравните си осигуровки и какъв е техният размер за 2007? Трябва да се преведат на        ЗО      BG19BUIB98888692829900   BUIBBGSF   ? Коя банка? Извинете, но не ги разбирам тия неща  - иначе нямаше да питам!

# 2 049
  • Sofia
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

Ще получавате 90% от дохода си, а не от 80% болничен. Но при заплата 1000 лева, няма да получавате нито 800 нито 900 лева. Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от нетното възнаграждение. Следователно, ако заплатата ви е 1000 лева и за болничния за общо заболяване и после за болнчиния за бременност и раждане ще получавате по около 740 лева.

Лелееее, явно съм доста несхватлива!
Извинявам се предварително, но ако нетната заплата е 1000 лв. (следователно брутната е около 1400 лв) , това какво  означава ?
Много благодаря отново  smile3525

# 2 050
  • Sofia
Здравейте. Искам да попитам нещо. Ще ме извините ако сте отговаряли и преди, но нещо не мога да се ориентирам.
Бременна съм в 6 г.с. В момента ме осигуряват на 255 лв. Въпросът ми е има ли смисъл (чисто финансово) шефа ми да започне да ме осигурява на 550 лв, но аз поема разходите му върху разликата. Т.е как е по добре - сега да ги плащам на държавата или сега да започна да си ги отделям за след това? Дано ме разберете какво питам  Embarassed
В работата имахме такъв случай с една мама и след като направиха някои сметки се оказа, че няма смисъл да си плаща разликата в осигуровките, т.е. да се увеличава осигурителната й заплата, така че ако можеш да си ги заделяш май е по - добрия вариант

# 2 051
Здравейте, майчета!

Опитах се да прочета всички компетентни отговори и да намеря сама това, което ме интересува, но се оказа невъзможно. Затова ще ви попитам и за моя случай. Родих на 15.08.2007 и до април ползвах отпуск за отглеждане на дете. След това бях принудена да напусна. Посъветваха ме да намеря познати, които да ме назначат, макар и фиктивно за няколко месеца, след което можело да се върна отново в отпуск за отглеждане на дете. Близките, които ме назначиха до сега не са имали такъв случай и не знаят какво трябва да се направи. Първия месец внесохме всички дължими осигуровки (включително 3,9 % върху 50% от майчинството 180 лв). Въпросите ми са следните:
1. Какъв е срокът, в който да се подаде искане за теглене на майчинството?
2. Трябва ли да се подава информация в НОИ , че фирмата е наела майка, която има право на отпуск за отглеждане на дете?
3. По какъв начин и в какъв срок фирмата трябва да уведоми НОИ, че майката иска да се върне в отпуск за отглеждане на дете?

Предварително ви благодаря за отговорите, защото знам колко ценна е всяка минута за вас  Heart Eyes

Сега, първо да изясня едно - познатите ви за нищо няма да уведомяват НОИ, нито за това, че са назначили майка, нито за това, че искате да излезете отново в отпуск. Обезщетението ви ще се изплаща от работодател, така че единственото уведомяване на НОИ става чрез Декларация 1, която работодателя е длъже да подава за всичките си служители всеки месец след изплащане на заплатите. НОИ от там си взима необходимата декларация.
Обезщетенията се теглят от НОИ след внасяне на осигуровките за месеца. Иначе срокът е от деня на внасяне на осигуровките до 3 години след тази дата. Когато си пожелаят в този период могат да си поискат сумите.

Хиляди благодарности !!!   bouquet

# 2 052
  • София
Здравейте Simple Smile
И аз имам едно питане относно документите които се подават за социалните помощи. При мен случаят е следният: За втори път ще подавам документи този път ми искат доходите на мен и съпругът ми за една година назад както е по новите изисквания. Искат ми следните документи:

1."МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ" (за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование) /за двамата родители/
2."УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА БРУТЕН ДОХОД" /за двамата родители/ От къде да намеря бланка за него?
3. АКТ ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕТО
4. ТРУДОВА КНИЖКА - преснимана (на съпруга ми тъй като се води безработен от няколко месеца)

Това ли е всичко което се изисква в дадения случай? Знам, че счетоводителката трябва да се занимава с тези неща, но тя не е никак в час...
Благодаря предварително!

# 2 053
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

Ще получавате 90% от дохода си, а не от 80% болничен. Но при заплата 1000 лева, няма да получавате нито 800 нито 900 лева. Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от нетното възнаграждение. Следователно, ако заплатата ви е 1000 лева и за болничния за общо заболяване и после за болнчиния за бременност и раждане ще получавате по около 740 лева.

Лелееее, явно съм доста несхватлива!
Извинявам се предварително, но ако нетната заплата е 1000 лв. (следователно брутната е около 1400 лв) , това какво  означава ?
Много благодаря отново  smile3525

Тези 1000 лева последно нете или брутен доход са? Защото при брутна заплата от 1400 лева, нетната е малко по-малко от 1000 лева. Към 980 лева се получава.

# 2 054
Здравейте Simple Smile
И аз имам едно питане относно документите които се подават за социалните помощи. При мен случаят е следният: За втори път ще подавам документи този път ми искат доходите на мен и съпругът ми за една година назад както е по новите изисквания. Искат ми следните документи:

1."МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ" (за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование) /за двамата родители/
2."УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА БРУТЕН ДОХОД" /за двамата родители/ От къде да намеря бланка за него?
3. АКТ ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕТО
4. ТРУДОВА КНИЖКА - преснимана (на съпруга ми тъй като се води безработен от няколко месеца)

Това ли е всичко което се изисква в дадения случай? Знам, че счетоводителката трябва да се занимава с тези неща, но тя не е никак в час...
Благодаря предварително!

Молбата - декларация не се попълва от двамата родители. Само вие я попълвате. Но в нея вписвате и вашия доход и този на съпруга ви.
Бланка за удостоверението за брутен доход не ви трябва. Счетоводителката ви ще ви го издаде. Така или иначе тя вероятно има програма, която вади тези удостоверения автоматично.

Общи условия

Активация на акаунт