Разрешено ли е пушенето в ресторантите и кафенетата?

• 4 382
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • Mediterraneo
Това е първият ми коментар тук. До сега с голям интерес съм чела дискусиите. Включвам се по темата, тъй като ми направи впечатление разумният, уравновесен тон на непушачите и нападателният, агресивен тон на пушачите.

Сега с агресивен тон ще те попитам къде в моите коментари видя нападателност и агресивност? Пушач съм, но мразя пушенето на закрито. Къде видя лично аз да се съм агресивна и да нападам някого в тази тема? И лекинко с оправданията, че ми вадиха зъб, а не трябва да пуша поне три дни, крива съм т.е.

# 31
Това е първият ми коментар тук. До сега с голям интерес съм чела дискусиите. Включвам се по темата, тъй като ми направи впечатление разумният, уравновесен тон на непушачите и нападателният, агресивен тон на пушачите.
Сега с агресивен тон ще те попитам къде в моите коментари видя нападателност и агресивност? Пушач съм, но мразя пушенето на закрито. Къде видя лично аз да се съм агресивна и да нападам някого в тази тема? И лекинко с оправданията, че ми вадиха зъб, а не трябва да пуша поне три дни, крива съм т.е.
Ти пък... плюнки да хвърчат пък другото не е важно Grinning Агресивни сме, ами не си признаваме току така Grinning
Според моите наблюдения най-върли са бившите пушачи, такива на моменти само на бой дето не скачат, поне около мен. Непровокирано, а те все едно че съм отишла у тях и съм запалила в хола им... нещо дето и вкъщи няма да го направя.

# 32
  • Mediterraneo
Така е, да. Аз също не пуша вкъщи, нито в къщата на когото и да е. Има си тераси, има си дворове, открити пространства, където с кеф да запалиш цигара. Но е друго вечно да обвиняваш пушачите за липсата на секс на непушачите( например. както казах, пуши ми се и съм крива).

# 33
  • София
Тарталета, разбирам, че си крива, но непушачите не обвиняваме за всичко пушачите. В Испания, където си ти, може и да се спазват правилата за пушене/непушене, но в България няма такова нещо. В нощните заведения никога не е спирало да се пуши. В ресторантите постепенно направиха така наречените градини, което реално е вътрешно помощение, но с големи прозорци и там се пуши. Това добре, при условие,ч е има все пак помощение, където не се пуши. Но последната година и нещо масово става пушенето в България на електронни цигари, вейпове, айкоси, което пък вече се прави и в уж забранените от закона места като молове, заведения, ресотанти, метро. Което вече е доста неприятно, честно казано. На мен ми миришат ужасно, особено айкосите, истинска цигара или пура по ми харесва пред това. Напр. в заведението на Лео, много приятно, с хубава храна, има огромна "градина" за пушачите, но въпреки това около нас имаше 5-ма пушачи на електронни усторийства. АМи не е приятно, защото реално се получава, че непушачите просто няма къде да отидем без да се пуши.
Ами в меторото, което е вечно пълно, приятно ли е някой да си пуши айкоса, защото не може да издържи 15 мин. без него.

И тук става въпрос най-вече за грубо нарушаване на закона. Нещо, пък което, на запад не се допуска да се случи. И понеже съм живяла в Белгия, знам, че е така. И не видях фалирало заведение заради това, че не се пуши в него.

# 34
Това с тия закрити градини, веранди и прочие е най-голямата простотия, казвам го дори като пушачка. Обикновено минаваш през тази затворена веранда за да влезеш вътре където е за непушачи... а особено зимата си се одимява сериозно там. Обаче тя и дефиницията е такава никаква - дали има 2 солидни/постоянни стени или повече.
Айкос или както там се водят тези които са с нагряване на тютюн пак е тъпо да са разрешени където е за непушачи - може да миришат на парфюм а не на запалена цигара, но други предимства не знам имат ли.

Но не е луд който яде баницата. Нито е вината в пушачите че няма достатъчно контрол над спазването на това. Излизам да запаля навън ако толкова ми се пуши, това никога не ми е било проблем. Но ако и без това се пуши вътре, ами няма да изляза, ще пуша и аз там, щом ми дават възможност. То вече е одимено със или без моята цигара, та все тая дали аз ще си оставя компанията за малко или не.
Преди като имаше затворени помещения отделени за пушачи, поне имаше изисквания към вентилацията там... е, на теория, защото и за това не съм убедена колко имаше контрол. То и не се задържа за дълго преди да отсекат че не може хич на закрито, че да видим как щеше да е. Но пак някакви норми имаше, а сега с тия остъклени веранди и тераси на много места не е работа като стане студено и ги затворят.

# 35
  • София
Не съм сигурна, че електронните устройства са разрешени от закона. Все се каня да се поровя и да отправя едно запитване към МЗ и РЗИ, ама нещо не ми остава достатъчно време, за да проверя хубаво нещата.

А това пък за вентилациите - поне в това да инвестираха заведенията.

# 36
Цитат
Но последната година и нещо масово става пушенето в България на електронни цигари, вейпове, айкоси, което пък вече се прави и в уж забранените от закона места като молове, заведения, ресотанти, метро. Което вече е доста неприятно, честно казано
Тъй като пуша електронни цигари и забелязвам много добре къде може и къде не може да се пуши, та да си кажа, че никога не съм виждала да се пуши в метро или молове. Да, в НЯКОИ ресторанти може все още да се пуши /електронни цигари/, но в много ресторанти не е позволено. До миналата година можеха да се пушат на много повече места, но те постепенно се ограничиха. Не казвам, че няма заведения, в които все още да се пушат електронни цигари, а че намаляват, не се увеличават. Говоря за София.
Често казано шашкате ме с тези наблюдения. Въобще нямам подобни. Впечетленията са ми, че в София пушачите свикнаха с ограниченията и се съобразяват.

# 37
  • София
E, айде сега. София, че е голяма, голяма е, ама чак пък. Много вероятно просто да не ви прави такова впечатление, защото самата вие пушите.
Масово е пушенето на електронни цигари. В моловете, особено покрай местата за продажба на такива, продавачките редовно си пафкат. Вярно, че не ходя постоянно по моловете или по ресторанти, но винаги съм виждала пушачи. А, да, и в киното.

Дайте пример на популярен ресторант, в който е забранено всякакво пушене.

# 38
Ограничаването на наркомански навик на хора, които доказано не вредят само на себе си, но и на околните, не е дискриминация. Когато няма контрол, цялото заведение се опушва заради някои. Била съм на фирмено парти бременна, а вътре се пушеше. Аз не трябва да излизам, заради наркоманията на други ли? Стоя на спирката и някакви пушат до бебешката количката. Аз трябва да се преместя? А дали просто пушачите не трябва да си скрият димящите пръчки?

Преди забраната в нощните заведения ми лютеше на очите ужасно от дима, а след това дрехите ми смърдяха толкова много, че омирисваха цялата стая за нула време.

Не само на закрито, трябва да се забрани пушене и на открити публични места и да  се вдигнат здравните осигуровки на пушачите.

Пак няма да е достатъчно. Треперя дали моите деца няма да пропушат, защото някой съученик пуши, понеже е гледал родителите си.
Ти тотално изплиска легена. По тая логика трябва да забраним и движението на автомобили, защото това, което излиза от ауспуха е не по-малко вредно от пасивното пушене. При това, докато чакаш на спирката, покрай теб ще минат десетки коли и доста повече ще се надишаш, отколкото от цигарата на един човек, от когото можеш и да се отдалечиш. И е всеки ден по цял ден. Където и да отидеш - емисии от превозни средства. Несравнимо с хорските цигари. Аз лично бременна на парти не бих отишла, дори да не се пуши. Затворено пространство, ограничено количество кислород, силна музика, което е стрес за бебето, танцуващи и/или пияни колеги, които може да те блъснат... Не, мерси. Всеки сам трябва да се пази.

Не, не съм, не искам да се пуши до мен и семейството ми. Примерът с цигарата мога и на пейка в парка да го дам. Пушачите няма защо да се притеснявате от зъмърсяването на въздуха.
За партито - не съм ходила на рейв купон, няма кой да ме блъсне, а проблемът ми беше само дима, но да, бременните не трябва никъде да излизат, за да може да се пуши.
Е, хубаво. А искаш да дишаш изгорели емисии от бензин. Съжалявам, че ще те разочаровам, но не са по-полезни. Нашите фирмени партита също не са рейв, ама хората се напиват и се блъскат. Освен ако не сте седнали на ресторант, не е много разумно да се ходи бременна, дори да не се пуши, съжалявам.

# 39
  • Melmak
Виждам много тийнейджъри да пушат вейпове в метрото. Масово.

Виждам и много заведения, в които се пуши. Сега една приятелка иска да организира излизане и търси заведение, да запази маса. Пита навсякъде дали се пуши. И се почва “пуши се след 10”. В дискотеки, барове пак се пуши. Просто няма контрол, това е. А след 22 ч пък съвсем няма контрол.

# 40
Относно сигналите в РЗИ, проверки по жалби се правят, но глоба за едно и също нещо може след 6м. Така че плащат си глобите и кервана си върви.
......и това е отвратително разбира се, защото имаме закони, но никой не еб@ва Rage

# 41
Пушачите имат права до толкова, до колкото не нарушават правата на околните - да не им дишаме отровите. Пушенето е забранено на затворени обществени места. Това казва законът. Ама не зимна градина, ама не аквариум. Пак е затворено. И те нарушават закона. Защото в него не пише “по усмотрение на собственика или по желание на клиента”. Пише забранено.

Нищо не нарушават, защото по закон зимна градина, "аквариум" не се водят затворено помещение. Научете си законите преди да сочите с пръст, че се нарушават.

# 42
  • Melmak
Значи, като е затворено със стени всичко е точно, не може да се пуши. Като е затворено със стъклопакети, а не със стени не нарушаваме нищо? Моля ви се, то всеки закон има дупки. За убийство лежат по 5 години и ги пускат, не очаквам някой да седне да се занимава с аквариумите по Витошка.

# 43
В много ситуации досега е ставало ясно колко силно политическо лоби имат ресторантьорите. Властите си правят оглушки за къде къде по-сериозни неща - работа на черно или ако е "на светло" - с вноски на половин работен ден и МРЗ, извънредни часове, двойно счетоводство и неотчитане на обороти, неспазване на всякакви видове хигиенни изисквания... Та едното пушене ли ще ги бутне? Плащат си глобите, и бълха ги ухапала.

Както във всяка друга област - ако контролните органи си вършеха работата, нямаше да има нужда хората да се конфронтират помежду си.

# 44
Значи, като е затворено със стени всичко е точно, не може да се пуши. Като е затворено със стъклопакети, а не със стени не нарушаваме нищо? Моля ви се, то всеки закон има дупки. За убийство лежат по 5 години и ги пускат, не очаквам някой да седне да се занимава с аквариумите по Витошка.

Точно така. Никой не казва, че не смърдиш на цигари и не го дишаш. Аз пуша електронна цигара и също ми е неприятно коса, дрехи да са попили миризмата, но такива са ни законите.

Общи условия

Активация на акаунт