Дарение в домове

• 433
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, понеже не намерих скорошна тема, знаете ли в София или наблизо, домове за деца(тийнейджъри) където мога да даря дрехите си?

# 1
  • SF
Аз не знам за такъв дом, но се поинтересувай как се правят дарения, защото има определени условия. Дано в темата да ти дадат полезен линк или друга информация.
Само знам, че не може да си носим чувалите с разчистените шкафове с непотребни вещи в домовете. Няма къде да съхраняват това, което не им трябва. Първо се свързваш със съответния дом и ти казват от какви размери и дрехи имат нужда. Всички дрехи трябва да са минали през химическо чистене, със сертификат и да са окомплектовани по размери, модели, вид и т.н., тоест да се постараеш максимално да им придадеш търговски вид. Ако кажеш в химическото за какво са тези дрехи, те ще ти помогнат. Не е проста работа, като да си подариш дрешката на приятел или на сестра.
Аз се интересувах за дарение на книги и там е същата работа. Даряват се само по опис, само книги, които търсят, а не просто да се занесат едни кашони с книги, които никой никога няма да потърси и да прочете.

# 2
  • BG
Домове в градовете няма отдавна.Има ЦНСТ-та - Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания или без. Възрастта е от 3 до 29 години. Влизаш в сайта на Столична община , виждаш адреси и започваш да звъниш поред.Работата е тегава, има куп бюрократични изисквания и спънки, чужди хора се допускат трудно в такъв тип институции. Нищо чудно дрехите ти изобщо да не стигнат до потребителите.
   Пиша това от личен опит. Сина ми посещава Дневен център за деца и младежи с увреждания.Тези от ЦНСТ го посещават също с цел социализиране.  Колкото пъти сме давали нещо аз и персонала на Дневния център, толкова пъти е потъвало... Намери си конкретни хора, на които да дадеш , нещо което ще бъде носено, за да не бъде прибрано от помощния персонал в ЦНСТ -то.
   Да допълня. В тези институции са настанени 14 деца и младежи. Това е максимума. Нищо чудно да ти съсипят нещата в единствената пералня, която имат. Там прането не се разделя, след изпиране не се знае кое на кого е. Още ме е яд за едно яке и едни кубинки на сина ми, носени само един сезон. Реших да направя добро на едно от момчетата, но не ги видях на него.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 08:47 от Вивиана Енева 634968

# 3
  • SF
Предполагам, че тези ЦНСТ-та, тя за краткост ги нарича "Дом". Всички разбираме какво има предвид. И не желае да влиза в тях като външен човек, но няма как да стане, като  остави пред вратата 5 найлонови чувала, пълни с носени изпрани тениски, дънки и къси панталонки. Има контрол. Иначе съседката ще мине след нея, да дари непотребни тенджери, ръкохватки и стари пеньоари, с благородната идея, че децата ще ги носят, когато си чистят или ще ги ползват за парцали.
Позната работеше в една шивашка задруга и шиеха спално бельо. Заради дефекти като крив шев, липсващ етикет, скъсан конец, изтеглена нишка в плата, фабрично петънце и т.н. някои не минаваха качествен контрол и оставаха за служителите. Събрани купища, иначе доста луксозно и скъпарско бельо, искаха да ги дарят, но не успяха, защото нямаха сертификати, които да удостоверяват произход, начин на съхранение, опаковки и т.н. А да дадеш 100 комплекта на химическо чистене, които да ги опаковат и да ги пратиш по куриер от София до Добрич (примерно) никак не излиза евтино на дарителя.

# 4
  • BG
Да , така е.Обикновено обръщат внимание на посещения на институционално ниво. Частни лица могат да минат метър, както аз влязох в групата в Дневния център , показах на персонала якето и кубинките и ги прибрахме в шкафчето. Ако знаех, че няма да ги видя повече, щяхме да изхвърлим старите неща на момчето , за да видим как щеше да се прибере ,а пък то горкото когато ги пробва започна да скача от радост и ме прегърна.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 09:13 от Вивиана Енева 634968

# 5
Носила съм дрехи и чаршафи в хосписа на Донка Паприкова. Част от хората са по домовете си и те се грижат за тях. Поне допреди няколко години приемаха чаршафи и подходящи дрехи - тениски, нощници, анцузи и др., ако са чисти и изпрани.

# 6
  • София
През 2012 година дрехите на майка ми (Бог да я прости!) нови и запазени ги изхвърлихме, защото нито един дом за възрастни хора не ги поиска, а тогава още нямаше контейнери на БЧК.

Преди 9 месеца почина и жена ми  и пак така никой не ги иска, ама този път ги носех на части в контейнера на БЧК. Там пък трябва по сто пъти да звъня да отидат да ги приберат и освободят контейнера. Даже ги питах, като имам огромно количество дрехи, няма ли възможност да мине някой с тяхна кола и да ги вземе ... не нямало.

# 7
Ние наскоро дарихме дрехи в ЦНСТ. Просто отидохме на място (става въпрос за по-малък град, а не София) попитахме има ли нужда (разбира се, имаше) занесохме дрехите и това беше. Без документи и химическо и т.н. Разбира се, дрехите бяха изпрани и комплектовани. Хората, които живеят там се зарадваха много.

Просто отидете на място и попитайте. Никой няма да ви върне дрехите, ако има нужда от тях, а по телефона е вероятно да ви кажат "тежката" и официална процедура, то и за това на никой не му се занимава с документи, сертификати и пр. излишни глупости за едни дрехи, предполагам малко носени и запазени.

Успех!

# 8
Когато сменяте летния гардероб със зимен, ако имате дрехи, обувки, шапки, шалове, които няма да носите, направете пакет за децата и възрастните, които отец Иван приютява в Нови хан. Те приемат всичко, включително и храна!!
Дом за сираци "Св. Никола" при църквата "Св. Троица" ул. Търнава No 21 А с. Нови Хан пк 2110 община Елин Пелин област София
Отец Иван
0886 85 29 50
0889 53 98 74

# 9
Преди години гледах репортаж от с. Нови хан. Той, вече стар и немощен се моли да се помага на тези хора.
Тези хора- здрави, прави и охранени мъжаги, деца на различна възраст, добре облечени,
 с модерни телефони-  си стояха встрани и просто чакаха... Не били научени да работят и да се трудят.
Помъчил се да ги научи- не искали ни кокошки да гледат, ни градина да кОпат, даже и на работа не ходели,
че пари давали за билети. Мърсотия навсякъде- при толкова жени...
Местни хора казваха, да не носим дрехи, избирали само нови и модерни, другите изхвърляли на бунището.
След време по ТВ казха, че отчето е много зле. От тогава нищо не се чу за него.

# 10
Абсолютно потвърждавам. Аз пуснах поста за дарение към този дом и сега съжалявам
Направих си труда да им изпратя дрехи и обувки.Избирах запазени и чисти
Изпратих ги,платих за доставка
И след една седмица получавам от куриера съобщение, че имам пратка
Отивам-обрали,каквото обрали и в един кашон ми върнали всичко
Та,платих пак за да си ги взема обратно
Натовари ги на колата и на първата къща в махалата...
Хората ми благодариха от сърце

Общи условия

Активация на акаунт