Работа и живот в Ямбол

• 4 465
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
Това за ниските заплати на сестрите е почти навсякъде, не само в Ямбол.
Моя роднина с 37 години трудов стаж в различни отделения на областна болница взима основна заплата 1550 лв. С клас прослужено време едва доближава 2000 лв. Като се сложи данъка чисто взима към 1600-1700 лв. Безумно е.
Така е, хубави пари се взимат в частни лечебни заведения и в някои държавни и общински, но малко на брой. В цитирания от мен Карнобат са по-високи, но отново са доста под адекватното.н

# 61
Holly_mac,добре, че има все още хора като Вас! Дано трудът ви скоро да бъде оценен!
Някакви варианти за допълнителни средства - клинични проучвания, работа към някоя фармацевтична компания, писане на статии на медицинска тематика? Жалко ще е лекар да бъде загубен като такъв само, защото не може да му се осигури адекватно заплащане.

# 62
Не е само заплащането. То е даже най-малкият фактор.

# 63
Отклонихме се малко от темата. Нека не нарочваме конкретно Ямбол и условията за живот там, защото има областни градове (като Видин например), където положението е още по-трагично. Да не споменаваме селата и по-малките градчета, че там е тъжна картинка. За съжаление цялата държава е на доизживяване. Икономиката занапред все повече ще се концентрира в София и в още три-четири големи града и това ще е. Останалите населени места са обречени на разруха и обезлюдяване.

По темата - бих живяла в Ямбол (както и във всеки друг областен град ако се наложи), но аз не съм общовалиден случай. Различните хора имат различни потребности - финансови, социални, развлекателни и т.н. Всеки да си преценява според случая.

# 64
Отклонихме се малко от темата. Нека не нарочваме конкретно Ямбол и условията за живот там, защото има областни градове (като Видин например), където положението е още по-трагично. Да не споменаваме селата и по-малките градчета, че там е тъжна картинка. За съжаление цялата държава е на доизживяване. Икономиката занапред все повече ще се концентрира в София и в още три-четири големи града и това ще е. Останалите населени места са обречени на разруха и обезлюдяване.

По темата - бих живяла в Ямбол (както и във всеки друг областен град ако се наложи), но аз не съм общовалиден случай. Различните хора имат различни потребности - финансови, социални, развлекателни и т.н. Всеки да си преценява според случая.

Ямбол е просто донор за Бургас и големите градове. Изкуствено завишени цени, ниски заплати, липса на елементарни услуги… абе, трагично е. В 22:30 да няма аптека откъдето да купиш капки за нос за бебе, това е най-малоумния пример, дори… вече ми се плаче. Да не говорим, че тези седмици града изглежда адски занемарен, цялата обшинска сила е съсредоточена в синя зона, кръгови (които, са абсолютно ненужни за ширините на нашия град, дори да облекчават трафика, не виждам как ще се придвижват пешеходците в час пик)  и не знам още какво си, а тревите по детски площадки закриват пейките! Абе, безвремие, радваме се за местата в детските градини, ама за да са здрави тия деца ги влачим до София при специалисти, раждаме на минимум 200км, тъжно е. Приятелите ми в други градове не искат и да чуват за връщане, и основен фактор е здравеопазването. Даже педиатрите ни са под съмнение, няма един читав АГ при когото да се чувстваш в сигурни ръце, болница няма. Всеки ден съжалявам, че се върнах, но ме успокоява само мисълта, че е по-спокойно от София и детето ми може да расте безгрижно.

# 65
В Бургас извън лятото с работата е дори по-трудно, от колкото в Ямбол.
За кръговите изобщо не съм на Вашето мнение - много по-добър вариант са от отвратителните светофари с 1 минута червено и 20 секунди зелено. За синята зона също съм ЗА, защото харесвам концепцията за зелен център без автомобили, която се развива във все повече европейски градове. Отделно, в крайна сметка живущите в района се принуждават да паркират на 3-4 пресечки от вкъщи, защото местата пред блоковете им са заети от приходящи автомобили.
Въпросът е, че трябва да се подобри градския транспорт. Комуникацията между някои квартали е доста затруднена. Свекърва ми например е в Зорница и за да дойде до Керханите няма особено удобен транспорт.
Проблем е и пръскането за комари - то трябва да започва в началото на март. И до началото на май месец да се пръска поне 4 пъти.
За денонощната аптека самата аз споменах. Проблемът е отново липса на кадри - няма достатъчно фармацевти, който да желаят да работят нощна смяна, защото си е опасно.
Отдавна смятам, че държавата трябва обаче да си влезе в ролята на регулатор и да стане като на запад - аптеките да се редуват коя да е дежурна уикендите и нощем.
За болницата вече споменах - кадровата политика е нула. Аз самата съм на път да напусна, защото съм с тежък бърнаут, което вече ми се отразява и здравословно. Реакция от ръководството на воплите ни за промяна - нула, все се казва, че няма как да стане.
Друг проблем, за който се сетих, са качеството на водата и въздуха. Водата е много твърда, трябва филтърна система или да се пие бутилирана. Зимата масово хората се отопляват на твърдо гориво и въздухът не е с добро качество.
Но си има наистина и доста предимства Ямбол - като локация е на по 1 час път от 2 други големи градове, близо е и до турската граница. Спокойно е, всеки родител има избор къде да запише детето си за ясла, градина или училище, без да трепери за място или да се притеснява дали няма да се наложи да дава 1 заплата за частна ясла. Разстоянията не са големи, почти всичко е на пешеходно разстояние. Темпът на живот изобщо не е забързан като в Пловдив и София. Има доста места за разходка, отдих. Има почти всички големи вериги, а в същото време лесно човек може да си намери производители, от които да купува домашни яйца, мляко, пилета, зайци, зеленчуци и т.н. Жилищата са скъпи, но сравнено с Бургас и Стара Загора са доста по-евтини. Няма голяма престъпност. За сега не е брутално презастроено като в други градове. Постоянно се подобрява градската среда, вярно, основно в центъра, но смятам, че предстои и за кварталите. Нямаме предприятия около града, които да са големи екологични замърсители, както има край Стара Загора и Бургас например.

# 66

За денонощната аптека самата аз споменах. Проблемът е отново липса на кадри - няма достатъчно фармацевти, който да желаят да работят нощна смяна, защото си е опасно.
Отдавна смятам, че държавата трябва обаче да си влезе в ролята на регулатор и да стане като на запад - аптеките да се редуват коя да е дежурна уикендите и нощем.

Държавата да си отвори държавна денонощна аптека ,да осигурява на пълна заплата ,да дава 4000 лева за 10 нощни и съм съгласна да работя само на нощно гише.Ама не го е направила,а е оставила частници да си играят с персонала ,както искат .За 8 години нощни смени в София осигуровките ми бяха на 2 часа и за 20 лева твърдо и процент от оборота -ами ,не ,благодаря ,да си работят собствениците.Да не говоря ,че понякога се налагаше да давам 24-часови дежурства ,което включва освен обслужване на гише,още приемане и подреждане на стока.
Резултатът за мен си беше плачевен-5 години се борих да си възстановя нормалния нощен сън и липса на стаж .
Да осигурят нормална заплата с човешка почивка и нормален трудов договор ,тогава ще се намерят и кандидати.

# 67
  • Ямбол
Ооо, то застрояването в Ямбол тепърва започва 😊.
Аз като пешеходец не съм очарована от кръговите.
За болницата и ръководството ѝ…
Ей го бюджета на общината за 2025 г. Можете да разгледате, подробен е https://yambol.bg/obs-zasedania

30000 лв за мобилно приложение за популяризиране на туризма в Ямбол 😆. И 7000 лв за климатик в пенсионерския клуб в Хале. Дано наистина им сложат климатик на хората, че тези клубове са тотал щета.

Общи условия

Активация на акаунт