Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 623
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 840
То има и мултикукъри които изобщо нямат опция с налягане и пак така се водят. На днешно време повечето имат, де. Аз си държах да не ми е вътре тенджерата с незалепващо покритие - аз ще готвя най-вече някакви супи в него, откъм манджи. Обожавам всякакви яхнии и запържени неща, но мястото на което живея не позволява да умирисвам кой знае колко а тези неща си миришат при готвене, та засега ще се въздържам. Ами нещо не си представям купата с покритието като мина безброй пъти по нея с метален черпак на какво ще заприлича Grinning Знам че има пластмасови черпаци, ненавиждам ги и такова не искам. Предпочетох стоманена тенджера която очаквам да издържи дълго време. Иначе имаше и на Тефал един 5 литров намален за 100 лева, ако е там въпросът. "Марков" уж, не се очаква покритието да му е смотано.

# 841
Невър, дай рецепта за този кебап, моля!
А бе то рецепта е силно казано Sweat Smile
Свински врат нарязан на кубчета - 1кг. Лук 1-2 глави според размера. Лукът го слагам заради домашните, аз мога и без лук. Подправки сол - либерално, малко черен и червен пипер. Всичко в тенджерата. Затварям раздрусвам да се поомешат малко и слагам на средно силен огън докато започне да пищи. След това намалявам котлона на минимално и половин час някъде го оставям да се готви. Може и чубрица да се добави по желание.

# 842
При мен се получи увеличаване на разходите за храна при преминаване на режима, но малко + 20%. Записвам разходите с приложение и мога да го проследя. Ние и преди не консумирахме боклучави храни това е единия фактор реално нямаше как да спестим от премахването на ориз, картофи, зърнени, бобови. Но също оскъпяването мисля че дойде от ползването на доста по-голямо количество полезни мазнини. Преди готвех с олио, сега олио не ползвам. Зехтин, масло, сметана, кокосово масло, авокадо, все скъпи мазнини.
Чета книга за АИП, там казват - ако сте на ограничен бюджет и може да си позволите само една промяна - овкусявайте салатата с полезни мазнини, ако имате още малко пари - сменете и мазнината за готвене.

Последна редакция: сб, 23 ное 2024, 07:14 от steli4ka s

# 843
Здравейте! Обременяването с глюкоза крие ли някакви рискове? Става въпрос за майка ми, при която при ЯМР на глава се видяха следи от прекарани инсулти. Неврологът каза, че трябва да се види кой рисков фактор не е под контрол... дали холестерол, дали кръвна захар, дали диабет, дали високото кръвно. Аз отдавна се каня да я водя на обременяване с глюкоза, но се чудя да не й стане нещо... Отдавна не съм следила темата, но ми се върти, че при високи сутрешни стойности на глюкозата или инсулина, не е добре да се прави обременяване Rolling Eyes Последната й кръвна захар е над 6, но инсулин не помня откога не е изследван.

# 844
Барбалена, а защо е нужно обременяване. При кръвна захар над 6 на гладно, то е ясно че има проблем. Или е ИР, преддиабет или диабет. Това глюкоза, инсулин на гладно и гликиран ще го покажат кое е. Излишно е обременяването. Аз бях в тази ситуация.
Натка, и моя мултикукур го избрах по незалепващото покритие. Няма никакви екстри, но ми е незаменим.

# 845
Благодаря, Стеличка! Значи като за начало без обременяване, само на гладно да видим показателите?
Това успях да изровя от изследванията. Глюкоза има пусната по-скоро, но инсулин и гликиран хемоглобин са отпреди 2 години.

30/07/2022
Глюкоза - 5.80 mmol/l [3.60 - 6.10]
Гликиран хемогл. - 5.80 % [4.0 - 6.0]
Инсулин - 6.88 mU/l [2.60 - 25.00]

22/05/2024
Глюкоза - 4.95 mmol/l [3.30 - 6.10]

05/11/2024
Глюкоза - 5.96 mmol/l [3.30 - 6.10]

17/11/2024
Глюкоза - 6.28 (Изследване в болница, не знам мерни единици, горната граница беше 6.00 по спомен)

# 846
Барбалена, а защо е нужно обременяване. При кръвна захар над 6 на гладно, то е ясно че има проблем. Или е ИР, преддиабет или диабет. Това глюкоза, инсулин на гладно и гликиран ще го покажат кое е. Излишно е обременяването. Аз бях в тази ситуация.
Натка, и моя мултикукур го избрах по незалепващото покритие. Няма никакви екстри, но ми е незаменим.
Аз исках изрично да няма покритие, стоманен съд е само. Което всъщност ме ограничи откъм избор за марка.
Чудя се ако сложа нарязана ряпа в супата дали ще стане добре. Супа топчета ще правя уж, слагам по принцип лук и морков но знам че някои слагат картофи та се чудя че имам хубава голяма ряпа... Някой беше ли слагал такова? За алабаш или глава целина знам, ама не това имам Grinning

# 847
Миналата седмица купих за 5 лв. общо две кофи по 500 гр. маскарпоне с наближаващ срок. Аз си лялям за този крем "Павлова", но пак направих, но не върху торта, а така в чашки. Поръсих с какао и много му върви:

# 848
Барбалена, майка ми като я “хванах”, че има висока кр захар сутрешна (над 6), я накарах да говори с лл. Тя й назначи Кръвно-захарен профил (трикратно). Години по-късно някъде из темите прочетах, че при съмнения за диабет, този тест е по-щадящ.. Сега.. тя не е пряко обявена да е с диабет ..но явно и лекарствата, които приема, допринасят..(след теста й назначиха метформин, пи го може би 1 и 1/2 г и после постепенно го спря, понеже се постара да вкара някои добри хранителни практики.. някои казвам, защото не се лишава напълно, но и внимава все пак с честота и количества 🙃)

# 849
Те ако КЗ на гладно е твърде висока, изобщо не правят обременяване, счита се че може да скочи до опасни нива след глюкозата.

# 850
  • София
Трябва просто да се научат да пускат пакет глюкоза, гликиран хемоглобин и инсулин. В повечето случаи няма нужда от обременяване, ясно е от началните стойности.

# 851
Той трябва и да си влезе по каса да се изследва инсулинът, ама не знам ще доживеем ли.

# 852
  • на острова на мечтите
Тайс, 🤗❤️ специално благодаря за подсказката за магнезиев бисглицинат. Бях скептична, но си струва. Никакви крампи. И спах като бебе.
Много пишете напоследък. 🥰

# 853
Той трябва и да си влезе по каса да се изследва инсулинът, ама не знам ще доживеем ли.

Няма да го доживеем.
Те инсулина за нищо не го признават.
А и се борят срещу режима.
Много, не всички, но много.
Редовно срещам статии по новините как кето и нввмх били вредни режими. Водили до диабет и други заболявания.

# 854
Дани, радвам се за теб😘. И аз го пия, едно цитратче и едно бисглицинатче. Още не смея да пия по две от него, както правя с цитрата. Не виждам още нито ползи, нито вреди, спя един час повече, но още не знам на какво да го отдам

Общи условия

Активация на акаунт