Базедова болест - Тема 15

• 17 535
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
Darvo12, при мен подхода беше поне 6-8 месеца хормони в норма и тогава предприемаха спиране. Според споделеното в темите, имало ли е един рецидив, то последващото лечение е по-дълго. Знаеш, писали сме.
Вече докторите как избират да ни лекуват е отделен въпрос. Всеки както иска, а ти решаваш дали да следваш метода на избрания доктор.
Спреш ли сега, за мен направо си с рецидив. Не че дългият прием е гаранция за ремисия, но поне доктори споделят в мед сайта, че има по-голям успех през последните години този подход.
Плаша се казано честно, че малко са докторите, които продължават обучение, надграждат и се развиват. Все по масово е да караме по време оно и като не стане да режем.

Тъга, успокоила си се. Тревожността ускорява също пулса. Тя кара и жлезата да боледува. Отключва и заболявания. Бета блокер нали също пиеш? Тирозолът не влияе пряко на пулса. Евентуално ако се овладее хиперфункцията ще се нормализира. Ако минеш в хипофункция тогава може пулсът да спадне толкова.
Бета блокерът може да забави пулса, зависи по колко се пие и дали рязко е започната висока доза.

# 586
  • София
Darvo12, Начев е претоварен или по други причини, но за мен е неадекватен. И моята година и половина при него го доказа. Добре започна в началото и от миналия юни, когато вече хормонът ми беше в норма, каза да отида след 4 месеца, а тогава вече при 1 тирозол беше паднал до първоначалното 0,005. След това преди нова година пък рязко ми намали от 2 на 1 тирозола и пак минах в хипер, и върхът беше при ТСХ 3,8 да ми каже да си стоя на 2 таблетки и да отида след 4 месеца, като в никакъв случай да не се изследвам. Това е безумие, не знам в колко тежко хипо щях да изпадна ако го бях послушала. И аз съм чела протоколите – при рецидив, както си ти, лечението е поне 5 години. Той с тия операции се е вманиачил и просто търси друг лекар. Аз сама си играя с дозата, но това не мога да го препоръчам на никого, защото принципно е неправилно. Очевидно и на теб ти е писнало, та просто ако ще си действаш на своя глава се изследвай на 3-4 седмици, за да можеш да коригираш.

Тъга
, от шаш в началото пиех двойна доза бетаблокер, защото 2х 20 мг го четях като 2х2 т, а то е 2 х 1. Тирозола и на 6 таблетки не мисля, че за седмица изобщо има ефект, за да ти падне пулса толкова.

# 587
Тъга, и аз започнах с 6 Тирозола, 3х2. Имаше ефект.
Пулс над 100 мисля не съм имала. Имах аритмия, която отшумя от бетаблокера. Пия 2х0,5.

# 588
Аз дори не посмях да пия бета блокер заради ниското кръвно по принцип и пих само Тирозола, не знам възможно ли е от него да спадне така и то за толкова кратко.
В понеделник ще пусна изследвания за да видя какво се случва, но от едната крайност за няколко дни минах на другата и много се притесних.

# 589
Ама то трябва да мине някакво време за да се види ефекта от хапчетата. Помня че под 3 седмици няма смисъл от изследване, обаче тая информация не съм я проверявала.

# 590
За Тирозола трябва време. Не е хапчето на Нео от матрицата.
Само от бетаблокера усетих бърз ефект.

# 591
  • София
Аз дори не посмях да пия бета блокер заради ниското кръвно по принцип и пих само Тирозола, не знам възможно ли е от него да спадне така и то за толкова кратко.
В понеделник ще пусна изследвания за да видя какво се случва, но от едната крайност за няколко дни минах на другата и много се притесних.
С натрупване е Тирозола, не мисля, че за дни ще има ефект, те затова първо веднага дават бетаблокер. Моят пулс минаваше над 150. Бетаблокера го спрях след първите два месеца, когато вече имаше някакъв ефект върху хормоните. При теб диагнозата е неясна, но виж и кардиолог за тоя пулс. Добрите кардиолози все пак разсъждават върху причините за колебанията в пулса и също могат да предположат откъде са тези крайности. При всички случаи, пулсът ти не е токова нисък, че да е опасен. Високите пулс и кръвно са по-притеснителни.

# 592
Darvo12, при мен подхода беше поне 6-8 месеца хормони в норма и тогава предприемаха спиране. Според споделеното в темите, имало ли е един рецидив, то последващото лечение е по-дълго. Знаеш, писали сме.
Вече докторите как избират да ни лекуват е отделен въпрос. Всеки както иска, а ти решаваш дали да следваш метода на избрания доктор.
Спреш ли сега, за мен направо си с рецидив.

Да, и аз така мисля, че ако спра сега рязко и отведнъж лекарствата, направо трябва да ходя да си записвам час за операция. Той и Начев това си мисли. През цялото време ме убеждава как почти е сигурно че ще имам трети рецидив и да не се бавя с тези лекарства ами направо да лягам под ножа. Боряна може да го потвърди това за Начев, че операцията му е постоянно в устата.

Darvo12, Начев е претоварен или по други причини, но за мен е неадекватен. И моята година и половина при него го доказа. Очевидно и на теб ти е писнало, та просто ако ще си действаш на своя глава се изследвай на 3-4 седмици, за да можеш да коригираш.

Определено Начев нещо не ми харесва вече. Аз го питам като човек, дали не мисли, че ако продължа да пия лекарства още поне половин година, ми е увеличава шанса да нямам рецидив, той със сопнат глас ми вика че не съм го слушал какво ми казва и че година и половина било достатъчно и ако има рецидив да отивам на операция.

Засега мисля да не спирам Метизола. Ще намаля на половин Метизол и 25 мкгр. Л-тироксин т.е. най-минималните дози на лекарствата и ще се следя на 30-40 дни да видим как ще са нещата. Ако всичко е наред ще гледам да направя поне две години лечение, както си пише и в листовката на Метизола, че продължава лечението с Метизол. Не знам защо Начев напира да го спираме на година и половина.

# 593
То не е само той. Засега така върви лечението при нас. Опити за нещо повече не съм видяла. Все ще се намери някой да ни информира. В Бгмама всичко се знае 🙂

# 594
  • София

Определено Начев нещо не ми харесва вече. Аз го питам като човек, дали не мисли, че ако продължа да пия лекарства още поне половин година, ми е увеличава шанса да нямам рецидив, той със сопнат глас ми вика че не съм го слушал какво ми казва и че година и половина било достатъчно и ако има рецидив да отивам на операция.

Засега мисля да не спирам Метизола. Ще намаля на половин Метизол и 25 мкгр. Л-тироксин т.е. най-минималните дози на лекарствата и ще се следя на 30-40 дни да видим как ще са нещата. Ако всичко е наред ще гледам да направя поне две години лечение, както си пише и в листовката на Метизола, че продължава лечението с Метизол. Не знам защо Начев напира да го спираме на година и половина.
При рецидив четох, че насоките по протокол са лечението да е 5 години. Тогава вече има 80% шанс за ремисия. Тия операции са скъпи и рисковани. Вече човек ако има карцином или друг проблем за операция рисковете са оправдани, но в случая просто не знам защо толкова масово ги мързи да се занимават с регулиране на дозата и с лека ръка директно искат да ти махнат цял работещ орган.
Начев отделно се е променил много. Може би е  претоварен и си има други проблеми, но определено не е същият човек. Срещнах го за пръв път преди 15 години, та имам поглед. Даже и от началото на миналата година и сега все едно е друг човек. И пак си остава добър диагностик, и е единствения, който приема и без час, и без да дере сто кожи, но е един дръпнат, недиалогичен, не помни, и просто не става.

# 595
Здравейте, може ли коментар за моите изследвания
TSH (Thyreotropin)Серум / ECLIA
0.8
µUI/mL
0.27 - 4.2
FT4 (Thyroxin free)Серум / ECLIA
20.2
pmol/L
12 - 22
Дали отиват към хиперфункция, по принцип tsh последните години ми беше около 1, по време на бременността пък падна изключително ниско първия триместър и казха, че било заради бременността.
Отделно имам доста силно потене, и нервност и хиперактивност и безпокойство, но сякаш винаги съм си била така..

# 596
Добре са. Дали вървят към хипер, времето ще покаже, но сега са ок.
Когато сте здрава и няма друго странично заболяване може пак да проверите.
Също вижте за анемия (желязо, В12, В9 и В6)и витамин Д.

# 597
Благодаря, да имам анемия периодично ги приемам всички тези..

# 598
Здравейте, ще съм ви Благодарна за коментар на изследванията.
Ще се по старя на кратко да опиша ситуацията.
Ще отговоря на последващи въпроси.
Лутането е голямо и все още неясно за мен
Чета за Базедова болест от няколко дни, различни източници, виждам прилики в симптоми, но и доста противоречия в тях, както и в изследванията си. От симптомите на Базедова имам тревожност,смяна на настроението,нервност/но кой ги няма в днешно време/, косопад, изпотяване, фоточуствителност, световъртежи само надясно като си въртя главата, без значение дали съм права,седла или легнала.
Тези симптоми са ми от известно време – 2022, като веднага след като направих много сериозна паника атака, се консултирах с ендо, кардио, невролог, известно време посещавах психолог. От нито един посетен лекар не се откри нещо и диагноза поставена нямам от никои.
Моята история
2012-открит възел на щитовидна жлеза, проверка на хормони в норма. Без лечение, така и през всички години, само периодично проследяване на хормони и възела на щитовидна
2019-започнах да търся причини за неуспешни опити за забременяване и по поредното проследяване на хормони изскочи висок пролактин, последва ЯМР - резултати аденом на хипофиза, не секретираш пролактином. Известно време приемах достинекс. Вкарахме пролактина в норма и го спрях. Всичко полови и щ.хормони през това време се следяха и си стояха в норма.
Причини за безплодие не открих. Проблеми с МЦ не съм имала никога, до към 2021г. В един момент започна да е нередовен и 2022 се оказах в менопауза и спая напълно.
Съответно се насочих към лечение инвитро с ДЯ
01.2024 Забременях с близнаци, но 20г.с внезапно настъпи раждане и съответно ги загубих. Не изяснена причина за настъпилото състояние и до днес. Всеки казва инфекции, но каква отговор няма.
По време на болничното лежане ми преляха кръв и плазма и направих алергична реакция и на двете, освен две високи дози урбазон друго не направиха, отг.защо стана така, не получих.
Дали съм успяла успешно да се събера и продължа, затова няма да пиша.
Тази година реших да пробвам отново, съответно на рутинните изследвания излязоха съответните хормони. Освен въпросните автоантитела срещу рецепторите на ТСХ и ниските нива на ТСХ, не подсказва за Базедова,от това което четох за нея. ТАТ, МАТ, ФТ3, ФТ4 са в норма, а при хипер и те трябва да са виско. Консултирах се с двама ендокринолога. И двамата споменаха Базедова, хипер, но на ултразвука на щ.ж. казват че поведението и, каквото и да означава това, не отговаряло на хипер. Съмняват се и в това че два хормона показват Базедова, а останалите са в норма. Съответно нямам диагноза, защото искат повторение на изследванията след седмица. Чудя се имам ли я или не? Може ли просто ранно да я хващам тази болест. Може ли от нещо да са повлияни тези хормони и съответно да са неадекватни в момента? Как се лекува? Какви са рисковете за бременност? Да не се повтори отново бремменост до 20г.с. Въпроси много, но лекари не дават отговор. Спрях стимулацията за трансфер, докато не се оточни какво става с щ.ж.
Извинявам се, стана дълго и хаотично, но бушуват в мен много мисли
Ще съм ви Благодарна, за всякакъв коментар, съвет за допълнителни изследвания, както и за лекар за трето мнение.
Благодаря, че прочетохте моята история Heart

# 599
Здравей!
Адекватно ми се вижда да се изчака и да се повтори ТСХ. По принцип, стимулацията може да повиши ТСХ, но не нещо много високо като стойност, ако човек няма проблем с щитовидната. Но дали пък не може да отключи Базедова, както една бременност, аборт също могат и се е случвало. Затова е добре да се проследи. Но дали стимулацията е причина за пониженото ТСХ ще се разбере 3 месеца след приключването и. А дали се касае за Базедова болест, мисля че не повече от месец ще трябва, с тоя ТРАК. Просто се проследи. Много неща могат да отключат Базедова болест. Това е емоционално заболяване. Стрес, тревоги, шок, бременност, раждане, аборт, катастрофи, инфекциозни заболявания и като цяло други болести може да побутнат жлезата.
Имаш голяма нужда от адекватно и бързо набавяне на витамин Д. Докторите нали са виждали тези изследвания?
Не мога да коментирам останалите неща. Не съм запозната. Ако някой от темата е, предполагам ще пише.
С Базедова болест имаме забременели и родили на терапия (като хапчетата по принцип са токсични, но се пият в ниски дози определени за бременни и кърмачки). Риск с болестта и износване има. В общи разни публикации за болестта се пише, че по принцип с Базедова болест (и ниско ТСХ) не е проблем забременяване и често нормално протича бременност. Реално не знам как са нещата. Статистики не съм гледала и не знам дали има. Сигурно има в PubMed.
В България се предпочита премахване на жлеза, овладяване на хиперфункцията чрез тотална тиреоидектомия и последващо заместващо лечение с тироксин и тогава планиране на бременност. Докторите, които поемат пациентки с Базедова болест и възникнала бременност са в заварено положение и си ги лекуват с тиреостатик пропицил в допустимите дози. И положението е според хормоните. А преобладаващо е, ако се потърси препоръка за планиране на бременност с активно заболяване Базед, то е или да се оперира пациентката или ако все пак реши че иска да планира бременност, докато е на лекарства, то разбира се е неин избор, но в момент на възникване на бременност се свързва с доктор и се сменят лекарствата, ако случайно не е на пропицил, а на друг тиреостатик. Това не значи разбира се, че всеки доктор би се наел да лекува бременни пациентки с Базед. Някои не искат. Пращат те на операция и ако искаш после ще планирате бременност.
Вече как ще завърши тази бременност - никой не може да гарантира нищо. Както и при здрав човек, впрочем. Следиш се, пиеш си хапчетата и се молиш за здраво бебе.
Тези неща не те интересуват пряко, но понеже питаш - споделям.
За теб положението сега е, че няма диагноза, бебе няма, не се знае Базед има ли, ниско е витамин Д, а той е важен много. И някой дали не поиска пак да види хипофизата? Някой дали изследва кръвна захар, инсулин?
Има една тема за хормони, изследвания и още една за добавки за забременяване, в които пише denis и мисля, че ще ти е от голяма полза, най-малкото с насоки какво ти е нужно и за какво да проследиш. Ако се окаже, че Базед няма и всичко е от стимулацията, това ще е ок, поне да махнеш нещо и да не мислиш.
/Извинявай, че обърнах направо на Ти. Не се усетих и да не редактирам всичко написано./
Темата за изследване на хормони
Темата за добавките
И изобщо в раздел Искам и бебе и Проблемно забременяване има много информация, която може да ти е от помощ.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 22:49 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт