Нашите цветя - обща тема 26

• 25 987
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • Varna
Без да разбирам съм съгласна с вас,но тези,които продават в магазините с малка саксийка и такива да си купя пак седмица макс ще
издържат.Просто така ще ги сложа в една саксийка и ще е красиво,като комбинирам няколко,но има ли някаква тънкост?
О,за другата пролет ще съм се подготвила:)

# 661
ALESSANDRA Ако искате по-дълго да ви радват, трябва да ги държите на по-студено.

# 662
  • Varna
ALESSANDRA Ако искате по-дълго да ви радват, трябва да ги държите на по-студено.
искам да са на терасата,вечер е доста хладно,надявам се да им е ок.Е,ще
пробвам❤🌸🪻

# 663
  • София
И в лидл, кауфланд, бриколаж, пълно е с цъфнали, вземи си и им се поравай, пък  после ще си прибереш луковичките и ще си ги засадиш на есен, да си имаш за догодина.
Иначе момичетата като си ги купят си ги слагат и сега в земята... Но май вс тези си цъфтят еднократно за сезон, та като увяхнат, туй то за сезона.

# 664
  • In transit
Алиса, с течна тор за цъфтящи цветя, на две седмици. Аз харесвам на Compo(има я в Практикер и Баухаус), но сигурно има и други хубави. Може и с мастърбленд 20-20-20 да я ториш.

Александра, избери си от кауфланд, лидл, била или някой цветарски магазин/център зюмбюли, които едва са се подали от грудката. Има единични или тройки. Може да ги оставиш в техните саксийки или да ги прехвърлиш внимателно с цялата им коренова система в по-голяма обща саксия и леко да им добавиш още пръст. По същия начин може да добавиш лалета и нарциси, но гледай да не са цъфнали, защото и навън бързо ще прецъфтят.
Така ще имаш пролетна градинка сега и веднага, а и ще ги гледаш как растат и цъфтят пред теб в близките седмици.

# 665
Взех си и аз малко теменужки да насадя. Едно лютиче в розово ми влезе в сърцето , та утре ще купя и него.

# 666
  • София
Ох, тези лютичета, толкова са прекрасни... Аз мислех, че есента при засаждането съм ги обърнала наопаки, но сега виждам къдравите им листенца в лазанята и страшно име се радвам и се надявам да цъфнат, даже си взех още лукувички.
Но се учудвам, че сега продават цъфнали, гледам ги и аз... Но на пакатчето пишеше доста по-къни месеци за цъфтеж, май към лятото...

Всъщност "При засаждане септември - декември, ще цъфти през пролетта; при засаждане февруари - април, ще цъфти през лятото." супер значи с повече късмет може и да му се радвам два пъти.

# 667
Мики, точно за петунии е тази красота Blush
При нас няма от тази Сурфиния, а много я харесвам. Ако купуваш за себе си би ли взела и за мен?

Виж тук, има и сурфинии, но може и друга да си харесаш Simple Smile
https://www.gradinasoleil.com/art.php?id=44

Винката цъфти цяло лято, да. Обожава горещината. И да, има и каскадна Вербена.
Тази година със сигурност ще купя Газания. До сега не съм отглеждала, но по описание е точно за нашите жеги.
Катарантусът ( мадагаскарска зеленика), на който му казват и винка, цъфти цяло лято. А винките цъфтят през пролетта. Но пък вариегатната винка майор ( пъстролистната) е много красива и без цветове.

Закупих лалета, в градината ли директно да ги сложа или може и в една голяма саксия?

Като прецъфтят, направо слагай в градината, на дълбочина 10-12 см, без да разбутваш почвата и корените. Да се захранят луковиците. Следващата година може и да не цъфнат, че сега са форсирани. А може и да се изгубят, да се изродят, случва се с много от новите сортове.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 19:26 от Diorela

# 668
Изрязах си мушкатата. Те си седят вънка и не съм ги прибирала тая зима. Тези изрезки които искам да посадя с какво стъбло трябва да са дървовидно или зелено

# 669
N-D-D Само със зелените стъбла

# 670
Diorela, благодаря за линка. Приемам и забележката за Винката. Права си, имала съм предвид точно Катарантус или т.нар. мадагаскарска Винка Simple Smile

# 671
  • Пловдив
Всички луковици от миналогодишни зюмбюли дори листа не прокараха.

# 672
Честит празник, дами💐
От вчера едни карамфилчета.

# 673
  • София
Всички луковици от миналогодишни зюмбюли дори листа не прокараха.
Вади ли ги?

Честит празник! 🌷

# 674
Честит празник, момичета.
Ако искате луковичните  да никнат и цъфтят всяка година, търсете стари сортове. Старите сортове нямат нужда от вадене, те си се размножават сами.
Последните години виждам невероятно красиви и интересни лалета и други луковични, но те се губят, или израждат  след това. Не зная как са създадени, но при всяко положение не са със старите методи на хибридизация. Има нещо друго, може би с някакви нетрайни генетични комбинации.

И да ви поздравя за празника с цъфнали в планината нарцис и зюмбюлчета при дъщеря ми. Пред блока в София едва се показват.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 12:57 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт