Чета спорадично форума и някак събрах смелост и аз да пиша. Аз съм жена на 24 години. Последната една година ми се случиха неща, които ме накараха да се замисля, че имам проблем с поставянето на лични граници, с това да се чувствам приоритет в живота си и с това да мога да заявя мнението си и желанията си (най-вероятно, защото израснах с агресивен баща, около който цялото семейство ходеше на тръни). Харесва ми много да подавам ръка на другите, но и аз ударих на камък, може би защото създавам имидж на самодостатъчна, и не получавам помощ в замяна. Осъзнах, че пренебрегвам често себе си заради другите, моите цели остават на заден план, бутам приятели, гаджета, а аз къде съм? На мен не ми тежат помощта и вниманието, колкото това, че за мен просто не остават ресурси.
Дотук добре. Проблемът съм го осъзнала. Но практически ми е трудно да се променя. Чета някакви книги за самопомощ, някакви статии, но на практика не спирам да се чувствам виновно, когато мисля първо за себе си. Млада съм и затова се надявам да имам шанс да се променя и да се науча, да намеря някакъв баланс, но как да стане?
Осъзнах и че съм научила хората в живота си да ме търсят за всеки проблем, защото ще отделя време да ги изслушам, да помисля, да ми пореват на рамото, но вече започвам да се напрягам. Искам и аз да чуя нещо позитивно! Което също ме кара да се чувствам виновно.
Темата, мисля, че е ясна. Как се научихте да мислите първо за себе си (в рамките на разумното, разбира се)?