Как да се науча на здравословен егоизъм?

• 4 431
  • 137
  •   1
Отговори
# 135
Когато са те възпитавали, че всичко се "върти" около теб, че ти си супер, няма как да видиш другата страна, няма разбиране. И това го виждам при възрастни хора, аз, аз, самочувствие, а го гледаш от страни и се чудиш как е възможно такива вярвания и манталитет, ако не е на неговото край, сърдене, "потропване" с крачета, само, че като си с тези, който са допуснали това добре, но общуваш и с други хора и неудоволетвореността и неприемането расте и не разбираш, и не разбираш и това е,  тръшка се, всичко е драма, как може, аз съм супер, жертва.

# 136
Чела съм предната тема на Лили, но мисля че тази е правилната за нея.
Лили, май разбрах защо страдаш защо колежката не ти била казала нещо или защо хората не дошли за продуктите. Защото на тяхно място ти така би направила, нали. Сега помисли защо.
Точно защото вярваш, че другите трябва първо да помислят за комфорта на някой друг, а не своя, както ти правиш. Но те имат този здравословен егоизъм, а ти не. А трябва.
Постави своите нужди на първо място, после мисли за чуждите. Няма да стане веднага, научена си на друго. Но почни с нещо дребно. Не се чуди защо другите правят нещо, отговора е прост - защото това е правилното за тях. Ти прави правилното за теб.

# 137
Точно защото вярваш, че другите трябва първо да помислят за комфорта на някой друг, а не своя, както ти правиш. Но те имат този здравословен егоизъм, а ти не. А трябва.
Постави своите нужди на първо място, после мисли за чуждите. Няма да стане веднага, научена си на друго.
Малко се разводни темата, но съм съгласна много. Както написах вече, аз имам много агресивен родител и мисля, че оттам съм се научила винаги да преценявам първо другите хора как са, имат ли нужда от нещо и така нататък, като вид защитен механизъм, за да не бъда "нападната". Научила съм се да се снишавам за чуждия комфорт и то за дребни неща.

Попаднах на една сентенция, която ми допадна:

„Човек не може да бъде обезпокоен от другите. Единствено сам може да смути спокойствието си.“

Общи условия

Активация на акаунт