Как да се науча на здравословен егоизъм?

• 4 516
  • 137
  •   1
Отговори
# 105
Лили, след като видях предната ти тема, си мисля, че е крайно време  да приемеш факта, че не си центъра на вселената, нито царствена особа, и останалите хора изобщо не се вълнуват ти какво искаш и за каква точно се имаш. Никой не е длъжен да ти чете мислите, да ти козирува, или да се чуди как да служи на Ваше Величество.
Даже се чудя какъв ли мъж търпи подобно дребнаво и разглезено създание.

# 106
  • София
Не изчетох всичко, но мога само да кажа, че дори адекватна постъпка, която обаче е последвана от такова нищене, прави егоизма или липсата му нездравословен, независимо кой е крив и кой прав. Не можах да схвана напълно фабулата.
Но здравословният егоизъм според мен е скачен с вътрешна убеденост. Иначе си е тегоба да се насилваш (това от личен опит)

# 107
Не изчетох всичко, но мога само да кажа, че дори адекватна постъпка, която обаче е последвана от такова нищене, прави егоизма или липсата му нездравословен, независимо кой е крив и кой прав. Не можах да схвана напълно фабулата.
Но здравословният егоизъм според мен е скачен с вътрешна убеденост. Иначе си е тегоба да се насилваш (това от личен опит)
Така е. Бях по-добре, когато не се замислях дали някой би направил дори и на практика нищо за мен. Поне ги нямаше съмнението и чувството за вина.

# 108
само на мен ли, ми се струват, много объркани, тия казуси на Лили Rolling Eyes

# 109
На мен ми стана много мъчно как са ви предоставили жилище в окаяно състояние. Вместо да ви го ремонтират и обзаведат луксозно, те... За свекър и свекърва става въпрос, нали? Едва ли са твоите родители.
От друга страна, можеха и да не ви предоставят жилище и просто да ви натирят на квартира.
Сетих се за няколко поговорки, подходящи за случая, но ще се въздържа да ги напиша.

Че е егоизъм твоето, егоизъм е. Но не е здравословен.

# 110
Не позна, родителите ми са. Споменах го заедно с други неща, за да е ясно защо ми е проблем, че не са ми спестили 2 часа днес, 2 часа "утре" (за друго) и т. н... Макар че жеста винаги ми е правел впечатление, но преди поне можех да си кажа "ех, аз пък ще се разходя, и без това се чудя какво да правя, а и ми се разхожда".

# 111
Много е интересно как ще обясниш на бебето си какво е здравословен егоизъм.

# 112
Знам какво е много добре. Нито пък съм наивна или глупава.
Просто установих, че на мен специално ми е по-леко без него, но на мен винаги чувството за вина и съмнение са ми били огромен проблем, от ранно детство. Надявам се да не се предава по наследство, но дори и да е така - при мен то е било и насаждано, което аз определено няма да повторя като родителска грешка.

# 113
  • София
За свекър и свекърва става въпрос, нали? Едва ли са твоите родители.

Защо да не са нейните родители? За да засилим усещането за готованка, която не е плащала ипотека ли?

# 114
Защото стана още по-грозно, когато се оказа, че става въпрос за родителите ѝ.

# 115
  • София
Хващаш се за думата според мен заради лични преживявания. Не мисля, че в случая това беше поантата - а че като е в окаяно състояние изисква доста време да се приведе в семеен вид, подходящ и за детето, което очаква.

Не смятам, че човек, който се разкъсва постоянно от чудене и чувство за вина, реално е егоист. А такъв, който дълго време не е бил и сега не може да преработва ситуациите, мята се в другата крайност, допуска глупави грешки и понякога не постъпва готино. Нека не я съдим прекомерно.

# 116
Ами след като не си нито глупава, нито наивна, и т. нар. здравословен егоизъм не те кара да се чувстваш добре, не се насилвай. Раздавай се колкото искаш и колкото можеш, но не очаквай от другите хора същото.

# 117
  • Melmak
Лилето просто се храни от драмата. Спомнете си за колежките й, които са длъжни да я предупреждават за опасностите по време на бременност и подобни.

# 118
Във всяко наше действие има видима и невидима причина. Лили може би в случая не е взела пари, като печалба, но като дистрибутор всяка поръчка и дава облаги.

# 119
Знам какво е много добре. Нито пък съм наивна или глупава.
Просто установих, че на мен специално ми е по-леко без него, но на мен винаги чувството за вина и съмнение са ми били огромен проблем, от ранно детство. Надявам се да не се предава по наследство, но дори и да е така - при мен то е било и насаждано, което аз определено няма да повторя като родителска грешка.

Всъщност тревожността се предава, макар и не генетично. И ако не потърсиш професионална помощ още преди раждането, най-вероятно ще прехвърлиш цялата тази драма И върху детето си, както сега правиш с родители, близки, колеги и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт