Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 239
  • 791
  •   1
Отговори
# 705
Хвана ни някакъв вирус с Дъщеря ми, която е на 3 и половина. Започна с болка в гърлото и лека температура, водихме я на лекар, нищо притеснително, отмина за 2-3 дни и тъкмо мислех, че е ок и я започна хрема - запушен нос, малко сополи, кихане, но това, което ме притеснява, е че се оплаква, че я болят очите, сълзят й и на моменти се зачервяват. Това от хремата ли е? И какво мога да направя, за да я облекча?

# 706
сополи, кихане, дразнене и сълзене на очите са симптоми и на 'сенна хрема'.

# 707
сополи, кихане, дразнене и сълзене на очите са симптоми и на 'сенна хрема'.

И аз се зачудих да не е сенна хрема, но тя до момента не е имала такива алергии. Не знам как да определя дали е алергия или от хрема, защото аз бях с хрема предните дни. Писах на личната и изписа капки Тобрекс май бяха антибиотични. Чудя се дали ще помогнат в случая?

# 708
аз от мнооого години имам много алергии, включително към полени. след бременността се бяха подобрили нещата и сенната хрема беше на практика изчезналс.
средата на март започнаха проблемите при мен. в началото дори аз не бях сигурна ли е алергията ли се обажда или е 'настинка'. пробвах да 'лекувам' и едното и другото без кой знае какъв резултат, докато не заваля в софия и хремата ми рязко се подобри (почти изчезна). отидохме на място с повечко цъфнали дървета и без дъжд и пак се влоших. така че вече е ясно в моя случай, че е алергията.

тобрекс не бих слагала освен ако не се появят гурели. помислете (ако трябва водете записки) кога се влошават нещата. навън/вкъщи, вечер или през целия ден. направете и консултация с педиатъра. започна вече 'сезонът' на алергичните ринити.
при детето сенна хрема уж няма, но две години подред при косенето на тревата в района се започва адът на кихането и сополите.

# 709
аз от мнооого години имам много алергии, включително към полени. след бременността се бяха подобрили нещата и сенната хрема беше на практика изчезналс.
средата на март започнаха проблемите при мен. в началото дори аз не бях сигурна ли е алергията ли се обажда или е 'настинка'. пробвах да 'лекувам' и едното и другото без кой знае какъв резултат, докато не заваля в софия и хремата ми рязко се подобри (почти изчезна). отидохме на място с повечко цъфнали дървета и без дъжд и пак се влоших. така че вече е ясно в моя случай, че е алергията.

тобрекс не бих слагала освен ако не се появят гурели. помислете (ако трябва водете записки) кога се влошават нещата. навън/вкъщи, вечер или през целия ден. направете и консултация с педиатъра. започна вече 'сезонът' на алергичните ринити.
при детето сенна хрема уж няма, но две години подред при косенето на тревата в района се започва адът на кихането и сополите.

Личната според мен мисли, че може да е някакъв конюнктивит, но тя няма секрет в очите, няма гурели, не й залепват клепачите. Казва, че я болят, на моменти й се насълзяват, почервенява и отдолу вътрешната страна на клепача и след малко отминава все едно нищо не е било и след някакво време пак така. А Тобрекс знам, че са за бактерии антибиотични капки… Иначе почти няма сополи, само се запушва носът.

# 710
за дразнене на очите са предписвали (детски офталмолог) на детето капки рогодекс.
едни от трите вида 'изкуствени сълзи', които били подходящи за деца.

# 711
Здравейте,

Детенцето ми (1.6г.) бе с висока температура няколко дни, без други симптоми. От тази сутрин е с въпросния обрив по торса (по ръцете и краката няма към момента):

Дали имате предположения/мнение какво би могло да бъде? В ранна бременност съм и съм доста притеснена, чакам педиатърът ни и той да сподели мнение.

# 712
Розеола най-вероятно, щом е избил обривът няма да вдига температура повече. Може още няколко дни да е отпаднало детето, но минава.

# 713
проверете и в устата за обрив. да не е скарлатина.

иначе най-вероятни са розеола или просто обрив заради температурата.

# 714
  • Mediterraneo
Най- вероятно е розеола, т.нар. шеста шарка, която почти никога не се диагностицира. Преди почти 20 години в инфекциозно успяха без проблем да поставят диагнозата на дъщеря ми, след като бяхме преминали през какви ли не щуротии, най- разпространената сред които е алергия към температуропинжаващи. Понеже шарката избива след 3-4 дни с висока Т, през което време си давал антипиретици и е най- лесно да се отдаде на тях обривът. Няма притеснение за бременността , счита се за безопасна.

# 715
Благодаря ви! 🙏  И нашият педиатър се произнесе, че е розеола, което звучи като най-безобидният вариант и за детето и за моето състояние. ☺

# 716
Кога минаха децата ви на тротинетка с 2 колела? От коя марка и модел сте доволни?

На детето мини микрото вече не й е интересно. Кара колело без спомагателни колелета, тоест мисля, че има достатъчно добре развити умения в балансирането. Има ли тротинетки, подходящи за деца 105 см с две колела, защото Микро и Глобър ги дават от 6 нагоре? По-големи или по-малки колела е по-добре? Гледах една в Декатлон, която я дават подходяща за деца с ръст от 95 см до 1,30 м и 6/9 годишна възраст, което е странно, 95 см е дете на 2 години... За Микро и Глобър не виждам да дават за каква височина на детето са предназначени, а предпочитам да заложа на една от тези две марки, ако й те стават са дете с такава височина.

Също може ли препоръка за добре предпазваща, добре вентилирана и изобщо цялостно качествена каска?

Не разбирам нищо от материята, но прочетох, че е хубаво да има MIPS. Гледам, че някои имат издадено отпред на челото нещо като "козирка", това предполагам предпазва лицето по-добре. Други гледам, че слизат по-ниско на тила отзад. Изобщо не съм сигурна какво трябва да търся, но като виждам колко бясно каращи младежи има в парка до нас, искам да взема нещо сигурно. Не защото тя ще хвърчи с колелото и тротинетката, а защото някой като нищо ще я отнесе...

# 717
На Globber има с две колела за деца с ръст от 105см.
  Дъщеря ми е с каска на същата марка, но тя все така пада, че си разбива редовно устата. Иначе на каската си отвори за вентилация и отзад има лапичка с няколко режима.https://www.ozone.bg/product/detska-kaska-globber-master-xs-s-47-51sm-mentova/

# 718
  • Поморие
Има ли майки, чиито деца са преминали през "фаза" на удряне на всички около тях? Как може дете, което не е ставало свидетел на някакъв вид подобна агресия, не гледа филми или клипове с подобно съдържание, не ходи и на градина, че да го е научило от там и постоянно е под мой надзор, дори и по време на гостуване при бащата, да посяга особено често с плесници и на мен и на околните?
Това явление зачести и ми направи впечатление, а и на другите прави лошо впечатление също. Ако от сега е така, какво ще стане като тръгне на ДГ и почне да се събира с деца? На 2,5 е.

# 719
да. случва ни се понякога. иначе е най-кроткото и послушно дете. играе с всички. гушка се. мила и добра. докато не изпадне в 'истерия'. тогава освен писъци, крясъци, рев и давене, се случва да удря, блъска и всякакви такива. много е неприятно. случва се по-често, когато е преуморена. вече е на 4 и продължаваме да имаме такива епизоди.
в началото си мислех, че е опит за налагане, но след доста четене и обмисляне на нашите ситуации, клоня към това, че организмът е незрял и мозъкът не може да се справи с обработването на информацията и 'емоциите'. тя самата си казва 'не знам' и 'не мога да спра', когато  после я попитам защо се е държала така.

и не.. не е била свидетел на каквото и да е агресивно поведение преди да започнат тези 'истерии' при нея. сблъсквала се е по-късно в градината с бутане, хапане, удряне и тн...

при нея се случва главно вкъщи, когато е много изморена и/или превъзбудена.

Общи условия

Активация на акаунт