Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 226
  • 791
  •   1
Отговори
# 720
Моето скубеше, без разбира се, да е било скубано. Отмина тази фаза. Но още има мания към коси. Особено обича да пипа моята преди да заспи, защото била мекичка.
Аз като дете съм блъскала други деца. Не знам, явно си има някаква изначална агресия в децата, която трябва да се обуздае. Не знам какъв съвет да дам. Говорене, показване как трябва, ако не чуе, отделяне от детето или човека, на когото го прави. След амнайстия опит ще разбере, че това е неприемливо.

# 721
Да, случва се и е нормално, не е нужно да го е видяло някъде, просто им идва отвътре. Големият ми син не е имал подобни прояви, но малкия още нямаше година като започна да хапе, като се ядоса, ама силно и сериозно хапане до кръв, аз му се карам, той ми се смее. Към 2г шамареше всеки, който искаше да му вземе играчката или не му даваше тази, която държи. Тук е ролята на родителя да го научи, че не се прави така и не просто да кажеш -“не така, маме”. Ами когато удари дете на площадката, го хващаш и го прибираш вкъщи. Ако удари теб го слагаш някъде на безопасно, примерно в кошарата и излизаш от стаята. После му обясняваш колко те е заболяло и искаш да се извини и да те цунка, за да ти мине, и че не се прави така. Аз не съм съгласна, че отминава, ако родителя не вземе мерки, едно е детето ми да ухапе мен до кръв, но и него така го ухапа едно 3 годишно, до кръв, направо щеше да му откъсне пръста, той беше на 2г и нямаше причина просто си играеше. Бащата се извини, но нямаше никаква реакция към самото дете и то продължаваше да хапе, блъска, рита и бие децата. Моят син рядко е хапал деца, може би 2-3 пъти съм го изпускала за секунда и веднага съм го карала да се извини на детето, да обещае, че няма да прави повече така и съм го прибирала вкъщи, когато е посягал да удря или да взема играчка от ръцете на дете, действам по същия начин- тръгва си. След няколко такива прибирания, много бързо се научи, че не може да прави така и да наранява по какъвто и да е начин други деца. Но примерно, ако на него му дърпат играчката от ръцете, го оставям да се защити. Той знае, че не е правилно да се взима играчка от ръцете и има правото да не я даде, когато му я дърпат. До 2,5г беше разбрал принципа “ако раздавам шамари, ще ме приберат”. Сега се учим да си дава играчките по същия начин, щом е изнесъл играчка, трябва да я споделя с другите деца, ако не иска или я прибирам, или си тръгваме.

# 722
  • На дивана, под юргана
Кога минаха децата ви на тротинетка с 2 колела? От коя марка и модел сте доволни?

На детето мини микрото вече не й е интересно. Кара колело без спомагателни колелета, тоест мисля, че има достатъчно добре развити умения в балансирането. Има ли тротинетки, подходящи за деца 105 см с две колела, защото Микро и Глобър ги дават от 6 нагоре? По-големи или по-малки колела е по-добре? Гледах една в Декатлон, която я дават подходяща за деца с ръст от 95 см до 1,30 м и 6/9 годишна възраст, което е странно, 95 см е дете на 2 години... За Микро и Глобър не виждам да дават за каква височина на детето са предназначени, а предпочитам да заложа на една от тези две марки, ако й те стават са дете с такава височина.

Също може ли препоръка за добре предпазваща, добре вентилирана и изобщо цялостно качествена каска?

Не разбирам нищо от материята, но прочетох, че е хубаво да има MIPS. Гледам, че някои имат издадено отпред на челото нещо като "козирка", това предполагам предпазва лицето по-добре. Други гледам, че слизат по-ниско на тила отзад. Изобщо не съм сигурна какво трябва да търся, но като виждам колко бясно каращи младежи има в парка до нас, искам да взема нещо сигурно. Не защото тя ще хвърчи с колелото и тротинетката, а защото някой като нищо ще я отнесе...

Тротинетките с малки колела са подходящи за по-равни настилки, по които няма дупки, като асфалтирани алеи. Обикновено, тези модели могат да се сгъват и се пренасят по-лесно. Ето такава тротинетка: https://misto-bg.com/produkt/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b … 1%8f%d0%bb%d0%b0/ Този модел има няколко позиции за височина на кормилото, за да може да се използва в по-дълъг период от време. Важно е, когато детето кара тротинетката, кормилото да е приблизително на бъде на височината на гърдите му.
Докато тези с по-големите гуми са подходящи за по-неравни настилки и тротоари с плочки, които имат фуги между тях, защото колелата им няма да се заклещват вътре в тях. Отделно, тези с големите може да се каже, че возят по-комфортно, но пък често не могат да се сгъват. Това е тротинетка с големи гуми: https://misto-bg.com/produkt/%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B … 0%B8%D0%BD%D1%8F/. При нея кормилото може да се регулира на височина в определен диапазон, без да има определени позиции.
За каските, освен да са изработени от здрави и качествени материали, е важно да имат и достатъчно отвори за вентилация, за да не се изпотява детето, както и по възможност, да бъдат с мрежа, за да не влизат насекоми по време на движението.

# 723
Благодаря, много ми бяха полезни мненията! Започвам да се ориентирам в скутерите и май за момента сме харесали Micro Cruiser LED, защото е лекичък и сгъваем, а пък с големи колела, тамън за разбитите тротоари в квартала и близкия парк. Единствено ме притеснява, че пише, че децата трябва да са минимум 110 см, а тя е 105, не мога да преценя дали тези 5 см са проблем, ще трябва да пробваме на живо, за да решим. В момента мини микрото й е качено на най-горната позиция (68 см) и това й идва ниско, не й е удобно и иска да го вдигнем нагоре, докато най-ниската позиция на Cruiser-ът е 74, може би ще е ОК.
На Globber има с две колела за деца с ръст от 105см.
Ако не те затруднявам, дали би могла да споделиш името на модела? Рових и вчера, и днес в анлгийския сайт на Глобер и намирам единствено Gs 360 за 6+ за деца и над 120 см, а всички останали модери са вече 8+.

# 724
Този модел ги дават, че е за деца над 105см. https://www.ozone.bg/product/aluminieva-trotinetka-globber-flow- … hts-rozovo-zlato/

# 725
За каската- без да имам база за сравнение съм доволна от Alpina. Регулира се за размера на главата, лека и удобна е. Мисля, че качеството като цяло им е добре, сина ми я хвърля, като слиза от колелото- няма една драскотина и цвета не се е променил за две години, включително подмятане по двора.

Купувана е от Амазон, не е много по-скъпа от стандартните.

Редактирам се, ето го модела, но на сина ми е с момчешки шарки https://www.amazon.de/ALPINA-Unisex-Childrens-Bicycle-Helmet/dp/ … WFyY2hfbXRm&psc=1

# 726
Здравейте! Извинявайте за рязката промяна на темата. Вчера през нощта малкият (13м) е докопал от нощното шкафче безжичните ми слушалки и по всяка вероятност е глътнал силиконовата тапичка на едната. Днес вече ходи до тоалетната, порових, но не я открих. Вие бихте ли завели на лекар?

# 727
Моят син на година и нещо беше наръфал силиконова кухненска шпатула, но направо си я беше сдъвкал и все пак като се изака парчетата се виждаха в акото и без да се рови. Силикона е мек и щом при преглъщането не е имало проблем, би трябвало да го изака, но може да минат и 2-3дни. Може да давате картофено пюре, знам, че се дава при погълнат предмет, но е напълно възможно и да не я е глътнал.

# 728
не бих водила на лекар...

в такава ситуация по-опасно е докато стигне до стомахчето, отколкото след това.

# 729
не бих водила на лекар...

в такава ситуация по-опасно е докато стигне до стомахчето, отколкото след това.

Абсолютно. Щом го е преглътнал, страшното е минало.

# 730
Даже излезе.😁 Благодаря ви много!

# 731
Бебенцето ми най-вероятно има пъпна херния. Ако някоя майка вече е преминала през това, ще бъда благодарна да ми обясни след операцията какво да очаквам? И дали като поотрасне, ще има някакви забрани (та дори и временни) спрямо физ. активност? Имам предвид, че две годишното ми детенце се катери, бяга и се чудя, дали ще трябва да ограничавам бебчо в бъдеще от тези дейности? И въобще дали има наистина пъпна херния при положение, че пъпчето се надува само по време на плач? Иначе е като прибрано навътре... Лекарят ще го види чак във вторник...

# 732
  • до най-прекрасния мъж
На дъщеря ми изпъкваше така при плач. Докторката си я следеше, но ни се размина интервенция. Не се е налагало да ползваме и разни лепенки или други методи за прибиране. 
Нека специалист да види детето и да даде насоки, не е задължително да е за операция с всички последващи ограничения.

# 733
Едната ми дъщеря имаше пъпна херния, доста голяма си беше. Справихме се само с лепенки за 2-3 месеца. Препоръчваха ми да стои повече по корем. Не е имала никакви забрани, доста диво дете е.

# 734
И двете ми деца бяха с пъпни хернии, но никой никога не ми е казвал в началото, че ще е необходима операция. Използвахме лепенки и се прибраха до към 4-5 месец напълно.

Общи условия

Активация на акаунт