Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 14

• 29 407
  • 869
  •   1
Отговори
# 840
Ето как изглежда стената на срама както я наричам, защото се вижда кой от кога не е плащал и какво дължи
Скрит текст:
Аз нулите бих ги направила по една цифра. Хууубаво да се отличава.

# 841
  • Бургас
Благодаря ви!
Когато давам пари с РКО или нещо по-специално трябва. Май само ще тегля от сметка и ще давам за  разходи на домоуправителя в брой /не знам мога ли да му превеждам по лична сметка и той да си тегли/.Той се занимава с поддръжката на сградата. Евентуално и на асансьорната фирма да плащам, но там трябва да има фактура.

# 842
Те ако имаха срам и им пукаше от нещо,  щяха да си плащат.

# 843
  • на последния етаж
И аз идвам с оплакване от съседите. Има ли въобще някакъв механизъм да се съберат пари за ремонт на вход, покрив, мазета, тавани, входна врата? Мнозинството не искат да дават пари.
Евентуално да се кандидатства по програмата за саниране? Не знам вече какво да се предприеме.

# 844
Мисля да се обърна към служебен домоуправител. Сега преговарям с една фирма и те твърдят, че могат да събират вноските от съседите, които не искат да плащат. Трябват 51% от собствениците да се съгласят да ползваме услугите им.

# 845
Да, всички така казват, а като бъдат изгонени се оказва, че нищо не са събрали и даже като си вземате парите от касата на изпроводяк, си отдържат и абонаментана неплащалите от вашите пари.

# 846
И аз идвам с оплакване от съседите. Има ли въобще някакъв механизъм да се съберат пари за ремонт на вход, покрив, мазета, тавани, входна врата? Мнозинството не искат да дават пари.
Евентуално да се кандидатства по програмата за саниране? Не знам вече какво да се предприеме.
И при нас имаше същите проблеми, но ние сме много малко - 8 апартамента. Като видяха, че входа придоби съвсем друг облик си платиха всичко. Сега никой не се противи, само се решава, какво ще се прави.

# 847
  • на последния етаж
Ние сме 12, но едва 3-4 са склонни да дадат пари, а това е крайно недостатъчно. Офертите за ремонт на покрива, на входа, за смяна на вратата, които бяхме събрали преди 4-5 години вече са 2-3 пъти по-високи. Направо съм отчаяна.

# 848
Ние сме 12, но едва 3-4 са склонни да дадат пари, а това е крайно недостатъчно. Офертите за ремонт на покрива, на входа, за смяна на вратата, които бяхме събрали преди 4-5 години вече са 2-3 пъти по-високи. Направо съм отчаяна.
Ако ремонтите са необходими (прочетете в ЗУЕС какво е необходим ремонт), нямат право да откажат гласуване за отпускане или събиране на средства. Управител имате ли да свика събрание?
Вижте си с какви кворуми кои решения се вземат!
Като разпраделите събирането на парите с точно гласувана сума и срок и после не плащат, задействате с протокол от ОС процедура срещу длъжниците  по чл.410.  

*Прочетете как се свиква събранието, направете адекватен протокол и списък на присъствалите, в който да се разпишат преди началото на събранието. Първо избирате един от неплащащите, за да се даде гласност и после ако няма ефект, карате по ред.

# 849
Да, всички така казват, а като бъдат изгонени се оказва, че нищо не са събрали и даже като си вземате парите от касата на изпроводяк, си отдържат и абонаментана неплащалите от вашите пари.

Всички ли са такива измамници? Ние сме стигнали до ситуация, в която няма друго решение. Ще ни изядат бълхите, които излизат от мазето. Покривът тече. Входът трябва да се измаже и боядиса, защото сменяхме кабели и от години вече кабелите са навън. Всички се правят на разсеяни. Аз опитах, направих каквото можах. На луда ме направиха и на всички съм им виновна за нещо. Само аз и една съседка чистим. Сега им говоря, че има бълхи и влизат вече и у нас и ни хапят, даже хванах една и им я показах - изобщо не им пука. Виж, като една съседка настани семейство роми, много организирано подходиха. Ама ромите бяха по-добри съседи от тях. При това всички са с претенции, много им е мръсно, но като стане дума да събираме редовно пари за чистене и поддръжка - никакви ги няма. Свикнали са все другите да плащат. Ама другите вече ги няма, а те станаха много. Не виждам друго цивилизовано решение, освен служебен домоуправител. Другото ми жилище е в ЕС със служебен домоуправител и всичко си е супер. Сега ще правят ремонт на покрива. Събраха парите за половин година! Тук в София искат да събират по 5 лв за ремонт на месец. Ами как 15 апартамента ще съберем за боядисване по 5 лв? Те цените растат по-бързо от техните 5лв дето и не ги и дават даже.

# 850
Как 5 лв? Минимумът по закон е 1% от МРЗ. Поне викнете фирма да напръска срещу бълхи, ако все пак имате някакви пари.
Какво да кажа- пробвайте с фирма, пък ако не потръгне, ще се развеждате. Тъкмо да видят, че ще дават повече с фирма- абонамент, режиини, фонд ремонти.

# 851
И нашия фонд Ремонт е 5 лева и имаме 2300 лева събрани.

# 852
Как 5 лв? Минимумът по закон е 1% от МРЗ. Поне викнете фирма да напръска срещу бълхи, ако все пак имате някакви пари.
Какво да кажа- пробвайте с фирма, пък ако не потръгне, ще се развеждате. Тъкмо да видят, че ще дават повече с фирма- абонамент, режиини, фонд ремонти.

Проблем за пръскането е и един съсед, който трупа боклуци в общите части. Твърди, че са му ценни. Големи са и не мога да ги изнеса. Бълхите са много трудни за унищожаване. Ще напръскаме, ама... Направо съм се видяла в чудо с тези хора! Не знам на кого да се оплача и как да вземем мерки. И ми омръзна все да съм лошата и все моето време и нерви да се хабят за този дето духа Sad

Моите съседи не четат закони и не ги интересува какво пише. Ние дори не сме регистрирани като етажна собственост! Имаме домоуправител, ама тя пое ангажимента, а не живее при нас. Ето и сега каза - поемам ангажимента да поканя фирма за дезинсекция, но после спря да отговаря и не знам ще пръскаме ли, няма ли.

# 853
Здравейте, имаме съсед, който крие, че живее с приятелката си. Твърди, че е сам, а мнократно сме го виждали, че не е така. Не желае да я впише в домовата книга и не си плаща определените суми за блока и ФРО. Какво мога да направя, за да започне да си плаща за 2 души? Благодаря.

# 854
Здравейте, имаме съсед, който крие, че живее с приятелката си. Твърди, че е сам, а мнократно сме го виждали, че не е така. Не желае да я впише в домовата книга и не си плаща определените суми за блока и ФРО. Какво мога да направя, за да започне да си плаща за 2 души? Благодаря.
Освен на кварталния да се оплачете и да искате съдействие. По закон е длъжен до 2 седмици по спомен да се регистрира в домовата книга. Може да понапудрите историята, че влизат и излизат девойки и че не искат да се вписват. Нямате голям избор.
При нас една съседка искаше лятото да отписва дъщеря си, защото много излизала и да не плаща 10 лв за нея. Друга твърдеше, че внучка й не живеела с нея.

Направо не знам тези хора как не ги е срам да лъжат и друг да им плаща чистене, ток и т.н.

В Италия таксата ни за апартамент в сграда без асансьор само за почистване и управление е 60 евро за 70 кв.м. жилище/месечно. Живееш цяла година или не, на никого не му пука. Има и сгради с по-висока такса заради асансьор и портиер. На когото не му изнася си купува къща на село. Напълно сериозно го казвам.

Общи условия

Активация на акаунт