Какво означава семейство?

• 4 917
  • 113
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Семейството се състои от родствени връзки. По принцип. Затова ме учудва, че самотните родители не се считат за нормално семейство от новите възгледи.

Считат се, ето и в анкетата се вижда какво е общото мнение по въпроса. Някакви единични кукувци или тролове в нета може да твърдят обратното, нищо чудно да е само с цел провокация, не им обръщай внимание. сам родител с дете/деца са семейство, семейства са двойките с деца с брак или без такъв, дългогодишните партньори без брак и деца, а и бабите и дядовците, отглеждащи внучета.
Лично за мен, чисто интуитивно, "семейство" предполага участниците да са или във вертикално родство помежду си, или в интимна връзка. В този смисъл не съм сигурна, че бих определила живеещи заедно братя, сестри или брат и сестра като "семейство" в тесния смисъл на думата (в широк ясно, че са от едно семейство и близки роднини), освен ако не живеят с един или двамата си родители. "Домакинство" - да.

# 106
Хм. Сещам се нещо. Когато бях студентка, за да получавам стипендия или да ме приемат на общежитие ми искаха доходите на семейството за определен период назад. Тъй като не бях омъжена ми искаха доходите на родителите. Когато майка ми, родителите ми вече бяха пенсионери, поиска помощ за отопление, социалните ме извадиха от състава на семейството, защото съм над 18 години, независимо, че уча и не съм омъжена. Така доходите на родителите ми се вдигнаха и те вече нямаха право на тази помощ.

# 107
  • Пловдив
Ами да, това е пример, че различните нормативни актове имат различни дефиниции за семейство. В единия случай влизат децата само до 18, в другия - пълнолетен студент и родителите му.

# 108
Много ясно, че сам родител с поне едно дете е семейство.
В друга тема се оказа, че не е приемливо и почти толкова прогресивна изгъзица, колкото еднополовия брак. Не, че съм против еднополовите двойки, но за мен самотния родител и деца са били винаги семейство, съвсем традиционно. Затова пуснах темата, да се просветля, понеже явно нещо пропускам.

Такова е. Тенденциозното и утвърждаващо се ново “поколение” семейства с по един родител носят белезите на личния избор да няма трети член/втори родител, а не просто стечение на обстоятелства.

# 109
........
Да допълня тук от речника на БАН от 1990-та година "СЕМЀЙСТВО, мн. -а, ср. 1. Най-малката социална общност, основана на съпружеския съюз и на родствените връзки" https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1 … 1%82%D0%B2%D0%BE/
В анкетата гласа си веднага го дадох – първата опция, но изчетох и цялата тема дотук. Моите вътрешни разбирания за понятието „семейство” май са близо до цитираната дефиниция. По отношение на живеещите на съпружески начала двойки с общи деца, не знам защо, но аз имам вътрешна бариера да използвам думата „семейство”. И не я използвам, колкото и отдавна да познавам хората, колкото и да уважавам и тях, и решенията им, и в каквато и хармония да живеят и отглеждат децата си. Поразсъждавах си защо е така – може би защото вътрешно считам, че семейството има точен момент, когато става такова, така както човек има рожден ден. Такъв момент може да бъде сключването на брак или появата на дете. Но за двойка без брак, в която се родят деца, някак нещата ми се размиват. Веднага приемам, че детето става член на семейството на майката или на човека, който го е осиновил, но не и, че с раждането си е обединило родителите си в семеен съюз.
Та, по темата, моето мнение (и усещане за нещата) по отношение на няколко варианта на сам родител с дете:
Семейство ли е майка с бебето си, родено в резултат на асистирана репродукция от донор? Да, категорично.
Семейство ли е неженен родител и дете, което е осиновил? Да, категорично.
Семейство ли е овдовял родител с дете/деца? Да, категорично.

Двойките без брак не били семейство защото нямали дата?
Това е абсурдно. Датата на брачното свидетелство не ти дава титлата семейство.
Дата може да им е началото на връзката им, началото на съжителството им или произволна дата. И за семейство се брои, само ако има дата?
Че дори, за онези, които получават детски се брои за семейство съвместно съжителстващият родител. Тоест се дели дохода на членовете на семейството и в тях влизат и двамата родители и без брак. Тоест социалните ги смятат за семейство. Ти не ги смяташ.

А тези заети имат picture perfect  семейство, пък отвътре е гнило и токсично, те семейство ли са щото имат дата?

Или бракувани, които живеят без секс 20 години и спят в отделни спални? Те семейство ли са?

По темата:

Има някаква обща дефиниция на семейство в СК. Тя не изчерпва обаче всички варианти на семейства.

Всеки може да нарича семейство конфигурацията в която живее. Просто не всяка конфигурация се признава пред закона.

По принцип съм защитник на брака, но и живеещите в съжителство партньори са семейство. Просто нямат същите защити от закона. Но са семейство. Както и съжителстващите без деца. Те могат да съжителстват 40 години, но ако нещо стане и не са си уредили делата законово, ще ощетят преживелият партньор.

# 110
Като имат тая свещенна дата на брака и после се разведат, какво става? Ако жената се прибере сама вкъщи при 3 деца, казва ли им "вече не сме семейство"

"Ами какво сме?" примерно пита петгодишното
Върви обяснявай

# 111
  • София
Като имат тая свещенна дата на брака и после се разведат, какво става? Ако жената се прибере сама вкъщи при 3 деца, казва ли им "вече не сме семейство"

"Ами какво сме?" примерно пита петгодишното
Върви обяснявай
Да пита Дренка, нали било избор. Самотните родители избират да са сами, да им почине половинката, да ги напусне, например, без да отричаме нечие право да не търпи нетърпими отношения, за да се хареса на традиционалистите, при които са оцелели поколения израсли в тормоз.

# 112
  • Пловдив
Нож с две остриета е малко. Днес по-лесно се отърваваш от трудно поносим партньор, което е хубаво, но лекотата на разделите прави по-лесно и зарязването заради друг(-а) или просто така, и разпадането на леко скърцащи (пълни) семейства, които с малко усилие могат, предполагам, да се запазят, така че и децата да са щастливи, и партньорите да са спокойни заедно. Няма идеално, едното върви с другото. Сега е по-добре, дума да няма, но не знам дали за живелите при другата подредба тяхното не е било по-малкото зло. В това число за част от търпелите скапан брак. Wink Всички попиваме нравите на времето си - всеки в различна степен, но попиваме.

# 113
  • София
Нож с две остриета е малко. Днес по-лесно се отърваваш от трудно поносим партньор, което е хубаво, но лекотата на разделите прави по-лесно и зарязването заради друг(-а) или просто така, и разпадането на леко скърцащи (пълни) семейства, които с малко усилие могат, предполагам, да се запазят, така че и децата да са щастливи, и партньорите да са спокойни заедно. Няма идеално, едното върви с другото. Сега е по-добре, дума да няма, но не знам дали за живелите при другата подредба тяхното не е било по-малкото зло. В това число за част от търпелите скапан брак. Wink Всички попиваме нравите на времето си - всеки в различна степен, но попиваме.
Мисля, че днес по-лесно се събират хората и се възпроизвеждат, не че толкова лесно се разделят. Детето не е повод за обвързване и първоначално. Показателно е колко родители стават бивши бащи или бивши майки. Та не мисля, че е толкова до неспособността да се поддържа вече не толкова романтична връзка между двама, колкото е пълна липса на чувство за отговорност поне у единия, към собственото потомство. Познавам човек, не интелигентен, интелектуалец, който мисля, че има 7 деца от 7 различни жени. Дали е гледал и едно от тях?

Общи условия

Активация на акаунт