Какво означава семейство?

• 4 842
  • 113
  •   1
Отговори
  • София
Шегувах се при походите в защита на традиционното семейство, че като скандират, че семейство е мъж, жена и деца, пропускат, че има семейства и с по един родител. Сега обаче в една тема се оказа, че това не е шега и има хора, които сериозно гледат с възмущение и потрес на семейства с един родител и не ги имат за семейства.
Та, какво означава семейство? Задължително ли е да има двама възрастни в двойка и деца, или баща с деца, майка с деца са си семейство. Като казвам двама възрастни, имам предвид, че може да не са и двамата биологични родители на децата, т.е. доведен баща и майка също влизат.
Изобщо не коментираме еднополови двойки в семейства, темата не е за това.

# 1
Семейството е минимум от двама души - родител дете или партньори без деца все са си семейство. Семейството споделя едно домакинство, имат емоционална връзка, в някои случаи и роднинска.
Семейството включва
партньори / съпруг и съпруга или еднополови партньори
родители и деца
братя и сестри
Разширеното семейство включва също така баби и дядовци, лели, вуйчовци, чичовци, братовчеди.
Ако баба и дядо отглеждат внучето си те пак са семейство.

# 2
Да, точно това съм се мъчила да обясня в други теми - за мен родител с дете или деца е семейство. Дали е вдовец, разведен, сам и т.н. е без значение.

# 3
  • София
Един родител с дете/деца за мен е семейство.

# 4
  • София
Семейството е минимум от двама души - родител дете или партньори без деца все са си семейство.
Да, и партньорите без деца са семейство, но не съм го сложила в анкетата, защото не виждам вопли, че семействата без деца не са семейства, но деца с един родител се оказва неприемливо, дори родителят да е овдовял. Кога е станало това, ми е непонятно. В миналото често е имало войнишки вдовици или вдовци на майки починали при раждането, не съм и чела да е неприемливо.

# 5
Много ясно, че сам родител с поне едно дете е семейство.

# 6
  • София
Нима мъж и жена без деца (които не могат или не искат да имат) не са семейство?
За мен семейство е всяка конфигурация от поне двама души, които споделят общо домакинство и доброволно желание да са в тази конфигурация или единият все още е непълнолетен (или има специални потребности) и е зависим от другия, вкл. без да имат пряка кръвна връзка (имам познат, който остана вдовец и отглежда двете деца на съпругата си, които не са негови, но биологичният баща не се интересува; имам и близки, които отгледаха племенника на мъжа, понеже майката на детето беше самотен родител и почина).

# 7
  • София
Много ясно, че сам родител с поне едно дете е семейство.
В друга тема се оказа, че не е приемливо и почти толкова прогресивна изгъзица, колкото еднополовия брак. Не, че съм против еднополовите двойки, но за мен самотния родител и деца са били винаги семейство, съвсем традиционно. Затова пуснах темата, да се просветля, понеже явно нещо пропускам.

# 8
  • Бургас
Нима мъж и жена без деца (които не могат или не искат да имат) не са семейство?
За мен семейство е всяка конфигурация от поне двама души, които споделят общо домакинство и доброволно желание да са в тази конфигурация или единият все още е непълнолетен (или има специални потребности) и е зависим от другия, вкл. без да имат пряка кръвна връзка

И за мен това е семейството.

Сама отглеждам тритете си деца и сме семейство точно толкова, колкото бяхме и докато имахме брак с баща им.
Самотна ще се почувствам може би, когато децата пораснат, създадат свои семейства и остана сама.

# 9
  • Sofia
Семейство = Хора и хора или хора и животинки, между които има истинска обич. Heart

# 10
  • Пловдив
Естествено, че самотен родител с деца е семейство, и не мисля, че скандиращите за мъж и жена го изключват. Те имат предвид, че пълното семейство е мъж и жена - срещу еднополова двойка. Когато говорим за пълно семейство, обикновено разбираме двойка родители и децата им. В тоя смисъл "има и самотни родители" не е отговор според мен на "традиционното е мъж и жена".

Иначе и двама братя ергени в общо домакинство са семейство отвсякъде. Или дори двама братя с жени и деца, защо не. И трайно съжителстваща двойка без брак също, напук на форумните блюстителки на традиционния брак, според които това са съквартиранти, гаджета или мъж с метреса. И не се изискват ненавършени 18 на децата, за да влизат в семейството като понятие. Всички такива дефиниции в нормативни актове са за целите на самия нормативен акт. Няма общо и изчерпателно изброяване кой е семейство, обикновено се разбират родствени или брачни отношения и общо постоянно живеене, но не виждам пречка да смяташ за семейство и близките си, с които не живееш заедно, но поддържате тясна връзка. Ако се изнесеш на квартира, например.

Да, като прочетох поста на Фивър Рей - съгласна съм, че и отглеждащият близки деца неродител, ако замества родителя, може да стане семейство с тях. Сега, ако родителят е жив и не се интересува, ми е трудно да преценя дали остава част от семейството на децата - нямаме дефиниция просто, а прието приблизително значение според случая.
Майка ми ми е разказвала за нейна позната, без деца, която заедно с брат си отгледала единствения си племенник - дете на другия брат или сестра, който починал. Забравила съм подробности, но единият от живите брат и сестра никога не беше сключвал брак, другият беше рано разведен или овдовял, двамата стават като родители на детето, без да са двойка. Ако са живеели тримата заедно, и това не помня - ами общо семейство са си тримата. Ако детето е живеело само с единия - пак, с него, а може би и с двамата биха могли да се нарекат семейство.

Учителката ми по немски ни е разказвала за мъж, който отглеждал като свое детето на живата си бивша съпруга. То било момиче, мулатче, вече голяма девойка, човекът бил възрастен, съпругата била много по-млада от него и го зарязала навремето, оставяйки детето при него. Също семейство, не особено традиционно, но съвсем семейство.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 12:19 от Магдена

# 11
има хора, които сериозно гледат с възмущение и потрес на семейства с един родител и не ги имат за семейства.
Та, какво означава семейство?

Връзката “родител - дете” за мен винаги означава семейство, без значение дали е баща/майка или отглеждащ възрастен.
Както всички знаем никой не си избира родителите (изключвам езотериците), така че със сигурност има и недоволни от конфигурациите.

# 12
  • гр.София
Аз и децата ми сме семейство. Точка!
Дори излязлото от домакинството ми дете си го броя семейство.

# 13
И за мен семейство е всичко, описано от Mama Ru.

В друга тема се оказа, че не е приемливо и почти толкова прогресивна изгъзица, колкото еднополовия брак. Не, че съм против еднополовите двойки, но за мен самотния родител и деца са били винаги семейство, съвсем традиционно. Затова пуснах темата, да се просветля, понеже явно нещо пропускам.
Вероятно се водят по точното значение на думата, което според тълковния речник (в смисъла конректно за отношенията родители-деца), включва единствено съпрузи и живеещите с тях роднини.

"Съпружеска двойка и живеещите заедно с нея роднини (деца, родители, братя и сестри)."
https://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5 … D1%82%D0%B2%D0%BE

# 14
  • Пловдив
Сам човек ,не е ли семейство?
Необвързан,овдовял...
Малко като "аз и моя милост" се получава. Излиза, че изразът "нямам семейство" е безсмислен.
Не се подигравам с това на хората без семейства в никакъв случай, но според мен под семейство обичайно разбираме двама или повече, макар че в разни анкети има и графи за едночленни семейства.

Общи условия

Активация на акаунт