Какво означава семейство?

• 4 902
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
За мен любовна двойка е семейство, без значение дали имат деца. Може да нямат още, да не могат да имат, да не искат да имат.

Самотен родител с дете не е баш семейство за мен. То за детето най-вероятно е семейство от неговата гледна точка. Ама за мен е полвинчата работа. Не се сърдете. Не го приемайте лично и не ме нападайте. Просто е такова.

# 16
ОМГ, естествено,че е семейство.
Кой би помислил обратното... Странен въпрос

# 17
  • гр.София
В интерес на истината,често ми се случва напоследък да попълвам в разни мед .документи семейно положение и не ми хрумва да напиша " семейна" независимо как си представям аз нещата.Пиша си разведена.
Но е без значение кой как му казва.

# 18
  • Пловдив
То няма по документите такова семейно положение "семейна", има "омъжена".
Иначе щеше да е несемейно положение. Wink

# 19
  • над кукувичето гнездо
Разбира се, че съм си семейство с децата си. Да не би да са ми ги донесли от пазара?!?!

В интерес на истината,често ми се случва напоследък да попълвам в разни мед .документи семейно положение и не ми хрумва да напиша " семейна" независимо как си представям аз нещата.Пиша си разведена.
Но е без значение кой как му казва.
А този соц етикет не знам кому точно е нужен (освен на социални помощи вероятно, с които също имах пререкания наскоро) и защо трябва на някого да се обяснявам в каква конфигурация живея...

# 20
  • София
Ако не се приема самотен родител с дете за семейство, това не е ли подкрепа на насилието в семейството? Или изобщо на търпението на всяка цена, независимо от нещастието в двойката, само с цел някой да не реши, че детето/децата нямат семейство.
Също и овдовелите ннима трябва веднага да сключат брак, но тогава пък ще им е втори и пак няма да е "традиционен"?
Лично на мен не ми харесват подобни клишета.
Нагоре беше споменато и животно. Защо не? Само не административно, разбира се.

Това със семейна/омъжена винаги ми е било странно. Добре, че напоследък почнаха да го пишат "омъжена/в съжителство". И пак е особено, когато една разведена жена е в съжителство с нов мъж, а трябва да отбележи или разведена или омъжена/в съжителство.

# 21
  • Пловдив
Според мен би трябвало да отбележи "в съжителство" - актуалното.
А пък ако омъжена жена е в съжителство с друг мъж, даже и колебание няма. Wink

# 22
  • София
Според мен семейството е:
Мъж + жена + дете/деца;
Мъж + дете/деца;
Жена + дете/деца
Съпруг и съпруга.

В разширеното семейство са родителите (когато си създал/а собствено), братя, сестри...

# 23
  • София
Вероятно се водят по точното значение на думата, което според тълковния речник (в смисъла конректно за отношенията родители-деца), включва единствено съпрузи и живеещите с тях роднини.

"Съпружеска двойка и живеещите заедно с нея роднини (деца, родители, братя и сестри)."
https://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5 … D1%82%D0%B2%D0%BE
То ако се водят по речника над половината семейства не са семейства, защото родителите нямат брак, т.е. не са съпрузи. Ето тук също има коментар, който показва какво имам предвид:

За мен любовна двойка е семейство, без значение дали имат деца. Може да нямат още, да не могат да имат, да не искат да имат.

Самотен родител с дете не е баш семейство за мен. То за детето най-вероятно е семейство от неговата гледна точка. Ама за мен е полвинчата работа. Не се сърдете. Не го приемайте лично и не ме нападайте. Просто е такова.
И защо двойка без деца са семейство, а самотен родител не? Приемаме, че самотния родител е бил в двойка с някого в началото, после овдовял, разведен. Инвитро самотните родители не ги бистрим в момента, макар и те да са си семейство с децата, според мен и по дефициниция.

# 24
  • София
За мен самотният родител е семейство с детето/децата си, без значение от причината, поради която е самотен. Любовната двойка (без брак и/или без деца) не считам за семейство.

# 25
Аз имам съпруг и две деца. Майка ми почина, но баща ми е жив. Имам брат, които не се ожени и няма деца. По време на едно пререкание с него няколко пъти казах "Семейството ми.." визирайки съпруга и децата ми. Той ми отговор с "Престани с това 'семейството ми", защото е обидно.". После се замислих колко е прав - аз, той и баща ми не сме "разширено" семейство. Бил ми е брат докато съм била дете и ми е брат и сега, независимо, че съм вече женена. За него при липсата на съпруга дефиницията за близко семейство сме той, аз и баща ми - нищо не се е променило в това отношение, независимо че в картинката вече няма деца.

# 26
  • София
И да допълня дефиницята по закон "Семейният кодекс урежда отношенията, основани на брак, родство и осиновяване, както и настойничеството и попечителството.". Това би трябвало да ни е общоприетата норма щом е стигнала и до закон. Никъде не се говори за биологични родители, които са заедно или непременно за двама възрастни и деца. Самотен родител на осиновено дете също е семейство с него.

Интересно ми е някой да обясни защо според него не е така. Идеята не е да се караме, просто искам да разбера и защо, и откога датират тия възгледи, които за мен са съвършено нови.

# 27
  • Пловдив
Семейният кодекс урежда тия неща като имащи най-близко отношение към понятието семейство, но също не дава конкретна, изчерпателна дефиниция за семейство.
Настойник или попечител може да бъде извън семейството дори в широк смисъл. Например част от умствено изостаналите по институциите нямат роднини, които да се интересуват от тях или да поддържат връзка, и за настойник им се определя човек от персонала на институцията. При други настойниците са роднини - братя, сестри или по-далечни, - които обаче не живеят с тях.

# 28
  • София
... Любовната двойка (без брак и/или без деца) не считам за семейство.

Според СК не са, но реално са след 5-10-20 или 50 г. съвместно съжителство, вкл. и без деца, поради каквито и да било причини.
Моя леля живее вече 40+ години с партньора си. Имат общо имущество, общо домакинство. Нямат подписан брак и нямат (не могат да имат) деца, но за мен са семейство. Та те не са се делили никога за тези години и живеят в хармония и разбирателство. Изгледаха си взаимно възрастните родители. Имат общи финанси. Трудно бих ги определила просто като гаджета.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 14:15 от Fever Ray

# 29
  Разбира се, че са семейство. Понякога много по-хубаво и по-щастливо от "традиционното" такова.

Общи условия

Активация на акаунт