"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 554
  • 611
  •   1
Отговори
# 135
  • Beyond the stars
"Циркове" правиха и едни български студенти във Виена преди много, много време. Но сигурно и те са дъното на обществото...

“Са правили” , подозирам, че не сте присъствали на събития от 1923 година.
Плюс, че линията на протеста тогава е друга, а изпълнението - съвсем.

# 136
Допълвам с фактология, защото може да четат и нормални хора в темата, които се интересуват от нея:

постановки на "Оръжията и човекът" в България:
1995 г.,  Драматично-куклен театър – Враца, награда за режисура на Националния фестивал на малките форми за реж. Николай Поляков.
2000 г. - Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе

превод и книжно тяло:
2018 г. - Университетско издателство "Св. Климент Охридски"

Както се вижда, произведението присъства на български от 30 години - практически в цялата демократична история на страната ни. Но цирковете трябваше сега да правят.
А, значи нито е било жертва на цензура, нито е представено в националния театър по случай боевете за Сливница! И вероятно могат да си го закупят желаещите. В превод.

# 137
Цялата пиеса "Оръжията и човекът" на български. (Преглъщам източника, защото засега това е единственият електронен вариант.)

https://www.24chasa.bg/Media/2024/11/08/9e7eec2f-0434-4e69-b032-89707e0cd07c.pdf

# 138
  • Пловдив
"Циркове" са правили и едни български студенти във Виена преди много, много време. Но сигурно и те са дъното на обществото...
Няма дъно на обществото, всички българи са дъно според някои, без самите някои и мислещите като тях.

# 139
"Циркове" правиха и едни български студенти във Виена преди много, много време. Но сигурно и те са дъното на обществото...

Благодаря за поправката, не я забелязах!

# 140
То българските "циркове" в европейските театри от тази епоха хич не са за хвалба. Вж. Бургтеатър и Менча Кърничева - Виена, 1925 г.

# 141
  • София

Дядо ми обаче е следвал театър във Виена и като се е върнал тук го изселили в Перник, защото е играл разбойник в пиеса на Шекспир, което е излагал страната и е запивал с подривния елемент Фернандел. Същите хора със същото отчуждение от изкуството и неговите цели са съществували  и тогава.

# 142
  • Пловдив
Заради играта в пиесата на Шекспир ще е.

# 143
  • Beyond the stars
"Циркове" са правили и едни български студенти във Виена преди много, много време. Но сигурно и те са дъното на обществото...
Няма дъно на обществото, всички българи са дъно според някои, без самите някои и мислещите като тях.

При първия ви личен сблъсък с агитка ултраси, можете пак да се върнете да обясните за дъната.

П.С. Имах един любим надпис в общежитие на Студентски град навремето - "Всеки ден покоряваме нови дъна" Bowtie

# 144
Брех, от темата човек остава с впечатлението, че някакви видни интелектуалци са протестирали пред театъра, а не непълнолетни, които хвърлят камъни по хора, които могат да са им дядовци. И отстрани Нешка и Волен ти казват “дай мууу”.

# 145
Вие тук правите внушение, че всички протестиращи са примитивни същества. Доста елементарно.
Нормално е да има реакция, когато провокираш. И то на тази чувствителна тема!

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 14:25 от Alexa10

# 146
  • София
Заради играта в пиесата на Шекспир ще е.
Документи ли искаш да ти извадя? Или не знаеш какво е соц?
Брат му е останал във Виена и е получил смъртна присъда. Е, после я отмениха, защото стана един от най-значимите биохимици в света и трябваше да изпращат аспиранти при него.

# 147
Alexa10
Аз съм на почти 50 години. На протести ходя от 30, може би наброяват няколко десетки. И никога, никога не съм попадала в такъв, в който участват ултраси. Прави си сметката.

# 148
Не подкрепям насилието, но то всячески беше провокирано. Хората с право са бесни, че точно с тази постановка "е почетена" годишнината от Сливенската Епопея. Случайно!?
Това е като на сватба младоженецът да поздрави булката с "Ти си мъртва за мен".

Идва някой, изхрачва се върху гробовете на деди ни, а "каймака" на нацията му ръкопляска и щедро му плаща за спектакъла. А който не пляска е Ганьо, колко удобно!
И по-добре дъно, там поне водата е кристално чиста за разлика от "каймака" събрал всичката нечистотия.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 16:00 от Sysly

# 149
Вземете прочетете за какво иде реч, че вече става абсурдно.

Иначе, аз не познавам интелигентни хора, които биха искали да са сред ултраси, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт