"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 594
  • 611
  •   1
Отговори
# 210
Стана дума за това, чия е била идеята точно тази пиеса да се постави. Според директора на театъра, те са поканили Малкович на разговори и той е предложил именно тази пиеса. Той я е поставил 1985 година в Ню Йорк, имала е един сезон със 109 представления. Това е бил режисьорският му дебют. Даже последните представления Малкович е играл Сергиус.
Та той, като са го поканили в България, се сетил за тази пиеса и бил казал "Искам това да е моят подарък за България".

Освен това директорът попита знаем ли ние в колко държави е поставяна тази пиеса (ние не знаехме и той не каза) и в някои от тях даже не били чували, че има държава България, но след пиесата вече са чували. Журналистите, които го интервюираха, споменаха, че все пак зависи и какво са чули за България от тази пиеса...

Така че, на Малкович е била идеята и тази идея е била приета.

# 211
Не знам пиесата, колко  ни излага като народ.
Но това което се прави пред театъра, показва на какво ниво сме.
Тоест пълна излагация.
Театъра сами си го направихме. Много по-срамен.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 23:02 от RoninBG

# 212
  • София
Скрит текст:
Вие представяте ли си тълпа в Копенхаген да бие посетителите на "Хамлет"?
- Той е написал, че има нещо гнило в Дания!
- Нямаме крал, който да е убил брат си!
- Нашите принцове не са луди!
- Вие не сте актьори, а национални предатели!

Толкова абсурдно ми звучи това, че 5 мин. се чудя какво да отговоря.
Датчаните са интелигентни хора. Това при тях няма да се случи. Не виждам как въобще би им хрумнало да протестират, дори културно, срещу "Хамлет".

Именно. Защо в България същото нещо не ни изглежда не само абсурдно, ненормално, а дори намира защитници, които носят от девет кладенеца вода?
Защото сме прекалено лесно манипулируеми.

# 213
Наближава 7 часа, скоро ще видим какво ще става днес. Представление или "представление".

# 214
  • Пловдив
Незнам пиесата, колко  ни излага като народ.
Но това което се прави пред тятъра, показва на какво ново сме.
Тоест пълна излагация.
Тятъра сами си го направихме. Много по срамен..
Ми не го правете, бе, аман! Не го правете! Само не ми го приписвайте на мен и на останалите българи. Всичките тука, които сте се разврякали за простия българин и манталитета му, не само авторът на тоя цитат - като сте го направили и ревете в първо лице, не го правете повече и недейте да ревете.

"Театър" се пише, не "тятър". Също и "не знам".

_____

Цитат
Прекалено много доводи с Алеко и бай Ганьо чух, но това не е същото. Едно е българин сам да се надсмива на българските недостатъци, при това не злобно, а по-скоро с възпитателна цел, друго е чужденец от нация, и без това негативна към нас. Сещам се за Сервантес - и той осмива рицарските порядки (не само тях разбира се), но в никакъв случай не е злобно, точно като Алеко.
А, не е злобно при Алеко, бе, хич. Алеко изобщо, нали, не е същият като възвишените съвременни нашенски интелектуалци, и в темата има доста, дето напразно се надявали България да отбележи развитие към по-добро, отчайват се, срамуват се и се потрисат от простия примитивен нашенец - така, де, нашенецЪТ, дето вика "булгар", и разбира се, неговия манталитет. Алеко с все талант е роден за съвременен софийски бърчещ нос с презрение към "българина" жълтопаветник, ама късмет - рано се родил.

Скрит текст:
Само за протокола, че конкретният пример не е точен - аз бях "бабата" на собствената си дъщеря от онази тема, не, не съм се сбабичосала, не го казвам сама за себе си, не изглеждам по-възрастна от коя да е моя връстничка от форума, и да, ако го каже вменяем индивид, определено ще е от злоба, при децата би могло да бъде от простима глупост.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 17:36 от Магдена

# 215
  • Пловдив
Виждате ли, това е проблемът. Аз не възприемам българския народ (от който съм част), като много по-изстрадал от други народи или пък като много по-храбър, затова и не откривам тази страшна гавра в нея. ...
Въпросът не е в авторството, а дали споделяш този извод.
Аз лично в ежедневния си досег с болшинството българи, с които контактувам, нямам причина да не го споделям.
Като по-храбър или по-добър от другите не го възприемаш българския народ (аз също), ама като "малък и изключително прост", много по-прост от другите - веднага и категорично.
В тоя форум съм чела още, от уважавана форумка, която засега не е писала в тази тема, че по-лоши хора от българите няма, и какви ли още не монументални, злобни малоумия.
Това е проблемът.

# 216
  • София
И протестиращите пред театъра решиха да подкрепят с действията си тези твърдения.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 18:27 от milenaka

# 217
  • Beyond the stars
Аз все още не разбирам защо трябва да се отъждествя с хората пред театъра снощи и как разграничаването ме превръща в сноб и българофоб.
Дъщеря съм на полковник, внучка на народна певица, дядо ми се е бил в Балканската война -  позволете ми да съм горда, че съм българка без да си татуирам Левски и да бия хора пред театъра, понеже видиш ли ни обиждали.
Обичта към България съм избрала да изразявам по друг начин и така възпитавам детето си. Да е добър човек и гражданин.
Всички видяхме снимката на флагчетата в кофата, толкоз за тротоарния патриотизъм.
И далеч не всички българи сме прости, простите са по-шумни и агресивни.

# 218
Тъкмо туй щях да кажа и аз.
Че напротив, не нихилисти, а тежки оптимисти сме повечето тук. За жалост, все по-често безпочвен е оптимизмът Stuck Out Tongue

# 219
  • Пловдив
Аз все още не разбирам защо трябва да се отъждествя с хората пред театъра снощи и как разграничаването ме превръща в сноб и българофоб.
Теб не знам как те превръща, не съм проследила какво си писала, но онези, които се разграничават не от конкретни хора пред театъра, а от "българина", е очевидно как.

На всички дядовците ни са се били в Балканските войни, аз съм правнучка на фелдфебел, нямам отношение към народната музика, пея фалшиво, не съм горда, че съм българка, но и не кудкудякам, че ме е срам от изключително простия ми народ, защото не го смятам за такъв и не виждам в него нищо за срам, затова въпросните превзети срамувания от отчайващо тъпия и прост български народ ме обиждат - кое точно в думите ми, извинете, звучи като татуиран Ботев, и какво, по дяволите, общо има народната музика и чиновете на дядовците в армията?!

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 18:30 от Магдена

# 220
  • Beyond the stars
Теб не знам как те превръща, не съм проследила какво си писала, но онези, които се разграничават не от конкретни хора пред театъра, а от "българина", е очевидно как.

На всички дядовците ни са се били в Балканските войни, аз съм правнучка на фелдфебел, нямам отношение към народната музика и пея изключително фалшиво - кое точно в думите ми, извинете, звучи като татуиран Ботев, и какво по дяволите, общо има народната музика и чиновете на дядовците в армията?

Аз не видях пряко разграничаване от българина и българите в цялост. От българите пред театъра снощи в частност се разграничаваме. От откровената простотия, липса на критично и всякакво мислене, агресията, липсата на мярка за нормалност.
И това, че не виждам драмата и патоса с тази постановка, нито аналогията с ледените води не ме превръща в българофоб. Простакофоб със сигурност обаче съм. Тези мракобесни събития и целенасочено генериране на напрежение няма как да толерирам и това общо с родолюбието няма.

Надявам се на адекватност от всички страни тази вечер.

# 221
  • Пловдив
Цитат
Аз не видях пряко разграничаване от българина и българите в цялост.
Не, няма, объркала съм се явно.
Никой не е обяснявал, че българският народ е изключително прост, не са го подкрепили изрично в този пост няколко потребителки, нямаше надявали се тъжно и напразно за мъничък поне напредък в развитието на България, констатиращи назадък, разочаровани, отчаяни, засрамени, изложили се в първо лице пред тятъра и пред чужденците, и още много.
А, да, това не е разграничаване.

# 222
  • София
Не ме е срам от българския народ, няма как да ме е срам.
Тъжно е, че в този народ има такива като снощните от протеста.
Тъжно е, че толкова лесно разни партийки и друзья могат да дирижират толкова грозни събития.
Тъжно е, че има толкова хора, които подкрепят тази чалгарщина в поведението.
Чалгарофоб съм (нямам предвид само музиката) и няма как да подкрепя подобни изцепления. И подобни хора.

# 223
  • Beyond the stars
Цитат
Аз не видях пряко разграничаване от българина и българите в цялост.
Никой не е обяснявал, че българският народ е изключително прост, не са го подкрепили няколко потребителки, нямаше надявали се тъжно и напразно за мъничък поне напредък в развитието на България, констатиращи назадък, разочаровани, отчаяни, засрамени, изложили се в първо лице пред тятъра и пред чужденците, и още много.

А трябвало било да сме щастливи, да адмирираме боя над актьори и граждани ?
И това снощи не се класифицира като откровена простотия?

# 224
  • Пловдив
Никой не е обяснявал, че българският народ е изключително прост, не са го подкрепили няколко потребителки, нямаше надявали се тъжно и напразно за мъничък поне напредък в развитието на България, констатиращи назадък, разочаровани, отчаяни, засрамени, изложили се в първо лице пред тятъра и пред чужденците, и още много.

А трябвало било да сме щастливи, да адмирираме боя над актьори и граждани ?
И това снощи не се класифицира като откровена простотия?
Извинявам се, но предпочитам да обсъждам логично следващи едно от друго неща, това тук не е такова по отношение на кои да е от моите думи. По-слаба логическа връзка има дори в сравнение с татуирания Ботев и народната музика.

Общи условия

Активация на акаунт