"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 490
  • 611
  •   1
Отговори
# 300
Няма никакви "претендиращи за единствения морален компас". Има хора, които искат да отидат на театър и има други хора, които си въобразяват, че могат да дават разрешение или забрана на първите.
И защо точно в Народния театър трябва да става това? След като по всеобщо мнение дори самата пиеса и изпълнение не са на ниво. Отделно обидните елементи. Толкова ли са паднали стандартите и на националната институция, и на публиката й? Явно да.

# 301
Все още не разбирам неистовото ви желание да спрете постановка, към която очевидно има интерес? Вие имате ли подходящото образование в сферата на изкуството, за да давате наклон на това, което ще се играе в театъра? Колко постановки сте гледали там или изобщо през живота си? Толкова ли не сте чували за други скандални постановки, изиграни точно там? Тогава къде бяхте да размахвате пръст? Явно не сте виждали голия Хамлет на Явор Гърдев.

За днес билети няма, залата е разпродадена. За следващата дата, която е чак на 26 ноември, също няма билети. За 27-ми, има два билета на партер, първият балкон е разпродаден, на втория има няколко свободни места. От театъра сигурно трябва да ви благодарят за рекламата. Възмутете се още няколко пъти, за да не останат никакви билети.

# 302
Цитат
герой от телевизионно реалити, агент на Държавна сигурност, сдружения, които през годините са организирали протести срещу бежанци и мигранти, срещу ЛГБТ хората, поддръжници на закона срещу "чуждестранните агенти" по руски модел, както и участници в дезинформационната кампания срещу Истанбулската конвенция.

Цитатът е от статията от "Свободна Европа".
По компанията им ще ги познаеш. Ако отида на протест срещу нещо и се появят подобни субекти много сериозно ще се замисля от коя страна на историята съм.

Когато бях съвсем млада така отидох на протест и се оказа, че на него е пълно с пенсионери, червени знамена, скандиране БСП, и си рекох - грешка! Та и сега ако попадна на протест от страната на някакви агитки, ултраси, бръснати глави, биячи, ще знам не само, че не съм си на мястото в такава компания, ами и сериозно ще се замисля за пресечните ми идеологични точки с подобни хора.

# 303
Няма никакви "претендиращи за единствения морален компас". Има хора, които искат да отидат на театър и има други хора, които си въобразяват, че могат да дават разрешение или забрана на първите.
И защо точно в Народния театър трябва да става това? След като по всеобщо мнение дори самата пиеса и изпълнение не са на ниво. Отделно обидните елементи. Толкова ли са паднали стандартите и на националната институция, и на публиката й? Явно да.
А защо не точно в Народния театър?
Ако беше в Сусурлево явно нямаше да е толкова пошла и обидна.

# 304
Ясно е, че руското посолство яха този тип недоволство. Това не значи, че го инспирира. Недоволството си го има и все повече нараства в глобален мащаб във всички либерални демокрации. Демократическите партии по света се правят, че не съществува и се опитват да го борят чрез кенсъл култура и поръчкови медии. Ами не става, това налива още повече масло в огъня. И печели някой като Тръмп, с голяма доза вероятност икономически заинтересован от Москва. А демократите правят "анализ на грешките". Само че все още не виждат основната си грешка. И все още се чудят "как стана така".

Ясно е, че лоша реклама няма, на това разчитат нечистоплътни хора, чиято единствена цел е да си продадат продукта. Все едно какво стъпкват. Може и Христос. Лошо е, когато държавата ги подкрепя. Ето това вече наистина дразни много хора. Може да не идат на протест и да не си окачат статус.

И да, ако беше в Сусурлево, щеше да е една обикновена проява на лош вкус. В Народния театър и на тази дата е гавра с институцията и с историята. Жалко, че не схващате разликата. Също като демократите в момента, които тепърва анализират как така изгубиха президенството и двете камари. Не разбраха, че на някои неща не се посяга, не и вечно. Махалото се обръща.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 11:26 от Petrof

# 305
Прекрасно схващаме. Ти схващаш ли?
В София пиесата е гавра, в Сусурлево не е. Много патриотично Grinning

# 306
Защитаваме правото всеки, който иска да отиде, да види и тогава да прецени и да изказва мнение.

Ами а защо се стига до такава постановка? Казаха ти, че в нормална държава никога не би било поставяна такава уронваща достойнството на нацията пиеса в държавна институция? Казаха ти,ч е във Франция не биха показвали Ало Ало по национална телевизия. Защо според теб?
Защо държите именно тази пиеса да бъде поставяна именно на тази дата именно в този театър? Няма такова право в цивилизования свят и ако не бяха продажни калинки по институциите, нямаше и да се стигне до тази постановка.  Трябва си чистка и този директор да си ходи, но няма как да се случи в тази политическа безтегловност, в която сме.

# 307
НЕ! Изведнъж вие станахте свръхчувствителни и всичко ви дразни! В България крайнолеви хора почти не съм срещала, а аз познавам предостатъчно леви хора. Крайнодесни обаче има в изобилие и непрекъснато трябва да слушаме тирадите им, дори да не са в обкръжението ми.
Та ние си живеехме и преди по този начин. 2013 г. Явор Гърдев постави "Хамлет" с голия Леонид Йовчев и никой не е идвал да бие публиката. В Народния до скоро се играеше "Козата или коя е Силвия?", пиеса, в която мъж се влюбва в коза! И отново никой не е налитал на бой. От години се играе и постановката "Монолози за вагината" без възмутените патриоти да пречат.
Изведнъж нещо ви стана и почнахте да никнете навсякъде, да биете хора, които изглеждат като гейове, да саботирате прожекции, да диктувате как ще работи фонд "Култура", сега и да правите зулуми пред Народния театър. Вие къде се намирате и за какви се взехте?!

# 308
Прекрасно схващаме. Ти схващаш ли?
В София пиесата е гавра, в Сусурлево не е. Много патриотично Grinning
Не, очевидно е, че не схващате. Има неща символи и те са важни. Въпреки непрестанните опити на неомарксистите да ги заличават. Нищо ново.

С горните примери е бил обруган само Народният театър, нещо достатъчно лошо само по себе си. С пасквила на Малкович е обругана и нашата история, националната ни памет. И то едно от малкото събития, които наистина еднозначно вдъхват гордост. И то на най-високо държавно ниво.
Никаква измислена свобода на словото не си струва такова обругаване. И никъде държавата не подкрепя такова ритуално самоунижение.  Още повече, че самата пиеса нито е забранена, нито е недостъпна. Само, моля, не на националната сцена и по друго време.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 11:47 от Petrof

# 309

Изведнъж нещо ви стана и почнахте да никнете навсякъде, да биете хора, които изглеждат като гейове, да саботирате прожекции, да диктувате как ще работи фонд "Култура", сега и да правите зулуми пред Народния театър. Вие къде се намирате и за какви се взехте?!

Към кого се обръщаш, кой от участниците в темата е бил "хора, които изглеждат като гейове"?

Що се отнася до подчертаното - всички тук сме във форум, не е зле да се спазват правилата на този форум.

# 310
Относно символиката.
Светът се управлява със символи и който има "очи" ги вижда, който няма не. Винаги е имало и ще има хора с "широко затворени очи", на това се и разчита. За тях всичко е "просто театър".
В случая, не, не е "просто театър"!

# 311
  • София
Не, няма такова право, забраняващо да се поставя, която и да е постановка.
И категорично смятам, че абсолютно никой, който не е изгледал постановката в сегашния и вид няма никакво право да я коментира, защото повечето от недоволните са точно такива. ( Държа да отбележа, че не се обръщам към конкретни потребители, а цялостно към всички плюещи, но не изгледали я).
Иди, виж за какво става въпрос, кажи какво не ти е харесало, кое е било обидно, проведи нормален диалог с хората.
Направете си подписка, подайте я до Министерство на Културата, до МС, където искате, обаче да си въобразявате, че имате власт да забранявате нещо на някого... Много сте объркали годинита и държавата.
Аз съм изключителен любител на театъра, само тази година имам почти 50 изгледани представления в почти всички софийски театри. Винаги съм казвала на 100% какво мисля и довечера живот и здраве ще направя същото. Никога не ме е интересувало дали пиесата е френска, английска или патагонска, камо ли кой е режисьорът. Никога не съм си и позволявала наглостта да коментирам представления, които не съм гледала или да наричам хората, които са харесали нещо, което аз не съм извратеняци...

# 312
И заради сравнение в посредствена постановка, българи наистина бият и обиждат българи? Струвало ли си е?

# 313
Явно всичко си струва, когато ти плащат да го правиш.
Боряна по-назад сподели за възрастни хора, които протестират и човешки обясняват срещу какво точно. Други бият и обиждат. И навън, и тук.

# 314
Birdflower го е написала достатъчно ясно, така че няма какво да добавя.

Шоу е обичал да критикува и двете страни в една война, така че няма нужда да се опитвате да го накарате да изглежда по друг начин, като например конкретна атака към нашия народ. Той иронизира безумния порив да се избиваме. Войната като цяло е кръв, черва, глад, студ, масови изнасилвания, осиротели деца и овдовели жени. "Винаги се учим от войната, че нищо не сме научили от войната", това са неговите думи.

Общи условия

Активация на акаунт