"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 492
  • 611
  •   1
Отговори
# 315
И заради сравнение в посредствена постановка, българи наистина бият и обиждат българи? Струвало ли си е?
Не, но мисля,.че повтаряхме доста пъти, че това е акция на агитки на служба към руското посолство, чиято цел е просто да сеят размирици. На тях не им пука за символи и светини. Това не значи, че на много други хора не им пука и не са раздразнени.

А напънът да се поставят посредствени и обидни постановки на най-високата театрална сцена от чист инат да се наложиш, без оглед на това, кого обиждаш и с какво се гавриш, е поредната проява на високомерие у либералната общност, каквито изобилни прояви в последните години доведоха логично до техния крах в САЩ. Вероятно скоро и в ЕС. За радост на Путин.
Разбира се, на първо място е икономиката. Но левите сили прогнозируемо и успешно докараха пазарните икономики до криза. Културният натиск е само допълнителен аргумент хората масово да се отвърнат от тях.

# 316
Соларис, кои са критиките към двете страни в пиесата? Аз не видях осмиване на две страни.
 Шоу е обичал да възхвалява геноцид, диктатури, да осмива и обижда евреи в антисемитски пиеси, да подкрепя погроми, да подкрепя евгеника и убийства и тн.  Шоу не е бил антивоенен писател като възгледи.

# 317
Посредствените постановки падат по естествен път. Ако някой намира пиеса, роман или друго произведение за обидно, може да го заяви по много други начини.
Аз така и почти не видях някой да обясни със свои прости думи и даде свои примери от кое точно се е почувствал обиден - като човек, като българин. Виждам едни и същи постове, копирани мотамо, да се веят нявсякъде в интернет. Виждам и хора, които си изпускат нервите, защото някой не е съгласен с тях, и започват да си служат с невероятни изразни средства. Как да им уважаваш мнението и гледната точка при това положение, като единствените техни думи в творчеството им са обидите?

# 318
Вие сте чели Шоу така, както дявола чете евангелието. Joy

# 319
  • София
С интерес бих прочела обидните цитати от пиесата.

# 320
При толкова конкретни цитати, какви доказателства искате повече? Че то го пише черно на бяло, че сме примитивни, мръсни, страхливци и войната ни е била ненужна и неморална.

# 321
Serene__, оправи ми деня с този памфлет Joy
Добре, че е професорът-академик да ми обясни колко въшлясали са ирландците и колко незаводоволен е Шоу, за да ми повдигне националното самочувствие. Ей такова ни е нивото - и на патриотите, и на академиците. С подигравки и бой си прокарват мнението.
Има истина в професорския ферман - и двете нации са били под ботуш векове, само дето едната - на господстващата западна култура, другата - на ориенталската патриархалност. И оттук голямата разлика, едните 130г след пиесата са на върха на ЕС по развитост (по историческа предопределеност, заради статуса на британска колония отчасти), другите - в дъното, (отново заради историческия импринт от столетията османската зависимост), независимо от стартиращите подобни “хигиенни навици” 😊. Защо не гледаме в настоящето и как да поправим недъзите от миналото, които явно все още са вкостенели в мисленето ни и ниското ни самочувствие, изплуващо при всяко споменаване на отдавна отминали времена и порядки?
Скрит текст:
Двете държави си приличат, по дива бедност, по социална мъка и по робство, ние - петвековно турско, от което сме се освободили; те - вечно английско робство, от 1800 г. насам, не са се освободили изцяло. [Това е вярно]

Освен това българите и ирландците имат известна прилика и в антропологичен план - черепи, телосложение, тен, цвят на очите и косата и др.[😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂]

# 322
Serene__, оправи ми деня с този памфлет Joy
Добре, че е професорът-академик да ми обясни колко въшлясали са ирландците и колко незаводоволен е Шоу, за да ми повдигне националното самочувствие. Ей такова ни е нивото - и на патриотите, и на академиците. С подигравки и бой си прокарват мнението.
Има истина в професорския ферман - и двете нации са били под ботуш векове, само дето едната - на господстващата западна култура, другата - на ориенталската патриархалност. И оттук голямата разлика, едните 130г след пиесата са на върха на ЕС по развитост (по историческа предопределеност, заради статуса на британска колония отчасти), другите - в дъното, (отново заради историческия импринт от столетията османската зависимост), независимо от стартиращите подобни “хигиенни навици” 😊. Защо не гледаме в настоящето и как да поправим недъзите от миналото, които явно все още са вкостенели в мисленето ни и ниското ни самочувствие, изплуващо при всяко споменаване на отдавна отминали времена и порядки?
Скрит текст:
Двете държави си приличат, по дива бедност, по социална мъка и по робство, ние - петвековно турско, от което сме се освободили; те - вечно английско робство, от 1800 г. насам, не са се освободили изцяло. [Това е вярно]

Освен това българите и ирландците имат известна прилика и в антропологичен план - черепи, телосложение, тен, цвят на очите и косата и др.[😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂]
Съгласна съм, прилики между нас и ирландците има много. Интересни са ми, чела съм немалко за тях, обичам и ирландски автори. На мен лично ми е много интересна темата за католицизма там, за намесата на църквата, за осиновяванията. И неведнъж съм казвала, че много си приличаме и исторически, и в други неща. Да, въшлясали са били, бедни, гладуващи, притиснати от религия и англичани, но не знам как това следва да ми вдъхне национална гордост на мен като българка.

# 323
  • София
Цитати и преразказ са различни неща.

# 324
  • София
Има ли реално някой оттук присъстващите, който е гледал представлението, за да кажа дали е същото като пиесата или пак чешем клавиатурите само.
И също така искам да споделя за представление, което гледах наскоро и което създаде обидно усещане у мен. Казва се "Народът на Вазов" и има своите привърженици, но аз не съм от тях. Вазов там ( в моите очи) е представен като един грохнал старец, изпълнен с апатия, без желание за живот и интересуващ се само от собствените си болежки. Според вас такъв ли е бил, а и да е бил редно ли е да се представя по този начин. За мен не, за мен беше обидно към човека, направил толкова много за България. Постановката, обаче аз съм я видяла така, вероятно друг човек, с други възприятия би я приел по- различен начин.

# 325
  • София
За какво е този спор, в крайна сметка?
Едни хора не харесват пиесата поради техни си причини. Имат пълно право на това. Никой не ги кара да я гледат. Имат и пълно право да си изразят мнението публично както направиха снощните протестиращи - интелигентно и културно.
Други хора искат да я гледат. Имат пълно право на това. Никой няма право да им пречи.

# 326
Соларис, а да ми обясниш какво общо има "Монолози на вагината", феминистична пиеса, поставяна по цял свят с ПОДИГРАВАНЕТО НА ИЗБИТИТЕ ОТ СЪРБИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИЦИ НА СЛИВНИЦА В ДАТАТА, ГОДИШНИНА НА ТЕЗИ БИТКИ?????? Монолози за вагината няма нищо общо с България, не знам какви глупости говориш и ти. В пиесата от Шоу, ВОЙНИЦИТЕ, ПРОЛЕЛИ КРЪВ ЗА БЪЛГАРИЯ СА СРАВНЕНИ С КУЧЕ!!!

И така да е, нека да няма цензура. Нека хората да ходят, да гледат постановката, и да се скандализират от нейното съдържание. То това е в интерес на консерваторите между другото. Те по тоя начин щяха да натрупат точки, ако действително е толкова скандална тая пиеса. Те в момента изместиха фокуса в обществото от скандалната пиеса, към тяхната недопустима агресия, която е по страшна и неприемлива за обществото, от всякакви пиеси в театри.

И в двете посоки на обществото, либералната и консервативната трябва да има единомислие, по един въпрос, ясно че по всичко друго, не може да има единомислие, иначе нямаше да съществува либерал консервативното деление на днешният свят.

Ако за нещо политически би трябвало да има единомислие, то е че обществото трябва да живее без цензура. И в двете посоки. В момента олекнаха консерваторите по отношение на апелите и критиките си, че в медиите няма плурализъм и по всички основни въпроси на днешният ден, доминира либералната гледна точка, и се цензурира консервативната, след като те самите налагат цензура, и то чрез насилие. Уж либералите са новите комунисти според консерваторите, само дето аз не съм забелязал либералите с бой да спират филми, постановки и всичко което не им харесва, а само консерваторите действат по комунистически със забрани, цензори и заплахи, че и с насилие.

# 327
  • София
При толкова конкретни цитати, какви доказателства искате повече? Че то го пише черно на бяло, че сме примитивни, мръсни, страхливци и войната ни е била ненужна и неморална.
За пацифистите всички, които воюват са такива. Пацифист съм, разбирам го, без да отричам героизма на войниците ни, по-добре е било да не умират на фронта.

И това е пиеса, художествена творба. Не всяка приказка е с поука, не всяка фикция е пропаганда. Как да го разберат хора обучавани в педагогическата митология повече от век.

Гледам как учат история в други страни. Спокойно си говорят за триъгълника захар, роби, пари, за колонизирането и не възпитават децата, че това е било много велико от страна на тяхната нация. А тук яко робство, плюс България на три морета. Това с трите морета супер ли е било за завладените от нас, ако ще сме фенове на драмата? И робството 500 години ала Баташкото клане ли е било и как е останал и един жив българин ако е било така? И как е възможен княз Богориди, кръстени улици имаме на него, пък той османски княз, внук на Софроний...

# 328
Може ли някъде из дебрите на интернет да се прочете по покана на кого поставя Малкович, по избор и одобрение на кого поставя това произведение и защо така неизбежно премиерата беше на 7ми? Ефектно щеше и да е на 10ти, ама не! На 7ми трябва!
За първото гостуване на Малкович също ми е интересно по същите въпроси ако на някого му се занимава да пише.
Генерално се придържам към мнението на Дяволчето, че директора на Народен трябва да си подаде оставката. Аргументите ми обаче са малко по-различни. Всъщност доста по-различни.
И ще си позволя да изразя моето конспиративно съмнение, че провокативните персонажи от всички протести не са точно в руското посолство на хранилка, а в някое друго. Да, те са, да, така правят и това е осъдително в буквален и преносен смисъл, да, несъмнено не го правят “безплатно”. Но моята логика в “следвай парите” не сочи към руското посолство.

# 329
Ето видео с интервю на Бърднард Шоу, който споделя, че иска да убие много хора -- хората от ниските прослойки, които са безполезни за обществото.

Код:
https://www.youtube.com/watch?v=Ymi3umIo-sM&ab_channel=LevanRamishvili

С всичките подигравки за българите, колко са мръсни, неграмотни и страхливи, идващи от такъв човек, който директно си казва, че иска да убие всеки по-нисш, се чудя къде ни е слагал нас... Дали сме били за газовите камери и ние  Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт