"Оръжията и човекът" в Народния театър: за или против?

• 17 482
  • 611
  •   1
Отговори
# 345
Аз сега не знам дали билетите не се изкупуват от едни и същи хора за различни дати, за да създадат илюзия, че има масов интерес.
Идете и си купете и вие няколко билета за няколко дати, да нарушите тази илюзия и да спите спокойно.

# 346
  • софия
Стигнахме ли до това, че "залезлият и непопулярен" Малкович сам си е организирал театъра пред театъра, за да си вдигне падналите акции?

# 347
  • Beyond the stars
Аз сега не знам дали билетите не се изкупуват от едни и същи хора за различни дати, за да създадат илюзия, че има масов интерес.

Ма естествено, той Малкович е никому неизвестен театрал от Сусурлево, даже сам сигурно си купува билетите.
Та може и на тез пред театъра да е платил за реклама.

# 348
Гледах Тео Ушев по БНТ днес с коментар за инцидента. Много съжалявам, че е бил нападнат и е крайно афектиран от случката съвсем разбираемо, но се държа не особено интелигентно. Ни в клин, ни в ръкав призова да спрат да се играят хора̀ пред Народен, там не било място за играене на хора̀. Предполагам е чул призовите да се играе тази постановка другаде и това му е ответния отговор, но някак си заради афекта съпоставя несъпоставими неща.

# 349
Малко извън темата ама това е странно. Как така комунист иска да прилага чист нацизъм. Той ако е комунист, би трябвало да цени живота на всеки, който не е враг на комунизма, и не се бори срещу него. Самата комунистическа идеология, няма как да е расистка, и изключва прилагането на геноцид, на база расови принципи. Комунистите се борят за щастие чрез равенство, а не за чиста раса, и отстраняване на слабите и болните в обществото, чрез геноцид, за да е силно. То нали една от основните критики на комунизма към капитализма, е че при него човек за човека е вълк, слабите и болните заради бедността си нямат достъп, до здравеопазване, образование, и съответно равенство в битието, правата и възможностите с останалата част от обществото. Аз не мога да разбера какъв комунист е бил Шоу с тия расови теории, и призиви за геноцид.

Това не е вярно, Тесла. Част от левите идеолози по онова време са били еугеници като следствие на  идеологиите на лявото за всекиму според нуждите. Тоест, всеки допринася за едно общество и този, който има прекалено много нужди, а не допринася, няма място в него. Има доста информация по темата за британското ляво. А Б. Шоу е бил пък свръхентусиаст еугеник и нонстоп е говорил и писал по темата, за него не се и спори.

# 350
  • Пловдив
Не съм добре запозната с левите идеологии, но онова за нуждите и допринасянето мисля, че не изисква допринасяне от онзи, който няма възможности, нито поставя условие да е горе-долу равен приносът на нуждата.

# 351
Може и така да е било, в британското ляво тогава, ама то не е комунизъм, ами си е баш националсоциализъм ала Хитлер, само дето вместо Евреите, трябва да се отстраняват болните, възрастните от обществото. Защото това са групите които не допринасят в обществото, и техните нужди са по големи от приносите които биха могли да донесат на обществото.

Комунизма не е човеконенавистна идеология сам по себе си, и не изключва никоя група в обществото като ненужна и вредна. Той може и да се е наричал комунист, ама не е бил. По близо е до Хитлер, отколкото до Ленин.

Това между другото не е причина, да не се играят постановките му. Защото говори зле за човека, не за творчеството му. По подобие на нациста Фон Браун. Едно е нацизма му, друго е това което е оставил като технически постижения за човечеството. Трябва да се разграничават двете неща.

# 352
Бърнард Шоу е бил отявлен, яростен, страстен антисемит. Затова Хитлер и нацизмът са му били симпатични.
Бърнард Шоу е несимпатичен, надут чичак. Всеки има право да си го остракира, презира и т.н.
Но пиеси на Бърнард Шоу се играят по цял свят от век и половина, включително и в Израел. Който не иска, не ходи и не гледа.

# 353
Може и така да е било, в британското ляво тогава, ама то не е комунизъм, ами си е баш националсоциализъм ала Хитлер, само дето вместо Евреите, трябва да се отстраняват болните, възрастните от обществото. Защото това са групите които не допринасят в обществото, и техните нужди са по големи от приносите които биха могли да донесат на обществото.

Комунизма не е човеконенавистна идеология сам по себе си, и не изключва никоя група в обществото като ненужна и вредна. Той може и да се е наричал комунист, ама не е бил. По близо е до Хитлер, отколкото до Ленин.

Това между другото не е причина, да не се играят постановките му. Защото говори зле за човека, не за творчеството му. По подобие на нациста Фон Браун. Едно е нацизма му, друго е това което е оставил като технически постижения за човечеството. Трябва да се разграничават двете неща.

Ами, трябва да се разграничава между идеология и творчество, обаче, едното прониква в другото. Тоест, как може писател да пише без неговият личен морал, мироглед и светоусещане да са отразени в творчеството му. Когато един еугенист, мечтаещ да претрепе сума ти ненужни, безполезни, нисши хора,  пише кой е мръсен, кой е неграмотен, кой е страхлив и тн. някакви характеристики, принизяващи все пак дадени хора (в случая българите в сръбско-българската война), все пак те кара да се замислиш. Аз така и не разбрах с какво точно е ценна критиката към някакви бедни, назадничави хора от устата на подобен човек и как да я тълкуваме.

А и нали го изкарват човекът антивоенен писател -- той категорично не е антивоенен, неговият мироглед не е бил против войната, против насилието, против геноцида и убийството. Напротив, той е бил искрен, ентусиазиран и най-активно отявлен пропонент на тези идеи.

# 354
  • София
Добре де - не харесвате Б. Шоу (и аз не го харесвам). Това стана безкрайно ясно. Значи просто не отивате на негови постановки.

# 355
Аз така и не разбрах с какво точно е ценна критиката към някакви бедни, назадничави хора от устата на подобен човек и как да я тълкуваме.
Ама няма критика! Абсолютно му е било безразлично. Някакъв негов приятел, руски генерал, работил в България, му дава идеята, действието във вече написана пиеса, да се развива в България. Търсил е екзотично място, където скоро е имало война.
Той въобще не е стъпвал тук.

# 356
Да, значи като в Северна Корея, няма да се разрешава да се споменава България (независимо колко далечно минало), освен ако: не е в ласкаеща светлина, и ако като в Иран, “Моралната Полиция” не одобри. Дори когато става въпрос за произведения от Нобелови лауреати, драматурзи, считани от британската литературна критика за втори след Шейкспир, щото нали, те били: еугенисти, комунисти, фашисти  и милитаристи (според целия свят, който познава творчеството им).

# 357
Добре де - не харесвате Б. Шоу (и аз не го харесвам). Това стана безкрайно ясно. Значи просто не отивате на негови постановки.
Не е достатъчно. Трябва и ти да не отидеш. Ако отидеш, да си понесеш последиците.

# 358
  • София
Не е достатъчно. Трябва и ти да не отидеш. Ако отидеш, да си понесеш последиците.
Ха, ами всъщност аз нямам никакво намерение да ходя. Пиесата просто не е мой тип. Не защитавам пиесата или автора. Защитавам правото на личен избор.

# 359
Ха, ами всъщност аз нямам никакво намерение да ходя. Пиесата просто не е мой тип. Не защитавам пиесата или автора. Защитавам правото на личен избор.
Няма значение Simple Smile
И аз не я харесвам, доброзорно я четох някога, не по желание и свой избор.
Постановката, съдейки по видяното - декори, костюми - не е моето.
Но никой не ме пита - родоотстъпник съм и трябва да приема за нормално да ме бият, ако реша да отида.

Общи условия

Активация на акаунт