Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 513
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
Нямам желание да инвестирам в акции и облигации. Никакво.
Парите ми ще са под чужд контрол, някъде по света някой си изпълнителен директор ще хвърка със самолет и ще спи и яде в хотели 5* за сметка на компанията, т.е. и за моя. Че и мацки ще си поръчва за моя сметка 😃
Не мерси.
И никела, какаото и т.н. не ме интересуват.
Предпочитам недв.имоти - носят доход и са пенсионна осигуровка.

Възхищавам се на Тинтина и другите дами, които са имали смелостта да вземат кредит, да инвестират в недвижим имот и да направят първото завъртане.
Факт е, че наемите бяха ниски и много "баровци" живееха под наем. Сега поостаряха и почна да им става криво. И да им стават криви тия от КАН 😃

Последната ми покупка е от 22 г.
Занимавам се с недв.имоти повече от двайсет години, но  основната ми работа е друга, аз съм предприемач.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 10:45 от Al Georgieva

# 271
Мрънкаща нация сме си Simple Smile)Много било скъпо в БГ, ама стои в БГ. В чужбина същата работа- много по-добре било в БГ, ама седи в чужбина. Като някъде нещо ти е скъпо, ми или изкарваш повече пари, или се местиш, или не купуваш.

# 272
Някой купуващ в момента със сделка, сключена 2024г не в Меден Рудник Бургас има ли??? Щот то и в Пловдив има двустайки за по 50-75 к евро, ма явно има причина да са такива цените, явно много строители се насъбраха да строят по едно и също време огромни комплекси там.

Иначе и аз купих 2021ва 2 инвестиционни апт и 1 гараж с пари накуп, без кредит и на 31-2 се пенсионирах, ама не си мисля, че нещата не могат да зазлеят, защото помня, че първата ми офисна работа я търсех в най-шибаните времена с ниски заплати във Варна 2013та (веднага след магистратура), а преди това бачках дълги години сезонно в туризма и предната криза мина през ръцете ми. Явно бързо се забравя. И помня как в университета сравнявахме лихвите в ЕС онея години 2008-9-10 и в България бяха най-високите в ЕС, а сега са най-ниските, интересна игра играем при нас нещата винаги да са наобратно в пика на събитията. По простата причина да не ги изпреварим. То и затова кризите идват по-късно тук, играем по другата плоскост.

Иначе аз ако остана без наематели известно време, ще ме заболи, но да му мислят тези с кредитите, които отдават. Че не помнят как при локдаунна наемодателите правеха отстъпки в наемите или опрощаваха само, за да не останат без наематели. Украинците ги нямаше още. И ако си мислите, че препродажбите винаги ще се случват на условията на продаващите, успех. Ще дойде момент, когато продавачите и брокерите ще станат много любезни хорица. Как знам ли? Ми от дългия ми опит като брокер на товари, редуват се времена на надменност и любезност и нито веднъж не продължават вечно.

# 273
Тези глупости с най-ниските лихви в Б-я ме изумяват. Двамата ми братовчеди са във Франция. На единия кредитът е с фиксирана лихва 0.5% от 2021 г, другият е на 0,95% пак сключена ипотека 2021 г. Семейният имот в Италия е купен с фиксирана лихва 2,2% 2022 г, когато лихвите там тръгнаха нагоре. Егати далаверата са нашите кредити...

MaryPop, да миналата седмица купихме в София, в южен квартал двустаен. Какво те интересува относно покупката?

# 274
Дъщеря ми сключи сделка на зелено за 188к евро за 90 м2 жилищна площ в краен източен квартал на София. Скъпо е, но жилището е за живеене.

# 275
Франция не съм гледала специално, но на пръв поглед ипотечните се движат %3.4-4.75. Wow предлагат 15-20 години фиксирана лихва?!! Което показва, че пак ще го духаме тук с плаващите.

2021ва мина и от тогава много неща се промениха. Говорим за сегашно време. И в щатите заключиха 30-годишни ипотеки на %3, а сега гонят %7.

Всички купуват с фиксирана лихва за дълъг период, но тук не. Drago, тук винаги сме от прецаканата страна и определено нямам предвид, че сме на далавера, като сме с най-ниските лихви. Сметката ще се плати на по-късен етап.

Ами купуващите да споделят цени, квартали, с или без кредит, за  живот или инвестиция. На колко ще стъпи с ремонт и т.н. Ако ще отдават, какъв е очакваният наем.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 12:26 от MaryPop

# 276
Сделка септември 2024, двуспален 103 квадрата, жилищна площ 88, за 161 000 евра + гараж 25 000. Източен квартал на зелено.

# 277
Минавам да вметна, че законопроектът на ЗИДЗДДС е внесен в НС.
Някои от вас може да ви засяга новият член 97г, създаван с §18:
Скрит текст:
§ 18. Създава се чл. 97г:
„Задължение за регистрация при облагаеми доставки, свързани със земя и сгради
Чл. 97г. (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице, което извършва облагаеми доставки с място на изпълнение на територията на страната на:
1. нови сгради или на части от тях, на прилежащите към тях терени, както и учредяването и прехвърлянето на други вещни права върху тях;
2. прехвърляне на правото на собственост или учредяването или прехвърлянето на право на строеж върху урегулиран поземлен имот по смисъла на Закона за устройство на територията.
(2) За лицата по ал. 1 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по образец, определен в правилника за прилагане на закона, в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за първата облагаема доставка става изискуем, като данъчната основа на извършената доставка подлежи на облагане с данък.
(3) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97а и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1 и 2, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.“

# 278
  • София
А легалната дефиниция на "облагаема доставка"?

Повечето тук сме обикновени вторични инвеститори и евентуално препродавачи. Аз гледам да не надвишаваме необлагаемите сделки с имоти.

Чудя се кого ли точно ще обхване този текст, който досега е извършвал такава дейност, пък не е бил регистриран? Има ли изобщо такива?

# 279
А легалната дефиниция на "облагаема доставка"?
Голяма тема. Принципното положение:
Скрит текст:
Чл. 12. (1) Облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9, когато е извършена от данъчно задължено лице по този закон и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице, освен в случаите, в които този закон предвижда друго.
(2) Доставката, по която получателят е платец на данъка по глава осма, не подлежи на облагане от доставчика.
За имотите има специфики, но повечето от вас вероятно ги знаете по-добре от мене.
Ключови тук са легалните дефиниции за "данъчно задължено лице" и за "нови имоти" (последните не са баш само тия, дето са нови")

Повечето тук сме обикновени вторични инвеститори и евентуално препродавачи.
Точно такива може да засегне, ако сделките не са единични. Струва ми се, че ще има възможност за интерпретации от страна на контролните органи.

Аз гледам да не надвишаваме необлагаемите сделки с имоти.
Това не го разбрах. Опитвате се да не извършвате облагаеми сделки или да не надвишите оборота за задължителна регистрация? Регистрацията на цитираното основание няма връзка с общата регистрация по отношение на прага на оборот.

Чудя се кого ли точно ще обхване този текст, който досега е извършвал такава дейност, пък не е бил регистриран? Има ли изобщо такива?

Сещам се за някой, които продава няколко имота в рамките на една година. Например парцел в дълбоката провинция, който се води два имота, и гараж или пък някоя къщичка на село, която покрива критериите за нов имот. Това съвсем на прима виста, без да съм чел мотивите на вносителя. Заострям вниманието просто.

# 280
Прави впечатление, че масата от участниците в пазара, които се изявяват тук, са флипъри, наемодатели, спекуланти (не го казвам с лошо в случая, да няма обидени!). Но един страничен човек като ви чете, ще реши, че вие сте мама и тати със скътана сума пари, които са решили да инвестират в пенсии чрез имоти без много много да разбират. Все едно Бъфет да ми е съсед и да ми говори за инвестиции в акции, а аз да си помисля, че "щом този дядка го прави, значи и аз мога" без да знам кой е Бъфет. В този ред на мисли е подвеждащо. Ето например, жена ми чете разни теми за възглавници и тенджери по 1000лв в разни други теми. Там изглежда, че това е нормата. Трудно ми е да повярвам. Па и с имотите по 3-4к+, бижута, трофеи, глигани и прочее локации до докторска. Просто в тези теми са събрани каймака и професионализма и обикновения човек се влияе грешно. Нещо като социалните мрежи и влиянието им относно keeping up with the Jones.

# 281
  • София
bashtatko, гледам да не продаваме повече от един имот годишно, а ако го продаваме, да са минали повече от три години от покупката му. В противен случай се дължи данък върху разликата между платеното при покупката и полученото при продажбата. Май в ЗДДФЛ беше.

Според мен с това изменение може би искат да обхванат частни лица, които учредяват право на строеж на инвеститори срещу обезщетение под формата на апартаменти примерно. Но само гадая. Не се сещам за друга хипотеза, но вярвам напълно на НАП, че с конкретна причина са го измислили. Там по цял ден някой мисли как да не остане дейност, необхваната от данъци и/или регистрации. 😁

# 282
Прави впечатление, че масата от участниците в пазара, които се изявяват тук, са флипъри, наемодатели, спекуланти (не го казвам с лошо в случая, да няма обидени!). Но един страничен човек като ви чете, ще реши, че вие сте мама и тати със скътана сума пари, които са решили да инвестират в пенсии чрез имоти без много много да разбират. Все едно Бъфет да ми е съсед и да ми говори за инвестиции в акции, а аз да си помисля, че "щом този дядка го прави, значи и аз мога" без да знам кой е Бъфет. В този ред на мисли е подвеждащо. Ето например, жена ми чете разни теми за възглавници и тенджери по 1000лв в разни други теми. Там изглежда, че това е нормата. Трудно ми е да повярвам. Па и с имотите по 3-4к+, бижута, трофеи, глигани и прочее локации до докторска. Просто в тези теми са събрани каймака и професионализма и обикновения човек се влияе грешно. Нещо като социалните мрежи и влиянието им относно keeping up with the Jones.

Обикновеният човек, ако има повече акъл, просто ще се води от собствената си интуиция и желания, и ще търси най-доброто за себе си.

# 283

Ами купуващите да споделят цени, квартали, с или без кредит, за  живот или инвестиция. На колко ще стъпи с ремонт и т.н. Ако ще отдават, какъв е очакваният наем.

Аз си харесвам южните квартали. Да си призная въобще не сме търсили и отидохме само на един оглед в 3  апартамента в една сграда. Взехме най-хубавия в сградата Laughing .
...

Общите части са малко по-голям % от разбирането ми за нормално, но цената на самия имот за нас беше ОК, т.е. не дробя колко плащам на кв.м., което намирам за грешка при повечето купувачи, а плащам пари за имота. Не е купен за жилищни нужди, но бих го ползвала, т.е. не сме правили компромиси при избора.

...

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 10:31 от drago_2008

# 284
.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 20:30 от Al Georgieva

Общи условия

Активация на акаунт