Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 997
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Малко данни от НСИ
По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2024 г. е 1 177, а новопостроените жилища в тях са 4 398.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 73.2%, с тухлена - 22.8%, с друга - 3.1%, а с панелна - 0.9%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (78.6%), следвани от жилищните кооперации (14.4%).

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Пловдив - 156 сгради с 431 жилища, София (столица) - 153 сгради с 1 086 жилища, и Бургас - 137 сгради с 681 жилища в тях.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (39.7%), следват тези с три стаи (32.9%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 4.1%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2024 г. е 410.2 хил. кв. м, а жилищната площ - 318.9 хил. кв. метра. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище e 93.3 кв. метра.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Смолян - 162.3 кв. м, и Видин - 162.0 кв. м, а най-малка - в областите Шумен - 65.3 кв. м, и Търговище - 68.7 кв. метра.

# 76
Че само толкова ли - 1,086 за София за тримесечието на годишна база прави 4,344?

Нали беше излязъл един доклад от Уникредит преди около година (може би сега идва време за следващия) и според данните там през 2021 в София са издадени разрешителни за 1.2млн кв.м. жилищна площ, а през 2022 за 1.4млн.

При средна площ на жилище 93 кв.м. това прави към 15,000 жилища годишно за София - тъкмо сега би трябвало да завършват тези, които са почнали 2021-2022.
Нещо не успяват да ги завършат за 2-3 години ли? Цяла София гледам е в кранове, и продължават да започват нови.

# 77
Аз от тази графиката виждам нещо различно - че започнатите през 2015,2016,2017 са били завършени съответно 2020,2021,2022. 2018та точно ще пасне на 2023та. После би трябвало да има лек спад 2 години и абсолютен пик през 2026/2027ма. Освен ако не са се научили да работят по-бързо и пикът ще е по-рано или ако им спре финансирането може да си останат като паметници някои от тях.

# 78
За да те хванат да подпишеш на зелено, гледам обещават срок 2-3 години, но може и 5-6 да е реално, кой знае.

# 79
  • София
Мнение за инвеститора и сградата ще ми бъде полезно https://globalbuild.bg/en/sgrada/manastirski-livadi-iztok-building/
Чета ви и следя от много време понеже съм в търсене.
На предната страница засегнахте точно темата, която ме вълнува “стоителството” от инвеститора
Сградата е на акт 14 и обмисляме покупка

# 80
Тия дни ми си струва че ме заливат реклами за ново (бъдещо) строителство в големи жилищни комплекси в София.
Премного реклама сякаш. Любопитно ми е дали ще бъдат завършени в обещаните срокове. На картинка изглеждат лъснати, но в реалността ще са по-сгъчкани, засенчащи се, с малки помещения и т.н. от същестуващите стари квартали с панелни блокове.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 14:45 от Al Georgieva

# 81
Харесва им на хората, купуват. Спомням си 90-те като нямаше пари, инфлация, това онова, и се отопляше основно една стая. До кухнята дивана, до дивана масата, до масата леглото. Сега е същото, ама напудрено.

# 82
Така беше и предния бум 2008г. Вдигнат ли се цените повече на квадратен метър и почват да намалят квадратурата на помещенията за да се намерят купувачи все пак. Имам познати купиха в НС в Люлин между панелките и бяха ОК с това. Сега почнаха НС срещу тях и хич не им е приятно, било се сгъчквало.
Засенчването го има, но ако питаш отговорните за това строителство ще ти обяснят, че всичко е точно и закона е спазен. А според мен лесно заобикалят засенчване, височина, озеленяване, паркиране и др., като правят сградите от смесен тип / апартаменти, ателиета, офиси, магазини, хотел/. Докато има купувачи за имоти в такива сгради, ще има и кой да ги прави.

На мен ми е по-интересно за старите квартали как и доколко ще ги поеме остарялата инфраструктура / улици, водопровод и канализация също така детски градини, училища и др. комуникации/, че и сега е зор за автомобилите, пък ако се направят още сгради не ми се мисли.

Едно е разрешително за строеж, друго е започване и въвеждане в експлоатация. По спомен мисля, че се изграждаха половината от взелите разрешение за строеж.

# 83
  • София, Bulgaria
Сега да ви споделя нещо относно размерите на жилищата или по-точно тяхното възприятие.
Преди точно 4 г. се преместихме от 2ст 56 кв.м. ЗП. в 3ст 95кв.м. ЗП и тераса 35кв. Дет се вика разгеле дойде ми реда за мечтаното жилище.
В 2ст. , който е на 50 мегла от 3ст. на мига се нанесе дъщеря ми. С гаджето си живеят чудесно. Днес бях при нея, рядко ходя,  обикновено семейните сбирки са в къщи. И какво да ви кажа. Баси якия апартамент. Всичко ти е на една ръка разстояние. Много удобно,  уютно,  ами дом си е. Всичко си има. Какво като банята е 1/3 от едната моя. Кухнята на половина, че и по-малка. Ама като знам що готвене съм изговила, това пити, торти супи..ама като за световно, защото в нас се събрахме бая народ за гости. Рекорда ми е, как 11човека ядохме шкембе чорба. И днес гледам..гледам и се чудя, как и къде сме събрали тогава.
Новото жилище ми е супер, но и тази " малка въшка" е дом, истински дом.
Един ден с кеф бих се върнала отново там. Стига да успея да разкарам "наемателите" , щото въобще не бързат да се местят.

# 84
  • София
Томева, това все едно аз съм го писала. Преместих се от малко 50 кв. жилище в 150 кв. И в моето живее дъщеря ми, ходя да я виждам често. Ами чудничък си е апартаментът - хубаво, уютно, лесно се поддържа и най-вече лесно се отоплява. Сега зимата това най-много ще ми липсва от малкия апартамент. Само холът ми е колкото целия малък апартамент, няма отопляне това нещо (нямаме за жалост ТЕЦ), та и аз с носталгия се сещам за времето, когато живях там.

# 85
  • София
Периодично се повдига темата с "кутийките" и малките и маломерни жилища.
Споделяла съм преди време. Ние сме от малкото, които доброволно са се лишили от голямо жилище, защото преценихме, че не ни трябва такова. Живеехме в чисти 150 кв. по едновремешните мерки. Ами с две малки деца и двама работещи родители, това си беше една огромна детска стая за перманентно чистене и разтребване. Гълташе много време и генерираше огромни сметки.
Сега живеем в около 100 кв прекроени за нашите нужди - 3 спални, 2 бани, холокухня, мокро. Отделно голям светъл таван. Липсва ни само тераса, но това е сред минусите на живота в баш центъра. Според нашето усещане, всичко над това е напълно излишно и създава предпоставка към трупане на вещи. 😈
Щом децата отлетят, с радост ще се преместим в 55-60кв.

Направихме крачката към по-малко жилище напълно осъзнато, за ужас на родителите ни. Те са на съвсем друго мнение, та знам и другата гледна точка, но определено си има хора, съзнателно търсещи малки жилища.

# 86
  • София
Жилището трябва да е по мярка за различните житейски етапи и конфигурации.
Освен това има нещо, което се нарича функционалност.
Виждала съм огромни жилища с тотално липсваща функцоналност, абсололютни недомислици, инвестиция в дизайн и чудовищни хонорари на архитекти, накрая архитектите се явяват на конкурс по дизайн, а жилището е неудобно и трудно за обитаване, поддръжка, продаване и отдаване, изобщо три в едно.
И обратното- малки относително площи, в които всеки сантиметър е обмислен и построен с висока степен на удобство, комфорт и функционалност, живее се лесно, комфортно и елегантно и има висока степен на ликвидност- във всеки един момент може да се продаде, отдаде и прочее, спрямо целите и житейската ситуация на собствениците.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 09:18 от Azzy

# 87
Откакто се преместихме и станахме квартирни - си свихме жилището с едни 400-500 кв.м двор и нещо като 80 кв. стаи, складове и прочие. И на мен ми е добре. Поддръжката е супер лесна. Вещите не се трупат. Нямаме чинии Simple Smile Имаме само 7 чинии, една малка купичка и една купа за салата. И съм ЗАБРАНИЛА на всички да ми купуват къщни натурии. Имам 2 покривки/есенна и лятна/, 1 мушама/всякакви сезони/ и ...хазяите ни завещаха 20-25 чаши от уиските. Имам 2 тенджери, 1 тиган, 2 тави и по 6 броя прибори от вид. Много ми е добре така, честно ви казвам. Площта е достатъчна, и с подредба и организация се живее удобно. Поддържа се чисто и това поддържане е много бързо. Simple Smile

# 88
То и в пещера, палатка и каравана може да се направи дом, ама все пак в 21 век се живее, пари се дават за това нещо. То и само с вода и картофи се преживява, ама друго си е като ти е по-пълен хладилникът. Всеки си знае за себе си де, но поне това отговаря на въпроса на хората, защо се строи, това което се строи, летвата е ниска, критериите са ниски, иначе е ясно, че има по важни неща в живота.

# 89
  • Бургас
Бе не знам какъв петък, онзи ден гледам копнато на едно място в центъра на Бургас, до Морската. Звъннах на табелата - само един мезонет 200 кв. м. е останал. Мястото е топ, цената не ми я казаха (тайна е, само в офиса се споделя - казвам ви аз, че такива са бургаските строители), но по-малко от 2500 на кв. м. няма да е.
ако си гледала ъгъла на Оборище и Яворов: 3000 евро на квадрат.

Общи условия

Активация на акаунт