Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 34 550
  • 765
  •   1
Отговори
# 135
Положението на инфлацията 24г. спрямо 21г - при храните е грамофон, свири майка плаче...
И то говорим за всички храни...
Месо,мляко, плодове, зеленчуци....
За уличната храна и джънк фууд дори дума не обелвам....
Но,за този "балон" - ни дума,ни вопъл, ни стон...

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 09:48 от denissa_72

# 136
Инфлацията в храните специално в БГ не се дължи само и единствено на раздуването на паричната маса чрез кредити, но и заради политиката на унищожаване на местното производство и намалящото население т.е малък пазар сме.
Допълнително и геополитиката на нашите проатлантически лидери, която купува скъп руски НЕруски газ през редица посредници, щото сме принципни и солидарни.

# 137
Положението на инфлацията 24г. спрямо 21г - при храните е грамофон, свири майка плаче...
И то говорим за всички храни...
Месо,мляко, плодове, зеленчуци....
За уличната храна и джънк фууд дори дума не обелвам....
Но,за този "балон" - ни дума,ни вопъл, ни стон...

Инфлацията е глобална в този период заради печатането на пари покрай пандемията. 24та вече няма такава инфлация, дори нещата отиват на дефлация напоследък.

# 138
Тази година не черен петък, ами черно последно тримесечие. Като цяло цялата година всичко е на промоция.

# 139
Ние търсихме два-три месеца по-голямо жилище за собствено ползване, но решихме да изчакаме. Нагледахме се на някакви безумни апартаменти на баснословни цени. Всеки си мисли, че държи кюлче злато и вече цени от почти милион лева за тристаен в южни и източни квартали (с ремонт и всички такси и данъци) се въртят като най-нормалното нещо. Не знам дали ще падат цените, но нищо към момента не ми хвана окото, за да се набием с някакъв огромен кредит. Мисля си, че много хора затварят очи и се хвърлят в дълбокото с надеждата, че всичко ще е нагоре. Може и да е така, но аз виждам и доста червени флагове от икономически и геополитически план, които не са за подценяване.

А защо огромен кредит? Нали имате вече малко жилище и искате само да ъпгрейдвате? Един кредит около 50 000 евро трябва да ви е ОК.  Иначе за мен покупката за собствено ползване винаги си струва, защото животът си тече и докато дочакате да спаднат цените (което може и никога да не стане) ще се свивате. А цените на апартаментите и да спаднат, цените на труда и материалите няма.  Та нищо не печелите от това изчакване според мен. Освен това сега не сте харесали нищо, а моят опит сочи, че при срив на пазара добрите имоти изчезват и тогава може да има по-ниски цени, но пак няма да намерите нещо добро.

# 140
Чак пък един милион:) че потърсете нещо без собствен басейн и фитнес

# 141
Ние търсихме два-три месеца по-голямо жилище за собствено ползване, но решихме да изчакаме. Нагледахме се на някакви безумни апартаменти на баснословни цени. Всеки си мисли, че държи кюлче злато и вече цени от почти милион лева за тристаен в южни и източни квартали (с ремонт и всички такси и данъци) се въртят като най-нормалното нещо. Не знам дали ще падат цените, но нищо към момента не ми хвана окото, за да се набием с някакъв огромен кредит. Мисля си, че много хора затварят очи и се хвърлят в дълбокото с надеждата, че всичко ще е нагоре. Може и да е така, но аз виждам и доста червени флагове от икономически и геополитически план, които не са за подценяване.

А защо огромен кредит? Нали имате вече малко жилище и искате само да ъпгрейдвате? Един кредит около 50 000 евро трябва да ви е ОК.  Иначе за мен покупката за собствено ползване винаги си струва, защото животът си тече и докато дочакате да спаднат цените (което може и никога да не стане) ще се свивате. А цените на апартаментите и да спаднат, цените на труда и материалите няма.  Та нищо не печелите от това изчакване според мен. Освен това сега не сте харесали нищо, а моят опит сочи, че при срив на пазара добрите имоти изчезват и тогава може да има по-ниски цени, но пак няма да намерите нещо добро.

Гледаме, но към момента не излиза нищо и просто забавихме топката, защото е наистина много изнервящо като виждаш, че няма нищо и всякакви брокери ти пращат неща, които очевидно не стават, ходиш по огледи и не е това, което очакваш и така. Иначе дори да продадем, пак кредита ще е голям тъй като търсим да е по-голямо и по-ново. Наясно съм, че винаги трябва да направиш някакъв компромис, но за себе си не съм видяла нещо, което да си заслужава да преглътнеш 1-2 минуса за парите, които искат. Чак срив не мисля, че ще има, освен ако лихвите не се вдигнат над 5-6% или не вдигнат данъците в пъти.
Чак пък един милион:) че потърсете нещо без собствен басейн и фитнес
Rumka833, погледни някакви по-читави апартаменти в Кръстова вада/Лозенец, например и сложи поне 1 гараж, брокерски такси и ремонт и ще видиш, че цената се приближава до милион, макар и доста закръглена. Че те вече някакви избушени апартаменти от 60те в Гео Милев им искат по 300к+ евро.

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 15:06 от Timshel

# 142
Ами търси в друг квартал с един гараж или паркомясто. Не може да имаш големи желания и малки възможности. Не сме в първи клас, за да се обучаваме на това. Хайде малко по-сериозно.

# 143
В Южните квартали има хубави тристайни жилища за по 350-360 хил евро
За ремонт са

# 144
Големите и хубави апартаменти (с по 3 спални поне) са малко и съответно скъпи. С по 2 спални излизат периодично, такива които стават.

# 145
Сигурна съм, че ще намерим. Споделям мнение и наблюдение от моментната картинка през моята си призма. В момента пазарът е на продавачите и човек, който иска да купи нещо хубаво за себе си, трябва да изчака да изпадне и да търси.

Gogo1979, друго освен регулярен хейт в темата от теб не съм прочела. Как пък един път не допринесе с някаква реална и полезна информация от пазара. Като няма какво конструктивно да напишеш, по-добре подмини.

# 146
Ако под "голям" апартамент разбираме такъв с нормално разпределение и (поне) три спални - обзаведен, ремонтиран и с всички такси - съгласна съм, че може да стига милион в южните. Те тристайни се броят за средна 300 хил. евро на шпакловка и замазка, все повече такива обяви срещам. Нелепо е, да, но това е положението. Доскоро средната цена, която виждах, беше около 250, сега срещам обяви, които я надхвърлят значително.

# 147
Бях се занимавала сравнително скоро с един апартамент, с 3 спални, голяма холокухня, две бани, мокро помещение, подземно паркомясто. Разпределението беше много добро, но сградата беше доста неугледна, обикновен блок, боядисан в бозаво и най-елементарни общи части. Локацията с плюсове и минуси (зад гара Подуене), но хората живеещи там, по принцип си живееха в района и си бяха свикнали, просто сменяха старо с ново. Мисълта ми е, че понякога трябва да не се фиксира толкова човек в нещо супер конкретно и изникват варианти. Попадала съм на къде по кофти разпределения и изпълнения в далеч по "луксозно" изглеждащи сгради.

# 148
И аз се оглеждам за нов тристаен. И на мен ми направи впечатление, че напоследък все по-често срещам цени от над 300 000 евро. Далеч не търся в престижен квартал, южни райони и т.н. Не зная какво става с тези цени и накъде върви всичко..

# 149
Сигурна съм, че ще намерим. Споделям мнение и наблюдение от моментната картинка през моята си призма. В момента пазарът е на продавачите и човек, който иска да купи нещо хубаво за себе си, трябва да изчака да изпадне и да търси.

Gogo1979, друго освен регулярен хейт в темата от теб не съм прочела. Как пък един път не допринесе с някаква реална и полезна информация от пазара. Като няма какво конструктивно да напишеш, по-добре подмини.

Аз пък от теб изобщо нищо не съм чул. Дойде, направи мазна четка какво удоволствие е за теб да ни четеш и веднага започна да търсиш помощ и съвети. Ти с какво допринесе?

Общи условия

Активация на акаунт