Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 768
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Плащат се, но по обяви се дава застроена площ и евентуално чиста площ (без стени). И съответно се водят едноспални, двуспални и т.н.

# 391
dariVale и блабла, много благодаря за мненията! Ползезни са за мен, аз реално заради училищата на децата не се върнах в Германия, но си имам едно на ум.. Живях навремето в Ruhrgebiet и сега там на пръв поглед цените на НИ ми се виждат същите като тук, но за мн по-високо качество. На Юг винаги е било по-скъпо, то и заплатите бяха по-високи. Има я явно още тази дискриминация, но тя не е "срещу белите работещи европейци с негермански произход", а по-конкретно към тези от изт. евр. страни. Дори защото имах добър английски се забавлявах понякога да казвам, че съм от Австралия, да видиш как отношението се променяше. Това беше и една причина да се върна, че в един момент става досадно, особено като си по-млад и още ти пука. С мигранти не съм имал проблеми, дори се запознах с доста, само турци не познавах, че бяха много затворена група, но аз преди новата вълна се завърнах.

Това, че всяка година НИ се увеличават например с 15% и прогнозират и за следващите години увеличение, означава че според тези хора в момента НИ тук са подценени (евтини). Аз си мислех, че вече е достигнат пикът, но може и да греша. Чудно ми е как хората вадят такива пари, дори 300 хил евро се споменават. То дори май се стига до парадокса, че тези цени ги плащат хора, които нямат реално такива възможности, а тези които ги имат, не искат да ги дадат. Аз се например се "скрънзам" и колебая или да живея на тясно и мръсно, докато е ок училището за децата или да се преместя някъде с целия риск. Тоест за мен сравнението е доста смислено. Като роден и израстнал в София мога да потвърдя това което казваш, но дори е по-лошо, защото освен мърсотия, блокове и коли има много малко места, където можеш да отидеш семейно и всичко е препълнено. Дори училищата са препълнени и нещастните деца трябва да достигнат висоти по математика и български за да ги приемат в някое по-читаво софийско училище. А мои ИТ колеги се изнесоха извън София и си работят отдалечено, не съм сигурен вече дали този град е най-доброто място в БГ. Те, а предполагам и децата им, са по-спокойни, дори фактът, че има много болници, както каза не е гаранция за нищо, нито на бърза помощ може да разчиташ, това с час за преглед единствено е по-добре все още. Според мен за Европа въпросът е къде по-бавно ще се влошават нещата.

# 392
Вчера се върнах от чужбина и днес имах културен шок в собствената си родина. А не бях задълго там. Явно на хубавото се свиква бързо, но днес си шляпам по плуващите плочки из центъра и го играя като мишка в лабиринт, за да намеря пътя.

# 393
  • София
Разбира се, че се плащат общи части. Ми те са си ваши, кой да ги плати?
Друг е въпросът как се обявява квадратурата на жилищата.

Но какво значение има?
При всички положения, винаги трябва да се чете внимателно. Стандартите са се изменяли през годините и не може еднозначно да се каже кое е по-правилното. Просто се чете и си правиш сметката колко са общите части, колко са дебели стените и колко реално светла квадратура получаваш.

Всякакви сравнения на цени тук и там са излишни, защото се влияят от безброй фактори. Начело с локацията. Още по-излишно е мрънкането. Пазарът се саморегулира и един апартамент струва толкова, колкото са готови да платят за него.

София Е най-евтината европейска столица и спор тук няма. И не вадете примерите с цени от предградия на Берлин и Мадрид в сравнение с Милиениум в София. Нито с инфраструктурата, нито с въздуха. Явно желаещите да сме в центъра на София сме повече от желаещите да са на 50 км от Прага (примерно). И все пак сме по-малко от желаещите да са в центъра на Париж (примерно).
Затова и цените така.

А желанието да си тук или там е базирано на ужасно много фактори, които трудно се мерят в пари - близост на семейство и приятели, спокойствие, мигранти, престъпност, позната работа, нежелание да се почва от нулата, интеграция, бърз и лесен достъп до лекар, комфорт да слушаш българска реч и т.н.

# 394
Всякакви сравнения на цени тук и там са излишни, защото се влияят от безброй фактори. Начело с локацията. Още по-излишно е мрънкането. Пазарът се саморегулира и един апартамент струва толкова, колкото са готови да платят за него.
Всеки един пазар се саморегулира в дългосрочен план, но в краткосрочен план се наблюдават изкривявания, породени от емоции - главно алчност и страх. Алчност да спечелиш и страх да не загубиш.
Понякога пък и от т.нар. 'психология на тълпата' - в периоди на разцвет всички купуват, трябва и аз да купя! Когато пък е криза - всички продават, трябва и аз да се отърва дори на загуба!
На всички пазари го има това - и имоти, и на акции, и на злато, и на биткойни, и на луковици от лалета го е имало даже.
Разбира се, много си права, че мрънкането е излишно - човек трябва да действа с парите си, а не с устата. Който му се струва евтино/подценено - да купува. Който му се струва скъпо/надценено - да продава. И след време ще се види кой е бил прав.

# 395
  • Бургас
Продавачите вече не диктуват условията, сделките се забавят, движещо е новото строителство, но пък няма вторичен пазар на старото, защото продавачите чакат цените да растат още и не бързат да продават.
Анализ на "Адрес".
https://boulevardbulgaria.bg/articles/imotniyat-pazar-v-balgariy … iktuvat-pravilata

# 396
От цялата работа печелят тея дето произвеждат жилища. Не вярвам на нито един брокер.

# 397
Вчера се върнах от чужбина и днес имах културен шок в собствената си родина. А не бях задълго там. Явно на хубавото се свиква бързо, но днес си шляпам по плуващите плочки из центъра и го играя като мишка в лабиринт, за да намеря пътя.
Къде беше?

# 398
# 399
  • София
Неуместно е защото на цената на апартамент с 2 спални на БДС в Манастирски Ливади можеш да купиш нова завършена къща с 3 спални в Далас? Или е неуместно защото не поддържа тезата че цените в Бг са толкова ниски?
Предградие на Далас.
Все едно в Буново, Стъргел или Горно Камарци.
Показаната от теб къща на улица Хермоса е на горе-долу такова разстояние от Далас, на каквото са горните села от София.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 09:39 от Илит

# 400

В София се пътува минути. 15-30 най-често.
[/quote]

Явно аз пътувам в друга София!

# 401
@Неймар - остави ги, и аз съм давал много пъти подобни примери, ама някои хора тука явно мислят, че американците са по-изостанали от нас, щом още не са изобретили бетона и тухлите, та си правят къщите от дърво. Нищо че такива къщи има отпреди 100 години и изглеждат по-добре, отколкото Н.С. в Манастирски Ливади на 20 години.
А във всяко предградие на Далас, Хюстън, Финикс, или дори Минесота и Уисконсин има поне по 2-3 фирми от Форчън 500, всяка от които е много по-голяма от най-големите български фирми. Даже често нашите най-големи и добри работодатели са клонове или аутсорсинг компании, които работят за ония простите, дето още не са измислили бетона и дето дават по 4-5 годишни дохода, за да си купят къща, вместо 10 като нас (с 30-годишен кредит, разбира се, защото лихвите нали са ниски).

Даже 10 е за апартамент, а ако искаш семейна къща с двор, на разстояние до 30 минути от добре заплатени работни места, трябва да приготвиш сигурно и 20 средни годишни дохода.

# 402
@Неймар - остави ги, и аз съм давал много пъти подобни примери, ама някои хора тука явно мислят, че американците са по-изостанали от нас, щом още не са изобретили бетона и тухлите, та си правят къщите от дърво. Нищо че такива къщи има отпреди 100 години и изглеждат по-добре, отколкото Н.С. в Манастирски Ливади на 20 години.
А във всяко предградие на Далас, Хюстън, Финикс, или дори Минесота и Уисконсин има поне по 2-3 фирми от Форчън 500, всяка от които е много по-голяма от най-големите български фирми. Даже често нашите най-големи и добри работодатели са клонове или аутсорсинг компании, които работят за ония простите, дето още не са измислили бетона и дето дават по 4-5 годишни дохода, за да си купят къща, вместо 10 като нас (с 30-годишен кредит, разбира се, защото лихвите нали са ниски).

Даже 10 е за апартамент, а ако искаш семейна къща с двор, на разстояние до 30 минути от добре заплатени работни места, трябва да приготвиш сигурно и 20 средни годишни дохода.
Нещо прочете наопаки.
Не казваме, че американците са изостанали, щото нямат достатъчно тухли и бетон, а че българите в България се натискат на това и купуват това, а то е относително скъпо. Мокрото строителство е скъпо, сериозно ли трябва да го напомняме в тема за НИ?
В прав текст казахме, сглобяема къща на 1 час път с кола ще струва символична сума. Но хората си искат ситито, метрото, ресторантите, щото за разлика от САЩ тук един ИТ може да се скъсва от ресторанти, без да му се счупи бюджета. Не коментираме колко са разумни, финансово грамотни и тн. Това се търси, това се предлага. Съвременно НС с всички изисквания, тухли и бетон си има някаква цена. Или купувате или продавайте. 3я вариант с мрънкането е абсурден.

# 403
Или купувате или продавайте. 3я вариант с мрънкането е абсурден.
Третият вариант е не мрънкане, а изчакване. Аз например в момента нито купувам, нито продавам. Бих купил ако стане изгодно - не съм против имотите по принцип.
Но ако купя, трябва първо да помисля на кого ще го продам в бъдеще, или на кого ще го давам под наем.
При тази демография - постоянно спадащо население вече 30 години, без изгледи да се обърне тренда, и при доходи 15-20к ли колко беше евро на година средно на човек, не бих набил 300к за жилище, за което потенциалните купувачи след време ще трябва да ми извадят 15 годишни дохода.

Може би ще кажеш - има хора, които имат тези пари - ОК, има. Но профилът на жилище, каквото се предлага за 300к в момента в София е някакво с 2 спални и като за средностатистическо семейство, тоест аз бих гледал средния доход, а не този на някакви 5-10% от хората в БГ.
Ако се вдигнат лихвите, това жилище за 300к става непродаваемо - на средния човек нито ще му отпуснат кредит за толкова, нито има толкова кеш. Хората с кеш ще си накупят по 5-10, ама на кого ще ги дават под наем за да им носи някакъв приемлив доход тази инвестиция от 300 бона? Наемът на това ниво няма да е нещо, което средният човек ще може да си позволи.

# 404
Пак се смесват хората, купуващи за инвестиция и тези, купуващи за живеене. Ако жилището, което си е купил някой за да живее, стане непродаваемо, какво го бърка, нали той си го е взел за да живее. Взел го е на място, което му харесва. Ако го е  взел на място, което не харесва, пак си е негов проблем. Свят широк, избор много. А за тези дето купуват, препродават и т.н., това е бизнес и си носи рисковете.

Общи условия

Активация на акаунт