Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 834
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
А в статията първо пише пет, после “десет и повече”..
Малко никакво

# 571
То и преди си беше така - строителите дължат ДДС до 5 години, след това данъкът пада. 3 години (респективно 5 години за два имота) е данък печалба, да не се бъркат двата. Новото е, че това ДДС вече касае и физическите лица. Но ми е малко мътна тази работа, защото се получава двойно облагане...

# 572
  • София
Да, приравняват ме на строител Blush
За данък печалба е ясно.
Ми, май ще се местя в темата на наемодателките за 2 години Grinning

# 573
Точно. Реално за нормалните купувачи няма проблем.
И пак нещо не ми е ясно от тези журналистически писания - нямам как да те задължат да се регистрираш по ДДС преди да си направил оборот. Може след това, но дължиш ДДС само за сделки след регистрацията. Освен тотално да прекроят самия закон за ДДС???

# 574
  • София
Обсъждахме го вкъщи.
С първата подобна сделка попадаш в хипотезата на задължителна регистрация. Но излизаше, че данък се дължи само ако направиш втора сделка, защото имаше текст, който касаеше срока за регистрация и той беше вързан (седмица преди) с възникване на задължението за внасяне на данък. Тъй като преди регистрацията не се дължи данък, би трябвало единична сделка да не попада в хипотеза на облагане.

Но докато не излезе окончателният текст и не видим Указанията за прилагането му на ЦУ на НАП, няма нищо сигурно.

Просто са решили да съберат още малко пари в хазната.

Текстът според мен удря и частните лица, обезщетяеми собственици в строителните проекти. За тях мисля, че може да се намери вратичка, но по-добре да не пиша наизуст, а да изчакаме обнародването.

# 575
  • Бургас
Да, приравняват ме на строител Blush
За данък печалба е ясно.
Ми, май ще се местя в темата на наемодателките за 2 години Grinning

Това е добра идея.
Не смятах да давам под наем един такъв нов имот, но май ще се принудя и ще чакам да минат петте години. За да не се набутвам много с ремонти и обзавеждане, мога да го дам необзаведен.

От друга страна, ако сделката е под прага - 166 000 лв., пак ли ще трябва регистрация?

И промените все още не са приети...
Освен да го шитна преди да влязат в сила и да си платя данък печалба, но пък още няма акт 16.

# 576
166 000 лв. е заложен в новият бюджет да е 100 000 лв.
Т.е. горната сума не е сигурна като праг за ДДС все още.

# 577
Не смятах да давам под наем един такъв нов имот, но май ще се принудя и ще чакам да минат петте години. За да не се набутвам много с ремонти и обзавеждане, мога да го дам необзаведен.
Добре, тоя данък толкова ли ви бърка? Той е само 10% на печалбата.
Ако направиш печалба 20%, ще ти стане нетно 18% като си платиш данъка.
През тия 5 години ще си въртиш парите пак и ще направиш още няколко пъти по 20%.
А ако го даваш под наем, възвръщаемостта от това е колко - и 5% няма?
Тоест, ще загубиш повече, отколкото ще спечелиш. Но вие си знаете.
За ДДС-то вече не съм запознат. Но ако трябва да го начислиш при продажбата, то ще имаш право и да ползваш ДДС кредит за това, което си платил при покупката.

# 578
  • Бургас
166 000 лв. е заложен в новият бюджет да е 100 000 лв.
Т.е. горната сума не е сигурна като праг за ДДС все още.

Сигурна е - прието е още в началото на тази година.
https://bnr.bg/horizont/post/101929053/pragat-za-registracia-po- … he-e-166-000-leva

# 579
Tintina, това е така, но в Държавният бюджет за 2025 (неприетият все още) искат това да се отмени, за да приберат повече ДДС.

Проекта за закона за държавния бюджет за 2025 година, правителството сваля прага за задължителна регистрация по ЗДДС на 50 000 евро(97 791.50 лева) , който от 01.01.2025 би трябвало да се увеличи на 84 874 евро(166 000 лева). Промяната се прави в Проекто закона за бюджет 2025, чрез преходните и допълнителни разпоредби в  § 15, който параграф от своя страна променя преходните и заключителни разпоредби на Закон за  параграф § 37 от Закона за за въвеждане на еврото в Република България, който параграф от своя страна променя закнна за ДДС и прага за регистрация на фирмите по ЗДДС .

# 580
Добре, тоя данък толкова ли ви бърка? Той е само 10% на печалбата.
Ако направиш печалба 20%, ще ти стане нетно 18% като си платиш данъка.
През тия 5 години ще си въртиш парите пак и ще направиш още няколко пъти по 20%.

За печалбата не са 5, а 3 години. И хората, които чакат, обикновено очакват много по-голяма печалба, често 100%.

# 581
Да ми вземат 20% е адски голяма сума и изобщо не смятам за редно да се разделям с нея. Пък аз нека да чакам 100 или 200 или 300% да спечеля.

Би трябвало да има гратисен период от няколко години за това безумие.

Ако предположим, че съм купил 2-3 апартамента преди 2години. Фактура за тях нямам.
Не съм планирал да приспадам ДДС.
Как ще ги продавам и ще плащам ДДС, като при придобиването това е била освободена от ДДС сделка. Нали трябва да платя само ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ. За целата трябва да разполагам с данъчна фактура, при придобиването, за да платя разликата. А такава липсва.

# 582
Ами като се продава през приложение от типа OLX, като  натрупаш там 5 000 лв. или нещо подобно, вече се води търговия и плащаш данък. Като купиш 2-3 апартамента и ги продаваш след 2,3,4  години пак си е търговия.

# 583
Да ми вземат 20% е адски голяма сума и изобщо не смятам за редно да се разделям с нея. Пък аз нека да чакам 100 или 200 или 300% да спечеля.

Би трябвало да има гратисен период от няколко години за това безумие.

Ако предположим, че съм купил 2-3 апартамента преди 2години. Фактура за тях нямам.
Не съм планирал да приспадам ДДС.
Как ще ги продавам и ще плащам ДДС, като при придобиването това е била освободена от ДДС сделка. Нали трябва да платя само ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ. За целата трябва да разполагам с данъчна фактура, при придобиването, за да платя разликата. А такава липсва.

Първо, защо нямаш фактура? Аз за моя апартамент имам.
И второ, някой по-горе каза (или четох в линка), че дължиш ДДС, но нямаш право на данъчен кредит. Тоест голямо набутване. Не виждам как ще стане. Пазарът ще мине съвсем на сиво.

# 584
ДДС не е търговски данък.

Идеята му е да се плаща върху разликата в цената.
И за целта трябва при придобиването да ти е издадена "данъчна фактура". Която именно е за регистрирани по ДДС.
А не едно към гьотьоре да се взимат едни 20% върху всичко.

По-добре някой опитен и счетоводител и адвокат да го обясни, защото не е чак толкова просто, колкото им изглежда на писалите проектозакона (и някои съфорумци).

именно, и аз това казвам. Няма да можеш да ползваш данъчен кредит, т.е. трябва да платиш 20% върху цялата сума, което е абсурдно некоректно.

Ами тогава да се плаща ДДС върху всичко, продажба на личен автомобил, телевизор, телефон, компютър, картина.

Фактура за апартамент!!??!?!?!?!
А ако съм го получил от частно лице!?!?!?!
Кой ще я издава тая фактура Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт