Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 85

• 33 992
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
Въпросът е, че на запад като работиш те облагат по социалистически, а като работиш, работодателят и шефът те изстискват по капиталистически. И в резултат нямаш време за семейство.

А социаладжиите обратното. Получават помощи по капиталистически (големи), а те мързелуват по социалистически.

Накрая, неработещо семейство с 3 деца вади нетен доход с всички екстри повече, отколкото учил, работещ инженер, със 100к студентски заем. И ако и си харчил и пари/или имот за да емигрираш, си вътре с 2та крака.

# 691
Като си говорим за това, че трябва цените на жилищата да са по-достъпни, ми хрумна да ви разкажа за моя братовчедка. Преди пандемията двамата с мъжът й (  стоматолози с близо 10 годишен опит) бяха решили, че искат да закупят жилище с кредит, като успоредно с това изтеглят кредит за оборудване на собствен кабинет. Като теглиха чертата стигнаха до извода, че ще им бъде изключително трудно с два кредита. За да не се отказват от мечтите си решиха наистина да развиват своя практика, но в родния им град, където имат имот, в който да живеят и помощ от близки за двете им деца. Нито за момент не съм чула да се оплакват, самосъжалявят, че не могат да се справят тук и с двете неща или да недоволстват от тогавашните цени, които бяха доста по-ниски от настоящите. Та хората си намериха техния начин да бъдат щастливи и осъществени. Simple Smile

# 692
Просто българина обича да инвестира в имоти.Това му носи сигурност.Богатството тук се измерва в това колко апартамента имаш. Често срещана илюзия на балканците. Всички си мислим, че цените ще растат и растат и в момента това се случва и че апартамента е актив. Да, обаче имотите са пасив. Не сме достатъчно отворени за инвестиции в акции, фондове, крипто и т.н, особено по-възрастното население. Виждам и около себе си, стане ли въпрос за имоти, хората се развеждат, майка и син се карат, и какво ли още не. Буквално е на живот и смърт един имот и това на кой ще е . Имаше интересна тема в едно публицистично предаване за психологическата потребност на нашия народ за това. Ще се опитам да го намеря.

# 693
Цитат
Съгласни ли сме всички, че нужда няма, но увереността в тухли е огромна и това крепи и бута цените?
В последните години след ковид, май повече купуват без нужда.Колко пъти се коментира и в медии и къде ли не, че се изпират пари преди да приемем еврото.Днес попаднах на клип на някакъв брокер може би, пак се набиваше как с влизането на еврото, цените на имотите ще се повишат, защото ще дойдат инвеститори.Аз пак се чудя като се знае предварително този сценарий, защо инвеститорите не си купят сега повечеко имоти докато е по-евтино? Wink Да не говорим за рускини и украинки, които подканват последният месец да се купуват имоти, защото ще поскъпнат заради Шенген.Значи очаквам скок след седмица.Противни женища.
Аз също през 2017-2018г. започнах да се чудя какво ще става в бъдеще като всеки има по няколко апартамента в София.Кой ще живее, ще имаме ли наематели?Не намирам отговор на въпроса, но вече не го и мисля.Случайно попаднах на влогър, който говореше за живота в Белград.Темата не беше за имоти, но покрай това разбрах, че всъщност там също има бум на сторителството.От началото на войната през 2022г. са пристигнали много руснаци.Цените на имотите са скочили с 63%, а на наемите с 75%.

# 694
След като храната, дрехите, обувките,техниката, автомобилите и прочие струват в България колкото в Европа,защо пък НИ трябва да са с афганистански или африкански цени?/

# 695
Въпросът ти е ТОП резонен, но сега ще ти скочат ...
Весела Коледа! Желая на всеки от все сърце каквото си пожелае за идната година, това да му се сбъдне:-)

# 696
Значи в БГ хората могат да се развиват по различен начин и да изкарват различни пари, не можело за всички по равно, но ако се отнася за държави в Европа, то цените трябва да са по равно? Ако бяха равни, колко хора мислиш, че ще дойдат тук да живеят, вместо в зап Европа?
Но да отговоря на въпроса ти - защото тук стандарта на живот е по-нисък, продуктивността е по-ниска, икономиката е по-лоша, заплатите са по-ниски. И машите управляващи не правят нищо по въпроса. Дори те спъват на всяка крачка.
В Африка ифоните и колите струват колкото у нас, но пък имотите им вероятно са с по-ниски цени. Защо ли?
И това не важи за всичко африкански страни. Има държави, които са доста по напред от нас.
Но защо пак бутаме темата към цени? Дайте да говорим за нужда. Изглежда щом цената ви е важна, нужда няма.

# 697
След като храната, дрехите, обувките,техниката, автомобилите и прочие струват в България колкото в Европа,защо пък НИ трябва да са с афганистански или африкански цени?/

Има логика ... ама

След като храната, дрехите, обувките,техниката, автомобилите и прочие струват в София - България колкото в Европа,защо пък НИ в друг град в България или северозападно село в България трябва да са с афганистански или африкански цени (5000 лв. за двор 5 дка и 10 постройки в него ми предложиха последно) при същите, че и по високи цени на продуктите изброени по - горе? Скоро слушах за цени на кашкавал с цен 22 лв./кг в София, а същия кашкавал с цена 30 лв. в града на производителя. Просто търговията в София е с по - голяма конкуренция. Така е и с всички цени.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 11:17 от Seiko7075

# 698
  • София
... Да, обаче имотите са пасив. ..
Кажи честно!

... Не сме достатъчно отворени за инвестиции в акции, фондове, крипто и т.н, .....
...някога не са имали достъп до фондови борси.
Сега, обаче с два клика имаш сметка в реално време в брокерска платформа и стартираш. Или ако си в друга плоскост като професия, ползваш частно банкиране или личен инвестиционен консултант, който ти помага да си сглобиш портфейла.
Не е вярно, че не инвестират И в това. Повечето ми познати освен активи в имоти от всякакъв характер, действащ бизнес/и, притежават и активи в акции, облигации, злато и прочее метали, суровини, петрол. Разликата с по-младите е нивото на риск в портфейлите. Хората след като станат семейни и имат деца трансформират портфейлите си в по-консервативни, с по-малка доходност, за сметка на по-солидния инвестиран капитал.
Едните ми приятели са финансисти и притежават инвестиционни имоти, които се отдават под наем /дивидент/ и освен пазарната капитализация на имотите, които са закупени и с кредит, който кредит се изплаща с доходността от облигации, която доходност е по-висока от кредита. Просто не затварят пари в кредит, не защото ги нямат, а защото перфектно могат да използват въпросния финансов инструментариум в своя полза.
Тук пишат доста хора, които доста добре се справят с подобен род инвестиции и пишат и в темата.

Весела Коледа на всички и успешна и щастлива година!

# 699
В Италия има селца с къщи за 1 евро....
И също огромен диапазон в цените на НИ....
От 800 евро м2 в Калабрия,през 4000 евро м2 в Ломбардия,до 7500 евро м2 в Аоста....
Като това са средни цени естествено...
В България е същото....
За съжаление, селата с къщи за 5000 лв ,са в обезлюдени места или такива с многобройно циганско население.....

# 700
  • София
Не съм забелязала цените у нас да са като в Европа. Пример с Германия - цените са същите като тук, само че в евро, т.е. двойно по-скъпи. Имам предвид заведения - пицарии, бирарии, кафето в Старбъкс там ми е на същата цена като в България, само че в евро. Сандвичът в Събуей също. Таксито, градският транспорт и влака също са значително по-скъпи. Да не говорим за услугите като фризьор например.

# 701
Преди няколко дена бях влязъл в една фейсбук група за мазилки и плочки, където пишат майстори, показват си работата и тн.
Зачетох се в коментарите под един постинг.
Един вика, как ххх няма пари, да иде в Нидерландия (или Белгия беше, все тая) ще изкарва по 2000 евро на седмица.
Някой друг пише, за какво да ходя, аз ще изкарвам 3500лв на седмица и ще съм си у дома в София при семейството.
Строителният труд е мобилен.

Че не е нормално в София трудът да струва 80% от западна държава, не е нормално. Ама и няма как имотите да са на 1/10 от тамошните цени, след като основният разход е труд, а майсторите са свободни да пътуват.
На който му е много да дава, да става зидар, арматурист или плочкаджия. Вадят се луди пари. Разбира се, трябва и да се стараеш и да си гъвкав, а и да имаш дупе да ходиш при работата.

Говорил съм и с архитекти, инженери, счетоводители, работят тук в София за западни проекти. Т.е. трудът им директно се експортира за Западна Европа.

Това е предимството и недостатъкът да си в ЕС. Искахме техният стандарт, малко по малко вървим натам.
Ама никъде не е обещавано всички по равно.

С кесене, дето ни акъл, ни мускули се искат, няма как да вадиш пари.
Освен ако не е оная професия.

И каква му е нуждата на майстора да пътува до Нидерландия, като хляб, вода и подслон си има и в България. Ами нуждата е да печели повече. Също както и колекционерите на биткойни. И това изчерпва въпроса с нуждата. Всеки се оправя както може. И си преценява.

# 702
  • София
Ако съдим по тарифите на таксиметровите шофьори, днес цените на имотите трябва да са х3 минимум… Ганьо няма да цитирам, но на сърце ми лежи Шишо Бакшишо:
-Днес имаш имоти, утре се събудиш по килоти...
- Днес се стискаш, утре се отпуснеш...
Не се стискайте, ама не се и отпускайте Grinning

Весела Коледа на всички!

# 703
Понеже в темата се засягат цените на имотите не само в България, да ви споделя за Хо Ши Мин (бивш Сайгон), Виетнам. Останах много изненадана като разбрах, че 80-100 кв.м. в момента се продават за 500-600 000 usd, като придобиваш собственост само за 50 години. Ето примерна обява - https://empirecityhcmc.com/en/bds/2-bedroom-apartment-for-sale-i … 2-only-15-5b-vnd/.
Весела Коледа🎁!

# 704
Къде пише, че е само за 50 години собствеността?

Общи условия

Активация на акаунт