В момента чета ... 92

• 42 069
  • 712
  •   1
Отговори
# 390
"Чернобилска молитва" май е най-ужасняващата и брутална книга, която съм чела. Трудно я прочетох, после и мини-сериала гледах. Мен "Цинковите момчета" ме препънаха, не успях да ги довърша, но някой ден пак ще се върна на тях. И на останалите от петокнижието.

Започнах "Дъжд" на Кармен Мишу. Много хубав, плътен език, историята се лее.

# 391
  • в сърцето на един мъж...
Започнах Юси Адлер-Улсен, "Белязаната жена". Обаче ми върви странно и нещо ме дразни и не мога да определя какво Sad
Тарти, ти дочете ли му серията? По едно време вървяхме заедно.

# 392
  • Mediterraneo
Мисля, че не, трябва да видя в ГР. Ама едва ли, то една ли, две ли поредици чета Simple Smile
Не съм, сега видях, точно тази ми е следваща в списъка и на мен. Скоро ще качвам книги в четеца, ще взема да завърша тази поредица.

# 393
  • София
Аз изчетох всичко от поредицата за отдел Q. Последната, която ми хареса беше "Жертва 2117". Следващата "Натриев хлорид" нещо хич не ми хареса. Не знам дали ще има още.

# 394
Предполагам, че няма да ти хареса изобщо, аз в момента буквално я мъча Sad
Да, май "Натриев хлорид" е последната излязла

# 395
Поредицата е завършена, последната се очаква на български по някое време, но засега няма точна дата.

# 396
Семейни жени чета и ми харесва

# 397
Чета "Мария Стюарт" на Стефан Цвайг. Прекрасен познавач на човешката душа е този писател. Още 2 негови книги ме чакат после.

# 398
  • София
Приключих "Ледената река" (Ариел Лоуън)
Харесвам книги, които ме карат да търся повече информация за историческите персонажи, послужили за герои в тях.
В „Ледената река” главната героиня е действително живялата през 18 век акушерка и лечителка Марта Балард. Изключително интересна и образована за времето си жена, тя си води подробни дневници в продължение на близо 30 години. В тях описва подробно както своята дейност, така и живота в пограничните райони на северните щати от онова време.
„Ледената река” е инспирирана от действителни събития, описани в дневниците на Марта Балард. Хареса ми атмосферата на романа, описанието на всекидневния живот на хората от онази епоха, начините им на лекуване, трудностите , с които са се сблъсквали. Книгата е много женска, напомняше ми отчасти на „Женският кръг на лейди Тан”, но ѝ липсваше таланта на Лиза Сий..
Действието се развиваше мудно за моя вкус. Малко след началото разказът зацикля в постоянни повторения , което отчитам като минус за романа.
Като цяло ми хареса и не съжалявам, че я прочетох. Щеше да е по-добра, ако имаше повече динамика.
Крайната ми оценка е 3*

# 399
Най-накрая успях да изслушам "Корабът " на Лиляна Михайлова. Не ми хареса. Ще чуя и "Грехът на Малтица " .

Започнах "Чернобилска молитва ". Добре , че стана на въпрос за нея,че от доста време съм я набелязала. Родена съм след тази трагедия и съм чувала от близките ми само общи истории но в тази книга, всичко е от първо лице и усещам,че ще е много тежка.

# 400
  • София
Леле, не съм влизал цели 10-11 страници. В двете класации съм гласувал.
Не съм спирал да чета - по нещо сериозно и поне 2 кримки, но нямаше какво да напиша, за да е по"иновативно" за темата. За Бекет - по-долу в "скоби-текста". На 3-тата съм (няма да продължа веднага след нея). Препоръчвам!
Но поне в последните пропуснати страници на темата ни (наваксани преди малко) липсва авторка, която може да пробвате (за когото - не е).
Хелън Фийлдс. Юристка и кинаджийка (прод.компания с мъжа си), първа книга от 2017-а. Поредица за "френския шотландец" Люк Каланак - впрочем, явно страхотно чаровен във вид на създаден персонаж. Не е Хари Хуле определено. Simple Smile
Забелязвам, че май от половин година съм все из Шотландия и островите - ама хич не съжалявам. Нейните вече са 3. Аз (до момента, в който пиша) знаех за 2, читалището ми поднесе втората на хартия и си изтеглих първата. Но почнах от хартиената: Съвършена(та) плячка я свърших снощи. Впрочем, поредицата за Каланак е от цели 7 истории (последна от 2022), а едната от картинката е от Поредица „Кони Улуин“ - засега единствената (2021).
Хареса ми. Има някакво странно очарование, което нещо ни ми идва как да обясня. Не е шедьовър. Не ме подразни с нищо. Дебела и стана тъй, че я четох бавно - паралелно с други четива. Това, в което съм сигурен - има наистина някаква френска нотка. Има и един хумор, привидно скрит зад сарказъм или недоловимо намигване. Героят е готин (естествено, травмиран лично преди да се премести в Единбург), онази - която може и да е била, може и да стане гаджето му - също, но е различен характер. Самият сюжет е почерпан от "Дарк Нета" - тъмната мрежа, дето е паралелна с онази, която ежедневно отваряме в браузера на каквото сме свикнали. И, о, не пробвайте - мн.любопитни противозаконни неща се крият там, някои са да речем любопитни, но проблемът не е дали у нас Киберотдела на ДАНС ще ви разкрие, че сте свалили и инсталирали браузера "Тор", а че там - в мрака - докато се усетите, ако не знаете какво правите - може лесно да се окажете жертва.
Сюжетът обаче, някак е сложен - всъщност, като целия интернет, скрит в истински възможности за обикновения потребител. На моменти наистина съм чел бавно (в едни мнооого давнашни времена, когато често спираха Замундата и все съдеха и спираха Залива и Реактора, за мн.кратко време имах Тор заради торенти; и не, не е юзер френдли всичко). Сложно, но увлекателно. А самата история е абсолютно възможна и зловеща. Жертви има от всички страни. Е, по-скоро хепиенд е накрая, но не е захаросан. Пък и - как да го напиша тук - поне за някои, даже останали живи, не е и хепиенд. Написана е кинематографично тази книга - да се чудиш как с мъжа й не са я заснели още.
А в скобите в скрития текст: няколко изречения за вечния Хуле, наблюдения за С.Бекет и защо не мога да помогна за книгите на Юси А-У.
Скрит текст:
Цялата поредица за Хари Хуле съм я минал, имам някои и на хартия. Един от трите филма, които са ми попадали в зеленчуковия щанд - даже е относително добър. Хари е многопластов герой: човек и инспектор. Вероятно и заради повечето истории - като брой - ми е много по близък и "познат" от Юна Лина или Себастиан Бергман, примерно; от сродните четива. Впрочем, докторът Хънтър при Бекет е също добре изграден и развиван - впечатления даже само от парвите 3 книги. Разбира се, че Несбьо има по-въздействащи и по-слаби, но аз ги минах почни накуп за година-година и половина и просто живеех с Хари.
Саймън Бекет, ех! Имам свалени поредни 6. Минах първите 2 за седмица, направих пауза, сега съм почнал 3-тата и реших да поотложа удоволствието на следващите за по-нататък. Харесва ми много. Отново Шотландия, повече Единбург, но и Хебридите - че даже и о-в Луис го има из редовете. Хънтър е мн.добро попадение - за мен. Детективът-непрофесионалист, доктор - малко като "психаря" Себ Бергман. С трупащи се нещастия в живота, с колебания около професията, с малки грешки тук-там, които застрашават или струват живот - даже неговия собствен. И историите си вървят една след друга, като самия му живот наистина - между книгите я има, я няма по 4-5-6 месеца. Тарталета, споделяш удоволствието, ясно е, че си минала самото начало. Мен натурализмът не ме плаши, да ги бях чел тия неща за човешкото тяло преди да ходя в СБ Simple Smile Искам да съм си аз, да живея в неговия квартал, да сме приятели и за вс.онова - което не смее да разказва у дома, когато има някого в неговото "у дома", аз ще го разпитвам и окуражавам. А тайничко ще се моля да се появи една жена, която да не се страхува от работата му и да му дава всичко, което работата му отнема. Стана препоръка за С.Бекет!
Geia - четох само "Безгранично" на Юси А-У - случи се тъй, че направо изтеглих филмите по Отдел Q (май поне 4) и после не ми се четеше. Филмите ми допаднаха общо-взето, беше и по-въздействащо за сетивата. Но прочетената не ми е оставила негативен привкус.

Happy Mijjj - оздравявай - нека всичко мине бързо и леко; ще прочетеш още 2 книги, които не са били в "програмата" ти! Simple Smile

# 401
EmBrother, аз първо бях чела книгите и после попаднах на филмите, но исках да изчета цялата поредица и тогава да си ги пускам. Обаче запънах на "Марко" и от тогава не ми вървят последните. Все едно са писани от друг човек. Ще ги помъча още малко де, все пак искам да си я завърша поредицата.
Миж, забравих - бързо възстановяване и да откриеш интересни книги за четене!

# 402
В момента чета четвърта книга от Принц на нощта - В огъня на Джанин Фрост - фен превод, плнеже предпочитам да чета на български. Втора и трета книга, които също бяха фен преводи бяха добри бих казала, но този превод изобщо не струва.. Много искам да си завърша поредицата и се надявам да не ми се развали цялото усещане за книгата, заради лошият превод. Някой друг чел ли я е?

# 403
  • София
Приключих с книгата за Полша.  Книгата не е толкова за Полша, колкото авторът си описва неговия живот и така между другото и за живота си в Полша разказва. Grinning. Пише и за Англия, за Германия и за Белгия. Много се говори за Брекзит, интересно ми беше като информация, но нямаше общо с  Полша общо взето. Самият автор предизвика също неприятни усещания у мен, на моменти изглежда като пропаднал пияница, който не може да издържи и ден без алкохол. Също така е и твърде циничен, на места на които трябва да се съобразява - като в манастир например. Непрекъснато ходи, заговаря и досажда на хората, отиде и се настани в напълно непознато семейство на Коледа. Да не говорим, че голяма част от историите му направо ми звучат абсурдно и се чудя дали са се случили. Grinning Може би, ако искате да разберете повече за Полша трябва да потърсите някакъв друг пътепис. Grinning

Продължавам с "Ноември".

# 404
Изслушах "Сайбиевата невеста". Честно казано, малко съм изненадана от високата оценка и възторжените коментари. Предвидима трагична история, еднопластови герои, липсваща логика за някои техни действия, някак плоско беше всичко, на моменти недостоверно. Диалозите и те елементарни, нереални чак на места. Разбирам, че това е първата книга на автора, което обяснява отчасти нещата. Вероятно на по-късен етап ще прочета/изслушам и "Последна молитва".

Продължавам с "Дъжд" на хартия - потопила съм се изцяло в историята, много майсторски разказва Мишу.

Общи условия

Активация на акаунт