Какво ви говори за липса на вкус и възпитание

• 9 972
  • 296
  •   1
Отговори
# 270
То нали редовно се дават при подобни примери Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, как без образование са успели. Само че Бил Гейтс е Трети, от заможна фамилия, дядото е бил кмет, дарител и пр. Имал е достъп до компютри във времена, в които компютрите са били само в определени училища и са се ползвали с ограничение. Учил е в престижен университет, въобще не е някой от низините. На Марк Зукърбърг семейството също е заможно, баща му даже е наел някакъв изтъкнат ИТ специалист да дава частни уроци на Марк като дете. Учил е в престижни училища и никога не е било под въпрос, че ще учи в престижен университет.

# 271
Никой не иска линкове, Бояна, просто кажи къде си чела това с кораба.
Аз съм запозната с това дворянско време  и порядки и за това казвам, че Ломоносов е от самонаправилите се хора от нищото, което е нещо прекрасно и се случва постоянно къде ли не.

Да не спорим за дворянство и разслоение, а и 1% невежи не е вярно. Църквата е с огромно влияние по това време и дори само clergy да включим във формулата, ще е над 1%.

Guys да се върнем на липсата на вкус, да не нищим руските порядки и класи

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 10:28 от .Hazel.

# 272
  • София
Прословутия Илън Мъск, който гради легенда как е успял сам е израсъл в меко казано заможно семейство с диамантена мина във времената на апартейда в ЮАР.
Жалко е, че историята се учи само като някакви несвързани дати и сякаш единици изобщо опитват да си представят какво точно се е случвало и защо някои неща не е било възможно да се случат, както са разказани.
Един Онасис бяга в САЩ и легендата разказва как е бил докер и с първата заплата си купил костюм и се записал в джентълменски клуб и после станал ултра богат. Но той е учил в богаташко училище, знаел е няколко езика и краткото му мизерстване отвъд океана е било просто един епизод, който никога не е могъл да се случи на наистина обикновено гръцко дете.

И ако се върнем на темата – достатъчно е в някой от модерните и скъпи ресторанти у нас да се погледне кой как се храни и мигом става ясно откъде идва. Все едно колко пари има и как ги е изкарал.

# 273
Тук никой не твърди, че бедните селски деца са тъпи. Просто времената са били такива, че са били лишени от образование и така със сигурност сме загубили много гении, както и сега губим такива, родени в лоши условия.

# 274
  • Пловдив

Пак казвам, у нас, 20-ти век, огромно количество хора родени и израсли преди Втората световна война са буквално неграмотни.
С общото твърдение съм съгласна, но периодът не е чак този. Още към началото на ХХ век началното образование обхваща огромното мнозинство хора. През 20 век у нас е имало все още неграмотни възрастни от обикновени, предимно селски семейства, но те са били родени през 19 век и в началото на 20-и. Същото е и в Европа, в различна степен. Високо образовани повечето не са ставали, но четмо и писмо са научавали.
Не влияе на разсъжденията за миналото, учените и изобретателите, съгласна съм, че до 19 век повечето няма как да не са от заможни семейства.

_____

Колкото до бедните и неграмотни селски хора, издигнали се до управлението - без да твърдя, че масата са били много образовани и изтънчени, все пак повечето са имали дори през 50-те и 60-те завършена гимназия, вкл. бай Тошо (митове са, че бил учил до трети клас или трето отделение). Това за времето си (40-те до 60-те години) е съвсем прилично образование. Сега, Тошо си беше недодялан, както и други от оная прослойка, ама то и днешни висшисти недодялани дал Господ.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 11:53 от Магдена

# 275
  • София
Повечето жени от поколението на баба ми са без образование, родени 20-те. Има и хора родени през 30-те, които са учили до 7-ми клас максимум. Не възхвалявам соц-а, но чак при него образованието обхваща всички.

# 276
Повечето жени от поколението на баба ми са без образование, родени 20-те. Има и хора родени през 30-те, които са учили до 7-ми клас максимум. Не възхвалявам соц-а, но чак при него образованието обхваща всички.

Но поне в начално училище са ходили – до 4 клас, тогава отделение. Не съм много сигурна, но май е било задължително, защото са ходели и най-бедните деца, дори момичетата.
Основното образование е било масово, не са ходели на училище само тези деца, които родителите са ги пратили да работят нещо. Вече в гимназия е било по-трудно да се попадне, там са трябвали повече пари – за униформи, учебници, квартира в града за децата от по-малките населени места. Но пък е имало много професионални училища, отговарящи на по-късно появилите се техникуми, които също е било престижно да се завършат, защото освен образование, са давали и професия.

# 277
  • Пловдив
Без формално образование - да, но грамотни повечето родени между войните са били, вкл. жените. Моите впечатления, непълни, разбира се, от данни за близки и от тук-там прочетено, са, че и жените през 20-те са ходели поне няколко отделения на училище. Двете баби на мъжа ми са ходили до някое отделение, а са живели цял живот на село. Моите баби, родени през 1912 и 1908, са ходили на училище първата до прогимназия, втората беше завършила стопанско училище. От бабите на родителите ми, родени през 80-те години на 20 век, имам две грамотни и две неграмотни (едната едва сричала, другата знаела няколко букви). Като под грамотни разбирам умеещи да четат и пишат, не повече.
Сигурно има по-всеобхватна статистика, де, но краят на 19-и век и началото на 20-и са времената на навлизането на истински достъпната просвета и образование.

Иначе да, маса родени преди ВСВ нямат средно образование, част нямат и основно.

# 278
Цитат
Със Закона за материалното поддържане и учебното преустройство на училищата (1880) се утвърждават демократичните начала, залегнали във временните наредби на Марин Дринов по народното просвещение (обучението в първоначалното училище продължава 4 години и е безплатно и задължително, над първоначалното училище се откриват трикласни училища и гимназии с долен – 3-годишен курс, и горен – 4-годишен курс, училищата се издържат от общините). Със Закона за обществените и частните училища (1884) за пръв път се прокарва идеята за професионална подготовка на учениците – предвижда се някои общообразователни предмети да се изучават с оглед нуждите на земеделието и занаятите.
...
Със закона от 1909 г. се оформя структурата на образователната система, която се запазва с незначителни изменения в продължение на няколко десетилетия. Съгласно закона долният курс на гимназията се преустройва в прогимназия с 3-годишен курс на обучение и служи като продължение на началните училища и основа на средните. Задължителното образование става от 7 до 14-годишна възраст, но фактически се прилага само за децата в началното училище. Курсът на гимназията става 5-годишен. Създават се класически гимназии, полукласически гимназии и реални гимназии. Предвижда се откриването на технически училища. Значителни нововъведения в образователната система се правят със Закона за народното просвещение (1921) на Стоян Омарчевски. Утвърждава се задължително основно образование (началното училище и прогимназията), дава се практическа насока на училищната система (проличава в новите програми на основните и средните училища и в създаването на професионални училища), гимназията се разделя на 2 курса – долен (3-годишен, общообразователен – реални училища) и горен (2-годишен, общообразователен или специален – гимназии, педагогически и специални училища).

# 279
Баба ми е родена 30 те години на миналия век и стопанската гимназия е била платена, шивашката училище не и съумяват да съберат пари за да учи в гимназията. Значи не и било за всеки, по-късно по време на комунизма хората масово са обхванати от образователната система и нивото за времето си е било на ниво.

# 280
  • Пловдив
Сефора, да - в гимназия не е ходел всеки, определено. Често по финансови причини, а и не е било смятано за нужно на всеки. В първо до примерно четвърто отделение са ходели всички. Сийка посочи закон, според който от 1921 задължителна и безплатна е била и прогимназията.
По соца става достъпно и по-високото образование, това е вярно.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 12:27 от Магдена

# 281
  • France
Пра-баба ми, родена в последните години на 19 век, дъщеря на воденичар, е била грамотна. Много е обичала да чете и са я погребали с любимата ù Война и мир. Масово са били грамотни, но естествено не всички са имали средно образование

# 282
  • Между гори и планини
Маминка ми ( майката на майка ми) е родена 1918, има четвърто отделение, така му казваше. Говореше и пишеше свободно и на български и на румънски. И то с такъв красив почерк! Омъжва се "стара мома" на 26 и малко след раждането на майка ми се развежда и отива с детето си в големият град. От работата която е работила, ръцете ѝ бяха със страшен ревматизъм, но беше съумяла да купи земя, построи къща и изучи детето си. Дори до ъгъла на улицата за хляб, слагаше костюм, лачени обувки, чанта, перлени обеци и червило. Винаги беше с прическа. Майка ми е подобна градска кокона, но вече с образование, начетена и говореща свободно няколко езика, дори по времето на комунизма, обиколила Европа, имаща собствена кола и т.н.

# 283
Баба ми, родена в средата на 20-те, ми е разказвала как е била най-добрата ученичка до 4-то отделение, обичала е много да учи, да рецитира и т.н., но понеже е била от бедно семейство баща ѝ не позволявал на момичетата да продължават с учението след задължителното, и тя е молела братята си тайно да ѝ дават техните книги да чете..на момичетата дори книги не са им позволявали да четат..може би затова и двете ми баби много обичаха да ми подаряват книги по празници, още си пазя надписани такива с послания от тях, подарявани за рожденни дни или Нова година..

# 284
  • София
Баба ми е от Трънско и е завършила колеж, беше счетоводителка, но мнозинството не са учили и в градовете. До 4-ти клас е точно четмо и писмо, някои и на това не са били. Нищо общо няма с наши дни и просто давах пример за нашата история, а тук и с правата на жените и със стремежа към образование сме били винаги в пъти по-напред от масовия случай из Европа и света.
Иначе гении и умни хора има из всички прослойки, но и сега у нас не може да се каже, че точно сме тръгнали да ги търсим из по-бедните, но тъжното е, че определено и сред богатите няма да избуят гении, като им знаем произхода на повечето.

Общи условия

Активация на акаунт