Сто и четвърта плетаческа тема

• 18 753
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Още няма, но ще има -предвидила съм Laughing

# 601

Ехе, как се съживи темата!
Има доста чорапени прежди у нас, със ъстав 75% вълна и 25% полиамид за здравина. Мисля, че Регия са със същия състав. Много харесвам тези на Ализе, с обработка против свиване. Стават много мекички след изпиране. Имат тънки - суперуош сокс, артисан и дебела - уолтайм. Предлагат ги няколко фирми у нас - Александър ярн, Хобиярн, Сазо и др. Подходящи са не само за чорапи, а и за всичко друго.
Креатива предлага хубави прежди, не съм гледала конкретно за подходящи за чорапи.
Има и други прежди със същия състав, който според мен е най-добър за чорапи. Например на България К - Перформанс ярн, Велбъжд. В Александър има една - терличко, но е доста боцкава.
От бобинните, които се предлагат у нас, също съм намирала подходящи за чорапи.

Благодаря за отзивчивостта, но аз знам какво има. Има тук-таме турска прежда в много минимална цветова гама. Разбира се, тя не може и близко да се сравни с добрите западни марки. Не знам дали си виждала разцветките на Опал... За българска изобщо не искам да говоря- не че не съм патриотка, но прежда още дълго няма да се научим да правим. Български прежди НЕ купувам!
Слава богу, имаме и няколко чорапени на Дропс и то в почти пълна гама, да не повярваш. Изкупила съм всичко каквото има. Остана Фортиссима, но и нея ще изкупя (както се вика, преждата не е сметана- не се разваля sweat_smile:Sweat Smile
LaughingSmileSmile

Няма начин да простя на българския бизнес това, че в България няма прежда. И разбира се, ще започна да пазарувам от чужди сайтове- засега намерих 2 с добри условия на доставка.

п.с. Хайде поръчах и 5 Фортиссими, да не остана бех тях докато се насландисвам.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:20 от Анка2025

# 602
И как толкова бързо установихте, че е некачествена преждата на нашия пазар като още се учите да плетете чорапи? Коя сте плела и в какво конкретно се състои недоволството Ви?
Не винаги най - скъпото е и най- добро.  Майсторлъка също не е без значение, за да се превърне едно кълбо в произведение на изкуството.

# 603
Супер е кукличката.
Не е по темата, но ми напомни една случка от преди години.
Подаряваме кукличка на познато дете, а то, още с хващането, вдига полата на куклата и поглежда отдолу. Майката се притесни, но обясни, че когато се опитали да я преоблекат, предишната кукла се оказала без гащи. Оттогава детето проверява.
Simple Smile та има ли гащи куклата?

Аз така се притеснявах с първата ми кукла, че няма гащи и поръчах от алиекспрес. Вече ги плета заедно с гащите. Дори да я съблекат да няма голи дупета.

# 604
И как толкова бързо установихте, че е некачествена преждата на нашия пазар като още се учите да плетете чорапи? Коя сте плела и в какво конкретно се състои недоволството Ви?
Не винаги най - скъпото е и най- добро.  Майсторлъка също не е без значение, за да се превърне едно кълбо в произведение на изкуството.

Не е нужно да изплетеш сама един куп боклуци докато разбереш, че нещо не струва. За това са опитните плетачки които споделят опита си. На ютюб е пълно с видео на тема "прежда която не бих купила". Но не е там въпроса...Дори да е хубава преждата, тя е в бедна цветова гама, от която нищо не можеш да избереш. Значи не може на пазара да има ЕДНА дебела прежда 200м на 100гр. и тя да е с 4 шарени разцветки. Това е абсурдно. Хайде има и Дропс Фиеста, ок...но тя е различна. Това са единствените ДВЕ дебели прежди. От тях само на Дропса реално може да се разчита на шаренко. Да не говорим, че на турските прежди разцветките често са....доста ориенталски меко казано....

# 605
Тогава не търсете точно в чорапения сектор, предполагам има и други, които ще Ви свършат работа. Това, че една прежда е категоризирана за изработката на определен продукт не значи, че други също не биха били подходящи. До известна степен си е маркетингов трик.
Пп. За ниско качество според моите критерии е неравномерна нишка, /освен, ако не е предвидена за такава/, накъсана гранка с възли, разнотонна и разни други, като последното влияе на по- големи проекти.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 10:47 от •mimoza•

# 606
Не плета чорапи и не е необходимо, за да имам мнение по въпроса /също като Вас/.
Има много прежди с вълна, които имат в състава си изкуствена нишка.  Изберете си такава с желаната дебелината,/ метраж и добре пресукана. Изплетена на малък номер съм сигурна ще издържи. И в крайна сметка е чорап, не знам колко се очаква да издържи?!
Между другото чорапената е разработена с различен принт, така, че да отговаря на малки проекти / като чорапи/ и това също я отличава от останалите, но съвсем не значи, че е само за целта.
Може също да изберете някоя с различно от 75% съдържание на вълна, което ще ви осигури още повече здравина, а в същото време ще е достатъчно, за да топли. Ако пък подсилите при пръстите и петата ще станат бетон! 😉

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 11:03 от •mimoza•

# 607
Не плета чорапи и не е необходимо, за да имам мнение по въпроса /също като Вас/.
Има много прежди с вълна, които имат в състава си изкуствена нишка.  Изберете си такава с желаната дебелината,/ метраж и добре пресукана. Изплетена на малък номер съм сигурна ще издържи. И в крайна сметка е чорап, не знам колко се очаква да издържи?!
Между другото чорапената е разработена с различен принт, така, че да отговаря на малки проекти / като чорапи/ и това също я отличава от останалите, но съвсем не значи, че е само за целта.

Не е само за целта, разбира се, но за чорапи става само прежда с полиамид или найлон. И двете нишки са от една група- такива, от които се правят чорапогащници. Никакви други изкуствени нишки не вършат работа. С найлон в България има само една прежда на Изагер и тя е разтеглива заради мериноса.

Колкото до това колко трябва да ми издържат чорапките- желателно цял живот. Няма да се бъхтя за нещо дето ще стане на нищо за 2 седмици. Не знам Вие лично как плетете, но преди аз да се захвана за нещо, много сериозно го изучавам теоретично. И понеже на млади години съм правила тази грешка, не плета от боклучиви прежди. Жал ми е труда и времето. От известно време избягвам акрил като дявол тамян. Това ми е най-омразната съставка напоследък и нищо не може да ме накара да избера смеска с акрил и то за чорап. .

# 608
Аз съм доста стара плетачка, направила съм много чорапи преди години, но само поради необходимост. Сега вече има качествени топли по магазините , с добри цени и не плета чорапи. Каквато и да е преждата се протриват и късат.
Бих плела чорапи само супер уникални и красиви за модно украшение, не и за стандартна употреба. Толкова труд не ми се влага в нещо, което ще изкара няколко седмици.

# 609
Аз пък съм си фен на дебелите бабини шушони от чиста вълна. Важно ми е да ми топлят, а не да ме красят и не разбирам за какво точно спорите. Всеки може да си немери каквато прежда иска, все тая откъде.

# 610
Анка, пожелавам Ви успех в търсенето 👍
Ще помоля когато отговаряте на пост да не цитирате- не е приятно дълго скролване и четене на чаршафи. Или да поставите цитата в скрит текст. Благодаря!

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 12:51 от •mimoza•

# 611
  • Бургас
pticasprujina, и аз така мисля да направя ако  правя друга. Интересно ми е, ако искаш да споделиш вътре освен пълнеж слагаш ли друго за да стоят по-изправени. В моята жената сложи силиконова пръчка , но пак не е достатъчно сякаш, не е достатъчно стабилно.

# 612
pticasprujina, и аз така мисля да направя ако  правя друга. Интересно ми е, ако искаш да споделиш вътре освен пълнеж слагаш ли друго за да стоят по-изправени. В моята жената сложи силиконова пръчка , но пак не е достатъчно сякаш, не е достатъчно стабилно.

Тъпча жестоко и правя по къси вратлета. Правила съм и с телена конструкция, но е много играчка и главата пак клюмна. Ще снимам и ще ти покажа как е с натъпкване.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 12:41 от pticasprujina

# 613
Не съм попадала на тази прежда Фортиссима. Може ли линк?

Не съм съгласна с мнението, че не сме се научили да произвеждаме прежди. Някога имахме страхотни производства, предимно за износ в Западна Европа. Не случайно Миролио купи точно българските заводи.
Това, че го прецакахме, е друга тема.

Аз също ценя труда си и плета с качествени прежди. Изплетох доста чорапи последните години. Идеята ми да се науча да плета, беше точно заради чорапите. После започнах да плета и други неща.
Зълва ми не искаше да й плета чорапи, че имала много. Но сега, като си получи подаръка от Ализе уолтайм, го пробвала следващия ден на Витоша, в студа, на бос крак. И вече иска още такива чорапи. Каза, че нямало по-комфортно и топло нещо. Ние с дъщеря ми носим само такива, обикновено изплетени от тънката прежда на Ализе. Плела съм и бебешки чорапки от нея, достатъчно мека и качествена е. Достаъчно здрави прежди са. Още нямам скъсани чорапи от тях. А тънките прежди могат да се плетат на 2 ката.

Съгласна съм, че има прежди с много цветове и нюанси, та чак човек да се чуди кой да избере. У нас пазарът е малък и няма чак такъв богат избор. Но не мисля, че изборът на цветове е толкова малък, че човек да не може да избере. Съжалявам, че в момента не мога да пусна снимки на чорапи, които съм плела, тъй като не са ми на лаптопа. Но ще опитам по-късно.  
Това е жилетката, която Армерия изплете от чорапената прежда Ализе Артисан на два ката.
https://bg-mam.ma/p/1458720/46995935
Позволявам си да пусна и едната от нейните снимки, за да се видят цветовете.

Прежда Регия и другите марки на същия производител се внасят и у нас. Преди няколко години съм говорила с представител, за да си купя на едро. Не съм плела с тях, но съм ги виждала на живо. По мое мнение, отстъпват  като качество пред чорапените на Ализе, не са толкова меки и приятни.  Предлагат я и в Креатива и на други места. Ето примерно
https://creativa.bg/product/regia-tweed-4ply-copy
От бобинните прежди има невероятен избор, италианско качество.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:21 от Diorela

# 614
  • Варна - Черна гора
Анка2025, ще ми бъде интересно да споделите какви чорапи сте изплели с качествена прежда от чуждия пазар.
Бърз преглед в wish list-a ми в магазина на Галя G-yarns.
преждата е бяло, което ми развързва ръцете да я обагря в каквито цветове поискам. В три ката е перфектна за чорапи, които бих носила и в елегантни зимни обувки (краката ми са вечно студени).
https://g-yarns.com/index.php?route=product/product&product_id=1892
Тази прежда е с 40% бейби алпака и в по-богата цветова гама. Ще топли и още как. Бих я плела в 1 кат и ще станат чорапки бижу.
https://g-yarns.com/index.php?route=product/search&search=ALPATEK
Има още един електронен магазин, собственичките са много услужлили и съдействат с голямо търпение: https://www.instagram.com/sonature_yarn/ Ако сте от София, можете да посетите физическия им магазин.
прежди с алпака, подходящи за чорапи: https://www.instagram.com/explore/search/keyword/?q=%23sonature_alpaca
В магазините за втора употреба съм попадала на истински бижута, с етикети.

Част от асортимента на ДРОПС се произвежда в Казанлък. Можем и произвеждаме много качествени прежди!

Атмосферата в темата е много дружелюбна. Споделяме, помагаме си ... не си мерим плетките и възможностите.

Общи условия

Активация на акаунт