Сто и четвърта плетаческа тема

• 18 408
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
То, в България има предразсъдъци и за плетящите жени, щото плетенето е "само за баби", пък какво остава за плетящи мъже...  Като ми зейне някой, че ми било рано да плета още, защото не съм станала баба, усмихвам се и го запознавам с трима сексапилни плетачи. https://performanceyarn.bg/trimata-nai-seksapilni-mazhe-pletachi/

# 256
  • Балчик
В Инстаграм следвам един мъж плетач, който се радва на особена популярност. https://www.instagram.com/kurochkinandrei/?hl=bg

Иначе, приятелката на сина ми, 21 годишна госпожица, също плете, за моя най-голяма радост. Каза, че са ги учили в училище, (не е българка)но тогава й се видяло много трудно, и не се справяла добре. Но наскоро, решила, че не може току-така да й се опре едно плетене, седнала пред компютъра, отворила ютуб и се самонаучила.
Еееее Андрей Курочкин.....много ми харесва всичко каквото прави, особено как презентира. Плетат със съпругата му много. Аз пак в Инстаграм следя мъж - руснак също, много ми е забавен, винаги поздравява с - здравствуйте залатушки......хахахха, плете доста, но на Андрей нещата са много по-красиви и изпипани.

# 257
rallii, бих ти предложила пуловер с кръгла платка, плетен отгоре надолу, без ръбове и зашиване. Много е лесно, наддаването е по 24 бримки на всеки шести ред. Разширяването става, както при реглана - на всеки втори ред по 8 бримки.
Ето ти клип, от който да гледаш
https://www.youtube.com/watch?v=PmaFlFKrYKc

И според мен тази прежда е по-трудна за разплитане при грешка.

Ава, много хубав шал. Simple Smile

# 258
Аз и един азиатец следвам, но сега не се сещам за името му. Той плете основно, докато пътува в метрото. И на никого не прави впечатление.
Във фейсбук съм попадала на бургазлия, живеещ в Англия, който също плете. Та, не е като да няма мъже, които плетат, но не са много. Или не смеят да си кажат, защото ... нали, всички се сещаме какви ще ги изкарат.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 16:37 от Без цел

# 259
  • Балчик
Скрит текст:
... .
Добри това с изчислението не го разбрах я дай пак . Имам нужда да разбера , че съм решила по - нататък да изплета такъв тип блуза
https://www.youtube.com/watch?v=i6wfPz6lWEI&t=2228s
с друг тип прежда де .

Правиш мостричка 10 бримки на 10 реда.
Ако е тънка прежда по-добре 20х20 за да се намали грешката.
Измерваш мострата и така изчисляваш колко бримки ти трябват.
Примерно
 Гръдната ти обиколка (с резерва) е 100см
Ако размерите на изплетената мостричка 10бр.х10 реда са 10х10см

За да направиш предница/гръб по 50 см трябва да започнеш гърба/предницата по 50 бримки.

Ако мострата се получи 5х5см
Трябва да започнеш със 100 бримки

Просто тройно правило

10бр. = 10см
Хбр. = 50см

Х = (10х50)/10
Шалът много ми харесва. Каква е преждата? Много нежно стои.
[/quote]

# 260
  • Варна - Черна гора
До края на миналата година успях да завърша две одеала за бебета.
Едното за Фондацията на недоносените бебета, а второто за внука на мои приятели.
Скрит текст:

Сега съм се захванала с шапка от тази прежда, но в син цвят https://www.instagram.com/p/C0jivdZCXXU/

# 261
Този шал не съм показвала. Направих го при едно пътуване с цел да изразходя преждата  и да запълня времето си с нещо лесно и бързо. Има нужда от хубави снимки на модел в настроение.

# 262
  • Свети Влас
Много е красив, прилича на пончо.

# 263
Висш пилотаж, респект Simple Smile

# 264
За дамата, търсеща лесен пуловер, и аз да дам една идея. Подобно е на квадратния пуловер на Добри, но аз започвам отдолу на обръч. Плетеш само права плетка в кръг, докато стигнеш подмишниците. Там разделяш на две и продължаваш нагоре на две игли, както Добри е обяснила.
За мен няма по-лесно от плетене в кръг на права плетка, и върви много бързо. Ще видиш резултат ще се мотивираш за следващ проект Wink
Аз избягвам да плета изобщо, защото ме болят ръцете. На две игли е по-трудно, плетката тежи, крепиш игли. На една кука от тази гледна точка е по-лесно. Какво да ви кажа, бабишкерски проблеми Joy

# 265
  • Sofia
Този шал не съм показвала. Направих го при едно пътуване с цел да изразходя преждата  и да запълня времето си с нещо лесно и бързо.

Страхотен шал! Лесно и бързо само за майстори 😀

# 266
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Hug

Най-семплата обазовка. Струва ми се, че рака маргаритките изпълват най-добре.

Диорела, отзад е точно като това, което ти хареса.

# 267
Добри, страхотно одеало е станало. Искам и аз Simple Smile

Мьос, плетката на този шал, май ми харесва най-много от всички остнали, семпла и нежна. Много е хубав!

# 268
... .
Добри това с изчислението не го разбрах я дай пак . Имам нужда да разбера , че съм решила по - нататък да изплета такъв тип блуза
с друг тип прежда де .

Скрит текст:
Правиш мостричка 10 бримки на 10 реда.
Ако е тънка прежда по-добре 20х20 за да се намали грешката.
Измерваш мострата и така изчисляваш колко бримки ти трябват.
Примерно
 Гръдната ти обиколка (с резерва) е 100см
Ако размерите на изплетената мостричка 10бр.х10 реда са 10х10см

За да направиш предница/гръб по 50 см трябва да започнеш гърба/предницата по 50 бримки.

Ако мострата се получи 5х5см
Трябва да започнеш със 100 бримки

Просто тройно правило

10бр. = 10см
Хбр. = 50см

Х = (10х50)/10

Шалът много ми харесва. Каква е преждата? Много нежно стои.

Да се включа и аз.
Мостричката задължително трябва да е изпрана и изсушена. Иначе сметките няма да излязат верни.
Много по-лесно се смята на 1 см. Ако в 10 см имаш 23 бримки, то в 1 см имаш 2,3 бримки.
В 50 см имаш 50 х 2,3 = 115 бримки в гърба, примерно. Ако не е цяло число, закръгляш.
По-добре си вземи мерки без хлабавина. Изчисли така и после добавяш за хлабавината допълнителни бримки, според това, колко свободна искаш да е дрехата.
Не забравяй, че обикновено трябва да се наберат още няколко допълнителни бримки за под мишниците, ако плетеш отгоре надолу.  Те също дават хлабавина както в торса, така и в ръкавите.
Ако е отдолу нагоре, се свива, тогава трябва хлабавината предварително да я включиш в общия брой бримки. Ако свиваш за ръкавна извивка, за деколте, трябва да изчислиш колко бримки трябва да останат в раменете и така изчисляваш как да свиваш и в колко реда. Принципът на свиване в ръкава е 4, 3, 2, 1,1,1,... Т.е. в първия ред свиваш 4 бримки, във втория - 3 и т.н. Свивките правиш само в лицевите редове. В този пример са свити общо 12 бримки в 12 реда. Разбира се, този брой зависи от дебелината на преждата и броя бримки, които трябва да останат за раменете, както и от височината - броя редове, които са необходими от подмишницата до рамото. Т.е в колко реда , колко бримки трябва да свиеш, като при ръкавната извивка, трябва към рамото да остане и прав участък.

При реглан ръкав, свиването е от двете страни на регланната линия. Ако се свива по 1 бримка, то имаме 4 регланни линии х 2 бримки, т.е. свиваме 8 бримки в един ред. Внимаваме наклонът на свитите бримки да е все към регланната линия. На следващия изплитаме без свивки. Най-стандартно е да свиваме през 1 ред. Но пак трябва да се изчисли колко бримки трябва да свием в колко реда.
Трябва първо да пресметнем колко бримки трябва да ни останат за вратната извивка и да ги разпределим, колко от тях са в гърба, колко в предницата ( пресмятаме и биетата за жилетка, те се покриват, т.е. ширината в едно бие) и по колко в ръкавите. Височината, т.е. броя редове гледаме по диагоналната линия, която е регланна - от мишницата до врата. Вадим няколко реда за вратното бие, че в него не правим свивки.

Дано успях да обясня разбираемо. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 04:19 от Diorela

# 269
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
с друг тип прежда де .

Голяма бяла птица съм.
Твоето е на една кука, а аз давам обяснения за две.

На една кука започвам не със синджирче,
по един метод, с изплитане на началния + първия ред заедно. Така не се налага да изчислявам колко бримки трябва да са, плета направо дължината, която ми трябва.
Ако има някаква плетка, която изисква четни/нечетни/кратни на... Ще се брои, но с моите одеала не беше необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт