Продажба на имот от чужбина

• 1 178
  • 17
  •   1
Отговори
Имам имот за който сме намерили купувач.
Проблема е че се намирам в САЩ. Има ли начин да го продам без да се налага идване до България?
Аз имам електронен подпис от Борика (B-Trust).
Баща ми също има генерално пълномощно, ми казаха че трябва да се подновяв всяка година.

Възможно ли е да се поднови пълномощното онлайн с електронен подпис и той да осъществи сделката от мое име?

Възможно ли е аз да подпиша електронно всички необходими документи по сделката?

Моля споделете ако имате опит. Благодаря!

# 1
  • София
Пълномощното ако не е посочен срок, може да не се подновява. Трябват ви нови декларации за текущата година:
- по чл. 264, ал.1 ОТ ДОПК;
- За гражданство и гражданско състояние по чл. 25, ал. 8 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност;
- по чл. 42, ал. 2, т. 2 от ЗМИП.
Заверяват се с апостил там където сте и изпращате по DHL. Пристигат за няколко дни Blush

# 2
Не може продажба на недвижим имот да се осъществи с генерално пълномощно. Трябва да се направи изрично. Трябва подробно да е описан имотът като местонахождение, квадратура, трябва да са описани прилежащите към него мазе или таван, идеални части от общите части на сградата, от правото на строеж или от дворното място. Трябва да посочите дали упълномощеният има право да договаря условията по нотариалния акт, дали има право да получи продажната цена и т.н.
Отидете при нотариус там.
Задължително е завереното в чужбина пълномощно да бъде преведено на български език, легализирано или заверено с апостил, ако държавата е подписала Хагската конвенция и няма двустранен договор с България за правна помощ.

# 3
  • Бургас
Онлайн не, но може да се завери пълномощно в българско консулство или при американски нотариус с Апостил и да го пратите с куриер или някой пътуващ до България

# 4
Пълномощното за имот е отделно с всички атрибути и описания. Ако е подписано и заверено в българско консулство няма нужда от апостил. В нашия случай беше написано от адвокат в България, консултиран и нотариусът по сделката. Вътре да пише и за заплащането, сметка итн. Ние го разпечатахме и така. Също и декларациите. Получихме го по емайл. После с DHL готовите документи.  Дано не дължите някакви стари данъци в България. Нотариусът прави проверки, това е ново. Може и да ги удържи, вече им вмениха да са отговорни пред НАП. Успех.

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 22:21 от Dimana12

# 5
  • Далечният изток
Проблема е че се намирам в САЩ. Има ли начин да го продам без да се налага идване до България?
Баща ми също има генерално пълномощно, ми казаха че трябва да се подновяв всяка година.

Възможно ли е да се поднови пълномощното онлайн с електронен подпис и той да осъществи сделката от мое име?

С електронен подпис няма как да подпишете каквото и да е, свързано с имотни сделки.
Пълномощно за сделка се подписва при нотариус или в консулство, тоест трябва да има заверка.
Генерално пълномощно реално не съществува. Има ли конкретни права баща ви за разпореждане с вашите недвижими имоти, да ви представлява пред нотариус, да получи продажната цена, да подписва документи и нот. актове от ваше име? Ако има, достатъчно е, не му трябва ново пълномощно.
Декларация по 246/1 от ДОПК вече не съществува, ни има нова декларация по 264. Ако баща ви не сте го упълномощили с право да подписва декларациите от ваше име, ще трябва да ги заверите в консулството.

Не е нужно задължително имотът да е конкретизиран  в пълномощното.

# 6

...
Ако баща ви не сте го упълномощили с право да подписва декларациите от ваше име, ще трябва да ги заверите в консулството.

Нотариалният акт може да бъде подписан от пълномощник, декларациите - НЕ.  Подписвате ги лично и заверявате надлежно и ги изпращате с пълномощното на хартия.

# 7
  • Далечният изток
Скрит текст:

...
Ако баща ви не сте го упълномощили с право да подписва декларациите от ваше име, ще трябва да ги заверите в консулството.

Нотариалният акт може да бъде подписан от пълномощник, декларациите - НЕ.  Подписвате ги лично и заверявате надлежно и ги изпращате с пълномощното на хартия.
Е защо така категорично "НЕ", като лично аз включвам такава клауза в пълномощните на моите клиенти?!

# 8
Скрит текст:

...

Нотариалният акт може да бъде подписан от пълномощник, декларациите - НЕ.  Подписвате ги лично и заверявате надлежно и ги изпращате с пълномощното на хартия.
Е защо така категорично "НЕ", като лично аз включвам такава клауза в пълномощните на моите клиенти?!

Може да включвате какъвто искате свободен текст във Вашата практика, след като някой жи подписва,  но това не означава, че декларация, за която се носи наказателна отговорност, може да се подписва чрез пълномощник.
Сделката се подписва от пълномощник, условията може да се договарят от пълномощник, парите могат да се преведат по чужда сметка и още много неща, ако това е предвидено при упълномощаването, но декларациите са друго нещо. Наказателната отговорност е лична и не се носи чрез пълномощник.
Любопитна съм, кой е този нотариус, който изповядва сделка като приема декларации от пълномощник Simple Smile, ако такъв нотариус съществува в реалността.
Пълномощното е безсрочно, декларациите важат до края на календарната година. Това обикновено затруднява българите в чужбина. Ако не се стигне до изповядване до 31.12., им се налага подновяване на декларациите.

# 9
  • Далечният изток
Добре...
Ти знаеш по-добре как работят нотариусите.

# 10
  • София
Хм, интересно, и на мен не ми се даваха $200 за DHL, ама двама нотариуса ми отказаха Confused
Дали пък не им предложих на тях да ги дам...
Дали на някой друг се е случвало да подписва чужди декларации?

# 11
https://www.kgmp-legal.com/%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80% … 1%8A%D0%BB%D0%BD/

Навремето и на нас ни казаха, че декларациите не могат да се подписват от пълномощник. сега може и да има промени, знам ли.

# 12
  • Пловдив
"Навремето" си е било за навремето. Тогава се подновяваха декларациите всяка година /по чл.264 ДОПК/. Ама те вече не се подписват, а се прави справка в НАП по време на сделката. Както колега е написал по-горе- заверявате си за подпис и съдържание пълномощно, най-добре в БГ консулство, защото иначе ще имате проблем със заверка на съдържание. Към него декларации по 25 ЗННД, по чл.26 СК, ако се налага, а може и по ЗМИП /последните може и от пълномощника, ако е записано в пълномощното/.
Преди да започнете всичко това, проверете с вашия КЕП дали нямате публични задължения и пак с КЕП си ги платете, за да излезе чисто към деня на сделката. Както сте в чужбина, зависи дали сте декларирали местно лице за коя държава сте.
Успех!

# 13
Ходене до консулство, чакане да пристигне документа, нерви да не изтървете купувача...
Аз бих се качила на самолета и бих си направила сделката лично, да ми е спокойно.

# 14
  • Пловдив
И така минимум 2 пъти - за предварителен и за сделка? И е едно, ако е 2-3 часов полет от Европа, съвсем друго да се организира от Америка пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт