Как тренирам -28

• 21 033
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, гледам сте подхванали темата за специфични тренировки за дадена група мускули/определена част на тялото.
Та да попитам - има ли шанс и как да махна мазнините в долната част на корема (mommy pooch)? Това ми е абсолютната болна тема и много години след ражданията, и след 5 години тренировки и свалени кг, не иска да се махне и това е.

Както писах преди имам диастаза, почнах да правя упражненията, които Зоя пусна. Ясно е, че трябва да съм постоянна и да мине време, не очаквам за една седмица резултати. Въпросът ми е, дали само диастазата е виновна или има и други причини? Все пак аз от 5 години тренирам редовно, последните две дори доста натоварващо специално за коремните мускули. Имам някакво подобрение, но си личи че имам корем 😢

И за тази седмица да се отчета с една силова тренировка и две тренировки за диастазата.
Дискомфортът, който имах в мускулите на врата и раменете си е още там. Минава само с хапче, и може би ще трябва да отида отново на физио, явно няма да мине от самосебе си или с почивка.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 02:52 от MagiB

# 541
MagiB, какво имаш предвид под "личи си, че имам корем"? Мастна тъкан ли имаш повече в тази област? За това ще помогне калориен дефицит. Или пък кожата е била прекалено разтегната през бременността и сега стои леко отпусната? Ако досега не си изпълнявала правилно упражненията за корем е възможно да си влошила положението с диастазата. Обръщала ли си внимание дали ти се получава издуване в областта докато тренираш? На английски е abdominal coning/doming, не знам как се превежда, но прикачвам снимка. Това трябва да се избягва, за да не се задълбочи проблема с диастазата.
Скрит текст:

Също, друго, което научих наскоро е, че при някои жени по време на бременност се получава разширяване на торса в долната част на ребрата. Това се случва когато бебето е по-голямо или пък жената е с по-къс торс и има нужда да се създаде повече пространство за бебето. След раждането обикновено това разширяване постепенно се прибира от самосебе си, но понякога има нужда от помощ чрез упражнения. Ако не се коригира това, то може да попречи на пълното затваряне и на диастазата, както и да причини други физиологични проблеми. Споделям линк на един български инфлуенсър по темата с примерни упражнения.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 08:49 от zoya.

# 542
  • София
Амаа чакайте сега... tigodzila1, всеки човек влиза в залата с различна цел. Ако бяхме перфектни, залите щяха да са празни. Мускулести културистки и жени, набити като бичета...кофти сравнения. Не може да се харесваме на всеки, но трябва да уважаваме труда и избора на останалите.

Маги, трудна задача, но не невъзможна. Трябват ти доста упражнения за заздравяване на ядрото, кардио и....търпение. Не искам да те лъжа, може и никога да не се махне. Точно там, без значение дали е мазнина или отпусната кожа, е много, много трудно да се махне напълно. Но можеш да го подобриш.

# 543
Тези са някакви изключения при теб явно. Такива мускули без зобене, при жени, трудно.
Може би, но не мога да съм на 100 процента сигурна за това.

Повечето от мускулите са генетично предопределени колко големи могат да бъдат/станат.

Забелязала съм, че има хора с обемисти прасци, за които реално никакви тренировки не полагат. А други тренират като луди тази мускулна група и не им се получава.

Същото за дупето - забелязала съм, че жени на много повече килограми от мен и яко трениращи, са с много по-плоски дупета от моето, което единствено стягам, за да не се отпуска надолу от гравитацията. Това просто при мен си е ген и други жени в рода ми са като мен.

И наистина има хора, които по природа са много мускулести и атлетични, и мъже, и жени.

Един фитнес инструктор ми беше казал, че поне без допълнителен прием на протеини, повечето мъже във фитнеса няма да са с телата, с които са, и мисля, че е прав. Имам толкова много примери за мъже, чиито мускули буквално се спихват само две седмици след спирането на интензивните тренировки и протеините.

А аз след месец без тренировка, по принцип не взимам никакви допълнителни проеини и прочие, така че там няма прекъсване, нито губя мускулна маса, нито качвам мазнини, нито съм по-малко силна.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 09:24 от Telesilla

# 544
Telesilla, генетиката със сигурност има значение, но е и много удобно оправдание когато става въпрос за мързел, неразбиране, склонност да съдим другите.
Мускулът може да бъде трениран и да увеличи обем, ако се подходи с постоянство и знания. Да, има хора, които им вървят повече дадени мускулни групи, но точно затова не се фокусират върху тях само, а тренират останалите, за да има баланс.
Има и натурален бодибилдинг и може да се види прогресът на хората, които не са тръгнали с оптимални генетични предразположености.

Другото нещо е, че и във фитнеса, както във всяка друга област в живота, има моди. Последните години са напомпани кръгли глутеуси при жените. И това ще мине.
Всеки влиза в залата с различни причини. Има си хора, които искат визия. Има хора, които борят някакво ментално състояние. Трети просто искат да се раздвижат и не искат още един източник на стрес, какъвто би се превърнал фитнесът, ако забиеш прекалено много.
Лично аз в момента съм в доста чил фаза - тренирам, защото ми харесва, но изобщо не искам преса, защото това означава да намаля доста мазнините. А на 43 с много малко мазнини не е ок за лицето и там пък трябва да се слагат други неща. Та като се почне с коментарите, хубаво е да се вземат разни други фактори предвид извън личното мнение.

Тази седмица я пиша кардио цялата - успях всеки ден да съм в залата и да правя по 1 час - стълби и малки хийтчета. Уикендът ще ми е за силова тренировка. Надявам се новата седмица да мога да миксна силови и кардио.

# 545
Like_Smoke, мускулът може да увеличи обем, но не до безкрайност.

Самото трениране на тялото според мен, освен с конкретните цели, основно трябва  да се съобразява със съществуващата генетика, която няма как да се промени, тоест тип костна структура, тип мускулни влакна, метаболизъм и т.н., за да има ефект.

Модите във фитнеса изобщо не ме интересуват и грам не ме вълнува дали за някой ще съм твърде мускулеста, а за друг твърде слаботелесна. Моята цел е хармоничност на тялото такава, каквато аз я разбирам, плюс сила.

Между другото, аз съм една от малкото жени във фитнеса, които ходят с анцузи, защото ми е важно да ми е комфортно, а не да се показвам, и която съм без телефони и прочие, докато тренирам.

Да отбележа само, че това с мазнините също е генетика, защото разпределението на мастните клетки е генетично определено. Аз нямам изразена преса, но имам абсолютно плосък корем и тънък кръст, което не пречи да си имам достатъчно мазнини на други части от тялото.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 09:59 от Telesilla

# 546
Не мога да Ви изчета. Някой ме пита дали не съм прекалявала дефицита или кардиото.
По онова време не правих никакво кардио, дълъг дефицит надали.
По въпроса за мускулестите жени и средностатистическия мъж. Проблема не е в жените, а в така наречения статистически мъж с тесни раменца, абсолютна липса на каквато и да е мускулатура и наличието на шкембе.
Всичко останало е субективно!

# 547
Малко жени достигат генетичния си потенциал. За да станеш "нацепена батка" трябва да ти е цел, от самосебе си само с обикновено трениране във фитнеса, не става каквото и да ми приказват.
Инфлуенцъри, дами, на които тренирането им е основна част от живота, може и да се доближат, но е много трудно за средностатистическата жена, която има много други отговорности и задължения - семейство, няколко деца без семейна помощ от баби и редовна работа.
Мисля че с това инфлуенсване и показване в инстаграм и други подобни много изкривява възприятията кое е нрмално/типично и кое е нещо, за което са положени много труд, усилия и не на последно място време.

Аз мисля, че сравнение между жени и мъже не трябва да се прави - прото във физическо отношение сме много различни.

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 18:20 от Nevermoresleep

# 548
  • sofia
Като ви чета за гърдите и се притесних - аз сега съм полупразна А 😂 Правя 2 упр за гърди в седмицата, надявам се не са много и няма да ми се стопят повече от това гърдите.
Относно процента мазнина - чудя се колко да гоня? В момента съм 21% (според кантара).

# 549
MagiB, какво имаш предвид под "личи си, че имам корем"? Мастна тъкан ли имаш повече в тази област? За това ще помогне калориен дефицит. Или пък кожата е била прекалено разтегната през бременността и сега стои леко

Да, и двете мисля, и мастна тъкан, а  и кожата ми толкова много се беше разтегнала, в 6 месец ме питаха дали ще раждам всеки момент 🤭.

Отпред не си личи толкова, но отстрани да. 

Петенце, знам че е така, иначе досега щеше да се е махнал. И знам, че на доста жени никога, не изчезва напълно, но поне като са с дрехи не си личи много, а на мен ми личи, дори и с дънки, все едно имам някаква малка топка там Sad. Правя упражнения за ядрото и абдомен редовно и съм постоянна. В последните две години доста се подобриха нещата.

Zoya, да добавя, не нямам такова неправилно издуване докато тренирам, изглежда като на дясната снимка. А след като приключа дългата ми тренировка, корема изглежда почти все едно го няма.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 02:05 от MagiB

# 550
Вероятно диастазата има гляма вина. Моят корем също беше гигантски и ми остана една изпъкналост под пъпа която изглежда преразтегната кожа + акумулирани мазнини, които не се повлияват от промяна в теглото и за сега няма ефект от тренировките.
Нямам разстояние между мускулите отпред което да се усеща при натиск - отдавна се затвори, но тази торбичка отпред не се маха. Костите на таза се виждат и в същото време по средата това нещо.  
С дрехи не се вижда и даже корем нямам, но по бански е ужасно.

Май 12 часа беше срока, в който може да се редактира пост.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 10:15 от Nevermoresleep

# 551
Nevermoresleep, моят изглежда подобно, но е по голяма тази торбичка. Освен това ти видимо имаш по-дълго торсо от мен. При мен това също има значение.

# 552
Като ви чета за гърдите и се притесних - аз сега съм полупразна А 😂 Правя 2 упр за гърди в седмицата, надявам се не са много и няма да ми се стопят повече от това гърдите.
Относно процента мазнина - чудя се колко да гоня? В момента съм 21% (според кантара).
Няма да се стопят. Мускулите ще ги поддържат да не увиснат и ще имаш добре оформена горна част на торса.

# 553
Първо, нямам личен опит, но на прима виста попаднах на ето това в мрежата във връзка с по-изразеното коремче

https://betterme.world/articles/mom-pooch-workout/

Имам и един друг малък въпрос - формата на корема не е ли свързана всъщност с позицията на самия гръбнак? Защото подобно издуване на корема съм забелязвала и при млади и нераждали жени, но съм чувала, че с годините костите отслабват и коремите се изсулват надолу, случва се нещо като на приложените снимки

В този ред на мисли вероятно упражнения за укрепване на мускулатурата на гръбнака и стойката биха помогнали повече от тези за корем.

# 554
Тази диаграма ми изглежда доста обобщаваща и неточна, а за жени които тренират направо невярна.

При нераждалите коремчетата са повече от начина на живот и хранене. Те не само коремчета имат ами изцяло тяло с недостатъчна мускулатура, освен ако не работят нещо, което изисква много физическа активност евентуално. Не са много 40+ годишни и слаби, повечето са поналяти или откровено пълни/дебели. Ако са слаби, са skinny-fat

Общи условия

Активация на акаунт