Отказ от комуникация

• 5 328
  • 144
  •   1
Отговори
# 45
Ако сестрата е подложена на подобен натиск, напълно я разбирам. А това, че била длъжна да осигури общуване на лелята с детето си е много смешно, но и доволно дразнещо.
Единственото, на родителите си дължи може би обяснение, ако са готови да я чуят. И до там.
Интересно, ако и се напише, че някой от родителите е болен, дали пък няма да се отзове. Естествено, ако не е била манипулирана с подобно нещо.
болен е от рак, беше зле и не не е манипулация, реална болест е...
И не съм написала, че е длъжна да осигури общуване, а че е добре само дете, без други роднини да познава тези, които има.

Сестрата си има свое семейство,но авторката казва,че съпруга и я тероризира.А това хич не е за пренебрегване.
Насилниците действат точно така-първо отделят жертвата от приятелите и,а после и от роднините и,за да остане сама.

и това го има като поведение от партньора й

metal.vixen най-добре е напипала ситуацията такава каквато е с подробности.

Някой написа за услуги, да искат се услуги,,когато си говорим,,

Родителите ми наистина прилагат натиск да се разбираме.

Кръвната връзка според мен не дава правото да вменяваш отговорност и вина и да разполагаш с другия както намериш за добре.
а това е съчинение без картинка...

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 19:01 от СлънцеЛунаВъздухОгънВода

# 46

Нищо положително няма да постигнете с натиск. Само раздразнение.

А това е абсурдно:

Цитат
но сега няма право да я крие от всички ни

Може, да не желае да вкарва детето си в тази не особено приятна среда, след като всеки път сте в спорове и драми. Представям си някой да дойде и да ми каже подобно нещо. Аз съм родителят и преценявам, кое е най-доброто, за моето дете. Нямала била право ... После се чудите, защо не ви вдига телефона.

# 47
Когато родителите остаряват и се нуждаят от внимание и помощ много "деца" се оттеглят, защото са " обидени". За мен е недопустимо, но за съжаление част от живота. Като дойде време за наследство веднага ще се появи сестра ти. Няма какво да направиш, освен да говориш с родителите си да получиш повече, ако полагаш грижи. Ама съм песимист, защото обикновено те са по- привързани към тези си "липсващи" деца.

Да, има случаи, в които ги жалят, а експлоатират другото, което вечно се опитва да им се докаже, колко е добро и заслужаващо обич.

# 48
Валери, в историята за блудният син има разкаяние. Нещо, което сестрата няма.
Много силна история. Много родители все още гледат през прозореца и се надяват на завръщане на техния блуден син/дъщеря.

Но трябва да има осъзнаване, че си сбъркал. Нещо, което не виждам у сестра ѝ.
Може да е в депресия в жената. Тогава изглежда като егоизъм, а просто нямат енергия и сили.
Но е добре да си каже какво има.
Натискане за оправяне на отношенията не може да има едностранно.
Трябват двама за танго.

Да, metal.vixen ,
много силна притча. Но и там разкаянието идва може би малко късно - когато блудният син е посрещнат много добре в бащиния дом. Завръщането му към дома е по други причини, а и не знаем щеше ли да тръгне да се връща, ако бащата не беше състоятелен човек, а беден. Не знам как би могла да продължи подобна история - би могъл пак да тръгне "блудният" брат, възможно е пак да поиска нещо за из път, така или иначе ще остане другият брат..

Какво се е случило в историята на авторката, не знаем. Не би трябвало обаче близки хора да се сърдят и да не се виждат/да не си говорят дълго време. Може да не си пасват интелектуално или по характер, или по други причини, но мълчание..?

Натискане за оправяне на отношенията - не. Насила нищо не става. Затова предложих последна покана за среща, една-единсвена, дори виртуална.

А и не става въпрос за танго, защото не са двама, а три страни са - както в притчата, така и в историята на авторката.

Ох! Не е библейска тема, но не си права. Ето ти цитат:
"Колко много работници у баща ми имат в изобилие хляб, [/b]а аз от глад умирам! Ще стана и ще отида при баща си и ще му река: „Татко, съгреших против небето (пред Бога) и пред тебе! Не съм вече достоен да се нарека твой син. Моля те, направи ме поне като един от работниците си!”
И като се прибрал, бащата се втурва да го посреща и сина казва:
Татко, съгреших против небето и пред тебе, и не съм вече достоен да се нарека твой син!

Бащата бил извън себе си от радост и жал. Като видял окаяния вид на сина си - по-жалък от вида на неговите слуги! - той веднага се разпоредил:

- Изнесете най-хубавата премяна....

В притчата разкаянието е осъзнато, но по интересна е реакцията на брата...

А танго казвам, защото за да общуваш, да имаш отношения с някой трябва да са активни и двете страни.

Ще стана .., ще ида..., ще му река... - напълно планувано действие - какво да направи, защото бащата има работници, на които плаща, не гладуват като него.

Той не казва, преди да тръгне: "Оставих баща ми, оставих брат ми сам и без мен да се оправя, а и цялата тежест по имота и работниците, а и да се грижи за баща ми, поисках си своето предварително, живях си живота. Но.. не постъпих добре."

Това би било за мен разкаяние. Неговото е нагаждане, оцеляване, както искаме можем да го наречем. " После пред бащата произнася заветните думи, които си цитирала, едва при срещата. И пак го няма брата в думите му. Според мен е съгрешил и към брат си, най-вече към него, защото си е взел аварите предварително, а е оставил бащата и грижите за него и за имота на другия брат. После, когато остава без нищо и умира от глад, се връща да се разкае пред баща си..
А ако междувременно се е била наложила подкрепа и помощ, ако е имало нужда от него? Не го е имало. Когато е в беда и безизходица, идва връщане назад.
Ако бащата беше просяк и нямаше нищо, нямаше работници, това планувано действие нямаше да може да осъществи.

За тангото си права - то е между него и бащата, другият брат не участва. Не се взема под внимание. В думите на блудния син има ли мисъл за брата? Аз поне не си спомням такива.

# 49
alex_jp, разбрах те но ти мен не.
Ако поведението й е еднакво и си го отстоява това е граница и е ясна за всеки от родителското семейство.
Но тя е непостоянна. Дава различни сигнали.
Затова е дразнещо.
За отношението й към родителите виждам два отбора, чела съм и други теми. Според едните децата са длъжни, според други не, да се грижат за тях, когато остареят.

# 50
За Валерѝ,

Разбирам какво имаш предвид, реакцията на верния брат, този, който винаги му е работил и е бил насреща. Но това, което той би разбрал когато стане родител е, радостта да се върне  изгубения. А верният винаги е бил там, да за него не е клано угоено теле да се весели с приятели, но той винаги е имал достъп до бащиното си имане.

И всички сме понякога блудни синове и дъщери.

Имаше цяла голяма тема за братя и сестри, на такива истории съм се начела, косата ми е настръхвала.

Форумът е пълен с истории, при това много по шокиращи и много по-увлекателни от роман. Simple Smile

# 51
Авторке, толкова ми е позната историята ти ...
Нищо няма да промениш. Сестра ти ще продължи да си живее живота, да вдига, ако й скимне или пък не. Не разчитай на помощ от нейна страна, изтрий всички илюзии, за да нямаш още разочарования. Относно наследството - направи както го усещаш. Аз избрах да не се облагодетелствам имотно, въпреки че грижите ги изнесох без нея. Най-доброто ми решение. Следващо добро - минимум контакти.

За тези, които пишат, че семейната връзка не задължава - кой смятате, че трябва да полага грижи при стари и болни родители? Според вас децата не. Кой? Как?

# 52
Както са си послали тези стари и болни родители. Ако цял живот си бил жертва на психически/емоционален/ физически тормоз. Ако след като си станал на 18 си драснал с 200 и още носиш щетите от тяхната майчина/ бащина грижа НИЩО не те задължава.

Не че, няма случаи малтретирани деца да гледат болните си родители на старини и до смъртен одър да им повтарят как не стават, какви неудачници и некадърници са не като брат ти/ съседката/ племенницата...
Никой на никого нищо не дължи от едно положение на татък. Всичко е доброволно.

Освен в случаите когато прехвърлят имот с/у гледане. Тогава си длъжен по закон.[video][/video]

# 53
Ами има и такива хора. Най-вероятно имат някакво обяснение, до колко е адекватно, не се наемам да кажа. Нямате полезен ход. Оставете я, ако пожелае, ще дойде сама.
Да допиша, относно гледането на родителита - много зависи от възпитанието и обичта, която са дали. Отделно си зависи и от характера на самото пораснало дете и как му се е стекъл живота.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 19:48 от alex_jp

# 54
За Валерѝ,

Разбирам какво имаш предвид, реакцията на верния брат, този, който винаги му е работил и е бил насреща. Но това, което той би разбрал когато стане родител е, радостта да се върне  изгубения. А верният винаги е бил там, да за него не е клано угоено теле да се весели с приятели, но той винаги е имал достъп до бащиното си имане.

И всички сме понякога блудни синове и дъщери.

Имаше цяла голяма тема за братя и сестри, на такива истории съм се начела, косата ми е настръхвала.

Форумът е пълен с истории, при това много по шокиращи и много по-увлекателни от роман. Simple Smile

Така е, metal.vixen ,
това е любовта на родителя - всяко дете може винаги да намери опора и утеха при него, дори нищо да няма последният, пак ще го изслуша, разбере и приюти.

Вярно е, че всеки от нас може да бъде блудният син/дъщеря.
Не визирам, че за верния син не е имало угоено клано теле, за да се повесели с приятели, а по скоро, че в случай на беда или грижи за бащата, щеше да се окаже напълно сам. Ето затова ме впечатлява много тази притча. Но това е живота.
Радвам се, че се изяснихме, не съм се и съмнявала. 🌹

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 08:07 от Valerie R

# 55
Както са си послали тези стари и болни родители. Ако цял живот си бил жертва на психически/емоционален/ физически тормоз. Ако след като си станал на 18 си драснал с 200 и още носиш щетите от тяхната майчина/ бащина грижа НИЩО не те задължава.
На нищо не сме били жертви, нормално семейство, нормална среда.
Един път си позволих да изразя разочарованието си от липсата на подкрепа пред наша близка. Останах крайно изненадана как я оправда: ами тя си е такава, ние си я знаем. Не й предиряй. С други думи "на чужд гръб и сто тояги са малко".

# 56
Скрит текст:
Ако сестрата е подложена на подобен натиск, напълно я разбирам. А това, че била длъжна да осигури общуване на лелята с детето си е много смешно, но и доволно дразнещо.
Единственото, на родителите си дължи може би обяснение, ако са готови да я чуят. И до там.
Интересно, ако и се напише, че някой от родителите е болен, дали пък няма да се отзове. Естествено, ако не е била манипулирана с подобно нещо.
болен е от рак, беше зле и не не е манипулация, реална болест е...
И не съм написала, че е длъжна да осигури общуване, а че е добре само дете, без други роднини да познава тези, които има.
Скрит текст:

Сестрата си има свое семейство,но авторката казва,че съпруга и я тероризира.А това хич не е за пренебрегване.
Насилниците действат точно така-първо отделят жертвата от приятелите и,а после и от роднините и,за да остане сама.

и това го има като поведение от партньора й

metal.vixen най-добре е напипала ситуацията такава каквато е с подробности.

Някой написа за услуги, да искат се услуги,,когато си говорим,,

Кръвната връзка според мен не дава правото да вменяваш отговорност и вина и да разполагаш с другия както намериш за добре.
а това е съчинение без картинка...
И като ги познава, какво от това? Ето, аз например съм такова дете, единият ми родител много държи да поддържам връзка с роднините, защото нямам други. Обаче аз тези хора не мога да ги почувствам близки и доколкото ги познавам, не съм никак убедена, че мога да разчитам на тях. Не казвам, че при вас точно така ще стане, а че има и такава вероятност.

# 57
Жената има право да се изолира от семейството си и претенциите  ви към детето и са нелепи.Може да е с причина ,може и да си е такава .Майка ви  няма право да ви натоварва с жалби да си оправяте от отношенията ,кажете и да ги адресира към сестрата и че причината не е във вас .Най-добре не я търсете ,не вярвам нищо сърдечно да се получи там ,плюс това е унизително.Не вярвам да получите помощ и при евентуална здравословна криза на родителите -приемете ситуацията и сте в правото си да говорите с тях да ви компенсират с наследството.
Имам подобна ситуация в разширеното семейство-там всичко е било заради органична неприязън към майката и дъщерята без те конкретно да са направили нещо бог знае какво .Честно казано с времето излизат някакви дребни подробности и започвам да я разбирам жената-напълно беше прекъснала връзка ,вкл.и изолирала детето си от семейството .

# 58
Да, това е емоционална манипулация.
От теб зависи дали ще и се вържеш. Тя явно ви манипулира добре, иначе нямаше да я има темата.
На такива се отговоря с техните методи.
Ако ме разбираш.

# 59
А на мен ми звучи като депресия или друг психически проблем. Главно заради различните периоди.

Възможно ли е да не й се споделя поради реакция в миналото спрямо съпруга й или други нейни проблеми? Имам предвид някои семейства смятат депресията за лигавщина. При някаква негативна реакция бих разбрала да не й се обяснява.

Общи условия

Активация на акаунт