Отказ от комуникация

• 5 460
  • 144
  •   1
Отговори
# 105
Елора, наранена си, а аз те засегнах без да съм го целяла, само защото разбирането ми е различно. Затова си нападателна. Казах ти и аз си сменях мнението по отношение на родителите. Някога съм мислила като теб.
Няма да ти отговарям лично повече, защото ти не си безпристрастна по темата.

Удобно през цялото време се пропуска искането на услуги и манипулацията за които писах.
Написах и че няма какво да изслушам, защото не се дават обяснения.

Не съм нападателна, отново грешни заключения. Но карай....
Ти може да имаш едно мнение, сестра ти друго.
Нюансите, подробностите, вие си ги знаете.
Предвид, че подробности не знаем, никой тук няма да може да ти даде мнение или адекватен съвет.
Нюансите са важни.
За услугите. Не знам какви са тези услуги. Тоест тя трябва за да поиска нещо от сестра си, да направи нещо, което ти искаш. Не стават нещата така.
Ще ти дам още един пример. С брат ми се разбираме като цяло, но по много въпроси имаме различни гледни точки. Не сме и чак толкова близки, но сме брат и сестра.Той не е бил малтретиран и си обича баща си, нищо че пред него съм била малтретирана. Това даже удобно го е забравил.
Отдавна съм му обяснила някой неща, той е приел моята гледна точка и не ме закача.
Не общуваме много, но е и далече.
Аз през годините съм му искала услуги, той също. Големи, малки, всякакви.
Пет месеца може да не се чуваме, на шестия ще се обади и ще каже - сестра ми, трябва да свършиш това и онова.
Никога не ми е казал, ще ти помогна за еди какво си, ако отидеш при татко да му смениш памперса, да му простиш, да се грижиш за него.
Ако искаш да направиш услуга на сестра си, то се прави, защото ти е сестра и искаш да помогнеш.
Ако не искаш, не правиш.
За манипулацията. Да не пита за родителите си, значи не се интересува. Това не е манипулация, тя просто не се интересува. Дали е права или не, друг въпрос.
Ти си знаеш нюансите най-добре. Ако наистина смяташ, че няма причина да се държи така, то тя наистина е манипулативна и егоистична. Тогава може би ти трябва да започнеш да я игнорираш. Да спреш да я търсиш, ако ти пише не отговаряй.
Иначе услуги от баща си и леля си аз не приемам логично. Нито искам, нито приемам.
Ако сестра ти прави така, иска услуги от родителите си, но не ги пита как са, изглежда доста зле.

Азара, аз съм доста директен човек и в очите си казвам истината.
Не мога като теб да общувам с някой отровен човек. Ти пак общуваш и пак получаваш доза отрова.
Аз нямам този проблем. В очите си му казах преди години какво мисля за него. И не ме закача.
Иначе съм говорила по темата, опитвала съм се да обясня какво мисля и чувствам. Не само, че не бях разбрана, но получих упреци, обиди и нареждане аз какво да правя. Тогава им стоварих ада на главата.

# 106
  • София
Ако питаш конкретно за мен, по принцип си чета съобщенията във вайбър и така разбирам.
Изключение беше една роднина, която бях блокирала отвсякъде.

# 107
Не питам конкретно теб, а нали си водим някакъв диалог.
Нали това е дразнещо и затова пуснах темата.
Периодично контакт спира, не се чете нищо, не се дават обяснения, а като реши, че си говорим цитирах: много ме обича.
Услуги не съм предоставяла с условие но признавам все по неприятно ми е да ми искат при описаното поведение.

Елора, запозната ли си с концепцията на семейните констелации?

# 108
  • София
Тази роднина, за която споменах, беше много отровен, натоварващ човек. Можех да контактувам с нея на "малки дози". Бях се опитала да ѝ намекна (в началото), после директно ѝ казах какъв е проблемът, но освен "нещо си се объркала, няма такова нещо", друго не чух. Нямаше промяна. Накрая я блокирах от живота си. За теоретично близка роднина става въпрос.

# 109
Добре, решила си си въпроса по твоя преценка.
Нашата ситуация е различна.

# 110
  • София
Хората страдат от доста скрупули – някои излишни, други – не. Друг човек на мое място щеше да се остави да бъде тормозен.

# 111
Аз нямам много роднини, но с тези, които имам се съобразявам. Обичам ги и са ми важни. По никакъв начин не ме натоварват. С приятелите: зависи, може би защото нямам истински приятели (вече). Това, което тук чета не е моят свят. Никого не съдя, но ми е тъжно както за изоставените родители, така и за децата им.

# 112
Може би родителите първи са изоставили децата си по някакъв начин? Всеки е живял различно и има свой уникален опит. Има и деца, които никога не са почувствали, че са важни за родителите си.

# 113
  • София
Липсата на чуваемост също е отказ от комуникация, макар и не толкова директен и очевиден.

# 114
Така е, но ако някой дава смесени сигнали, както е при сестрата на авторката, и ти пука за него,  не знаеш дистанцията граница ли е, или писък за помощ.

# 115
  • София
Възможно е и това. Но е възможно смесените сигнали да са само в очите на гледащия.

П.П. Пояснявам какво имам предвид.
Когато "дозирах" комуникацията с роднината, за която споменах, го направих с надеждата евентуално да постигна някакъв контакт, който да е приемлив и за мен. Възможно е това да е било разчетено от нея като "смесен сигнал". Не беше такъв.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 19:54 от milenaka

# 116
Не питам конкретно теб, а нали си водим някакъв диалог.
Нали това е дразнещо и затова пуснах темата.
Периодично контакт спира, не се чете нищо, не се дават обяснения, а като реши, че си говорим цитирах: много ме обича.
Услуги не съм предоставяла с условие но признавам все по неприятно ми е да ми искат при описаното поведение.

Елора, запозната ли си с концепцията на семейните констелации?

Не съм запозната хич. Но съм чувала израза.

Разбирам, че ти е неприятно.
Мисля си, че трябва да си по-директна с нея.
На мен ако някой ми върти такива номера на думите и колко ме обича, при положение, че ни вдига, ни отговаря месеци,  ще кажа - Колко изкуствени звучат от теб тези думи. Жива да не бях, пак ли ще искаш нещо? Joy
И ако поиска, казваш не можеш, заета си, нямаш възможност и те така.
Тя вижда, че номерата и минават,  но от теб зависи дали ще минат номерата.
Другото което аз бих приложила е просто да не и вдигам телефона и да не и отговарям на съобщенията.
Както тя. Тоест с нейните камъни, по нейната глава.
Но това съм аз.

milenaka, така се прави.
Аз имам една роднина.
Скрит текст:
Изключително контролираща, манипулираща, налагаща се личност.
Синът и на млади години избягал от нея, а дъщеря и е с психични отклонения и подозирам, че тази роднина има пръст. Виждала съм я как съска, нарежда и тормози. На гости като ходи уж се държи прилично, но си позволява да нарежда кое къде да седи. Много от родата, да не кажа всички я търпят. Отива им на гости и не пита, почва да казва, тук тия дрехи не трябва да са така и  почва да оправя. Но явно те не могат да поставят граници.
Идва при мен на гости за пет часа.
И какво прави, донесла кекс и да го прибере. Отваря ми хладилника, започва да вади нещата. Викам лельо, какво правиш. Не е подреден правилно, ще го оправя. Викам с какво право си позволяваш да правиш това? Казвам го със спокоен, но дост строг тон. Не ми дреме, че е сестра на баба ми.  Опули се. Явно никой не го е правил и остана без думи. Продължавам - Лельо, тук си на гости, това е моят дом, моя хладилник, както искам ще си подредя хладилника. Ако обичаш иди в хола и си седни.
Ама аз трябва. Пак повтарям - в моя дом аз подреждам както аз искам, кое не е ясно? Седна си на стола, стисна зъби и устни и гледаше ядосано, след пет минути се разтрепери, почервеня, вдигна кръвно. Почна да фучи, че и е лошо. А аз с усмивка, защо така ма лельо, с кръвното ли нещо, хапченца нямаш ли. И този номер не и мина. Кротна се след малко.
Иначе почна да пита - тия три книги защо са навън, онова защо е така. Пак трябваше да обяснявам, че така ми харесва и го правя хем кротко, но категорично. Милата, тръгна си час по-рано, не и разреших да ми преподрежда къщата.

# 117
Може би родителите първи са изоставили децата си по някакъв начин? Всеки е живял различно и има свой уникален опит. Има и деца, които никога не са почувствали, че са важни за родителите си.
били са предизвикателни родители но не са изоставяли нито една от двете ни. И с пари и с любов грижа!

Миленака, какво наричаш липса на чуваемост в мен, опитите да поддържам комуникация ли?

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 18:55 от СлънцеЛунаВъздухОгънВода

# 118
Като гледам как авторката тропа с краче и се фръцка на всяко мнение, което не и изнася, си представям за какъв натиск става дума. Червената лампа светна още като написа, че майката нямала право да не води дъщеря си при лелята. И претенциите, относно детето.
Отделно, явно смята, че след като тя е простила на родителите си, то и сестра и е длъжна да го направи. Ами не е.
Третата тема е за услугите, там всеки сам преценява дали иска да даде и кога да каже не.

# 119
Червената лампа светна още като написа, че майката нямала право да не води дъщеря си при лелята.
това си го изсмука от пръстите, защото наикога не съм го писала или пък се е случвало.

Вие питате, аз отговарям...

Общи условия

Активация на акаунт