Най-важното (и доказано от еволюцията) е, човек да е адаптивен, и да реагира спрямо ситуацията в търсене на най-добрите решения. Това в много голяма степен означава да не е категоричен. "Аз НИКОГА няма да..." е огромен капан и камък на шията. Колкото по-категоричен и нападателен е човек в отстояването на някаква своя теза, толкова по-трудно ще му бъде да "отстъпи" назад, ако промени мнението си. Да се капсулира човек в каквито е да е свои моменти решения, е много жалко, защото това го прави неадаптивен, спира развитието му и го фрустрира излишно.
Няма никакъв начин човек да "затвори устите" на хората - били близки, или далечни. В човешката природа е да се интересуваме от другите, да ги обсъждаме, да искаме да ги приобщим или да се разграничим от тях. Ако човек е уверен в решенията си, никой, ама никой въпрос или коментар не може да го засегне. Всичките тези неща съм ги чувала - докога ще си сама и няма ли да си хванеш гадже?, няма ли да се жените вече?, кога ще имате бебе?, а второ кога? що не си родите трето, имате възможности, и е модерно? защо отивате в чужбина, тука не можете да успеете ли? защо се връщате от чужбина, там не успяхте ли? защо си напълняла? защо си отслабнала? А пък за решенията относно децата хич да не отварям дума. Говорят си хората. Никога не са ми пречили, нито са ме засягали по някакъв начин. Отговарям в зависимост от човека - дали ми е близък, дали коментира с грижа, или да уязви. И углушки съм си правила, и шеги съм пускала.
Съветът ми към всички, на които все някой им се бърка, обсъжда, осъжда и наранява с думите си - на другите изобщо не им пука за вас, говорят си, ден да мине, друг да дойде. Колкото повече на вас ви пука, колкото повече се впрягате, обяснявате, тропате с краче и поставяте удивителни, колкото повече сте крайни - толкова повече се поставяте на обсъждане, за да ви "гледат сеира".