Ти кога ще имащ деца?

• 10 721
  • 257
  •   1
Отговори
# 165
И с деца, и без деца - животът е непредвидим, и никога не е сигурно кога ще настъпи някаква ситуация, която да нулира всички добре направени планове. Повечето тук помним как спестяванията на родителите ни се стопиха, и хора с дългогодишни и солидни спестявания наистина трябваше да броят стотинки. Имам близък, чиито много успешен бизнес изгоря в пожар. Машини и инструменти, суровини, готова стока - вчера ги има, днеска ги няма.

Най-важното (и доказано от еволюцията) е, човек да е адаптивен, и да реагира спрямо ситуацията в търсене на най-добрите решения. Това в много голяма степен означава да не е категоричен. "Аз НИКОГА няма да..." е огромен капан и камък на шията. Колкото по-категоричен и нападателен е човек в отстояването на някаква своя теза, толкова по-трудно ще му бъде да "отстъпи" назад, ако промени мнението си. Да се капсулира човек в каквито е да е свои моменти решения, е много жалко, защото това го прави неадаптивен, спира развитието му и го фрустрира излишно.

Няма никакъв начин човек да "затвори устите" на хората - били близки, или далечни. В човешката природа е да се интересуваме от другите, да ги обсъждаме, да искаме да ги приобщим или да се разграничим от тях. Ако човек е уверен в решенията си, никой, ама никой въпрос или коментар не може да го засегне. Всичките тези неща съм ги чувала - докога ще си сама и няма ли да си хванеш гадже?, няма ли да се жените вече?, кога ще имате бебе?, а второ кога? що не си родите трето, имате възможности, и е модерно? защо отивате в чужбина, тука не можете да успеете ли? защо се връщате от чужбина, там не успяхте ли? защо си напълняла? защо си отслабнала? А пък за решенията относно децата хич да не отварям дума. Говорят си хората. Никога не са ми пречили, нито са ме засягали по някакъв начин. Отговарям в зависимост от човека - дали ми е близък, дали коментира с грижа, или да уязви. И углушки съм си правила, и шеги съм пускала. 

Съветът ми към всички, на които все някой им се бърка, обсъжда, осъжда и наранява с думите си - на другите изобщо не им пука за вас, говорят си, ден да мине, друг да дойде. Колкото повече на вас ви пука, колкото повече се впрягате, обяснявате, тропате с краче и поставяте удивителни, колкото повече сте крайни - толкова повече се поставяте на обсъждане, за да ви "гледат сеира".

# 166
Одумванията не са по-малко, ако имаш повече от две деца. Дали някоя майка се е трогнала от това Simple Smile

# 167
Мен подобно безпардонно навлизане в личното ми пространство е способно да ме извади извън нерви и да доведе до страшни последствия. А може би околните знаят и затова не го правят...

Да, аз просто казах, че ще спра всякаква комуникация, без да е празна заплаха, живея далеч.
Ако предпочитат да натякват вместо да говорят с детето си...може би ограничена комуникация е по-добре така или иначе.

Чувала съм за някакви случаи да започват да плачат и да се вайкат...ужас! Слава богу моите хора са по-нормални.

# 168
  • София
Казах ти вече, че трябва да пораснеш. И нямам предвид само живеенето в родителски дом, а това, че още не си се научила как да парираш нетактични въпроси. Simple Smile
Но за това се иска определено ниво социална зрялост, която няма връзка с биологичната възраст. Само ще ти подскажа, че с подскачане и с рогата напред не става. Така само предизвикваш и отсрещната страна да запъне копита и да започне да маха с рога. В резултат – куп скъсани нерви, развалени роднински отношения и тонове огорчение, когато всичко това може да се избегне, когато си уверена в решенията си и намериш точните думи (без грубости и обиди) да ги изразиш. Или поне да прекратиш нетактичните въпроси от страна на роднини и познати.

Да ти подскажа – вместо да изливаш тонове обяснения и оправдания, достатъчно е простичко да обясниш, че на този етап имате по-належащи проблеми за решаване. Собствен дом, пък ремонт, пък обзавеждане... А за това трябват пари, много пари. Раждането и отглеждане на деца днес също иска много пари. Затова спокойно обясняваш, че си имате планове и действате по тях. Първо жилището, после останалото.
Пък когато и ако успеете да се нанесете в собствен дом, тогава ще го мислиш как да извърташ въпроса за децата. Ако изобщо ти се наложи. Но поне дотогава ще те оставят на мира.

+1000

# 169
Съветът ми към всички, на които все някой им се бърка, обсъжда, осъжда и наранява с думите си - на другите изобщо не им пука за вас, говорят си, ден да мине, друг да дойде. Колкото повече на вас ви пука, колкото повече се впрягате, обяснявате, тропате с краче и поставяте удивителни, колкото повече сте крайни - толкова повече се поставяте на обсъждане, за да ви "гледат сеира".
По принцип е така, но тук става въпрос за близки. Не съм съгласна, че на близките не им пука.
По-възрастните почти винаги искат внучета, дори една съфорумка го написа за себе си. Друг е вече въпросът, че трябва да се съобразят с желанието на младите и да престанат със словесните атаки по темата.

# 170
  • На изток от Ада
За хората с домашни любимци.
Аз съм с 6 котки.. Обичам животни.. Но да имаш дете е различно. Детето ти един ден може да ти помогне или дори само да се обади по телефона.
Разбира се има и много деца, които само се карат с родителите си...

# 171
Аз напълно подкрепям авторката в това, че не иска да й се мешат. Факт, че на мен ужасно ми беше досадило постоянното натякване и бутане от родителите на ММ дето даже не съм го чувала никога на живо, а случайно се е случвало да дочуя докато му намилат по телефона и е зарязал телефона на бюрото докато си изприказват приказката. Не е ничия работа кой кога (и дали) ще има деца без значение дали са загрижени майки, баби и тн.

Просто цялото излияние и на мен ми звучи много детинско, сори. Да нямаш деца си е съвсем нормално лично решение, което може да се базира на много неща, включително на психологически травми от детството. Изредените катастрофални и апокалиптични причини, обаче, са на ръба на глупави, толкова наивни. На това скачат хората. Иначе ясно, че на 25 г, сгушени в бабината ръкавичка в чужд апартамент и едвам плащащи консумативи, без да смеят да излязат до Черноморец лятото, не е момент за деца. Дори не знам какво са седнали да я ръгат авторката - какви деца? В килера ли ще ги гледа?

Иначе не съм чула някоя да не си е завършила образованието заради децата. Нито да е изпаднала необратимо от пазара на труда. Повечето след първото си връщат и физическата форма, след няколко деца вече зависи и от генетика. Която е родила по-късно, вече има някаква кариера и след майчинството си се връща към нея. Която по-рано, си учи през майчинството или наваксва след него и даже я гледат доста радушно при назначаване, защото нали, свършила я е тази работа и не се очаква да излиза в майчинство тепърва. Бременността е сравнително неприятен период (при някои), но е 9 месеца, не 100 г, 8 даже, защото първия в повечето случаи не знаеш или нямаш никакви симптоми. После човек постепенно се връща към старите си навици и хобита и който е обичал да бяга, кара ски или ходи на джудо, се организира и отново върши тези дейности. Поне така е около мен. Не казвам, че децата не променят живота, но далеч от това зловещо пропадане, което описва авторката. Grinning

# 172
По принцип е така, но тук става въпрос за близки. Не съм съгласна, че на близките не им пука.
По-възрастните почти винаги искат внучета, дори една съфорумка го написа за себе си. Друг е вече въпросът, че трябва да се съобразят с желанието на младите и да престанат със словесните атаки по темата.
От всички подробности, написани от авторката никак не останах с убеждението, че има загрижени и любящи родители, които да ги е наистина грижа за нея.

А и по принцип, ако "Искам внучета" надделява над "Уважавам решенията на порасналото си дете", то тогава никакви пространни обяснения, тръшкане и крайности няма да помогнат.

Със себе си има проблем авторката, не с околните.

# 173
Авторке, явно не обясняваш както трябва. Или може би проблема е, че всъщност твърде много им се обясняваш.
Всеки сам си слага границите.

# 174
Изчетох по диагонал.
Всъщност, освен на майка ти (може би), на  никой не му пука ще имаш ли деца.
Ама задавали въпроси, ама подхвърляли.
Това е от нездраво любопитство.
 Травмите от детството трябва да се лекуват и неслучайно нямаш желание за деца.

# 175
Аз, прочитайки тази тема искам да предложа няколко неща:
Работи над страховете си. Да живееш в страх от деца звучи ужасно изтощително.
Работи над повишаване на доходите. Мисълта не трябва да е как да спестяваш за да имаш, а как да изкарваш повече, за да имаш. Ще ти отпаднат много проблеми и тревоги, включително мисълта, че да нямаш деца е облекчение на бюджета, и че няма да си броиш стотинките на старини.
Работи над отношението си към проблемите и не превръщай мухите в слонове.
Работи над комуникацията си с останалите.
Всъщност ти не искаш деца не защото не искаш деца, а защото според животът ти сега и представата му за напред си мислиш, че би бил по-добър без деца.
Да имаш план е хубаво. Понякога обаче само план не е достатъчен, трябват и топки.
Въпросите можеш да парираш с хумор като във вица за старите лели,  които спрели да ръчкат по сватби младежа с думите “Айде, ти си следващия”, когато той започнал да прави същото с тях по погребения.
С времето ще се научиш и да отбиваш въпросите и да не се вълнуваш от тях.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 15:55 от Di Soleil

# 176
Наскоро и на мен ми зададоха този въпрос като бях на гости при роднини в провинцията. Въпросната жена разпалено ми обясняваше как хора, които са ми набори (на 24 съм 😁) вече мислели за второ дете, как някаква си малко след бала си била родила и куп други примери. Вече съм била закъсняла и ако в най-скоро време не се ориентирам децата ми ще трябва да ми виакт бабо, а не мамо. Аз, жаргонно казано, ѝ отвърнах “да не реве на чужд гроб” , да си гледа в нейната паница и да не се затормозява с мен и евентуалното ми бъдещо поколение. Не мисля, че повече ще повдигне въпроса. 😀

# 177
Само така, намисляш си няколко груби отговора и  действаш.

Чудя се как има хора още да нахалстват да повдигат тази тема, при положение, че не знаят кой с какъв статус е, ми може да се боря със стерилитет, или някакъв проблем да имам, как може такава безтактност.

# 178
  • По света и у нас
Потресаващо е, никой никога не се е осмелявал да ме натиска да раждам, а бях на 30 с първото.

# 179
Спокойно, аз съм на 34, мъжа ми на 36 и още нямаме. Обаче ние и време нямаме, колкото и да не съм фен на децата,  реших, че искам  и може би с моето ще е по-различно. Може би ще го направя насила, защото ужасно ме е страх от бременност, раждане и отглеждане, но не искам после да съжалявам по-късно и да не остареем сами с мъжа ми, искам да усетя тази любов, за която говорят и някой мъник да тича около мен и да ми вика - мамо, да си играем и да му обличам дрешки. Имах здравословен проблем и затова отлагах толкова късно. Дано изобщо мога да имам.
И това с годините се промени, преди изобщо не исках като теб, даже и сега не съм сигурна, че искам, но времето ми изтича...
А ти имаш много време и не си длъжна да правиш нищо, което не усещаш.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 04:26 от angelika_

Общи условия

Активация на акаунт