Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 61

• 32 059
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Преди две години сте правила тест за hpv (за високорискови щамове), били са отрицателни - чудесна новина! Сега трябва да се успокоите, да се опитате да пренебрегнете страховете си и да изчакате резултатите от биопсията. В зависимост от тях, ще бъде проведено необходимото лечение и ще бъдете напълно здрава! Освен кураж, ви желая и добри резултати!

Благодаря ви за куража!Преди много години ми беше правено същото изследване ,отново бях с PAP 1,но колпоскопията също даде отклонение и последва биопсия. Лекарката тогава беше абсолютно сигурна,че имам HPV ,но когато излезна резултатът от биопсията тя ми каза,няма нищо просто отклонението било от прекарана инфекция.Сега се чудя има ли вариант при съмнителна колпоскопия резултата от биопсията да е поради някаква инфекция ?!

# 286
  • София
Има вариант при съмнителна колпоскопия, резултатът от биопсията да покаже, че няма никакви опасни изменения. Затова и се прави биопсията, за да има сигурна информация за състоянието на клетките.

# 287
Здравейте. На почти 45 години съм с положителен HPV 58. Последната ми течно-базирана цитонамазка беше група 3А с CIN 1. Колпоскопия и биопсия във Вита показаха дисплазия до CIN 2 която навлиза в цервикалния канал.

Препоръката е за LLETZ с резекция тип 1 до 10 мм дълбочина. Четох, че на някои от вас им е правен цервикален кюретаж/абразио заради афектирания цервикален канал, както и че тази процедура се препоръчва при лезии, които навлизат в канала, но според един от лекарите във Вита тя е излишна и неинформативна и трябва да се изчака хистологичния резултат след LLETZ. Някой процедирал ли е по този начин?

Малко ме притеснява и факта, че самата процедура LLETZ се извършва само с локална упойка, тъй като досега всички гинекологични интервенции, които съм имала, са били с обща анестезия. Знам, че при повечето хора самата интервенция е безпроблемна, но след една хистероскопия бях на прага на сепсис и всеки път имам притеснения. Знаете ли дали във Вита изписват антибиотик превантивно? Благодаря!

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 23:21 от nhhr

# 288
Мисля, че подходът в ситуацията е разумен и щадящ. С оглед на възрастта и резултатите до момента, според мен целят възможно най-малко инвазивност и травматичност за Вас. Абразиото е много информативно, но реално ако не виждат причина да го правят, предпочитат да спестят на една жена стъргането. Ако все пак ще се чувствате по-спокойна, и така и така сте на магарето с упойка, поискайте да се направи. В крайна сметка така или иначе си плащате за всичко. Говорихте ли за това с лекаря? При кой сте? Какво е мнението му за включване на абразио с другата процедура?
Не се притеснявайте от инфекции и усложнения. Въобще не мислете в тази посока. Най-вероятно ще Ви изпишат антибиотик.

# 289
Здравейте, на профилактичен преглед при гинеколог достатъчна ли е цитионамазката като изследване или е необходимо и да се прави HPV тест? В смисъл ако резултата от предходни цитонамазки е добър, HPV тестът би ли показал нещо...притеснително? До сега никога не ми е правен HPV тест и не знам дали не е добре да направя. Иначе ходя всяка година на профилактични прегледи и проблеми за сега не съм имала. Но преди повече от 15г имах кондиломи и заради това най-вече.

# 290
Колпоскопия е добре да се направи заедно с цитонамазката. Също ехограф.

# 291
Колпоскопия е добре да се направи заедно с цитонамазката. Също ехограф.
Ако това е към мен-веднъж преди 2 години са ми правили колпоскопия, също нищо притеснително (всяка година ли трябва да се прави?). Ехограф всяка година ми правят. Това значи ли, че не е наложителен HPV тест?

# 292
Ами аз на профилактика правя цито, ехограф и колпоскоп.
Тест не съм правила...

Все пак освен МШ...е добре да се огледат и матка и яйчници с ехото.
Колпоскопа за мен и задължителен също..

# 293
Към миналите през Lletz - как протича възстановяването? Налага ми се да пътувам извън страната две седмици след предстоящата процедура, и се чудя дали да не я отложа…

# 294
Аз лично не усетих някакво възстановяване. Няколко дни след операцията имах леко кървене и това е. Болки и други проблеми не съм имала.

# 295
  • Варна
Аз като минала два пъти през конизация, една от които скалпелна, не бих отложила, само бих внимавала за натоварването.

# 296
Мисля, че подходът в ситуацията е разумен и щадящ. С оглед на възрастта и резултатите до момента, според мен целят възможно най-малко инвазивност и травматичност за Вас. Абразиото е много информативно, но реално ако не виждат причина да го правят, предпочитат да спестят на една жена стъргането. Ако все пак ще се чувствате по-спокойна, и така и така сте на магарето с упойка, поискайте да се направи. В крайна сметка така или иначе си плащате за всичко. Говорихте ли за това с лекаря? При кой сте? Какво е мнението му за включване на абразио с другата процедура?
Не се притеснявайте от инфекции и усложнения. Въобще не мислете в тази посока. Най-вероятно ще Ви изпишат антибиотик.

Благодаря за мнението! Бях при д-р Иван Крумов във Вита за колпоскопия и биопсия след цитонамазката, и след излизането на хистологичния резултат специално отидох за коментиране на терапията, но забравих да питам за абразио. След това се свързах с един от лекарите от същия екип по Healee, но може би е най-добре наистина да се допитам до д-р Крумов (ще опитам да се свържа на телефона, който имам).

Въпросът за абразиото беше свързан евентуално с по-точна диагностика или редуциране на нуждата от повече процедури, тъй като предположих, че ако примерно то дава информация за нужда от по-дълбоко изрязване или друг вид промени, евентуално процедурата може да се промени съответно, за да обхване всичко доколкото е възможно още първия път вместо да се чака само хистологичния резултат. Тоест, мислех го като предварителна процедура, която да даде повече информация за деструктивната процедура.

В преждевременна менопауза съм и трябваше да се подготвям за ембрионален трансфер, но лечението на лезията е приоритет в момента.

# 297
  • София
Към миналите през Lletz - как протича възстановяването…
Естествено при всеки пациент различно, но при много висок процент от жените възстановяването е леко и безпроблемно. Аз имам два лийпа и не бих отложила пътуване. Съобразете само, че може да имате по-дълго кървене или всякакви течения и не трябва да вдигате тежко.

# 298
Момичета, с Хпв 16 съм, на един от прегледите д-р Отучевс от Вита ми спимена за кампанията за ваксините в болницата. Аз я питах не ми ли е късно, предвид, че вече съм носител на един от щамовете, а и съм на 30г. Каза, че ваксината не би помогнала срещу този, който вече имам, но ще има добър ефект срещу останалите щамове.  Някоя от вас поставяла ли си е ваксина при такива обстоятелства?

# 299
На мен първия път във Вита ми казаха, че няма смисъл, но и аз, и мъжа ми се ваксинирахме. На почти 45 съм. В англоезичната литература ваксината се препоръчва и в такива случаи, а имунолога, който ни ги постави, също препоръча именно заради високорискови щамове, с които все още не сме сблъскали. Има и някакви данни за потенциален терапевтичен ефект върху конкретния щам, с който си заразен, но са по-скоро изолирани. Реално от всичко, което съм чела по въпроса, има само ползи. Дори се препоръчва преди или след LLETZ (наличните данни сочат, че до месец след процедурата ваксината има най-добър ефект ако не е поставена преди това).

След това, когато във Вита споменах, че съм се ваксинирала, изразиха одобрение и специално го записаха в досието ми.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 18:08 от nhhr

Общи условия

Активация на акаунт