Августовски бебета 2024г - Тема 2

• 19 502
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Пробиотик на Ивайло не съм давала никога. На батко му само в началото, при прием на антибиотик също не давам предпочитам да яде кисело мляко иле нещо, което би успокоило стомаха, отколкото само с химии да го блъскам.
Днес за първи път видя снега
Има на тези условия, но държан в мен снимка и по памперс, утре живот и здраве продължаваме снежната разходка до друга точка в страната.
Не бих казала, че имам тревожност, ако аз съм спокойна и детето е. Единствената истинска тревога беше с баткото, когато нямаше диагноза, имаше вероятност за онкологично образование, на финала се оказа абцес, но три месеца живях в не знам как да го нарека онзи период - далеч от вкъщи, сравнително изолирана, но мизерна среда, заобиколена от други деца с проблеми /сериозни проблеми/, интензивно отделение залепено до стаята, която обитавахме...човек трябва и да има късмет, звучи клиширано но е факт. Лекарят си каза, че ако масивът се е "пръснал", а не се е капсуловал, синът ми е нямало да издържи придвижването между двете болници /говорим за разстояние 2-3км/.

Столчето ще го вкарам тия дни като дооправя стаята, не знам какво е, че ни е подарък. Две седмици ще съм с двете деца вкъщи - това ми е предизвикателство 🤣за баткото всеки ден съм решила нещо да правим само двамата, докато бебето спи примерно, приготвила съм рисунки, букви, числа, пъзели, разни творчески неща.

# 706
Mom to be, много сладка овчица Hug
Ние имаме подарък барбарон , но мисля чак към 6я месец да го слагам .
Нашият син от 2-3 седмици се набира напред да става и му е доста забавно Grinning
Педиатъра ни показа упражнение - хващаш го за раменцата и отзад за гръбчето и леко го издърпваш за да седне - е голям кеф е Grinning
Jessie , аз точно за това се чудя дали да слагам мляко, тъй като ми се струва двойна работа. Веднъж да го уча на пюре с мляко, после пък без мляко Confused

# 707
Момичета, как са бебетата с рефлукса?
При Калоян, като че беше затихнал ама нещо последно време пак започна да връща. Без значение кога е ял и колко. Вярно е че се напъва повече, вдига краката, иска да става ама.. не знам дали е от това.
След празниците ще го водя на гастро ей така да ми е мирна главата, че и каката ще водя и направо двамата.

# 708
  • Пловдив
При баткато не съм слагала АМ като правих пюретата, а мазнина. Но той много бързо махна при захранването АМ като цяло.

# 709
При баткато не съм слагала АМ като правих пюретата, а мазнина. Но той много бързо махна при захранването АМ като цяло.

От самото начало ли слагаше мазнина и каква?
Ние също не ползваме рапично олио вкъщи.

Аз май се отказвам от ЗВБ засега…Няма да мога да понеса цапаницата. Говорих с майка, която е захранвала така и тя ми показа нагледно как изглежда след всяко хранене - супа на тавана, бебето е омазано от главата до петите и така по 4-5 пъти на ден…😱😱😱 Освен това вкъщи откакто се е родил Момчил аз съм готвила сигурно общо 5 пъти. Как точно трябва да яде от нашата готвена храна, като вкъщи вече не се готви?! Караме на купена храна или сготвена от някоя баба…

Ние минахме преглед при ортопед и ни даде зелена светлина да го слагаме седнал вече. Но сам още не прави опити да седи.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 15:03 от GerKa99

# 710
  • София
Тъкмо слушам семинара с Маги Пашова и спомена за млякото и мазнината. В зеленчуковите пюрета се слага кърма (ако кърмите) или АМ с цел омазняване на пюрето, независимо, че към пюрето бебето ще си пие млякото (преди пълно заместване на хранене). Може да се добави студенопресован зехтин или био рапично олио вместо мляко в пюрето. Тоест избираш дали да сложиш мляко или мазнина.

Да ви кажа и за яйцето, препоръчва захранване с цяло яйце, а не само жълтък. Максимум при първо предлагане е 1/4, като тя препоръчва четвъртинката да се раздели на няколко части и да се дава малко, като за 3-4 дни да се достигне четвъртинка.

# 711
Момичета, много ви изпуснах какво сте писали. Само на тази страничка видях Ивайло в снега 😍. Ние бяхме на планина и нашето бебе и то видя сняг. Бяхме и на спа, ама той и аз не сме се къпали в басейна. Малък е за там мисля и така пише и в нета.
Бях питала тук за неприятния мирис на акото и ние писнахме изследване, оказа се чисто. Без проблем за бебето сменихме млякото с Бебелан и вече няма този неприятен мирис. Нали не ме разбирайте погрешно мирише си, но не е по онзи начин, който мен ме подтикна да с е усъмня в нещо. Може би е било някаква партида на Аптамил, но не ми се рискуваше да взема от друг град за проба например и като се прие новото мляко е добре.
Вече съм готова за захранването, прегледах отгоре отгоре записките си от баткото кое кога съм въвела и след НГ ще действаме. Дано бебето си хапва, ако не, то ще спра за седмица-две и после пак ще предложа.
Снощи опаковах подаръците от дядо Коледа и вече си чакаме празника, както и да си тръгват нашите елфове, че и с тях всеки ден да идват имах приготовления. Като цяло сме в свекървата за празника, ще приготвя само една гозба да занеса, те така се съгласиха и се надявам да ни е леко и приятно празнуването. Последните 3 години сме все болни по Коледа, като миналата година баткото го заведох в болницата точно на 24ти и имахме тревоги. Да сме здрави, това ще е празника!
Ако пак вляза след седмица, е може и утре знам ли, но все пак да ви пожелая весело посрещане на Коледа и Нова Година! Бъдете здрави вие и близките ви и търсете смисъла в случващото се. Понякога има трудни моменти и празниците не са много празници, но тогава си гушкаме бебето или няколкото деца и си викаме няма да е все така!
Кукличка много странен този  семинар на Маги Пашова в книгата си пише, че белтък не се дава до 1г на детето. А мляко се добавя в началото, за да е по-рядка текстурата на пюренцето и детето да се научи на нея. Мисля след това може гхи да се добавя, но за зехтин не знам, може много да разхлаби. А то тиквата, сливата и други в пюрето си разхлабват.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 15:58 от Мама Лиса

# 712
  • София
Мама Лиса, точно и на мен ми стана странно, но доста подробно обясняваше, че според най-нови проучвания е по-добре да се въведат алергени, като цяло яйце, фъстъци и т.н. до 1 година. По проучвания на 800 деца, групата с ранни алергени има 3% алергични деца (до 3тата им годинка), а групата с късно въвеждане на белтък и фъстъци, след една годинка е с 18% деца с алергии, проследени до третата им годинка. Точните ѝ думи бяха, че не разбира, защо целият свят вече има нова схема и информационни кампании за ранно въвеждане на алергени, а само в България все още се препоръчва въвеждане само на жълтък. Thinking

Редактирам се, за да кажа и за месото - каза да се въвежда в 6-ти месец, след зеленчуците, както рибата и яйцето, за да се предотврати недостиг на желязо. Също за млечните, да се започне с обезсолено сирене и след това извара. За киселото мляко каза, че е с висок процент протеин и трябва да се внимава, да се добавя малко при следобедната закуска. Прясно малко можело да се предлага, като част от рецепта (палачинки или нешо друго, приготвено за ядене с ръчичка), но да не се използва за заместване на млечно хранене.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 20:51 от kuklichka_

# 713
Мама Лиса, каква в тази книга?

Сьомгата от развъдник чак токсична 🤔 Едва ли е по-зле от пиле бройлер, индустриално отгледано. Аз в България много рядко съм виждала дива сьомга, при това само пушена, тоест осолена. Като живеех в Германия се намираше, но рядко, а и цената и беше почти като за хайвер.

Момичета, аз пък се сдухвам, че чревният микробиом на бебето ми няма как да е оптимален. Роден е секцио, после първите дни, дори седмици, беше 100% на АМ 😣 И това явно е непоправимо цял живот…а имунната система е почти изцяло в червата! Тамън бях забравила за проклетото секцио и първоначалния провал с кърменето и в книгата за ЗВБ пишеше по темата…🥺

# 714
От много четене
Захраних с цяло яйце в 6м баткото, до ден днешен са му любима храна. И аз съм чела това, което сподели кукличка, като до към 7-8м бях въвела всички алергени. Аз съм с контактна алергия към мъхести, хубаво е са прочетете за видовете алергични реакции, за да не се панирате

# 715
  • София
Герка, Маги Пашова рекламира пюретата от сайта ѝ, в които използват био сьомга, от там цялата работа с токсичността. Иначе спомена, че въпросната сьомга е от Балев Био и била 120лв/кг, а бебето яде някакви грамове, та и аз обмислям купуването на нейните пюрета, специално за въвеждането на риба Sweat Smile Иначе съм решила да готвя. Каза, че са със студена стерилизация под налягане и всички витамини са запазени, но с по-кратка годност на пюретата. Естествено и цената им е хубава.

# 716
  • София
Лично за мен истината е някъде по средата. Не бих дала силен алерген в много ранна възраст, макар че и аз съм чела, че вече се въвеждат по-рано по споменатите причини. Синът ми опита кисело мляко на 10 месеца. Много му хареса. Веднъж си хапваше спокойно мляко и коричка хляб и докато се обърна, целият беше на огромни червени петна. Направо си изкарах акъла. Докато стигнем до спешния кабинет се филмирах. Оказа се контактна алергия към киселото мляко. Бях захранила с мляко на една фирма и към него нямаше реакция. Към всички други обаче имаше и тази вечер просто беше хапнал друго мляко. Около годинката му мина.
Сега покрай захранването се сещам да ви кажа - ако бебето се задави, не го пипате. В 99% от случаите се оправят сами. Наблюдавате ги, при тях рефлексът за повръщане е силен и в повечето случаи просто го връщат. Прочетете пак за правилните действия при задавяне, не си спомням каква беше причината, но обръщане с главата надолу е много опасно.
Относно храната - не ги гледам с био и органик храни, но често имаме домашни плодове или зеленчуци според сезона. За месото съм се примирила, че няма как да е чисто като домашното. Млечни купувам малко по-скъпи, но не най-скъпите. Риба при сина ми въведох с пюре на dm, което повърна направо. Дъщеря ми направо печена на фурна с нас. Всички обичаме риба, но няма да я въвеждам с пюре, самата консистенция  ми е гадна.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 21:45 от vondito

# 717
Книгата на Маги Пашова е тази.

И според мен истината е някъде по средата. А и всеки си преценя сам какво и как от методите за захранване да използва. Стана ми странно как за 4 години(тогава си я купих книгата и захраних сина ми по нейния метод) , тя си промени мнението. Не, че не може, ама с какво пък и другия метод е толкова остарял? То следва и това, че след 3 години тя ще се води по други течения и ще препоръчва друго. А самата книга иначе според мен е най-добрата й. Прегледах я отново и то с голям интерес.  Много е пълна, всичко е добре обяснено и наистина изчерпателно. Мои приятелки взеха следващата, но тя пък била пълна предимно с рецепти.
Според мен след няколко години актуалния метод ще е ЗВБ, имам приятелка, която живее в друга страна и там било това препоръчвано и захранването да бъде след излязло първо зъбче на детето. Не можело с пюрета. Само по ЗВБ. Та шегичка, но Маги Пашова може би след около 3 г ще препоръча това в книгите си.

Имаше един период баткото ми отказваше пюрета и пробвах ЗВБ, не смятам, че съм направила грешка, сладко си хапваше и така. После го записах на държавна кухня. Яде 2-3м и тотално отказваше храната, беше лято и сочеше доматите и краставиците навън да му бера. От раз премина на общата ни храна. Та периодите са кратки в захранването. Дано дечицата си хапват всичко и е безпроблемно! 
За рибата. Вкъщи всички мъже са рибари и ще се намери време да се филитира една бяла риба, да си я прегледам за кости и сваря. Предния път с баткото така направих. Захраних го със сом ☺ и вече ходи да ги лови. Какво да се прави мъже 😍. Пробвахме и ние пюретата с готова риба, но не ги хареса. А сьомга яде наскоро за първи път и много му хареса.

# 718
  • Пловдив
Гери, ползвах си обикновено олио, а където мислех, че няма да е гадна смес слагах кокосово масло. Но аз него както споменах го давах с Лефакс и не го броя за нов продукт 🤣
Меса/риба взимам заготовките на Плазмон.

# 719
  • София
Може ли да покажеш какви са тези заготовки? Виждала съм само месни пюрета, и в гугъл пюрета излизат също.

Общи условия

Активация на акаунт