Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 30 180
  • 713
  •   1
Отговори
# 630
Резиденция Тера.

# 631
  • Пловдив
Привет, момичета.
Сватбата на сина мина в събота и искам да споделя малко информация и емоция.
Очаровани сме от организацията в Мидалидаре. Просто перфектни - украса, торта, питка, координация на ритуалите, всичко бе навреме и на точното място. Не сме внасяли алкохол, те направиха добри цени на бутилка алкохол. Снаха ми е възхитена от момичето, което пое организацията на нашата сватба, лесна комуникация и чудесна реализация.
Изобщо не се наложи да използваме агенция.
Нооо, има и но, голямо разочарование от Романтика Фешън. Ще ви споделя скоро информация за тях, но днес все още си пазя хубавите емоции от сватбата.

за тези, които използват социални мрежи
https://www.instagram.com/p/DNdzPNXAfHp/
https://www.facebook.com/1280766676/videos/pcb.10237781872547619/1082272417444881

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 17:57 от иланг - иланг

# 632
Здравейте, искам да споделя нашият горчив опит от ресторант -  Корията и фирма за украси -  Мериан Рентал.Тези две фирми отказаха да ни върнат капаро за сватба при форсмажорни обстоятелства - смърт в семейството.Веднага след трагичното събитие се обадихме по телефона да ги информираме, че сватбе на този етап няма да има - три месеца преди сватбата.Внимавайте и четете договори, преди подписване.

# 633
Не знам дали смърт в семейството се приема за форсмажорно обстоятелство, защото реално не пречи събитието да се осъществи, а е избор на младоженците.
Съжалявам за загубата ви!

# 634
Извинявам се за неприятната новина, но да знаете, че капаро не се връща, а форсмажорно обстоятелство е нещо коренно различно. Тези термини трябва да се разглеждат в правния им смисъл, доколкото става дума за договорни отношения Simple Smile Капарото се дава именно като компенсация при разваляне на договор. 3 месеца преди сватбата е време, в което надали ще могат да си намерят друг ангажимент.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 14:07 от darbie9596

# 635
  • Melmak
Съжалявам за загубата ви! Искрени съболезнования!

Разбирам горчивината ви в тежък момент, но капаро не се връща. Форсмажор може да е пандемия, война, наводнение, бедствие, които биха попречили да се проведе събитието. В случая е ваша преценка дали да направите сватбата, за това е и капарото. То не се връща и остава като компенсация за доставчика на услугата. За тях е загуба, защото този ден е бил запазен за вас и сега няма да могат да намерят други клиенти за този ден.
Виждала съм случаи, в които ресторанти се съгласяват да върнат капарото на младоженците ако доведат друга двойка за същата дата.

# 636
Някои фирми се съгласяват да отложите сватбата (а не отмените) и капарото да се използва за другата дата. Пробвахте ли да направите така? Разбирам, че в момента не ви е до мислене на бъдещ празник, но може да е вариант

Другите звена, като DJ, фото, видео, торта и т.н върнаха ли капарото? Може да ги споделите, като положителен отзив.

# 637
Някои фирми се съгласяват да отложите сватбата (а не отмените) и капарото да се използва за другата дата. Пробвахте ли да направите така? Разбирам, че в момента не ви е до мислене на бъдещ празник, но може да е вариант

Другите звена, като DJ, фото, видео, торта и т.н върнаха ли капарото? Може да ги споделите, като положителен отзив.
Здравейте, да всички други върнаха капарото - DJ, фото, видео и транспорт .Постъпиха човешки и точно затова ни остана неприятен привкус от ресторанта и фирмата.И, ресторанта и фирмата ни дадоха ваучери за друг период, но по малка сума.Аз лично не мисля да се възползвам за в бъдеще точно от техните услуги - има много други ресторанти и фирми.С това тяхно отношение загубиха доста повече пари.

# 638
  • Melmak
Разбирам ви, но все пак това капаро не се дава случайно. Ако останалите са направили някакъв жест, той е на добра воля.
За един ресторант една сватба е огромен ангажимент и оборот, вие отменяте, те трябва да компенсират по някакъв начин нереализираните приходи.
Като човек, загубил баща бих казала, че в такива моменти най-малко бих мислила за каквото и да е капаро…

# 639
Момичета, как сте? 🌸
Ние вече започнахме с резервациите за 2026 – ресторант, DJ, декоратор, а сега сме на етап фото и видео. Всичко започва да става съвсем реално и вълнението е огромно!

Взех си планер и по него следя всичко стъпка по стъпка. : )

# 640
Супер е, че има голямо вълнение и добра организация 😁 аз съм голям фен на планирането и нямам търпение и моята сватба да си координирам детайлно Grinning
но честно казано, в момента съм малко отчаяна от цени и сме на пауза, а докато не изберем локацията имам чувството, че нищо друго не мога да почна да си планирам.. даже се чудя струва ли си такъв разход😅 не ми се иска да се отказвам от сватба в шатра/ на открито, но като гледам май 20 бона трябва да отидат само за място, ядене и пиене и нощувки на някои от гостите (по списък към 100 госта общо, реално ще видим колко ще могат пък и 1 година е много време, може да има промени в списъка ;д) Но да, натъжават ме такива разходи и даже ми става гузно, че ще опукаме толкова пари за едното парти и почерпка.. вие как се справяте психологически с този аспект?

# 641
Никога не сме гледали на сватбата като парти и почерпка. Много искахме сватба и двамата, излезе ни около 30000 лв/+ включително подписване в отделен ден с малко събиране/ всичко - от локация до подаръчета за гости, като поехме и нощувки за гостите/тъй като така си бяхме преценили/. Няколко години по-късно все още се обръщаме с умиление и прекрасни спомени към деня и истината е, че вдигането на сватба не ни е попречило на пътуванията, примерно/защото много хора са на мнение,че е по-добре да идеш на почивка за тия пари/. Според мен ако знаеш вътрешно,че си мечтаеш за сватба и искаш да я направиш, действай. Пари се вадят, но тези емоции /поне за нас/ са неповторими. Simple Smile

# 642
  • Melmak
Аз съм много “за” хубавите сватби.
Исках истинска сватба, не само подписче или нещо подобно. И го имахме, но за доста по-скромен бюджет. Писала съм преди сватба 65 човека ни излезе около 13-15 хиляди всичко.
В София, но не на популярните места. Имахме си украса от живи цветя, имахме диджей, всичко, което е важно като компоненти на една сватба.
Денят минава бързо и е незабравим, енергията при нас беше много позитивна и се заредихме за месеци напред.
Не съжалявам за нищо от днешна гледна точка. За мен тези пари си струваха, но повече не бих дала. Оженихме се миналата година в края на септември. И мисля, че желанието ни за хубава сватба и здравия ни разум успяха да се срещнат някъде и да направим хем достъпно като цена празненство, хем да е красиво, емоционално и запомнящо се.

Цената беше определяща за да решим сватба на открито ли ще бъде. Обявяваха ми баснословни цени. В крайна сметка избрахме ресторант и сложихме датата в края на септември, за да не е 45 градуса. 😁

# 643
Благодаря за отговорите! Аз казах “парти и почерпка” не като омаловажаване на празника, а по-скоро като рационално погледнато 😀 тъй като жените сме си романтички, но дали пък точно заради емоциите ни бизнесите не слагат такива цени хах Иначе и за мен е празник на любовта и със сигурност безценни спомени.. като си представя първия танц, живот и здраве, и отсега се просълзявам😀 но доскоро не смятах, че ще правим “истинска” сватба и не съм сядала да смятам точно бюджет. Не че се учудвам, че е скъпо, но ми се иска да не е толкова 😆
Иначе намерих 2 шатри до София, които не искат отделна такса за мястото при 100 госта, което е супер. На едното място куверт (базовия) храна и неогр.   безалкохолни обяче е 165лв, които ми се вижда множко. На другото място са между 110-130, което е по-добре. Между другото, колко са актуалните куверти в ресторанти? Не си представям да са под 100лв на човек, има ли такива?

# 644
натъжават ме такива разходи и даже ми става гузно, че ще опукаме толкова пари за едното парти и почерпка.. вие как се справяте психологически с този аспект?

Избрахме сватбата да е на не-комерсиално място, за сравнително тесен кръг от много близки хора (с останалите се почерпихме поотделно на заведение или ги поканихме вкъщи). Избрахме сватбени облекла, които ще облечем отново за други поводи. Украсата беше основно живи цветя в саксии, които после подарихме на гостите (освен подаръчетата). Сватбения автомобил беше нашия си, шофиран от моя милост. Букета го хербаризирахме, а с цветя от другите букети си направихме декорация вкъщи. Не сме пръскали пари за неща, които ще можем да ползваме еднократно. Също и за нощувки - гостите, които не са от района бяха настанени вкъщи.

Скрит текст:
За тортата платихме повечко, защото държах да е наистина качествена и с домашни продукти. Вероятно щях да я направя сама ако имах необходимото оборудване. Също и за халките оставихме доста, пак заради мои изисквания към материалите и произхода им.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 16:26 от Little Queen

Общи условия

Активация на акаунт