Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 33 928
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Колко струват ориентировачно услугите на сватбен агент? Аз и за това идея нямам.

# 76
  • Melmak
Труден въпрос. Моят съвет е да поискате оферти. Пишете на няколко и сравнявате цените.

Според мен си слагат малко странно ценообразуване. Примерно работят с 2-3 диджея и запазват този, който е свободен на датата. А не да обяснявате, че искате еди си какъв човек, вайб… получавате нещо шаблонно, на което ако сам диджея иска 2000 лв, те ви казват 2500 и готово.

С украсите е същата работа, аз адекватно ценообразуване не видях. Особено на тези с изкуствените цветя.

Правете си рисърч, дами!

# 77
Пон при нас почти всички гости си оставиха децата вкъщи (бяхме планирали да има около 20 деца на сватбата, дойдоха 5). Със сигурност и поне 5 процента от гостите ще бъдат възпрепятствани да дойдат. Но е важно да имате списък с ориентировъчен брой гости, защото бройката е първото нещо, което питат от локациите.

Аз си организирах  и намерих всичко сама, с помощ от майка ми и мъжа ми (но основното търсене/сортиране/проучване беше от мен). Честно казано не знам какво би направила една агенция повече, даже така разглеждате повече възможности. Агенциите си работят с едни и същи хора и рядко се отклоняват от техните си виждания. Искате оферти, горе долу трябва да знаете какъв стил сватба искате, на кое да се наблегне в украса и т.н. И най-вече да си допаднете с вендорите ви и да им имате доверие. Стрес винаги ще има, особено когато остане малко но сватбата - имането на агенция/координатор няма да ви го спести на 100%.

# 78
  • Варна
Вчера си говорих с една колежка, на която бях на сватба преди две години. Поразпитах я малко и тя ме поуспокои. Каза, че всичко си е организирала сама и всъщност занимавката е била сумарно няколко дни. Даде ми някои насоки, като за начало да си преценя на какво държа и на какво не. Даде ми и цени от преди две години 20-25 хил, та направо не знам сега колко ще е... Аз все си мислех, че можем да се съберем в 15 хил, ама то наистина само кувертите вече са към 10хил.

# 79
  • Melmak
Просто зависи къде искате да ви е сватбата и колко да са гостите. При нас повечето не си доведоха децата, защото някои са малки бебета и не беше ок за тях. Други са с тодлъри и нямаше да могат да седнат цяла вечер. Ние поканихме всички и предложихме детски куверт, но реално дойдоха деца на възраст 5,6,7 години. С едно изключение на две по-малки. Буквално бяхме с 5 деца.

Ние търсехме по-бюджетен вариант за сватба, защото не искахме да влизаме много над 12-3 хиляди. Гостите бяха около 70 човека с децата, тези които потвърдиха и дойдоха. Около 10% от поканените отказаха на ранен етап - предимно за хората в чужбина е сложно.

При нас сметката в ресторанта с храната и част от напитките беше далеч от 10 хиляди. Като сме внесли твърд алкохол.

Искам да кажа, че сватба може и с по-малко да се направи. Ние искахме да можем да си платим всичко от нашия джоб и сами. Не сме разчитали на помощ. За това най-добре помислете първо с какъв бюджет сте и след това правите списък на желани локации, фотографи, диджеи, декоратори.

Повечето са си обявили цени на сайтовете и вече се ориентирате по тях. Може да искате среща и индивидуална оферта. Не мога да кажа, че сватбата ни е отнела 3 дни за организиране, защото ние се срещахме лично с хората, които искахме да работят за нас.

За торта - не ми се даваха хиляди също. Избрахме сладкарница с добри цени и наистина вкусни торти. Имаха дегустационни кутии, поръчваш си кутии с вкусовете, които искаш да пробваш. Бяха доста, 12 парчета торта сигурно. Занесохме ги на свекърите и дегустирахме заедно.

Разбира се, няма лошо да дадете и 25 хиляди, ако имате тази възможност. Проблемът е, че всичко сватбено и булчинско е на много високи цени, понякога се злоупотребява с това. За това съветвам всички булки да мислят критично и да не харчат много емоционално.

# 80
Като човек със сходно положение (малки деца, сватба на локация и т.н.) имам следната препоръка: Сватбена Агенция/Агент. Без това нямаше да имаме сватба.
Таксата им е нищожна на фона на общия разход, а за мен тя беше като феята-вълшебница, която сбъдваше желанията ми с магическа пръчица. Само казвам долу-горе какво искам и - хоп - готово.
Не знам защо се ненавиждат масово тук във форума. Но, да. Заслужава си.
Може и да има полза от тях, но ми се вижда и загуба на допълнително време да намеря агенция, която ми допада и ми е ок като цена, да се срещна с тях, за да им обяснявам какво искам като услуги, а вече отделно да преценявам дали намерените от тях вендори стават и се вписват в очакванията ми : много по-лесно ми се струва просто да потърся малко за контакти на dj, фотограф, украса (при нас поне е само това, ако искате изпълнители и прочие би станало по-сложно, да) и да ги контактна директно. Допускам процесът да е по-сложен ако хората са с малки деца, ама търсенето на въпросните услуги ни отне сумарно няколко часа, просто разхвърляни във времето, например вечер докато си скролваме на телефоните след работа. 😀 Разбира се, зависи и от това какъв тип хора са младоженците: в нашия случай и двамата сме control freaks  и ни е немислимо да оставим някой друг да взема решенията, пък и да му платим за това. 😀

# 81
Здравейте, дами!
Успех на всички във всичко относно сватбата!
Искам да попитам тъй като съм бременна и такава беше и идеята след това да се оженим като съм в 4ти,5ти м, да сключим само граждански с най-близките ни хора от семейство кръг 20 души,но после как накъде? Не искам голяма сватба а не върви след дома ,отивайте си.. някви предложения? Някой ако е правил сватба за подпис само,да даде идеи..? Ако може за места около Пловдив?

# 82
  • Melmak
Можете просто да запазите ресторант в близост. Ние реално подписахме в друг ден преди сватбата. И бяхме с кумовете и родителите. И ние така се чудехме.. щеше да е тъпо да си тръгнем, като подписа е няколко минути. За това решихме да запазим маса в ресторант в близост до ритуалната. Понеже ресторанта е до залата, имаше и друга булка. 😁 предвид, че бяхме няколко човека не сме имали куверти и такива неща.

Вие като сте 20 човека можете да поръчате сватбена торта и погача примерно.

# 83
Можете просто да запазите ресторант в близост. Ние реално подписахме в друг ден преди сватбата. И бяхме с кумовете и родителите. И ние така се чудехме.. щеше да е тъпо да си тръгнем, като подписа е няколко минути. За това решихме да запазим маса в ресторант в близост до ритуалната. Понеже ресторанта е до залата, имаше и друга булка. 😁 предвид, че бяхме няколко човека не сме имали куверти и такива неща.

Вие като сте 20 човека можете да поръчате сватбена торта и погача примерно.
Да и аз мислех за нещо такова,но без оркестър,традиции и т.н много обичам сватби с цялата му традиция,но да не я правя аз 🫣

# 84
  • Melmak
Е, то няма нужда, като сте 20 човека, била съм на такава сватба, минава лежерно и спокойно. Въобще не съм имала предвид оркестър или нещо подобно.

# 85
Здравейте. Интересува как стоят нещата с медицинските, понеже ми предстои януари месец. Реално правят ли се нормални прегледи при кожно-венерически и белодробен, или е само подпис от тяхна страна? И справка от психото искат. Някой ако има опит в Бургас дали има на едно място да правят всичко (без психото), или трябва да се обикаля отделно за всяко и горе-долу каква сума да си приготвим?

# 86
  • Melmak
Сигурни ли сте, че искат психо? Като сте запазвали дата със сигурност са ви дали списък с документи. На повечето места само медицинско и изследвания хив и васерман. А вече медицинското на каква база е зависи от лекаря. Ние бяхме в рамус, но в софия и там ни изследваха и на другия ден ни написаха медицинско без да влизаме и в кабинет.

# 87
  • Бургас
Здравейте. Интересува как стоят нещата с медицинските, понеже ми предстои януари месец. Реално правят ли се нормални прегледи при кожно-венерически и белодробен, или е само подпис от тяхна страна? И справка от психото искат. Някой ако има опит в Бургас дали има на едно място да правят всичко (без психото), или трябва да се обикаля отделно за всяко и горе-долу каква сума да си приготвим?

Трябва да отидете да психото, белодробната болница до 3-та поликниника за преглед, кожен лекар, трябва да се пуснат кръвни изследвания и минавате през личен лекар. Купувате си и две медицински бележки за брак. Продават се в едно от павильончетата пред белодробната болница.  Моята ЛЛ е в трета и всичко правихме на едно място, там има и лаборатория. Питаха ни дали искаме прегледи или само печатите и подписи. Сватбата ни беше през август месец тази година.

Прегледите в белодробното бяха най-скъпи, мисля че около 160лв. за двамата. Може да е било и 80 за двамата, спомням си сумата 80лв, но не знам дали това беше за един или за два прегледа. Помня, че ми се стори страшно много и търсихме банкамат... 😅 В психото мисля, че беше по 10лв на човек, при ЛЛ се заплаща (при всеки сумата варира между 20 и 30лв.) за да попълни медицинските и да се разпише, за кожния заплатихме 50 или 60лв. за двамата за преглед и печат, изследванията не съм сигурна, но около 15лв. излязоха. Взима се кръв от пръста. Успех! ❤

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 11:03 от Simpliicity_

# 88
Скандално!
Чудят се вече от какво да източат пари от хората...

# 89
  • Варна
Това пък за белодробни за пръв път го чувам... И какво ако имаш белодробно заболяване, няма да ти дадат да включиш брак ли?

Общи условия

Активация на акаунт