Сватба - Булките на 2024-2025 |Тема 13|

• 32 481
  • 740
  •   1
Отговори
# 435
Христос Воскресе!

Знаете ли дали има опция в деня на сватбата да се повика фирма, която да ми изглади роклята и воала. Става въпрос за гр.София? Роклята ми е от сатен и се притеснявам да не я изгоря, ако я гладя сама. Попитах в бутика, от който е поръчана, но нямат такава опция.

# 436
Колко алкохол си предвидихте за вашата сватба? Приблизително по колко се смята на човек?

# 437
Как бяха нещата с безалкохолните, гостите си поръчват каквото искат или предварително казахте на сервитьорите да сложат по масите определени безалкохолни? Нужно ли е да се правят менюта за това или може и без?

# 438
  • Melmak
Колко алкохол си предвидихте за вашата сватба? Приблизително по колко се смята на човек?

За 63 възрастни взехме 24 бутилки ракия, 2 водка, 6 уиски. Вино и бора се поръчваха от заведението. При нас всичко се изпи, буквално си върнахме половин бутилка уиски.
Зависи от гостите, ние си ги знаем, че нашите пият.

Как бяха нещата с безалкохолните, гостите си поръчват каквото искат или предварително казахте на сервитьорите да сложат по масите определени безалкохолни? Нужно ли е да се правят менюта за това или може и без?

Може да се сложат по няколко безалкохолни на масите в началото, като се настанят гостите да си пийнат и след това вече на поръчки. За мен менюта за безалкохолните са излишни.

# 439
Аз пък винаги съветвам безалкохолните да се поръчват. По две причини:
1. Украса за 2-3-5 хиляди лева и шарени етикети и бутилчици стои ужасно.
и 2. Масово от заведението отварят безалкохолните предварително и съответно си ги таксуват, пък може никой да не ги иска и да се хвърлят накрая.

# 440
Съгласна съм с Лютиче.
Плюс че се стоплят.
Не бих ограничила гости от вода и безалкохолни.

# 441
  • Melmak
Моята идея е да има по нещо на масата, по 1-2 коли и нещо друго. Вода също. Препоръчвам водата да е на кани, за да не стърчат бутилки, особено пластмасови.

Може да има по няколко рандъм сложени безалкохолни на масата, колкото да има в началото, а не предварително да се поръчат по Х на човек. След това да си поръчват каквото искат. Може в менюто (ако разпечатвате) да опишете какви алкохоли предлагате. Така ще е по-лесно за гостите, не да питат по 20 пъти. Примерно - вино, бира, домашна ракия, уиски, водка.

# 442
И според мен не изглежда окей предварително да се редят безалкохолни, като на комунистически банкет.
При нас на терасата на welcome drink-a освен чаши шампанско имаше и вода, но на странична маса, откъдето всеки можеше да си вземе.
Имаме кадри на масите, преди да се настанят гостите и са много красиви. Не си представям да съм дала Х пари за естествени цветя на всяка маса и до тях да стърчи оранжева бутилка Фанта Grinning

# 443
При нас ще има по едно меню на маса с наличният алкохол, който ще се предлага и няма да има нито една бутилка алкохол на масата, освен ракията. Напълно наясно съм, че след втората чашка масата ще е претрупана с бутилки, но идеята е от самото начало да се види украсата в пълния и блясък Simple Smile

# 444
Младоженците трябва ли да присъстват на welcome drink-а и тогава ли се дават подаръци или след изнесения ритуал?

# 445
Младоженците трябва ли да присъстват на welcome drink-а и тогава ли се дават подаръци или след изнесения ритуал?
Няма конкретни правила. Това си го решавате вие.

# 446
Колко хора имахте, които ви казаха, че ще дойдат, пък в крайна сметка не са дошли и са заминали кувертите. Притеснявам се, тъй като съм чувала за случаи 10 човека и повече да не дойдат, което са 1000 лв.
Обяснявахте ли им, когато сте се чули, че ще е с куверти, трябва да са напълно сигурни и т.н?

# 447
  • София
В деня на сватбата не сме имали случаи някой да не дойде, но на сватбата на кумата ми имаше такъв случай. Но на нашата сватба имаше хора, които казаха, че няма да дойдат дни преди сватбата. За мен- по неуважителни причини.

# 448
Няма как да е всичко абсолютно сигурно, хората се разболяват, възникват им спешно пътувания, разходи. Едва ли има сватба със 100%покритие на поканените.
Важно е да се насладите на емоцията, пари се печелят!

# 449
  • Melmak
При нас бяха 2ма души, семейство.

Три дни преди сватбата звъннаха да кажат, че може да дойдат, ама може и да не дойдат. Държаха се неуважително още в този момент, но мм реши да се прави на великодушен и да не им канселираме кувертите. То не знам дали беше и възможно три дни преди сватбата вече бях дала бройката на ресторанта. От 65 възрастни дойдоха 63. Даже това е добре, на много сватби има наистина по 10 човека да не идват.

Нашите “изпържили” причина нямаха и след още редица събития вече не са ни в обкръжението.

Иначе винаги може да има и уважителна причина, закъснял полет, отменен полет, недай боже смърт на близък.

Общи условия

Активация на акаунт