Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 013
  • 116
  •   1
Отговори
Здравейте, с приятеля ми искаме да си закупим жилище в София. В момента живеем в негово собствено жилище (двустаен апартамент в София), но тъй като искаме да създаваме семейство, обмисляме закупуването на тристаен апартамент. Нямаме брак, и се чудех как стои въпроса в този случай, като и двамата ще даваме пари, закупуването ще е с кредит, но при положение, че и двамата ще го изплащаме, не е ок да се води само на единия. По принцип той ще изтегли кредита, като идеята е собствеността да е 50/50, тоест и на двамата, и да си поделяме вноската,  но това възможно ли е, при положение, че той тегли кредита.
Не са ми ясни тези неща, предполагам, че има от вас двойки, които са закупили по този начин и ще се радвам да ми разясните. А и знаем, че в днешно време няма нищо сигурно…, достатъчно истории съм чела на изгонени жени, останали на улицата и т.н.

# 1
https://www.bg-mamma.com/?topic=760721 - тук има доста мнения по въпроса

# 2
Едни мои познати с малко дете, които нямат брак, така закупиха жилище. От една страна продавачът, а от друга страна те двамата са купувачи 50:50 и ги има и двамата в нотариалния акт.
Не виждам друг вариант, ако няма брак и семейна имуществена общност.
Не съм им гледала кредита от банката как е, но би трябвало, ако единият е длъжник, другият да е съдлъжник.

# 3
  • Пловдив
Цитат
По принцип той ще изтегли кредита, като идеята е собствеността да е 50/50, тоест и на двамата, и да си поделяме вноската,  но това възможно ли е, при положение, че той тегли кредита.
Съвсем възможно е. Вие ставате ипотекарен длъжник, а банката може да поиска и лично да се задължите.
И отразявайте за всеки случай в платежното или другаде, че вноските са от двамата.

# 4
  • София
Ипотеката в банката е едно нещо. Там ще сте съдлъжник.
Второто е нотариалният акт. Трябва и вие да сте вписана в него.  Непременно го направете.

# 5
Ние имаме общ имот без брак. В НА пише имената на двамата като съсобственици по равни проценти. Не сме теглили кредит.

# 6
  • София
Разбира се че трябва да сте и двамата в нотариалния акт. Как ще са процентите си е ваша работа естествено. Ние сме женени, но в НА сме и двамата задължително.
Когато ние купувахме имот с ипотека нямаше абсолютно никакъв проблем с това - двама сме в НА, аз съм съдлъжник, титуляр на кредита е ММ.
После купувахме друг имот със собствени средства и пак така го вписахме - купувачи ММ и аз. Съвсем нормална практика си е.

# 7
Добре, ако аз съм съдлъжник към кредита, какво се случва, ако той реши да не погасява или нещо се случи, че няма възможност ? На мен ли остава цялото задължение и обратното съответно ?

# 8
  • София
Добре, ако аз съм съдлъжник към кредита, какво се случва, ако той реши да не погасява или нещо се случи, че няма възможност ? На мен ли остава цялото задължение и обратното съответно ?
Да, на теб остава. Съдлъжникът е отговорен за размера на кредита наравно с длъжника. Разликата между съдлъжник и поръчител е, че съдлъжникът не може да си изиска сумата от длъжника ако се стигне да му изплаща кредита.

Мисля че правилния термин е съкредитоискател.

# 9
  • Пловдив
Цялата сума - не, но според отношенията им може да си иска съответна част. Половината в случая.
Разликата между съдлъжник и поръчител е, че съдлъжникът не може да си изиска сумата от длъжника ако се стигне да му изплаща кредита.

# 10
Важно е да си съсобственик, съдлъжник може да е всеки.

Тоест може да си съдлъжник без да имаш права над апартамента.

Погрижи се да фигурираш в нотариалния акт с дял.

Самоучастието пак ли е общо?
Ако е само негово, може да коригирате процента, но винаги искай съсобственост. Особено, ако ще плащаш.

# 11
Самоучастието пак ли е общо?
Ако е само негово, може да коригирате процента, но винаги искай съсобственост. Особено, ако ще плащаш.
Самоучастието може би ще е негово. Но да кажем, че и аз мога да дам някаква част. Това не сме го обсъждали.

Иначе идеята е, и двамата да сме собственици, по 50%, съответно и вноската ще делим.

И друго да попитам, колебаем се с жилище на зелено, понеже не сме на зор, така идва доста по-евтино на квадрат, може би с едно 700-1000 евро. Какво мислите за това ?

# 12
Според мен, преди да се обвързваш с голям заем, ипотека и дял от дом, по добре плати сто лева за консултация с адвокат.
Хубаво е да изговориш всеки сценарий с него. Включително негативните. Иначе се надявай на най-доброто.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 20:58 от metal.vixen

# 13
  • Пловдив
Да, не е лошо съвет с адвокат.
И задължително съсобственост, разбира се. Може да пресметнете самоучастието, но както се каза горе, да имаш дял. Ти това си го взела предвид.
Не е наложителен брак, но има една особеност - при брак общият принос се предполага, при безбрачие, Wink ако се повдигне евентуален спор за неоснователно обогатяване не единия, примерно щото другият платил по-голяма част от вноските, лесно ще се докаже, че той, примерно, давал парите, защото неговото име го пише на бележките за вноските, пък за това, че ти си въртяла къщата и си гледала децата, или си давала пари, но без да е отразено документално, пак примерно, може да стане проблем доказването. За да не става нужда от такова нещо, аз бих се погрижила и на разписките за плащане на вноските да ги има имената и на двамата. Може да се редувате. Лично мнение, не някакво строго правило.

Офтопик. Тая десетгодишна тема съм я забравила, а съм писала в нея. И тогава, и сега мисля, че мъж, който се навие на мераците на новата си жена (или сам реши) да лиши от наследство върху дела си в бъдещите имоти, които ще придобие, или в каквото и да е, чрез врътки "старите" си деца, е п**ка и човек, който би паднал в очите ми. Не е по темата.
Ама няма "тя е майка, грижи се за интереса на децата си", няма "първата какво би направила на нейно място". Двете страни по новия брак са нечестни в тоя случай, а едната е и п**ка в преносен смисъл, без да има физическа такава.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:09 от Магдена

# 14
Добре, това с имената в бележките да фигурират и двамата е добра идея, както и консултацията с адвокат, на която може би трябва да присъстваме и двамата?
Не знам как се справят другите двойки в такава ситуация…Но аз искам да взема мерки, тъй като с предишната връзка, тъкмо обзаведохме апартамента, който беше собственост на бившия ми, аз съм участвала с покупката на някои мебели и посуда, но и доста физически труд (апартамента беше в много окаян вид, сваляне на тапети, стари мебели, после майстори, яко чистене…), и тъкмо се пренесохме и заживяхме там и няма и два-три месеца и хоп нашия си хвана млада любовница и се разделихме. Да, даде ми парите за всичко, което бях купила аз, но труда и разправията си останаха за моя сметка, после да се нанесе на готово някоя друга, но минало заминало.
Та сега ми е малко трудно да се доверя, а и гаранция никога няма, особено като чета какви истории има, а и самата аз както казах имам известен опит.

Общи условия

Активация на акаунт