Закупуване на апартамент с приятеля ми

• 5 031
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
И мен ме сърбяха пръстите за същия въпрос. Защо не желаеш да се омъжиш за този човек?

# 31
Ами не съм гледала на нещата по този начин, винаги съм си казвала, че това е просто една хартия и че, ако някой ден нещо стане е много по-лесно да се разделим. Пък и като някаква психологическа травма и бариера ми е това с брака, имам две предложения за брак преди това, които се провалиха… и всеки си хвана по пътя и така…
Но само да подпишем не сме го коментирали, което пък явно има своите защити при такива ситуации (не се бях замисляла). Просто не съм мислела за някакви облаги да взимам, ако съм с някой, но сега като се стига до там, че искаме общо жилище, може би е по-лесно като вариант, даже не съм сигурна как стои въпроса, ако имаме брак, как стават нещата с ипотечния кредит в този случай и собствеността на имота ? Можете ли да ми разясните? Каква е разликата ?

# 32
  • София
Ами не само при такива, а и при много други, бракът е хартийка със стойност на договор, който урежда доста подобни, а и друг вид въпроси, включително за бъдещите ви деца, за решения отностно здравето на половинката и тн... И да раздялата е по-трудна... Което в някои случай, при намесени деца и имоти всъщност е по-добре... Та като не искаш да го разглеждаш романтично, разглеждай го юридически брака.
Сега четох историята ти с бившия... Ами чудесно, че не си била бременна в този момент... 🤷‍♀️
Всичко придобито по време на брака е общо по равно и имущества и дългове... Освен ако нямате предбрачен договор по въпроса... И автоматично вс придобито и запазено после се унаследява от децата ви, без допълнителна нужда бащата да припознава детето след раждане...

# 33
  • Пловдив
Купуването е по същия начин, при получаването на кредит също няма разлика, освен че банката почти 100% няма да допусне само единият съпруг да е длъжник и да вземе доходите само на единия, ще ви иска комплект двамата за кредитополучатели, дори вие да не искате. То и по закон за задължения, поети за нужди на семейството, а жилището в общи линии е такова, двамата съпрузи отговарят солидарно, дори задължението да е поето от единия.

Разликата е, че ако по време на брак купите или по друг начин придобиете имота дори на името на единия, той се счита за общ, докато не се опровергае предположението за общ принос. Принос могат да бъдат и грижите за домакинството и децата, може да бъде и финансовото поемане на текущата издръжка на домакинството и т.н., така че трудно би се опровергало предположението, освен при фактическа раздяла или някакъв друг екстремен случай. Има и вариант да се търси по-голям дял на единия след развода в прекратена СИО (всичко придобито по време на брака, не имот по имот) поради по-голям принос, но там пак трябва да е значително по-голям приносът, и пак приносът не е непременно в пари.
Докато ако нямате брак и придобиете имот макар и на името на двамата и с кредит, по който сте задължени двамата, ако после единият повдигне спор кой платил повече по кредита, и тръгне да си търси разликата в повече от другия (в пари, собствеността не се променя), доказването си е на общо основание - кой за какво дал пари, кой дал друго или спестил разход и т.н., и не се знае какъв ще е изходът. Имотът ще си остане общ, щом е придобит на името на двамата, но може да не успееш да докажеш, че по време на съжителството си "компенсирала" това, че той е плащал вноските по кредита, примерно, и да те осъдят да му върнеш разликата .

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 17:14 от Магдена

# 34
Ами не съм гледала на нещата по този начин, винаги съм си казвала, че това е просто една хартия и че, ако някой ден нещо стане е много по-лесно да се разделим. Пък и като някаква психологическа травма и бариера ми е това с брака, имам две предложения за брак преди това, които се провалиха… и всеки си хвана по пътя и така…
Но само да подпишем не сме го коментирали, което пък явно има своите защити при такива ситуации (не се бях замисляла). Просто не съм мислела за някакви облаги да взимам, ако съм с някой, но сега като се стига до там, че искаме общо жилище, може би е по-лесно като вариант, даже не съм сигурна как стои въпроса, ако имаме брак, как стават нещата с ипотечния кредит в този случай и собствеността на имота ? Можете ли да ми разясните? Каква е разликата ?

Гражданският брак е договор и има много предимства. Защо да е по-лесно да се разделите? Утре, ако се разделите как ще го разделите този апартамент, кой ще се изнесе и кой ще остане? Ако планирате общо дете как липсата на брак ще подобри раздялата?
Вземи проучи малко нещата от прагматичната страна. И щом твоят партньор е съгласен, по-добре се съгласи сега, за да не пускаш жални теми после. Особено, ако си сигурна, че това е човека, с който искаш да градиш дом, да изплащаш ипотека и да раждаш деца.

# 35
  • София
И още нещо, при евентуална раздяла, докато децата са непълнолетни, семейното жилище остава да се ползва от детето и родителя на чийто грижи е отредено при развод, който е бг почти 100%е майката...
Естествено бракът е двупосочен и защитава и съпруга... ☺️ Не само мъжете могат да си тръгнат от една връзка... А най-вече защитава децата им.

# 36
  • Пловдив
Да. Макар че и от жилище, в което имаш половината, и без брак никой не може да те изгони, но не можеш да изгониш и него.

# 37
  • София
Аз не знам дали това е променено в закона и няма общо с имоти, но мен най-много ме потресе, че бвз брак, бидейки никой пред закона спрямо човека до теб, ако ще 40години да сте заедно били, ти нямаш право в критични моменти да взимаш решения отнасящи се за здравето му, за операции, живото спасяващи и поддържащи   манипулации и тн и дори ако роднина поиска може да ти бъде отказан достъп до него и тн и тн...
Така че за мен лично ако ще встъпвам в семейни отношения с някой, то ще е до последната запетайка, а не полувинчато... Но това си е моето виждане.

# 38
  • Пловдив
Няма такъв закон, че да бъде променян.
Някакви приумици на болниците са.

Законът не урежда възможност някой друг освен лекарите да взема решения за здравето и живота на друг (изключваме родители за малолетни деца и настойници за поднастойни, и то е пак само доколкото животът им не е пряко застрашен). Не ми е известно се занимава и с въпроса кой може да те посещава в болницата.

Но да, такива разкази се повтарят и явно е честа практика. Даже една в подобна тема за брака преди време нарече "газлайтинг" твърдението ми, че такъв закон няма. Е, няма.

Разбира се, не става и няма да доведе до резултат да се разправяш с болница кой крив и кой - прав, когато близкият ти е в критично положение.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 17:32 от Магдена

# 39
При повечето сделки се сключва предварителен договор за покупко-продажба в който страните уговарят срок за изповядване на сделката пред нотариус, начин на плащане, неустойка, т.н.

Щом сте с ипотека, такъв договор е задължителен и ще Ви го поискат от банката.

Че какво общо има с тяхната съсобственост? Този договор урежда отношенията между продавача и купувача/те, но не и от отношения между съсобственици.
Е как? Те и двамата са купувачи, т.е. трябва да бъдат страна заедно.
А и нали ще взимат ипотечен кредит и двамата, т.е. за да кандидатстват пред банката им трябва предварителен договор.
Ако е вписан само единия, то другия на какво основание ще иска ипотечен кредит като нямат брак или съжителство?

# 40
При повечето сделки се сключва предварителен договор за покупко-продажба в който страните уговарят срок за изповядване на сделката пред нотариус, начин на плащане, неустойка, т.н.

Щом сте с ипотека, такъв договор е задължителен и ще Ви го поискат от банката.

Че какво общо има с тяхната съсобственост? Този договор урежда отношенията между продавача и купувача/те, но не и от отношения между съсобственици.
Е как? Те и двамата са купувачи, т.е. трябва да бъдат страна заедно.
А и нали ще взимат ипотечен кредит и двамата, т.е. за да кандидатстват пред банката им трябва предварителен договор.
Ако е вписан само единия, то другия на какво основание ще иска ипотечен кредит като нямат брак или съжителство?

Да си кредитополучател, купувач и собственик не са еднакви неща.
Майка ми може да тегли кредит , за да ми купи гарсониера, но собственик на имота да съм аз.

# 41
  • София
Няма такъв закон, че да бъде променян.
Някакви приумици на болниците са.

Законът не урежда възможност някой друг освен лекарите да взема решения за здравето и живота на друг (изключваме родители за малолетни деца и настойници за поднастойни, и то е пак само доколкото животът им не е пряко застрашен). Не ми е известно се занимава и с въпроса кой може да те посещава в болницата.

Но да, такива разкази се повтарят и явно е честа практика. Даже една в подобна тема за брака преди време нарече "газлайтинг" твърдението ми, че такъв закон няма. Е, няма.

Разбира се, не става и няма да доведе до резултат да се разправяш с болница кой крив и кой - прав, когато близкият ти е в критично положение.
Може, не знам точно закона, ако има такъв, предполагам се опират на настойничеството при неспособност на пациента лично да взима решения(за информираното съгласие) и  са намесни кофти отношения с роднините/родители  на пациента, та чела съм ужасни истории...

# 42
  • София
Всъщност бракът не урежда баш толкова добре нещата, колкото си мислим.
Ако единият купи апартамент на негово име и той/тя го изплаща по време на брака, накрая пак може да се спори за части, да се уговарят, трябва да подпишат брачен договор....
Тъй че - двамата в нотариалния акт е по-доброто решение.

# 43
  • София
Те и при брак могат да си впишат имената и двамата, никакъв проблем не е. Ние и двамата фигурираме на нот акт на къщата ни и си получаваме и двамата по 50% данък всяка година, описани сме си като 1/2собственици и тн.. А се писахме и двамата ей така, от щастие... Без да мислим за юридическата страна на нещата.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 18:10 от Angel_Dust

# 44
  • София
Аз, тъй като не мислих много много едно време, сега говоря от опит.
Да се пишат и двамата и в ипотечния договор, и в НА. Така всичко ще е ясно и черно на бяло.
Разводът не урежда имоти всъщност. Трябва да се подписват отделни договори за имотите преди или след развода.

Общи условия

Активация на акаунт