ДЕСЕТИ КЛАС тече лежерно, а майки сипват виното вечерно

• 30 203
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • Майничка
Според детето и бъдещите му планове. Профил Информатика не е с лека програма и ако се преподава адекватно, няма да се ограничи само до задачи в часовете, а ще има и индивидуална работа извън тях. От друга страна, щом евентуална по-ниска оценка от матура не му е драма и не иска да се явява с матура от основните (да кажем два) профила, значи или там е много слабо, или ще кандидатства с някой от тях, т.е., ще се готви допълнително.
Ако счита, че информатиката е достатъчно "негова", та да не му развали успеха от дипломата като профилна оценка или изобщо да не му трябва общ успех от дипломата и да не му пука за резултата от ДЗИ, стига да е над 3 (и да е 100% сигурно, че ще е над 3), тогава ОК, защо не. Както казваш, знания по информатика никога не са излишни, а присъствието като хорариум в дипломата  не е зле. Училищното ръководство няма да се накефи от евентуална ниска оценка от матура (заради рейтингите), но ще "сапуниса" преподавателя и ще я преглътне, къде ще ходи.
Обаче, ако се окаже, че профилната информатика идва твърде тегава и трудоемка и подготовката изяжда времето за другата подготовка и евентуалната работа (защото повечето в 11 и 12 клас поработват), може и учителят да се окаже къса клечка, тогава и рискът от резултат под 3 на матурата се повишава и трябва да се мисли план Б.
Затова пиша, че всеки казус е индивидуален, а и понякога сметките на дете и родител са различни.

Скрит текст:
В тази връзка, разчиствахме с момата по Коледа и намерихме един неин тефтер от 7 клас със сметки. Оказа се, че тя си е изкарала статистиките от последните 3 години за минимален и максимален бал за гимназията, в която е, сметнала си под колко не трябва да пада при различните компоненти за формиране на бала, възможните комбинации и си карала по план, а аз истерясвах, че не учи достатъчно. Вика: "Щеше да е драма, ако бях изкарала много повече на НВО, че тогава трябваше пак да мисля и да споря с вас". Е, сега признава, че е трябвало да проучи по-детайлно и крайната цел, ама в седми клас за толкова й било стигнало стратегическото мислене.

П.П. Ston е писала сходно, но няма да трия.

# 586
Сооред мен детето трябва да избере нещо, което му харесва да учи.
Това пък математически гимназии да бутат децата в хуманутарни профили си е направо срам.

# 587
  • Пловдив
Девойката е приключила с изборите си. Просто ме изумява. Има план А и план Б. План Б е почти невъзможен, но странно тя го смята за по-лесен.
Избрала е профил-история. Избрала си е вече специалности, които към този момент желае. Пък след 2 години.... каквото такова.

# 588
Профилите са ни ясни още от първи клас. 🤪 Но с малкия няма да е така, там ще е лутане.

# 589
Щял да запише профил "Биология". Двата други са определени "Предприемачество" и "Информационни технологии". Ще го питам, дали ще записва ДЗИ по Английски. Той като цяло е добре по този предмет.

# 590
На нас още дори не са ни предложили офертата. Та имаме време да го мислим.
Мойта се разболя заради новата, сега си е вкъщи. Докато отивахме към лл, разбрала, че е болна и и писа, представяте ли си, извинява се, че я е заразила. Ма кой тъ кара да ходиш болна на училище, да пръскаш вируси, за капак през повечето време седи до мойта. Дружките я предупредили преди това, казали и - отивай си у вас щом си болна, Н... бързо хваща и се разболява. В петък нищо, а от събота вече положението зле. Ся ще изтърве два теста утре, и доста материал. Мноу е зле таз, напрау ми иде да я оскубя. По нататък ще ви разправям други неща. А днес цъфна оценката по Химия от теста, тя се надяваше поне на банан, в краен случай на морков поне, аз пък и казах, че няма да е нито морков, нито банан, а ще е поне боровинка. В крайна сметка се оказах права. Всеки път и казвам да ми вярва, че каквато оценка съм и прогнозирала, такава получава, с мнооого малки изключения. Ама пусто, пак не ми се доверява. Сега чакаме по География, да видим кога ще бъде написана.

# 591
Здравейте, незнам дали тук е мястото да питам, но ще се радвам ако някой може да ми отговори. Дъщеря ми учи в Пловдив и в момента е в 10 клас. Профил биология и химия е. Иска да започне частни уроци по химия и биология. Та въпросът ми е дали някой може да ми препоръча добри частни учители в Пловдив по тези предмети за подготовка за медицина?

# 592
Здравейте, не съм писала отдавна, но си ви чета Simple Smile
Десети клас си тече точно лежерно Simple Smile С много усилия от родителската общност най-сетне едно недоразумение, което губеше времето на децата и ги фрустрираше миналата година по математика, вече е аут и от тази година са с нормален учител (най-накрая).
Учене не виждам, зор за оцеки също, но един максимален резултат на първи кръг Оли и едно класиране на друга олимпиада за национален кръг да кажем, компенсират донякъде. Тъкмо ще се науча най-сетне да не се ядосвам на тази лежерност, и то първи гимназиален етап ще мине (да бях се научила по-рано Simple Smile ). Сбогуването с предметите, които спират да се изучават, го чакаме с голямо нетърпение Simple Smile
Относно профилите, при нас децата масово са си избрали трети профил (физика) и се чудят какъв да е четвъртият... Някакви слухове се чуват за преминаване към три профила, вместо обичайните четири - ще е добре за тези, дето се чудят какво да измислят за четвърти. За пореден път си потвърждавам колко е важно да се избира внимателно паралелката след седми клас с оглед на профилите, защото ако се разчита на възможностите за избор на другите един или два, може да възникнат ситуации за решаване (ако има деца, които искат да учат друго). Формално обаче от училището още няма нищо за профилите, нито РС, нито допитване до учениците, нито някакво разглеждане на ПС, така че ще видим как ще се развият нещата.

# 593
Пропуснали ли сме срока за подаване на молба за допълнитена матура - английски?

# 594
Допълнително като 3 - то ДЗИ, или сега за НВО - то.
Предполагам е второто, и ако е то, не е голяма загуба. Ако пък е първото, ние дори не знаем от кога до кога е срока.
Но за АЕ може и на състезание да се иде, тогава ще се видят най - добре знанията.

# 595
Допълнително като 3 - то ДЗИ, или сега за НВО - то.
Предполагам е второто, и ако е то, не е голяма загуба. Ако пък е първото, ние дори не знаем от кога до кога е срока.
Но за АЕ може и на състезание да се иде, тогава ще се видят най - добре знанията.

НВО - то 10 клас е.
Значи сме го изтървали срока.

# 596
Това НВО по английски, сякаш за мен е безсмислено. Набора е в езикова с английски и въобще не е споменава, че има такова.

# 597
Здравейте.☺️ Набора се записал на курс в Софтуни. Някой от наборите явявал ли се е ? Знам, че всеки има различни знания...но се чудих дали няма да се сблъска челно с реалността.🤔 Той е много уверен в себе си и по принцип нищо по малко от отличен няма да му хареса. 🥴 Ходи един път седмично на компютри в училище и господина ги учи точно на това за което иска да се яви . Трудно ли е? Курса е за QA специалист и е това което иска да работи.🤷

# 598
Моят син се беше записал на курс в СофтУни и една негова съученичка също, но това преди едно 7 години. Не е нещо сложно за възрастта им, ако има интерес ще се справи.

# 599
Ябълка, да, изтървахте го, но нека все пак да пита, може пък да приемат с малко закъснение. Обаче ако е само едно ( и е твоето дете ), съмнявам се да се напънат. Ако има и други освен твоето, може и да направят компромис. Все пак изпита е още далече.

Краси, нормално е да го мислиш за такова, все пак това НВО няма никаква тежест за никъде, независимо по кой от предметите е. Все пак е за ориентир, как се справят и какво са научили децата, и най вече да се стресират.

Тататунче, споко, нека иде, ще се справи, все пак няма да му дадат нещо което да не е учено и над възможностите.

Мойта си го изкара на пей сърце. Нищо не погледна, само писа плановете които и се пратиха, а я чакат два теста, и кой знае още колко ще има освен тях. Да му мисли от другата седмица. Сега развява гащурите из къщи, от леглото до кухнята и обратно, после се оплаква, че краката я боляли. Ми да я болят, кой я кара само да лежи и пърди. Чаках да изпищи школото с оценката по Гео., нооо, уви, никаква я няма. Все пак трябва някой да ни държи под ВВН ( високо волтово напрежение ), иначе ще ни е скучно.

Общи условия

Активация на акаунт