Пубертетът при момичетата над 14 години - как да подготвим децата ? - тема 22

• 34 848
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Mößbauer-Effekt, чудесно е да чуем успокоение!
Нашето„ново 20“, от вчера, от панаира на висшите училища...от veni, vidi... стигнахме до „Veni, vidi, resignavi“ Imp
Едната ми сервира, че сега вече не иска тази и онази сфера, ще преразглежда идеите си за държавни изпити за тази година- 2,5 месеца остават.
Рекох само , че е по-разумно да следва плана,и че може да продължи с новите идеи догодина- беше по-зле от посърнала, но само в началото.После се намуси, че не била този вид подкрепа очаквала Rolling Eyes
Още не сме говорили подробно, ще имам дълъг уикенд Rage

# 361
  • Mediterraneo
Минава, потвърждавам. 20-годишната е супер спокойна, уравновесена, над нещата, дай й да говори. Беше си вкъщи за дълъг уикенд, точно тогава им разпределиха наблюдателите за финалния проект за завършването. Проведе половинчасов разговор в чат с преподавателя как няма да си направи инстаграм профил, за да качи там работата си. Права е, разбира се, но ме впечатли колко методично изгради теорията си пред човека. Накрая той клекна Simple Smile Старата тя щеше да фучи половин час, да метне телефона, да мрънка, да се разреве и да си направи профил.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 19:27 от Тарталета

# 362
Ами , ние сме още на етап реве/фучи/метне...
Яд ме е , че е положила толкова усилия-цяла година, а може да не иде на изпита, защото си го е навила сега на пръста.
Има време, ще премисли, ще пренареди идеите за 12ти клас, но сега, защо да не си пробва знанията- така или иначе, учила е, подадени са документите за изпит...

# 363
  • Mediterraneo
Моята също не отиде на матурите. Реши го февруари- март, отсече, че няма да го направи и си намери друг път. Изобщо не съм се месила, беше си съвсем нейно решение. Реши, че университет не е за нея и така и направи. За мен няма значение, така или иначе диплома ще има, не е останала със средно. Хубавото тук е, че имат възможности. Ако не влезе в университет, има т.нар. градо супериор 2 години, което им дава специалност. След това, ако реши, пак може да влезе в уни, на базата на това образование, без матурите след бачийер.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 19:36 от Тарталета

# 364
Ние нямаме вашата система.
Имаме един единствен начин за завършване на средно- три задължителни матури, според профила .
Повечето деца правят по 4, за да имат повече възможности за комбинации, тъй като в различните университети и специалности, се търсят различни.
Системата е тромава, трябва планиране от далеч, още от 10ти клас, защото 2 от трите задължителни за тригодишни предмети, значи 3 години материал за матура, третата е двугодишен предмет.Обикновено правят двата  двугодишни в 11ти клас, и двата тригодишни в 12ти.

# 365
Навремето аз се готвих година и половина за изпити по български и история и в последния месец реших да кандидатствам с математика. Много добре бяхме подготвени, но нямахме реална представа колко сме добри, яко ни мачкаха самочувствието в училище, уж за мотивация. В 4 университета кандидатствах и в четирите ме приеха в първо желание, само трошихме пари, нерви и време за път и изпити ( едно време всеки университет си имаше отделен изпит). Родителите ми бяха на ръба от притеснения, но не се опитаха да ме натискат.
Първородният ни се готви цяла година за една определена специалност, но буквално дни преди крайния срок кандидатства нещо съвсем различно и за наше учудване го приеха. Учи го с мотивация и упоритост, с доста зор че е трудна специалност, но се бори мъжки. Ние също не опитахме да му променим избора. Нека сбъдват мечтите си. Не е трагедия да се откажат след няколко семестъра, да опитат друго. Нека пробват, сега им е времето. Важното да намерят своето си нещо и да го работят с кеф.

# 366
Не я натискам. Проблемът е, че дори тя, не знае какво и как ще го иска.
А въпросният изпит, е по математика, която е за навсякъде.
Но, се била отказала от инженерните специалности, та догодина ще се готви по биология, защото иска нещо в сферата на здравеопазването, но и не знае какво Imp
Въобще, работата е дръжте ме, че ще полудея.
Тази година щеше да взема изпит по физика и математика, догодина химия и португалски.
Сега ...не знам...

# 367
Аз бях за кратко в тази фейсбук група и нищо полезно не научих. Повтарят се някакви папагалщини и за всяко по-конкретно нещо те пращат да си запазиш час при тях.

# 368
Дъщеря ми е на 16г. Нервни изблици и агресия няма. Преработва емоциите като буквално ги изплаква, след което е като нов човек. Обича да споделя и да изприказва всичко, явно така го осмисля.

# 369
  • София
Моята дъщеря рядко се тръшка вече. Когато се скараме, и двете забравяме бързо и пак сме си дружки. Обаче като се скара с баща й, там положението е такова, че спира да му говори, докато той не й се извини. А мъжът ми е темерут, но в крайна сметка винаги той прави първата крачка за сдобряването им.

Преди около месец дъщеря ми ни сервира какво иска да следва. Остави ме с увиснало чене, не за друго, а защото специалността е много тежка и се иска мнооого учене, а тя досега не ни е показала тази си страна. Потръшках се тайно, защото, колкото и да ме е срам да си призная, нямам вяра в упоритостта й, но след като се успокоих си казах, че решението си е нейно и трябва да я подкрепим. Така че от другата учебна година тръгва на курсове по биология и химия, и ще стане ясно дали има желание за учене или не. И без това има достатъчно университети и специалности, няма да остане без професия. А тя е наясно, че бъдещето й ще се гради на база на решенията й. И че трябва да разчита само на себе си. Свестен мъж е само бонус.

# 370
И нашата девойка е ориентирана към сферата на медицината. Стоматология. Любими предмети са химия, физика и биология. И математика, но на следващо място. Тя е много амбициозна и вярвам, че ще се справи.

# 371
Моята иска криминалистика и за сега се е насочила към Академията на МВР. С очила е и изчетох сума ти наредби, за да видя дали ще мине медицинския преглед. Там е с доста строг режим и не знам дали е за нея, но смятам да подкрепя всяко нейно решение стига тя да е удовлетворена.
До 12 клас има още две години, та да видим дали няма да си промени решението.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 21:51 от vita

# 372
И у нас леко раздвижване по темата с професионалното ориентиране, девойката има една идея за специалност вече. Не смея да се зарадвам, защото едно че специалността е трудна за учене , но също и с труден прием и иска около 2 години подготовка. Тя време има, но може и да размисли междувременно, освен ако мотивацията не е наистина серозна. Хубавото е, че специалността я има на няколко места в близост, в желания университет е на сериозно добро ниво. Скоро ще има ден на отворените врати и ще отидем да разгледаме с нея.

# 373
И моето момиче започна вече да се замисля. Колебае се между педагогика, психология, графичен дизайн или Националната Художествена Академия. Много противоположни специалности, но поне се появиха някакви идеи, до скоро въобще не й беше на дневен ред с какво ще се занимава след 12 клас.

# 374
Моята иска криминалистика и за сега се е насочила към Академията на МВР. С очила е и изчетох сума ти наредби, за да видя дали ще мине медицинския преглед. Там е с доста строг режим и не знам дали е за нея, но смятам да подкрепя всяко нейно решение стига тя да е удовлетворена.
До 12 клас има още две години, та да видим дали няма да си промени решението.
Е, значи си имаме колежка😄 Стискам палци на децата!
Лятно цвете, за Художествената трябва здравата да набляга на свестни учители, ако ше влиза по нормалния начин. И то много години.

Общи условия

Активация на акаунт