Нашите орхидеи – тема 45

• 27 283
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • София
И аз мисля, че ароматното фалче е Morning breeze.
Сухото гниене е не само почти нелечимо, ами е и заразно. Ако са корен-два не е проблем, но ако заболяването е напреднало, шансът е почти нулев. При съмнения за сухо гниене гледам да отделя растението от другите и изрязвам колкото мога изсъхналите корени. После го наблюдавам с повишено внимание.

# 526
Аз имам по две орхидеи в саксия и едното умира от нещо си (фузариум вкл) а другото цъфти и вързва. Няма логика, вече до този извод съм стигнала.  Подобно на имунитета и жизнените сили на човека. Някои живеят с нелечими заболявания, други си отиват от съвместими с живота болести.

Нещо хубаво, от нефалчовските цъфтежи, с което да се отбележа

# 527
Досега нямам растение, спасено от такова гадно сухо гниене. Овладяна фузариоза - или поне така изглежда / си въобразявам - да.
Имах една любимка, която започна да се държи странно: бръчка листа, увисва цветове, спаружва корени. Третирах, рязах корени, стъбло, разделих на две части... Замина си бавно и мъчително.

# 528
  • Варна
Прекрасни Ванди, катлеи и оранжевото предполагам е Епидендрум. 🙂🍀

От мен Пинокио- то с втори цветонос. Първият е от миналата пролет и така се е усукал, че ако се изправи със сигурност ще мине един метър. Продължава да прави пъпки. Мислех, че заради втория цветонос ще увехне, но не би. 🙂

И тази камбрия все по това време на годината ми цъфти и все с по 4-5 цветоноса, пък човек ако я погледне ще каже взела- дала. Изтощена ми изглежда в сравнение с разни други свежарки наредени до нея. 🙂

# 529
  • Бургас
Флорен, я кажи Пинокио като фалчетата ли го гледаш или малко по често се полива? Аз успешно уморих един преди 2-3г, сега имам нов. Юниша в още и незнам дали и него няма да гътна. Имам един паф от студенолюбивите, не е цъфтял при мен изобщо от две миналата година е на по студено да видим ще се излъже ли Rolling Eyes

# 530
  • Варна
Мая_76 привет !🙂 Аз имам само Пинокио-то и едно друго пафче, което не зная какво е ( студенолюбиво или топлолюбиво). То цъфти в тъмно лилаво към черно по към лятото. Пинокио-то ми е в транспортната си саксия ( ф12) без  странични дупки посадено само в кори и камъчета.  Накисвам го веднъж седмично за около 15- 20 минути. Отдавна не съм торила вероятно от година. Температурата и влажността са ми почти постоянни с малки изключения. (22 градуса, +- 1-2 градуса и влажност около 40% , най- много да вдигна влажността с още 5 %)

Метеорологичната станция при орхидеите със стойностите. Надявам се, че се вижда, защото отразява и как ли не я въртях за да направя някаква снимка. 🙂

Скрит текст:

# 531
Благодаря за името 🙏

Доста полезно инфо за сухото гниене 🙃

Тази ми я даде колежка преди две седмици. Като я изчистих, я натопих във вода, сега гледам, че избива нещо...амааа сега има ли сухо гниене или не 🤔

# 532

И една много ароматна от гърците /някой ако я разпознава да помогне с името Simple Smile /. Ходих до пазара за друго и нямаше как да подмина

Излиза ми като Ароматна Орхидея Phalaenopsis Morning Breeze

Да, Morning Breeze е, имам такава, с плодов аромат. Пишат, че е на портокали, но нам мен ми прилича повече на пъпеш и круша. Tiny Melissa също е ароматна, но по-слабо. Цветовете са много трайни.

# 533
  • София
Първо цветче от Марчо Joy

Като го взимах преди шест месеца, се водеше с година до цъфтеж, пък той реши да ми се подмаже Heart Eyes
Нямах търпение да отвори и другите пъпки и го фотнах Grinning

# 534
  • София
Благодаря за името 🙏

Тази ми я даде колежка преди две седмици. Като я изчистих, я натопих във вода, сега гледам, че избива нещо...амааа сега има ли сухо гниене или не 🤔

Не мисля, че има сухо гниене.

# 535
Благодаря Raya Simple Smile значи продължавам и чакам

Благодаря за името 🙏

Не мисля, че има сухо гниене.

# 536
Вчера не издържах на повика й и се сдобих с това миди от лидъл 😍
С корените ще се разправяме, подозирам че и с нашественици, но си струва!

И още един домашен цъф:-)

# 537
Моите са си все едни и същи - не съм купувала нови, но поне са горе-долу добре:

Вкъщи имам една бътъркъп, която е с много листа и розетката е добре, но ми се струва, че вътрешните корени са почернели. Чудя се дали да не я почистя...

Паяците вредители ли са - видях, че един паяк живее точно между нейните листа (малък, светъл на цвят)?

# 538
Паяците вредители ли са - видях, че един паяк живее точно между нейните листа (малък, светъл на цвят)?
те са хищници и ще ти ядат каквото пъпли по тях. Иначе на самото цвете не вреди.

Едно нефалчовско което съм пропуснала да ви фотна. Имам го почти 20 години. Енциклия е. 2006 г. получих първите си четири орхита от ММ. Това е една от тях. Две фалпчета са живи, но един пафиопедилум  Кларе ди Луне предаде богу дух след две години ...но не ме отказа от обесесията по орхидеи.

# 539
  • София
Който има Лидл наблизо, да обиколи. Днес видях Tiny Melissa, ф9, в близкия. Беше в керамична кашпа и съответно по-скъпа - към 25 лева. Но иначе хубаво растение с прилично богат цъфтеж. Имаше и минита ф9 без кашпа на около 11-12. Позагледах се бая.

Общи условия

Активация на акаунт