Нашите орхидеи – тема 45

• 27 289
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Прекрасни!

# 511
  • някъде другаде
Много са хубави.

# 512
  • In transit
Очите ми останаха в последните орхидеи. Heart Eyes А жълтите мустачки са чудни!

# 513
  • Бургас
Ей това се случва като натежи една орхидея на цветарника и се изсипе върху другите. . Направо ми идваше да викам, ама виновни няма. Сега букетче в бурканче, много крехкички тия цветоноси Weary

# 514
  • Мадрид / София
Жалко наистина. Следващия път приготви тежести за баланс.

# 515
Здравейте, може ли да ми кажете на какво се дължи да са така корените и листата, също така дали ще оцелеят https://

# 516
  • Мадрид / София
Sunny, мисля, че не си заслужава усилието да я реанимираш. Според мен е гъбично заболяване и при мен такива орхидеи си заминават постепенно. Вземи си новичка.

# 517
  • На планетата Земя
Дехидратирана е и може да има изгнили корени. Аз се боря до последно, колкото и понякога са изглежда невъзможно спасението. Може да я накиснете за по-дълго да поемат добре корените вода и да позеленеят и да се види кои са живи, извадете я от корите, отрежете, ако има изгнили, третиране с въглен или друг препарат, нови кори.

# 518
Това е сухо гниене при което орхидея изглежда дехидратирана, но всъщност тъканите й са запушени от гъбичен патоген, не минават течности, не се хидратира. Често е сякаш въпрос на по-сериозно накисване , но не е така. Колкото и  да се накисва, тъканите са непроходими за момента. И само новите тъкани (новопорасналите само листа и корени )ще имат такава, ако растението пребори патогена.
В този случай
1.Вадя
2.Изрязвам всички  гнили корени
3.Подкъсявам пънчето
4.Правя разтвор на фунгицид и я накисвам цялата но с главата надолу за 5 минути
5.Преработвам субстрата термично
6.Намирам малка саксийка  и я садя с особено внимание
7.От там обработват през седмица още два пъти с друг широкопрофилен фунгицид ( стават три пъти).
8. От там просто чакам и понеже корените са малко и поливам много разредено.
9.Ако почнне да се рестартира , то е прескочила трапа.Успеваемостта ми , дори с моят голям опит е около 50%. При съвременните хибриди и по-малко.

Пример за две такива рестартирани (ваше ляво) в обща малка саксия.

# 519
Не бях сигурна това Кимоно дали пак ще е пелорик. Снимах я до нормалната орхидея. Тепърва ще цъфти Simple Smile

Сдобих се и с две нови. Една от Лидл май е Phalaenopsis Tiny Melissa

И една много ароматна от гърците /някой ако я разпознава да помогне с името Simple Smile /. Ходих до пазара за друго и нямаше как да подмина

# 520
  • Мадрид / София
Не бях сигурна това Кимоно дали пак ще е пелорик. Снимах я до нормалната орхидея. Тепърва ще цъфти Simple Smile

И една много ароматна от гърците /някой ако я разпознава да помогне с името Simple Smile /. Ходих до пазара за друго и нямаше как да подмина

Втората е много нежна. Имах такава, но загина. Ако видя пак ще си взема.
Третата я знам като "Лятна песен" (Summer song) и е леко ароматна. Имам я и тази година цъфти.

# 521
Благодаря Angela61 Relaxed

Този четвъртък я взех, може все още да има някъде. Една беше в нашия. Преди известно време пак ги имаше, но не успях тогава да уцеля.

Втората е много нежна. Имах такава, но загина. Ако видя пак ще си взема.
Третата я знам като "Лятна песен" (Summer song) и е леко ароматна. Имам я и тази година цъфти.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 20:31 от greis

# 522

Излиза ми като Ароматна Орхидея Phalaenopsis Morning Breeze

# 523
Ето неуспешен случай на борба със сухо гниене. От половин година се опитвам да спася поне нещо, разчитах, че има няколко добри корена, но при цялото внимание и многократна обработка, дори директно мазане по стъблото, болестта полека си "изяде" цветето.

# 524
  • Карлово
Благодаря за нагледното обяснение. А също, че споделяш, така няма да изживяваме загубата на цвете, щом и на вещи в отглеждането на оридеи им се налага да се разделят с някоя.

Общи условия

Активация на акаунт