Нашите орхидеи – тема 45

• 27 238
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
По-добре я сложи в тежка кашпа за да не пада, ако само това е проблем. Моите най-малки саксийки са в стъклени чашки от свещ.

# 721
Слижих я в голяма саксия за орхидеи заедно с още една, стабилна е сега.

# 722
Слижих я в голяма саксия за орхидеи заедно с още една, стабилна е сега.
Ако е класическо мини орхидеята, никога няма да порасне голяма а голямата саксия ще е неблагоприятна среда за нея. Както винаги съм казвала орхидеите не понасят широките големи саксии. Обичат да им е тясно, защото просто саксиите са наша измислица. Ако сраетбиеъо има заложби да стане гигант, все ще обживее саксията но сами виждате цикличността - корени листа стъбло стареят и в крайна сметка калибъра се запазва. Т. Е. За какво да й широки обувки

# 723
  • София
Няма ли кашпа тази орхидейка. Моите са или в керамичните кашпи /не ги долюбвам много/, или в контейнер с камъни на дъното. Това в случай, ме не съм стигнала да ги пресаждам.

# 724
И кашпата счупих 🙄, остана само малката пластмасова саксийка, която е супер лека и пада сто пъти. Сложих я вече с другата, няма да я пресаждам пак, че вече 100% ще счупя я корени, я цветоноса. То пак им е тясно, защото другата е една доста голяма - в интерес на истината стоят много красиво двете и им намерих идеалното място.

# 725
Реших днес малко да се погрижа за фръцлите. Оказа се, че няколко са за пресаждане. Саксиите ми свършиха, приспособих разни други кофички, сега пък кашпите не ми стигат. Доникъде съм, в хола бомба паднала, всичко е в кори и мъх, изморих се вече.
И пак имам бебета екуестриси, които не знам какво да ги правя. Досега не съм успяла да отгледам отделено от майката, всеки път умират. Имате ли някой съвет, ама съвсем като за индианец Joy
Ей толкова са големи всичките, запалка за мащаб. Ако ги оставя още на цветоноса, корените стават много дълги и после не мога да ги побера в саксийка.

# 726
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Веднага бих го резнала. От любопитство, не за друго.
Но Господ си знае работата - никога не съм имала бебета.

# 727
То рязането е лесно, после нещо се объркват нещата Blush

# 728
Дай насам ще (си) я отгледам Smiling Imp

Сега сериозно:
Аз слагам в саксийка ф5 или малка чашка за кафе (или срязана висока пластмасова, ако може още да се намери)... дребни кори и много малко сфагнум над корите (не пъхам вътре, чисти кори), Коренчета в чшката, дънцето на кейкито над корите (да виждам въздух), Ако потъва, слагам отдолу една по-голяма кора. Встрани на чашката, около цветето 3-4 пръчки/шишчета да подпират листенцата и да държат да не се катурва. Поливам по-често, само проточно и отцеждам добре. След 10тина дни минава на общ режим. Като си позапълни саксийката, минава в следваща малко по-голяма Hands V
Успех!

ПП: Отчупвам с навиване (въртя в кръг, лесно се отчупва), обичайно има една точица влажно само, не обработвам с нищо, но държа на сухо над корите.

Бих я чупнала веднага Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 18:15 от peneva_a

# 729
  • Карлово
Аз не съм голям специалист. Първото кейки отделих с част от пръчката, на която се развиваше и пресадих в отделна малка саксия и живя няколко години. Второто от същото майчино растение отрязах много рано, малки му бяха коренчетата и не оцеля. След това не е пускала бебета орхидеята.
Да не би да ги преполиваш, че да е неуспешно отделянето им?

# 730
Никога не  свалям кейкита. Оставям ги там и често цъфтят в дует с майката. Чакам си цветоноса  да тръгне да съхне сам и тогава бебето просто си "пада". Значи е "узряло" за засаждане

Да не би да ги преполиваш, че да е неуспешно отделянето им?

има логика.
Често отделянето не е успешно защото се сменя глобално средата на отглеждане. От стоящо да въздух и хранещо с въздушна влажност, кейкито бива сложено в кори или сфагнум. Корените му с въздушното отглеждане са с много веламен който задържа влагата която добива от въздуха. Съответно, този веламен е минус при отглеждане с обилно и щедро поливане, в кори с мески, в сфагнум и т.н..

# 731
Пенева, благодаря! Като тръгна към БГ  ако има нова реколта мога да ти "набера" Wink

# 732
До тук три успешо отделени Simple Smile Моите не са на цветоносите, а по скоро в основата на орхидеята, но пак прилагам споделеното от peneva_a Simple Smile
Едната даже сега второ бебе прави. Надявам се и коренчета да се повят.

Ако са толкова много бебетата, бих си осиновила и аз Grinning

# 733
Ще пиша тук в темата като дойде време, обикновено има по 3-4 бебета на сезон.
И аз мисля, че нещо с поливането не се справям. На другите фалчета не им пипам бебетата, но екуестрисите цветоноса тънък и дълъг като конец, и като се закачули едно бебе накрая се чудя как да го обикалям. Показвам да се посмеете малко, то е форма, то е чудо Joy Тази е и простудена и болна, та съвсем скоро трябва да и махам бебетата.

# 734
  • Мадрид / София
Кейкитата от последната снимка ми се виждат още малки за отделяне. Бих изчакала поне още две листета да пусне.

Общи условия

Активация на акаунт