Нашите орхидеи – тема 45

• 27 316
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Изведнъж и "цялата" се поврежда или от измръзване, или от изгаряне. Или е полята не с каквото трябва. Ако е заболяване или инсекти, се влошава постепенно. Това за фаленопсис.

# 406
  • Варна
След 5 годишно отглеждане в рамките на 1 летен месец се гътнаха и 3-те ми милтониопсиса. Изведнъж Нямах време да отреагирам. Булките една след друга изгниха. Редувах Топсин и Ридомилд голд, но кел файда. Заминаха. Най- съжалявах за белия милтониопсис( хер Александър), че беше богато, голямо растение, едва се събираше в ф 14. Сега обмислям отново да си закупя бял милтониопсис и да видим докъде ще го докарам. Преди време четох някъде, че милтониопсисите обикновено се гътват на около 5-6 години от отглеждането. Толкова им била продължителността на " живота".  Сега нали обмислям нов бял и след 5 години ако сме живи, здрави и все още списващи тук ще дам информация в полза на това твърдение или пък ще го отхвърля като невалидно, фалшиво. 😄

А моята лудизия е в кори, в саксия ф9 без дупки отстрани, в доста плътна кашпа. Веднъж седмично я кисна за около 10- на минути във вода. В това ми се изчерпва гледането. На шарена сянка, макар преди няколко дни да я поприбрах по- навътре в стаята, че слънцето започва да става силно и ѝ изгори няколко листа. 🙂

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 20:22 от floren

# 407
Още две отварят 😍

Phalaenopsis Sogo Banana Chocolate - от преди година, но хич не става за снимане

И тази от която имам тази и пелорик вариант. Ще ми е интересно дали пак така ще са или и двете ще са нормални 🤔 Помагайте с името 🙂

# 408
  • Пловдив
greis, верно не става за снимане.
И при мен отвори, единия цвят е наобратно
Скрит текст:

Втората не знам как се казва, но ми е любима. Тази година обаче засуши почти всички пъпки
Скрит текст:

И още отворени засега
Скрит текст:
Тази е много нежна

Класическа бяла

И един мъник

Като отворят другите, пак ще снимам

# 409
greis, втората ароматна ли е?

# 410
не, няма аромат Pippi_

jujasol първата нежната, ако правилно се ориентирам, май е Tulcan, скоро я споделях Thinking

greis, втората ароматна ли е?

# 411
  • Мадрид / София
Мойта шоколадената е така: снимката е на лампа, че вече е доста сумрачно:

Тази, на която казвате класическа бяла аз я знам като Дейзи.

# 412
Дами,какво според вас е това?

Белите петна са от фунгицид,с който третирах днес.
Чудех се изгоряла ли е,гъби ли или гниене,та я пльоснах във фунгицид,за всеки случай.

Бронзовият Буда за който се чудих защо не мирише,се оказа Bolgheri Grinning трябва повече да си отварям очите като купувам нещо

# 413
  • София
За мен подобен кант е гъбично заболяване. Може и липса/излишък на микроелементи да е, но повече клоня към гъбично.

# 414
Рая,тя винаги е била с такъв кант,мислех си че такъв и е сорта.Обаче това спаружване на два листа ме притесняваше.Още една е с едно такова листо,интересно,че не са всички листа деформирани.Затова бях в чуденка

# 415
  • София
Вероятно е някакво бавно гъбично. Не да зарази и да убие растението, а го мъчи само. Стресът вероятно води до активизиране на заболяването. Увеличеният полив в случая ще подпомогне гъбата според мен. Не знам какво решение да предложа в случая. Имам две или три такива. Ту се възстановяват и новите листа са нормални, ту се влошават и изглеждат като да умрат скоро. Общо взето са или почти умрели, или вадят листа и цветоноси. Моите са отделени в зоната за болни растения.

# 416
  • Мадрид / София
На мен много ми прилича на нападнато от акари.

# 417
Имаш право Рая,и моята е така.Гледам новото листо е чисто,най-старите също.
Сега съм я оставила нудистка,по голи корени.След ден-два ще я засея,най-вероятно в кори,пък каквото стане.
Даже не помнех че била бяла Grinning явно миналата година не е цъфтяла.Белите хибриди хич не са за мен.

Анджи,едва ли са акари.Имам много добър препарат срещу гадинки,при него грешка няма

# 418
VanessaDE,  на снимката не се виждат корени. Ако няма коренчета според мен не трябва да се засажда отново, а по-скоро да се реанимира.
Аз имам една дето нито върви, нито е напълно умряла и се чудя какво да я правя за да живне. Има коренчета, но нищо ново не никне - има едно ново анемично листо. Топнала съм корените в малко вода, като във ваза.

# 419
Има корени.Вчера след като я ощраках,всичко изгнило махнах,останаха едни 5-6 доста добри корени,даже два бяха активни.Иска да живее горката.
След умуване днес я цопнах във вода.Не знам,все натам ме влече.Като се пооправи ще я върна в субстрат най-вероятно, че съседката не се справя с водното отглеждане като и ги оставя.

Morphea,аз съм голям фен на водното отглеждане.Всички ми вървяха и цъфтяха във вода.Но както споменах,като ходим на ваканция ги оставям на съседката и все ги намирах почти умрели,някои даже са в отвъдното.Затова ги върнах в субстрат.

Не мога да разбера това с влажността.Зимата добре,парно,сух въздух...имат нужда от повече вода,поне при мен.Но,от пролет до есен на отворени прозорци,влажност 75-80% навън,в помещенията поне 50-60% и пак вода искат.Корените се засушават за нула време.
Аз ли нещо не схващам или субстрата не става Thinking

Общи условия

Активация на акаунт